Akne és öregedésgátlás - Csökkenthetem egyszerre a pattanásokat és a ráncokat?

Öregedésgátlás és akne: milyen bőrápoló termékekkel és hogyan ápold a bőröd
Az akne és az öregedésgátlás: milyen bőrápoló termékekkel és hogyan ápold a bőröd

Mindnyájan egyediek vagyunk, és a bőrünk is az, de azért általánosságban igaz, hogy a legtöbb embernél az öregedés első jelei – a finom ráncocskák és redők – 25 éves kor körül kezdenek megjelenni.

Ekkorra a legtöbben, akiknek serdülőkorukban aknéjuk volt, már kinőtték ezt a betegséget. Azonban az embereknek akár 40%-a is azt tapasztalhatja, hogy a tünetek jóval később, felnőttkorukban is jelentkeznek ¹. Az érintettek 75-85%-a nő ².  

Hogyan lehet egyszerre fellépni az akne és az öregedés ellen? Lehetséges egyidejűleg csökkenteni és megelőzni a pattanások, valamint a ráncok kialakulását? Ebben a cikkben tanácsot adunk, hogyan lehet az idősödő, aknéra hajlamos bőrnek megadni azt az ápolást, amelyre szüksége van. Többféle bőrápolási rutint is ajánlunk (attól függően, hogy alkalmazol-e gyógyszeres aknekezelést), ezek mindegyike segít az öregedés látható jeleinek késleltetésében, illetve csökkentésében, s emellett a pattanásokat is kordában tarthatod velük.

Mennyiben más a problémás bőr és az akne a 30-as életévekben?

Az aknéra hajlamos bőr általában a zsíros bőrtípusba tartozik, és túlzott faggyútermelés jellemzi. A zsíros bőrűek számára jó hír, hogy ez a faggyú hosszabb időn át biztosítja a bőr simaságát és rugalmasságát, így fiatalabb korban a finom redők és ráncok kevésbé jelentkeznek. Azonban az idősödéssel minden típusú bőr kiszárad, és ezalól a zsíros bőr sem kivétel.

Az acne tarda (vagy késői akne) abban különbözik a klasszikus, serdülőkori aknétól, hogy felnőttkorban kevesebb a feketefejű mitesszer, viszont több a pattanás és a gyulladásos góc, elsősorban az állon.

 

Az akne 30 éves kor fölött rendszerint az állon jelenik meg
Bőrápolási tanács

Hogyan ápold aknés bőröd, ha már idősödik?

Vannak öregedésgátló bőrápoló termékek, melyek aknés bőrön is alkalmazhatók, de mi nem javasoljuk, hogy a gyógyszeres aknekezlés ideje alatt is használd őket (akár helyileg alkalmazandó, akár szájon át szedhető gyógyszerről van szó). Ha gyógyszeres terápiát folytatsz, próbáld ki az Eucerin DermoPure termékeket, melyeket kifejezetten a gyógyszeres kezelés ideje alatti használatra fejlesztettek ki. Az öregedésgátló terméket pedig akkor alkalmazd, ha a gyógyszeres terápia már véget ért.

Amikor a bőröd igényeinek megfelelő terméket keresed, figyelj a következőkre:

  • Kerüld azokat a termékeket, melyek szárítják a bőrt: a bőr kiszáradása fokozza a faggyútermelődést, és ez aknét idézhet elő, ráadásul a száraz bőrön hamarabb megjelenjetnek az öregedés jelei. Az erőteljes tisztítószerek, a kémiai hámlasztás és bizonyos aknegyógyszerek egyaránt kiszáríthatják a bőrt.
  • Kerüld a zsíros hidratáló és öregedésgátló krémeket: a zsíros termékek eltömíthetik a pórusokat és súlyosabbá tehetik az aknét. Az akne okairól és kiváltó tényezőiről szóló cikkből megismerheted ennek folyamatát. Keresd azokat a termékeket, amelyek nem-mitesszerképzők – vagyis azokat, melyeket kifejezetten úgy fejlesztettek ki, hogy ne zárják el a pórusokat és ne okozzanak pattanást.
Bőrápolási rutinod kialakításakor kövesd az alábbi tanácsokat:

Gyengéd, de alapos tisztítás

A hatékony arctisztítás kulcsfontosságú, ha célod az, hogy csökkentsd a pattanásokat és ráncokat, illetve megelőzd újabbak kialakulását. A megtisztított bőr hatékonyabban képes befogadni a bőrápoló termék hatóanyagait.

Javasoljuk, hogy naponta kétszer tisztítsd meg a bőröd. Így reggel eltávolíthatod a fölösleges faggyút és az elhalt hámsejteket, melyek az éjszaka folyamán halmozódtak fel a bőrödön. Este pedig, mielőtt lefekszel, megszabadíthatod bőröd a nap során rárakódott szennyeződésektől és a smink, valamint a korrektor utolsó maradványaitól is. Ez lehetővé teszi, hogy a bőröd éjszaka megújítsa és regenerálja önmagát. 

Ahogyan a bőröd idősödik, egyre érzékenyebbé válhat, ezért különösen fontos, hogy a tisztítás gyengéd legyen. Használj langyos vizet (a túl meleg víz stresszt jelent a bőrnek), és válassz szappan-, tartósítószer- és illatmentes arctisztítót.

Az öregedéssel még a zsíros bőr is szárazzá válik, és ráncok jelennek meg rajta

Könnyű, de hatékony ápolás

Az idősödő bőrnek intenzív hidratálásra van szüksége. A hidratálás segít megerősíteni a bőr természetes védelmi funkcióját, de olyan terméket kell választanod, mely nem zsíros, és így nem nehezíti el a bőröd. Keress olyan könnyű hidratálót és/vagy szérumot, melynek öregedésgátló hatása is van, és bizonyítottan alkalmas az aknés bőrön való használatra.

Az emberek gyakran teszik fel a kérdést, hogy milyen sorrendben kell alkalmazni a bőrápoló termékeket.  Az általános szabály az, hogy először a legnagyobb hatású terméket kell felvinni a bőrre, így először alkalmazd a speciális ápoló termékeket (szérumot, koncentrátumot, szemránckrémet), majd jöhet az általános hidratáló krém vagy tej.

 

Vedd komolyan a napvédelmet

A fényvédelem a reggeli rutin fontos eleme. A túlzott UVA- és UVB-sugárzás kiszáríthatja a bőrt; a pattanások helyén pigmentfoltok jelenhetnek meg, ha túl sok napsugárzás éri a bőröd. Ne feledd azt a fontos tényt sem, hogy a gyógyszeres akneterápia még érzékenyebbé teheti a bőrt az UV-sugarakra. Erről többet is megtudhatsz az aknés bőr fényvédelméről szóló cikkünkből.

Fedőkozmetikumok és smink

Csak olyan termékeket használj, melyeket speciálisan az aknés bőrön való használatra fejlesztettek ki, és amelyek bizonyítottan nem-mitesszerképzők. Este, lefekvés előtt ne feledd eltávolítani a bőrödről ezeknek a termékeknek a legapróbb maradékát is. Erről többet is megtudhatsz cikkünkből, mely az aknés bőr sminkeléséről szól.

Ha bármilyen téren kétségeid vannak, kérdezd meg orvosodat. Ő tanácsot fog adni arra vonatkozóan, hogy milyen termékek és kezelések a legjobbak a bőröd ápolására.

 

Javaslat a bőrápolási rutin kialakítására

Az ideális bőrápolási rutin idősödő, aknéra hajlamos bőrre

Az, hogy milyen az ideális bőrápolási rutin, függ attól, hogy folytatsz-e gyószeres akneterápiát. Ezért háromféle rutint ismertetünk:

     1. rutin: Ezt alkalmazd, ha nem állsz gyógyszeres aknekezelés alatt

     2. rutin: Kövesd ezt, ha helyileg alkalmazandó aknegyógyszert használsz

     3. rutin: Kövesd ezt, ha szájon át bevehető aknegyógyszert szedsz

Bőrápolási rutin azok számára, akik nem állnak gyógyszeres aknekezelés alatt

Reggel és este: tisztítsd meg a bőröd Eucerin DermoPure mélytiszító zselével. Ha gyors és kényelmes megoldást vagy hatékony sminkeltávolítót keresel, próbáld ki az Eucerin DermoPure Mélytisztító Micellás arclemosót.

Jó hatású lehet, ha hetente egyszer bőrradírt használsz, mely kitisztítja a pórusokat és finomabbá teszi a bőr textúráját. Próbáld ki az Eucerin DermoPure mélytisztító arcradírt.

 

 

Reggel és este: célzott öregedésgátló kezelésként használd az Eucerin® Hyaluron-Filler Ráncfeltöltő szérumot. A szem körüli ráncok csökkentésére javasoljuk az Eucerin® Hyaluron-Filler Ráncfeltöltő szemránckrém FF15 termék használatát.

 

 

Reggel és este: bőröd tonizálására használj Eucerin DERMOPURE Facial Toner-t.

Reggel és este: használj nyugtató és mattító hidratálót, például Eucerin DermoPure Mattító Fluidot-ot.

Idővel még tisztább és simább megjelenésű lesz a bőröd, ha az esti rutinod során hámlasztót, például Eucerin DermoPure Bőrmegújító szérumot használsz. A bőrmegújítót a Mattifying Fluid vagy a Hyaluron-Filler alkalmazása előtt vidd fel arcodra.

Reggel: használd az Eucerin® Sun Oil Control napozó krém-gél arcra FF30 vagy FF50+ terméket.

Reggel: a megfelelő fedőkozmetikum, például az Eucerin DERMOPURE Cover Stick nemcsak eltakarja, hanem kezeli is a pattanásokat.

 

A kutatási eredmények¹ azt mutatják, hogy az Eucerin DermoPure mélytiszító zselével megtisztított bőr 9%-kal többet képes befogadni bizonyos hatóanyagokból (L-karnitinből és decandiolból), és ez lényegesen fokozza a kedvező hatást.

*1  Appropriate skin cleansing enhances the epidermal bioavailability of dermocosmetic anti-acne actives Decanediol and Licochalcone A, poster presentation, EADV 2013

Bőrápolási rutin helyileg alkalmazandó aknegyógyszer használata esetén

Reggel és este: tisztítsd meg a bőröd Eucerin DermoPure mélytiszító zselével. Ha gyors és kényelmes megoldást vagy hatékony sminkeltávolítót keresel, próbáld ki az Eucerin DermoPure Mélytisztító Micellás arclemosót.

Jó hatású lehet, ha hetente egyszer bőrradírt használsz, mely kitisztítja a pórusokat és finomabbá teszi a bőr textúráját. Próbáld ki az Eucerin DermoPure mélytisztító arcradírt.

 

 

Reggel és este: vidd föl a helyi aknegyógyszert az orvos utasításainak megfelelően. Várj öt percet, amíg a gyógyszer beszívódik.

Reggel és este: célzott öregedésgátló kezelésként használd az Eucerin® Hyaluron-Filler Ráncfeltöltő szérumot. A szem körüli ráncok csökkentésére javasoljuk az Eucerin® Hyaluron-Filler Ráncfeltöltő szemránckrém FF15 használatát.

 

 

Reggel és este: használd az Eucerin DERMOPURE Adjunctive Soothing Care terméket.

Reggel: használd az Eucerin Sun Gel-Creme Oil Control Dry Touch SPF30 vagy 50+ terméket.

Reggel: a megfelelő fedőkozmetikum, például az Eucerin DERMOPURE Cover Stick nemcsak eltakarja, hanem kezeli is a pattanásokat.

 

Bőrápolási rutin szájon át szedhető aknegyógyszer alkalmazása esetén

Reggel és este: tisztítsd meg a bőröd Eucerin DermoPure mélytiszító zselével-lel. Ha gyors és kényelmes megoldást vagy hatékony sminkeltávolítót keresel, próbáld ki az Eucerin DermoPure Mélytisztító Micellás arclemosót.

Jó hatású lehet, ha hetente egyszer bőrradírt használsz, mely kitisztítja a pórusokat és finomabbá teszi a bőr textúráját. Próbáld ki az Eucerin DermoPure mélytisztító arcradírt.

 

 

Reggel és este: célzott öregedésgátló kezelésként használd az Eucerin Hyaluron Filler Concentrate-et. A szem körüli ráncok csökkentésére javasoljuk az Eucerin Hyaluron-Filler Eye SPF15 használatát.

 

Reggel és este: használj nyugtató és mattító hidratálót, például Eucerin DermoPure Mattító Fluidot-ot.

dővel még tisztább és simább megjelenésű lesz a bőröd, ha az esti rutinod során hámlasztót, például Eucerin DermoPure Bőrmegújító szérumot használsz. A bőrmegújítót a Eucerin DermoPure Mattitó Fluid vagy a Hyaluron-Filler alkalmazása előtt vidd fel arcodra.

Reggel: használd az Eucerin® Sun Oil Control napozó krém-gél arcra FF30 vagy FF50+ terméket.

Reggel: a megfelelő fedőkozmetikum, például az Eucerin DermoPure fedőstift nemcsak eltakarja, hanem kezeli is a pattanásokat.

 

 

Tudj meg többet az akne gyógyszeres kezeléséről és a lehetséges mellékhatásokról.

Ismerj meg további tippeket az aknéra hajlamos, idősödő bőr ápolására, olvasd el írásainkat a problémás bőr számára ideális bőrápolási termékekről és rutinról; arról, hogy miként változtathatsz az étrendeden, hogy ezzel javíts aknéra hajlamos bőröd állapotán; a stressz csökkentésének módjairóll.

*1 C.C.Zouboulis, Hautarzt 2014 65: 733-750
*2 Zeichner et al., J Clin Aesthet Dermatolog., 2017; 10 (1): 37-46 and Holzmann, Sharkery, Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 3-8