Az aknéról általában – Tünetek, okok és megoldások

5 perc olvasási idő
Tovább

Az akne vulgaris a fejlett országok egyik leggyakoribb bőrproblémája. Rendszerint pubertáskorban kezdődk a hormonális változások megkezdődésével és később, felnőtt korban is fennmaradhat. A fiatalok közel 80-90% érintett valamilyen mértékben, ebből 20-30% gyógyszeres kezelést is igényel. Emellett a felnőttek, azon belül is főképpen a nők körében tapasztalható aknés panasz későbbi életszakaszokban is.

Jelek És Tünetek

Mi az akné?

Akné: mi történik a bőrben?

A rosacea a túlérzékeny bőrre jellemző bőrprobléma. Megjelenése hasonló az aknéhoz, a bőrön papulák és pustulák keletkeznek. A rosacea esetében azonban, a pattanással ellentétben, nincsenek eltömődött pórusok, a bőr inkább száraz mint zsíros, és nem keletkeznek pattanásos hegek sem.
Tudjon meg többet a hiperérzékeny arcbőrről!

Az aknés bőr zsíros, nyílt és zárt komedók (miteszerek és pattanások) jelennek meg az arcon, a nyakon, a vállakon, a mellkason, valamint a háton. A közepes komolyságú és a súlyos akné esetében a bőr pirossá és gyuladttá válik, kiütések és kelések jelennek meg rajta. Az akné érzelmi stresszt okoz, bosszantóan nehéz eltüntetni, valamint bőrgyulladást követő hiperpigmentációt (PIH) és/vagy tartós sebesedést okozhat.

A bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció a bőrön jelentkező elszíneződött terület, mely a bőr gyulladásra (aknéra vagy ekcémára) adott reakcióját jelenti, kifejezetten gyakori a sötétebb bőrű emberek esetében. Idővel ezek a területek elhalványulhatnak, de segíthetnek különböző bőrgyógyászati kezelések és anti-pigmentációs beavatkozások is.

Tudjon meg többet a hiperpigmentációról.

1

Enyhe akné, más néven a comedonica.

2

Közepesen súlyos akné, más néven papulopustulosa.

3

Súlyos akné, más néven acne conglobata.

Az akné kialakulásának négy kulcstényezője van:

Sebborrhea
Hiperkeratózis
Mikrobiális kolonizáció
Gyulladás

01 Sebborrhea
A faggyú túltermelődése. Fiziológiai értelemben a faggyúmirigyek a faggyúként ismert olajos anyagokat kiválasztják a haj és a bőr nedvességellátása érdekében.

"Számos tényező, mint a hormonok, az éghajlat, bizonyos gyógykezelések, valamint a genetika is képes beindítani a faggyútermelést."

A megzavart faggyúkiválasztódás seborrheás dermatitiszt okozhat, mely egy gyakori gyulladásos bőrbetegség. Ennek során hámló, fehér vagy sárgás bőrrészek alakulnak ki a zsírosabb területeken, mint a fejbőr vagy a fül belső része. Tudjon meg többet a sebborrheás dermatitiszről.

02 Hiperkeratózis
A hiperkeratózis (vagy hiperkeratinizáció) a bőr külső rétegének (stratum corneum) megvastagodását jelenti. Az elhalt, elszarusodott bőrsejtek (corneociták) rendellenes hámlása eltömíti a faggyúmirigyek csatornáit és így megzavarja vagy meggátolja a faggyú kiengedését.

Amikor a bőr túl sok faggyút termel (seborrhea) és az elhalt bőrsejtek a bőrön maradnak (hiperkeratózis), a két folyamat a szőrtüszőknél egyesül és egyfajta puha tömítésként kezd funkcionálni. Ez a tömítés kidomboríthatja a szőrtüsző falát és pattanás, vagy a bőr felszínéhez való közelség esetén miteszer kialakulását okozhatja.

03 Mikrobiális kolonizáció
A bőrön élő alapvetően ártalmatlan  baktériumok (Propioni baktériumok) összegyűlhetnek és ekkor elfoglalhatják az eltömődött szőrtüszőket, így pattanásokat, kiütéseket, csomókat vagy cisztákat okozva.

04 Gyulladás
A fentiek következménye a piros és gyulladt bőr. Az akné súlyos eseteiben a szőrtüsző fala kifakad a gyulladás kései fázisában. A lipidek, zsírsavak, corneociták, baktériumok és sejtfragmentumok felszabadulnak és a szomszédos szövetben kiterjedt és mélyreható gyulladást okoznak.

Ha még mindig nem biztos abban, hogy tünetei az aknéval kapcsolatosak-e, a Bőrteszt segíthet tisztázni a választ. Ezen felül érdemes orvoshoz vagy bőrgyógyászhoz fordulni bővebb tájékoztatásért és tanácsért.

Tünetek És Kiváltó Okok

Az akné főbb kiváltó okai, tünetei

Az akné érzelmi stresszt okozhat, így fontos, hogy kialakulásának korai szakaszában bőrgyógyászhoz forduljunk tanácsért.
Az alapvetően ártalmatlan akné baktériumok (Propioni baktérium aknék) a faggyú fokozott termelésének következtében túlszaporodhatnak.

A hormonok szerepe, közrejátszása az akné kialakulásában leggyakrabban tinédzserkorban érvényesül (de akné bármilyen korban előfordulhat). Az androgén hormonok számában beálló növekvés mind a pubertás fiúknál, mind a lányoknál ahhoz vezet, hogy a faggyúmirigyek több faggyút termeljenek, mint amennyire a bőrnek szüksége van.
A hormonok körforgásán túl a faggyúmirigyek fokozott érzékenysége is hozzájárul az akné kialakulásához.

"Az aknés esetek legtöbbje pubertáskor után hirtelen megszűnik. Mindazonáltal szükséges a hatékony kezelés, hogy ne alakuljanak ki maradandó sebhelyek."

A faggyúmirigyek kifejezetten érézkenyek a hormonokra, így a felnőttkori akné olyan nők esetében alakulhat ki, akik hormonális problémákkal küzdenek, például a policisztás ovárium szindrómában szenvednek. Ezen felül a pszichológiai stressz is okozója lehet a felnőttkori aknénak.

Baktériumok. Az aknéra hajlamos bőrben a faggyú túltermelése ideális körülményeket teremt az alapvetően ártalmatlan baktériumok számára, hogy túlszaporodjanak. Ez gyulladást okoz és piros vagy gennyes foltok kialakulását eredményezi.

Ez - a hiedelmekkel ellentétben - nem azért van, mert az aknétól szenvedők nem eléggé higiénikusak. Éppen az ellenkezője: az agresszív tisztálkodó szerekkel való túlzott mosakodás nagyobb valószínűséggel okozhat irritációt a bőrön.

A génekről szintén ismeretes, hogy hozzájárulhatnak az akné kifejlődéséhez. Így ha mindkét szülő szenvedett tőle, úgy nagyobb annak az esélye, hogy a gyermek életében is kialakul a bőrprobléma.

"Hasonlóképp, ha egy vagy mindkét szülő küzdött felnőttkori aknéval, úgy a gyerekük is nagyobb valószínűséggel szembesül majd e problémával."

Mindig tájékoztassa a bőrproblémával felkeresett orvost, ha az adott időszakban gyógyszert szed vagy egyéb gyógyszeres kezelésben részesül.

Gyógyszerek által kiváltott. Bizonyos gyógyszerek, mint a szteroid vagy lítium kezelések is képesek aknét okozoni egyeseknél.

Számos legenda övezi az akné kialakulását, melyek közül sok a szenvedőt okolja - ilyen, ha az alanyt azzal "vádolják", hogy bőre nem tiszta, szegényes a higiéniája vagy az étrendje, de idetartozik az is, amikor az aknét fertőzőnek gondolják. Azon túl, hogy ezek a legendák nem igazak, még felesleges stresszt is okoznak az elszenvedőnek, akinek már eleve lehetnek önbizalom- és önértékelsi problémái. A bőrgyógyászokat külön megtanítják arra, hogy elválasszák a tényt a fikciótól.

Tudjon meg többet az akné gyógyszeres kezeléséről.
Tudjon meg többet az akné nem gyógyszeres kezelési lehetőségeiről.

Az aknés bőrproblémában közrejátszó főbb tényezők

A cukrot tartalmazó édességek fogyasztása súlyosbíthatja az aknés tüneteket.

Bizonyos tényezők ugyan nem kiváltó okai az aknénak, de súlyosbíthatják annak tüneteit:

  • étrend, amely bizonyos szénhidrátfélékben túl gazdag (például sok cukor vagy finomliszt)
  • tejtermékek (a sajt kivételével) vagy tehéntej túlzásba vitt fogyasztása
  • dohányzás
  • pórusokat eltömítő smink viselése
  • komedogén bőrápolási termékek használata

Fontos bőrgyógyászati tanácsot kérni az akné korai időszakában, de enyhe tünetek esetében is, mert a hatékony gyógykezelés megelőzheti a súlyosbodást és az olyan következményeket, mint amilyenek a maradandó sebhelyek is.

Minden bőrprobléma esetében elmondható, hogy a mindennapos bőrápolási rutin és a megfelelő termékek használata rendkívül fontos.

Néhány alapszabályt is érdemes követni:

  • használjon langyos vizet (a forró vagy túl hideg víz ronthat az aknés problémán) és megfelelő bőrtisztító terméket
  • hagyja a pattanásokat maguktól begyógyulni (kinyomásuk rosszabbá teheti a helyzetet és sebhelyet is hagyhat maga után)
  • csak komedogén-mentes bőrápolót használjon
  • viseljen komedogén-mentes sminket
  • nap végén távolítsa el sminkjét

MEGOLDÁSOK

Habár nincsen gyógyszer az aknéra hajlamos, valamint a problémás bőrre, a gyógyszeres és a nem gyógyszeres kezelések egyaránt rendkívül hatékonyak lehetnek az újabb pattanások és a sebhelyek kialakulásának megelőzésében.

A problémás és aknéra hajlamos bőr problémáinak súlyosságától függően az érintettek használhatnak megfelelő tisztítókat a bőrápolási rutin részeként, mint amilyen az Eucerin® DermoPURIFYER termékcsalád termékei, részesülhetnek gyógyszeres kezelésben, mint amilyen retinoid vagy a szájon át bevehető antibiotikum-kúrák, esetleg e kettő ötvözete. Bizonyos gyógyszeres kezelésekről azonban nem árt tudni, hogy mellékhatásként dehidratációt okozhatnak, így a bőr számára ilyenkor az egyéb kezelés mellett párhuzamosan biztosítani kell a hidratálást is.

Az így felállított mindennapos rutin részét kell képeznie a problémás és aknéra hajlamos bőr számára megfelelő naptejnek is. Ilyen az Eucerin® Sun Mattító napozó fluid FF50+ termék.

Tudjon meg többet az akné gyógyszeres kezeléséről.
Tudjon meg többet az akné nem gyógyszeres kezelési lehetőségeiről.
Tudjon meg többet az Eucerin® DERMOPURFYER termékcsaládról.
Tudjon meg többet az arcbőr fényvédelméről.

Kapcsolódó termékek