Középkorú nő mindkét kezével megérinti arcát.

Az öregedés jelei A bőrfeszesség csökkenése

Az általános bőröregedés 25 éves kortól kezdődik és a változások minden bőrrétegben megjelennek. Ez a belső folyamatok és a külső tényezők együttes hatása miatt alakul ki.

JELEK ÉS TÜNETEK

Általános bőröregedés és a bőrfeszesség csökkenése

Azt, hogy hogyan öregszünk, részben genetikai adottságaink határozzák meg. Ez a belső, természetes okokból adódó idősödés a környezeti tényezőkkel és az életmód sajátosságaival együtt lelassítja a bőrben zajló kulcsfontosságú folyamatokat és működéseket. Ez a lassulás idézi elő az öregedés leginkább látható jeleinek kialakulását: a finom barázdák és ráncok megjelenését, a feszesség csökkenését, a rugalmasság elvesztését és a bőr ragyogásának halványulását.

Az egyik legfőbb változás, amely ezeket a látható jelenségeket előidézi, a bőrfeszesítő sejtek méretének és számának csökkenése.

A feszesség csökkenése, a ráncok megjelenésével és a rugalmasság, valamint a ragyogás elvesztésével együtt azt eredményezi, hogy az arc kezd öregebbnek tűnni. A feszesség csökkenése – melyet néha nehéz pontosan körülírni – nagyon gyakori, és az egész arc felépítését, alakját megváltoztatja. A bőr – ahogyan néha kifejezzük – petyhüdt lesz, megereszkedik, az arc pedig fáradtnak, nyúzottnak tűnik, és mások gyakran azt gondolják, valamiféle negatív érzés tükröződik rajta.

Grafikus illusztráció a bőrről és rétegeiről a feszességet adó sejtekkel.
Minden eltelt évben strukturális változás történik a bőr összes rétegében.
Egy nő a feszesség csökkenését mutatja be arcbőre meghúzásával.
Az idő múlásával a teljes arc alakja megváltozik a bőrfeszesség csökkenése miatt.

Hogyan ismerjük fel a feszességcsökkenést?

A szépség háromszöge

Mivel a feszesség csökkenését nehéz jellemezni vagy beazonosítani, segíthet, ha vizuális segédletet használunk, amely egyértelműen megmutatja, hogy az öregedés e jele miként változtatja meg az arc formáját és szerkezetét számtalan apró, mégis szembetűnő módon. A „szépség háromszöge" megmutatja, hogy a feszesség megszűnésével hogyan vesz fel az arc negatív, szomorú vagy stresszes arckifejezést. Így akár az is előfordulhat, hogy mások rosszul értékelik hangulatát.

Fiatal korban az arcbőr mindenhol egyenletesen feszes, ez növeli vonzerejét. Az arc fiatalos megjelenéséért felelős legfőbb tényezők jól láthatók a ""szépség háromszögén"". Ezek a következők:

 • Magasan ülő arccsontok
 • Telt orcák
 • Sima bőr
 • Keskeny, határozott vonalú állkapocs

Ezek a vonások együttesen olyan arcformát alakítanak ki, mely felül szélesebb és lefelé haladva összetart, egészen az áll legkeskenyebb pontjáig. Az arc egésze nyugodt, pozitív hangulatot tükröz.

A szépség-háromszög bemutatása illusztrált női arcon.
A szépség háromszöge jelzi a fiatalos, vonzó arc megjelenését.

Ahogy öregszünk, a feszesség csökkenésének hatására ez a háromszög megfordul. Ennek okai a következő változásokban rejlenek:

 • Szélesebb, lógó állkapocs-vonal
 • Megereszkedett arcforma
 • Laposabb orcák
 • Homlok és szemkörnyék területeken ráncok láthatók
 • A száj sarka lefelé mutat

Ezen tényezők összessége megöregedett megjelenést eredményez. Amint itt is látható, a háromszög megfordult, és most a szélesebb terület az arc alján található. A feszesség megszűnésével és a bőr megereszkedésével megváltozik az, amilyennek az arcot érzékeljük. Az arc szomorúnak vagy stresszesnek tűnhet.

A fordított szépség-háromszög bemutatása illusztrált női arcon.
Idővel a szépség háromszöge megfordul és ez ahhoz vezet, hogy az arcot negatívnak, szomorúnak érzékeljük.
KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

Miért fordul meg a szépség háromszöge?

A bőrfeszesség csökkenéséhez a kronológiai, belső öregedésen kívül számos belső és külső tényező is hozzájárul.

Hormonális változások
A serdülőkorban az ösztrogén szintje magas. A bőr sima, rugalmas, az arc körvonala határozott. Az életkor előrehaladtával a hormonok szintje alacsonyabb lesz, és a feszességet adó sejtek mérete és száma egyaránt csökken. Mindez a bőrfeszesség csökkenéséhez és az arckontúr fellazulásához vezet.

Életmód
A bőrfeszesség csökkenése a bőr általános öregedésének egyik eleme, ezért kialakulásában ugyanazok a külső, életmódbeli tényezők játszanak szerepet, amelyek a ráncok megjelenéséért, valamint a rugalmasság csökkenéséért és a ragyogás elvesztéséért is felelősek. Ezek közé tartoznak az alábbiak:

 • Dohányzás: A nikotin és a cigarettáben levő egyéb vegyi anyagok a bőr kollagénjének fokozott lebomlását idézik elő.
 • Napsugárzás: A túl sok napfény hozzájárulhat a kollagén további károsodásához és a bőr szerkezetének gyengüléséhez.


Ezek az életmódbeli tényezők együtt oxidatív stresszt okoznak. Ez akkor alakul ki, amikor a szervezetben termelődő, „szabadgyökként” ismert molekulák megtámadják a sejtstruktúrákat, többek között azokat is, amelyek segítenek, hogy a bőr simának és feszesnek tűnjön. Ha a struktúra már meggyengült, és a kollagén, valamint az elasztin szintje elkezd csökkenni, a bőr általános öregedése felgyorsul. Ennek látható jeleként finom barázdák és ráncok jelennek meg, a bőr feszessége, rugalmassága és ragyogása csökken.

Középkorú nő arca
A menopauza alatt a nők homonháztartásában jelentős változások mennek végbe.
Nő kezével védi a szemét a naptól.
Az, hogy ki mennyire tolerálja a napsugárzást, a bőrtípustól és a bőr állapotától függ.

MIÉRT CSÖKKEN A BŐR FESZESSÉGE?

A bőr általános öregedését az okozza, hogy az életkor előrehaladtával a bőr rendszereinek működése és az élettani folyamatok lelassulnak. Ennek a legfontosabb következménye az, hogy fokozatosan csökken azoknak a "töltőanyagoknak" a mennyisége, melyek a bőr feszességéért és sima tapintásáért felelősek, így a bőr megereszkedik, feszessége csökken és az arckontúr elmosódik.

Ez a bőr szerkezetének következő területein jelentkezik:

A bőr szerkezete a különböző rétegekkel grafikai ábrázoláson.
1 Epidermisz 2 A bőr mélyebb rétegei

Az epidermisz. 
Ahogy idősödünk, a bőr felső rétegében csökken a hialuronsav és a lipidek termelődése. A bőr kevesebb vizet képes megkötni, szárazabbá válik és ez finom barázdák, valamint ráncok megjelenéséhez vezet. A bőr emellett vékonyabbnak tűnik, felülete száraz és érdes lehet.  

A bőr mélyebb rétegei.
A kollagénállomány évi 1%-os csökkenése az elasztinszint csökkenésével együtt fokozza a bőr elvékonyodását. Mivel részben az elasztin felelős a bőr rugalmasságáért és erősségéért, a két anyag mennyiségének együttes csökkenése a bőrt petyhüdtebbé, kevésbé rugalmassá teszi. A bőrt „teltté” tevő feszesítő sejtek méretüket és számukat tekintve egyaránt megfogyatkoznak, és ez a bőr ezen rétegeinek zsugorodásához vezet. Az eredmény: az arc beesett lesz, fáradtnak tűnik, az orcák ellaposodnak. Idővel a tápanyagokat szállító véráram lassul, s ennek eredményeként a bőr fakó lesz, hajlamossá válik a kiszáradásra és sérülései nehezebben gyógyulnak. Nő a mélyebb ráncok kialakulásának valószínűsége. A bőr rugalmassága tovább csökken és mély ráncok kezdenek kialakulni.

MEGOLDÁSOK

Mit tehetünk?

Bár a bőrfeszesség csökkenése komplex probléma, és sok szempontból elkerülhetetlen, a szemmel látható változásokra többféle megoldás is létezik.

Hatóanyagok

Azok a formulák, melyek a következő összetevőket tartalmazzák, a bőr megereszkedésének, a feszesség csökkenésének és a határozatlan arckontúr kialakulásának okaira hatnak. Ezeknek a problémáknak a kezelése segíthet helyreállítani az arc fiatalos külsejét.

 • Magnolol
  A magnolol, melyet természetes eljárással vonnak ki a magnóliafa kérgéből, az anti-age termékek rendkívül hatékony összetevője. Az in vitro vizsgálatok kimutatták, hogy aktiválja a feszességet adó sejteket, és mind számukat, mind méretüket növeli.
 • Oligo-peptidek
  Az ánizs terméséből kivont peptidek serkentik és támogatják a dermisz kollagénhálózatát. A bőr struktúrájának ez a megerősítése segít csökkenteni a ráncok megjelenését. Az oligo-peptidek emellett a hámsejtek közötti kölcsönhatások felfrissítése révén élénkítik a bőr anyagcseréjét is. Az oligo-peptidek kulcsfontosságú összetevői az Eucerin Hyaluron-Filler+Volume Lift termékcsaládnak, mely hatásos a bőrfeszesség csökkenése ellen, és segít visszaállítani a bőr ragyogását is.
 • Hialuronsav
  A hialuronsav olyan anyag, amelyet a hámsejtek természetes módon termelnek, és amely a bőr kötőszövetének részét képezi. Egyik legfőbb funkciója a nedvesség megtartása, a hialuronsav képes a saját tömegénél 1000-szer, vagy akár 10 000-szer több vizet megkötni (azaz egy és tíz liter közötti mennyiséget). Ahogy idősödünk, bőrünk hialuronsav-termelő képessége csökken, megkezdődik a ráncok kialakulása, mélyebbé válása. Feszesítő bőrápoló termékekkel együtt alkalmazva az intenzív kezelést nyújtó koncentrátum segíthet csökkenteni a finom barázdák és ráncok kialakulását. A hialuronsav emellett hatékony összetevője az Eucerin Hylauron-Filler termékcsaládnak, valamint az Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity nappali és éjszakai krémnek.
Középkorú nő tükörbe néz, megérintve arcának bal oldalát.
Anti-age arckrémek formuláiban alkalmazva a magnolol, az oligo-peptidek és a hialuronsav segít visszaállítani a fiatalos megjelenést.
Nő krémezi az arcát.
A bőrfeszesítő ápoló termék a napi arcápolási rutin részeként alkalmazva segíthet mérsékelni a feszesség csökkenésének látható jeleit.

Invazív bőrgyógyászati kezelések

Zsírátültetés
Ez magában foglalja a zsír egyik test területről történő sebészeti eltávolítását, majd egy másik területre történő beültetését. Leggyakrabban az orcák feszességének helyreállításához használják és hosszan tartó hatást eredményez. Gyakran előfordulhat bőrduzzadás, ami a kezelés felfüggesztését, pihenőidőszak beiktatását teszi szükségessé.

Feltöltő kezelések
A befecskendezhető anyagokat a feszesség ideiglenes helyreállítására használják, és azonnali, rövid távú eredményt biztosít. Általában a szem alatti területen, az orcákon, halántékon és ajkakon alkalmazzák.


A látható jeleket okozó fő változások egyike  a feszességet adó sejtek mennyiségének csökkenése.

A hialuronsav injekciók szintén segíthetnek a ráncokon. 

Arc implantátumok
Ezek biztosítják a legtartósabb eredményt. Műanyag implantátumot helyeznek a bőr alá annak érdekében, hogy a feszességet bizonyos területeken - általában az orcákon - visszaállítsák. Eredetileg népszerűbbek voltak, de mostanra kevésbé elterjedt, mint a feltöltő kezelések és a zsírátültetés, mivel ezek igénylik a leghosszabb gyógyulási időt.
Kéz injekcióval.
A bőrfeszesítő invazív kezeléseket klinikai környezetben kell elvégezni.
Nő plasztikai sebészeti kezelésre készül fel.
A plasztikai sebészeti beavatkozás előnyeit és hátrányait előre értékelni kell.

Nem-invazív bőrgyógyászati kezelések

Thermohullámok
Rádiófrekvenciás technológia alkalmazásával felmelegíti a bőr mélyen található kollagénrétegeit. A hő elősegíti az új kollagén termelését és a meglévő kollagént erősíti azzal a céllal, hogy az arckontúrt ismét markánssá tegye.

Ultrahang
Ez a kezelés ultrahangot használ a laza bőr emeléséhez, erősítéséhez és feszesítéséhez.
Nő bőrgyógyászati arckezelést kap.
A bőrgyógyászati anti-age kezelésekkel jó eredmények érhetők el.