Az öregedés jelei – A bőrfeszesség csökkenése

6 perc olvasási idő
Tovább

Az általános bőröregedés 25 éves kortól kezdődik és a változások minden bőrrétegben megjelennek. Ez a belső folyamatok és a külső tényezők együttes hatása miatt alakul ki.

Jelek És Tünetek

Általános bőröregedés és a bőrfeszesség csökkenése

Minden eltelt évben strukturális változás történik a bőr összes rétegében.
Az idő múlásával a teljes arc alakja megváltozik a bőrfeszesség csökkenése miatt.

Azt, hogy hogyan öregszünk, részben genetikai adottságaink határozzák meg. Ez a belső, természetes okokból adódó idősödés a környezeti tényezőkkel és az életmód sajátosságaival együtt lelassítja a bőrben zajló kulcsfontosságú folyamatokat és működéseket. Ez a lassulás idézi elő az öregedés leginkább látható jeleinek kialakulását: a finom barázdák és ráncok megjelenését, a feszesség csökkenését, a rugalmasság elvesztését és a bőr ragyogásának halványulását.

Az egyik legfőbb változás, amely ezeket a látható jelenségeket előidézi, a bőrfeszesítő sejtek méretének és számának csökkenése.

A feszesség csökkenése, a ráncok megjelenésével és a rugalmasság, valamint a ragyogás elvesztésével együtt azt eredményezi, hogy az arc kezd öregebbnek tűnni. A feszesség csökkenése – melyet néha nehéz pontosan körülírni – nagyon gyakori, és az egész arc felépítését, alakját megváltoztatja. A bőr – ahogyan néha kifejezzük – petyhüdt lesz, megereszkedik, az arc pedig fáradtnak, nyúzottnak tűnik, és mások gyakran azt gondolják, valamiféle negatív érzés tükröződik rajta.

Hogyan ismerjük fel a feszességcsökkenést?

A szépség háromszöge

Mivel a feszesség csökkenését nehéz jellemezni vagy beazonosítani, segíthet, ha vizuális segédletet használunk, amely egyértelműen megmutatja, hogy az öregedés e jele miként változtatja meg az arc formáját és szerkezetét számtalan apró, mégis szembetűnő módon. A „szépség háromszöge" megmutatja, hogy a feszesség megszűnésével hogyan vesz fel az arc negatív, szomorú vagy stresszes arckifejezést. Így akár az is előfordulhat, hogy mások rosszul értékelik hangulatát.

A szépség háromszöge jelzi a fiatalos, vonzó arc megjelenését.

Fiatal korban az arcbőr mindenhol egyenletesen feszes, ez növeli vonzerejét. Az arc fiatalos megjelenéséért felelős legfőbb tényezők jól láthatók a ""szépség háromszögén"". Ezek a következők:

 • Magasan ülő arccsontok
 • Telt orcák
 • Sima bőr
 • Keskeny, határozott vonalú állkapocs

Ezek a vonások együttesen olyan arcformát alakítanak ki, mely felül szélesebb és lefelé haladva összetart, egészen az áll legkeskenyebb pontjáig. Az arc egésze nyugodt, pozitív hangulatot tükröz.

Idővel a szépség háromszöge megfordul és ez ahhoz vezet, hogy az arcot negatívnak, szomorúnak érzékeljük.

Ahogy öregszünk, a feszesség csökkenésének hatására ez a háromszög megfordul. Ennek okai a következő változásokban rejlenek:

 • Szélesebb, lógó állkapocs-vonal
 • Megereszkedett arcforma
 • Laposabb orcák
 • Homlok és szemkörnyék területeken ráncok láthatók
 • A száj sarka lefelé mutat

Ezen tényezők összessége megöregedett megjelenést eredményez. Amint itt is látható, a háromszög megfordult, és most a szélesebb terület az arc alján található. A feszesség megszűnésével és a bőr megereszkedésével megváltozik az, amilyennek az arcot érzékeljük. Az arc szomorúnak vagy stresszesnek tűnhet.

Kiváltó Tényezők

Miért fordul meg a szépség háromszöge?

A bőrfeszesség csökkenéséhez a kronológiai, belső öregedésen kívül számos belső és külső tényező is hozzájárul.

A menopauza alatt a nők homonháztartásában jelentős változások mennek végbe.
Az, hogy ki mennyire tolerálja a napsugárzást, a bőrtípustól és a bőr állapotától függ.

Hormonális változások
A serdülőkorban az ösztrogén szintje magas. A bőr sima, rugalmas, az arc körvonala határozott. Az életkor előrehaladtával a hormonok szintje alacsonyabb lesz, és a feszességet adó sejtek mérete és száma egyaránt csökken. Mindez a bőrfeszesség csökkenéséhez és az arckontúr fellazulásához vezet.

Életmód
A bőrfeszesség csökkenése a bőr általános öregedésének egyik eleme, ezért kialakulásában ugyanazok a külső, életmódbeli tényezők játszanak szerepet, amelyek a ráncok megjelenéséért, valamint a rugalmasság csökkenéséért és a ragyogás elvesztéséért is felelősek. Ezek közé tartoznak az alábbiak:

 • Dohányzás: A nikotin és a cigarettáben levő egyéb vegyi anyagok a bőr kollagénjének fokozott lebomlását idézik elő.
 • Napsugárzás: A túl sok napfény hozzájárulhat a kollagén további károsodásához és a bőr szerkezetének gyengüléséhez.


Ezek az életmódbeli tényezők együtt oxidatív stresszt okoznak. Ez akkor alakul ki, amikor a szervezetben termelődő, „szabadgyökként” ismert molekulák megtámadják a sejtstruktúrákat, többek között azokat is, amelyek segítenek, hogy a bőr simának és feszesnek tűnjön. Ha a struktúra már meggyengült, és a kollagén, valamint az elasztin szintje elkezd csökkenni, a bőr általános öregedése felgyorsul. Ennek látható jeleként finom barázdák és ráncok jelennek meg, a bőr feszessége, rugalmassága és ragyogása csökken.

MIÉRT CSÖKKEN A BŐR FESZESSÉGE?

A bőr általános öregedését az okozza, hogy az életkor előrehaladtával a bőr rendszereinek működése és az élettani folyamatok lelassulnak. Ennek a legfontosabb következménye az, hogy fokozatosan csökken azoknak a "töltőanyagoknak" a mennyisége, melyek a bőr feszességéért és sima tapintásáért felelősek, így a bőr megereszkedik, feszessége csökken és az arckontúr elmosódik.

Ez a bőr szerkezetének következő területein jelentkezik:

1 Epidermisz 2 A bőr mélyebb rétegei

Az epidermisz. 
Ahogy idősödünk, a bőr felső rétegében csökken a hialuronsav és a lipidek termelődése. A bőr kevesebb vizet képes megkötni, szárazabbá válik és ez finom barázdák, valamint ráncok megjelenéséhez vezet. A bőr emellett vékonyabbnak tűnik, felülete száraz és érdes lehet.  

A bőr mélyebb rétegei.
A kollagénállomány évi 1%-os csökkenése az elasztinszint csökkenésével együtt fokozza a bőr elvékonyodását. Mivel részben az elasztin felelős a bőr rugalmasságáért és erősségéért, a két anyag mennyiségének együttes csökkenése a bőrt petyhüdtebbé, kevésbé rugalmassá teszi. A bőrt „teltté” tevő feszesítő sejtek méretüket és számukat tekintve egyaránt megfogyatkoznak, és ez a bőr ezen rétegeinek zsugorodásához vezet. Az eredmény: az arc beesett lesz, fáradtnak tűnik, az orcák ellaposodnak. Idővel a tápanyagokat szállító véráram lassul, s ennek eredményeként a bőr fakó lesz, hajlamossá válik a kiszáradásra és sérülései nehezebben gyógyulnak. Nő a mélyebb ráncok kialakulásának valószínűsége. A bőr rugalmassága tovább csökken és mély ráncok kezdenek kialakulni.

Megoldások

Mit tehetünk?

Bár a bőrfeszesség csökkenése komplex probléma, és sok szempontból elkerülhetetlen, a szemmel látható változásokra többféle megoldás is létezik.

Hatóanyagok

Azok a formulák, melyek a következő összetevőket tartalmazzák, a bőr megereszkedésének, a feszesség csökkenésének és a határozatlan arckontúr kialakulásának okaira hatnak. Ezeknek a problémáknak a kezelése segíthet helyreállítani az arc fiatalos külsejét.

Anti-age arckrémek formuláiban alkalmazva a magnolol, az oligo-peptidek és a hialuronsav segít visszaállítani a fiatalos megjelenést.
A bőrfeszesítő ápoló termék a napi arcápolási rutin részeként alkalmazva segíthet mérsékelni a feszesség csökkenésének látható jeleit.

 • Magnolol
  A magnolol, melyet természetes eljárással vonnak ki a magnóliafa kérgéből, az anti-age termékek rendkívül hatékony összetevője. Az in vitro vizsgálatok kimutatták, hogy aktiválja a feszességet adó sejteket, és mind számukat, mind méretüket növeli.
 • Oligo-peptidek
  Az ánizs terméséből kivont peptidek serkentik és támogatják a dermisz kollagénhálózatát. A bőr struktúrájának ez a megerősítése segít csökkenteni a ráncok megjelenését. Az oligo-peptidek emellett a hámsejtek közötti kölcsönhatások felfrissítése révén élénkítik a bőr anyagcseréjét is. Az oligo-peptidek kulcsfontosságú összetevői az Eucerin Hyaluron-Filler+Volume Lift termékcsaládnak, mely hatásos a bőrfeszesség csökkenése ellen, és segít visszaállítani a bőr ragyogását is.
 • Hialuronsav
  A hialuronsav olyan anyag, amelyet a hámsejtek természetes módon termelnek, és amely a bőr kötőszövetének részét képezi. Egyik legfőbb funkciója a nedvesség megtartása, a hialuronsav képes a saját tömegénél 1000-szer, vagy akár 10 000-szer több vizet megkötni (azaz egy és tíz liter közötti mennyiséget). Ahogy idősödünk, bőrünk hialuronsav-termelő képessége csökken, megkezdődik a ráncok kialakulása, mélyebbé válása. Feszesítő bőrápoló termékekkel együtt alkalmazva az intenzív kezelést nyújtó koncentrátum segíthet csökkenteni a finom barázdák és ráncok kialakulását. A hialuronsav emellett hatékony összetevője az Eucerin Hylauron-Filler termékcsaládnak, valamint az Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity nappali és éjszakai krémnek.

Invazív bőrgyógyászati kezelések

A bőrfeszesítő invazív kezeléseket klinikai környezetben kell elvégezni.
A plasztikai sebészeti beavatkozás előnyeit és hátrányait előre értékelni kell.

Zsírátültetés
Ez magában foglalja a zsír egyik test területről történő sebészeti eltávolítását, majd egy másik területre történő beültetését. Leggyakrabban az orcák feszességének helyreállításához használják és hosszan tartó hatást eredményez. Gyakran előfordulhat bőrduzzadás, ami a kezelés felfüggesztését, pihenőidőszak beiktatását teszi szükségessé.

Feltöltő kezelések
A befecskendezhető anyagokat a feszesség ideiglenes helyreállítására használják, és azonnali, rövid távú eredményt biztosít. Általában a szem alatti területen, az orcákon, halántékon és ajkakon alkalmazzák.


A látható jeleket okozó fő változások egyike  a feszességet adó sejtek mennyiségének csökkenése.

A hialuronsav injekciók szintén segíthetnek a ráncokon. 

Arc implantátumok
Ezek biztosítják a legtartósabb eredményt. Műanyag implantátumot helyeznek a bőr alá annak érdekében, hogy a feszességet bizonyos területeken - általában az orcákon - visszaállítsák. Eredetileg népszerűbbek voltak, de mostanra kevésbé elterjedt, mint a feltöltő kezelések és a zsírátültetés, mivel ezek igénylik a leghosszabb gyógyulási időt.

Nem-invazív bőrgyógyászati kezelések

A bőrgyógyászati anti-age kezelésekkel jó eredmények érhetők el.

Thermohullámok
Rádiófrekvenciás technológia alkalmazásával felmelegíti a bőr mélyen található kollagénrétegeit. A hő elősegíti az új kollagén termelését és a meglévő kollagént erősíti azzal a céllal, hogy az arckontúrt ismét markánssá tegye.

Ultrahang
Ez a kezelés ultrahangot használ a laza bőr emeléséhez, erősítéséhez és feszesítéséhez.