Bőrápolás – Napi arcápolási rutin

8 perc olvasási idő
Tovább

Az alapos, ugyanakkor gyengéd napi arctisztítás és ápolás segít, hogy bőre egészséges maradjon. A minőségi bőrápoló termékek, melyeket bőrének típusa és igényei alapján választ, megvédhetik arcbőrét a káros környezeti hatásoktól, mint például a napsugárzás, a meleg vagy hideg idő, és a légszennyezés. Továbbá segíthetnek a bőrirritáció enyhítésében, a bőr egészséges állapotának visszaállításában és megakadályozhatják bőrbetegségek kialakulását is.

Napi arcápolási rutin

AZ ÖN NAPI ARCÁPOLÁSI RUTINJA

Négy alaplépés

A helyes arcápolás négy alaplépésből áll: tisztítás, tonizálás, ápolás és védelem.

Tisztítás

Az alapos tisztítás az első lépés a hatékony arcápolásban. A tisztítás során eltávolítjuk a koszt, az izzadtságot, a faggyút és a sminket, így előkészítjük a bőrt az ápolásra. A tiszta arcbőr jobban felszívja a bőrápoló termékek aktív hatóanyagait.

Tovább

Tonizálás

A tonizálás eltávolítja az arctisztító esetleges maradványait és felfrissíti a bőrt, egyúttal visszaállítja a bőr természetes pH értékét.

Tovább

Ápolás

Az arcápoló termékek ápolják és feltöltik a bőrt. Számos termék adott bőrproblémákra, bőrtípusokra jelent megoldást.

Tovább

Védelem

A napfénnyel szembeni védelem azokon a napokon fontos, mikor bőrét káros UV-sugarak érik, mely az idő előtti bőröregedés legfőbb okozója. A legtöbb nappali arckrém már eleve 15-ös fényvédő faktorral (FF15) rendelkezik.

Attention

Arcápolási rutinját kétszer végezze egy nap – reggel és este. A konkrét rutin függhet majd a napszaktól illetve bőrének egyéni igényeitől és állapotától.

Tisztítás és tonizálás

AZ ARC TISZTÍTÁSÁRÓL ÉS TONIZÁLÁSÁRÓL

Miért tisztítsunk és tonizáljunk?

A hatékony arcápolás azzal kezdődik, hogy alaposan de gyengéden letisztítjuk és tonizáljuk a bőrt, hogy:

 • eltávolítsuk a szennyeződéseket, az izzadtságot, és a sminket anélkül, hogy kiszárítanánk a bőrt
 • előkészítse arcát az ápoláshoz. Az arcápoló termékek értékes hatóanyagai hatékonyabban szívódnak be a megtisztított bőrbe.

A tisztítás különösen fontos az aknéra hajlamos bőr számára, mivel segíti azt az egészséges egyensúly fenntartásában és támogatja a természetes regenerálódás folyamatát.

Hogyan tisztítsunk és tonizáljunk?

Két fő lépése van az alapos arctisztításnak: tisztító tej vagy zselé, melyet tonizálás követ.

1. lépés

Arctisztító tej vagy zselé
Válassza ki a bőrtípusának megfelelő arctisztító terméket. Az arctisztító tej a száraz vagy kiszáradásra hajlamos bőrtípusra a legjobb. Normál, vegyes vagy zsíros bőrtípusúaknak az Eucerin® zselé állagú arctisztítói ajánlottak.

Tovább

2. lépés

Tonik
A tonizálás eltávolítja az arctisztító maradványait és felfrissíti a bőrt, miközben visszaállítja annak természetes pH értékét. A tonikot vattakoronggal vigyük fel a bőrre, az arcot gyengéden áttörölve.

Tovább

 • Az arctisztító zselét alaposan öblítsük le langyos vízzel. Kerüljük a túl forró vizet, különösen érzékeny bőr esetén, mivel a szélsőséges hőmérséklet irritációt okozhat.
 • Az arctisztító tej felvitele és eltávolítása vattakoronggal történik, víz használata nem szükséges. Ha azonban szeretné, az arctisztító tej langyos vízzel is lemosható.

Hogyan válasszunk megfelelő arctisztító és tonizáló terméket?

A tisztítás az első kulcsfontosságú lépés a mindennapi arcápolásban: a tiszta arcbőr jobban felszívja a bőrápoló arckrémek aktív összetevőit.

A víz egyedül nem fogja megtiszítani arcát. Egy olyan felületi anyagot (lsd: tisztító, amely oldja a vizet és a zsírt) kell használnia, ami megköti a koszt és gyengéden eltávolítja azt a bőrről. Fontos, hogy olyan terméket válasszon, mely gyengéd a bőrhöz. Közönséges szappanok vagy agresszív tisztító hatóanyagok rendszeres használata arcmosáskor gyengítheti a bőr védelmi funkcióját azzal, hogy:

 • a kissé savas 5.4 és 5.9-es a pH értéket semlegesre vagy lúgos pH-ra változtatja, ezzel csökkentve annak ellenállóképességét a baktériumokkal szemben
 • szétszakítja a proteineket a szarurétegben (a bőr legfelső rétegében)
 • eltávolítja a bőrvédő lipideket (a zsírokat, amelyek a sejteket összetartják az epidermiszben)

Amikor a bőr védelmi funkciója legyengül érzékenyebbé válik, és hajlamosabb lesz a kiszáradásra vagy irritációra.

Tudjon meg többet a bőr szerkezetéről.

Arctisztítók

Válasszon olyan arctisztítót, mely:

Amikor arctisztító tej és zselé között választ, az álatlános szabály az, hogy száraz vagy kiszáradásra hajlamos bőr esetén a tej állagú arctisztító használata javasolt. Az arctisztító tej megvédi a bőr saját lipideit, így bőre egyensúlya nem borul fel. Az arctisztító zselé normál és vegyes bőrtípusúak arctisztításához ajánlott.

Egy krémes állagú arctisztító táplálja a száraz bőrt és segít megtartani természetes nedvességtartalmának egyensúlyát.
A tonizálás eltávolítja az arctisztító maradványait és felfrissíti a bőrt.

Tonikok

Az Eucerin® a legtöbb bőrtípusra alkoholmentes tonikot ajánl. Alkohol bázisú tonikoknak bár hűsítő hatásuk van, megfoszthatják a bőrt természetes lipidjeitől. A bőr emiatt elkezdi túltermelni a lipideket, annak érdekében, hogy a hiányzókat pótolja. Az alkohol erősítheti a szárazságot a száraz bőrnél, a zsíros vagy vegyes bőrtípusúaknál viszont segíthet szabályozni a túlzott olajosságot a faggyú eltávolításával.

Az Eucerin® DermatoCLEAN termékcsalád arctisztító tej, zselé és tonik termékeket tartalmaz. A termékcsalád minden tagja érzékeny bőrön tesztelt, és a különböző bőrtípusoknak megfelelő arctisztítást biztosít.

Az Eucerin® DermoPURIFYER termékcsalád kifejezetten aknéra hajlamos bőrre lett kifejlesztve.

Arcápolás

MINDENT AZ ARCÁPOLÁSI RUTINRÓL

Miért kell ápolni?

Az arcápoló termékek ápolják és újra feltöltik a bőrt. A hidratálás nem csak a bőr víztartalmát növeli, hanem serkenti a természetes bőrhámlást is (a folyamat, amely során a bőr ledobja az elhalt hámsejteket) ezzel sima, puha és kellemes érzetet kölcsönözve a bőrnek. Sok arcápoló termék speciális bőrproblémák kezelését célozza meg.

A speciális bőrproblémák, mint például a bőröregedésa hiperpigmentáció és az akné, hatékonyan kezelhetők olyan arcápolási termékekkel, melyekben a probléma megoldására használt akítv összetevők koncentrációja magas. Ezek a speciális arcápoló termékek szérum formájában is kaphatók.

2. lépés

Nappali és éjszakai arcápoló használata
A nappali és éjszakai arckrémeknek az a rendeltetése, hogy ápolja és újra feltöltse az arcbőrt, illetve aktív hatóanyagokat biztosítson az esetleges bőrproblémákra.

Tovább

1. lépés

Speciális arcápolás
Mivel arcápolás szempontjából ezek a termékek tartlamazzák a legnagyobb koncentrációban az aktív összetevőket, a speciális arcápoló terméket a frissen megtisztított bőrre vigye fel, a nappali vagy éjszakai arckrémek használata előtt, annak érdekében, hogy maximálisan beszívódjanak a bőrbe.

Tovább

3. lépés

Szemkörnyékápoló
Fontos, hogy a szemkörnyékápoló termékeket óvatosan vigyük fel a bőrre, a nappali vagy éjszakai arckrémet követően. Finom, paskoló mozdulatokkal itassuk be a terméket a szemkörnyéki bőrbe.

Tovább

Hogyan válasszuk ki a megfelelő arcápoló terméket?

Az arcápolási termékeket bőrtípusnak és a bőr speciális igényeinek (ha vannak) megfelelően kell kiválasztani. Választása igazodhat az évszakokhoz is (sokan például a könnyebb, vizes állagú termékeket kedvelik a meleg időben és a valamivel gazdagabb textúrájú krémet a hideg téli hónapok alatt).

Tudjon meg többet a bőrtípusokról, bőrproblémákról és végezze el bőrtesztünket, ami segít meghatározni saját bőrtípusát. Ha tanácsot szeretne arról, hogyan kezeljen egy konkrét bőrproblémát, keressen fel egy bőrgyógyászt.

Tudjon meg többet az Eucerin® arcápoló termékeiről: száraz bőr, érzékeny bőr, kipirosodásra hajlamos bőr, akné, öregedő bőr, hiperszenzitív bőr és atópiás dermatitisz arcon és testen.

 • Bőrgyógyász által felírt, helyileg alkalmazott gyógyszeres kezelést akné vagy atópiás dermatitisz kezelésére úgyanúgy kell alkalmazni, mint egy speciális arcápoló terméket: mindig elsőként a megtisztított bőrön, a nappali vagy éjszakai arckrém használata előtt. Egy pár percig várjunk, míg a bőrápoló termék beszívódik a bőrbe, utána vigyük csak fel a nappali vagy éjszakai arckrémet.
 • Ha speciális arcápoló teméket használ, várjon egy pár percig, míg felszívódik, a nappali vagy éjszakai arckrém felvitele előtt. Ha bőrének nincs szüksége speciális bőrápoló termékekre, akkor alkalmazza nappali vagy éjszakai arcápolóját közvetlen az alaposan megtisztított arcbőrre.

Tegyen az ujjbegyekre egy kisebb mennyiségű nappali vagy éjszakai arckrémet és masszírozza be gyengéden bőrébe.
A szemkörnyéken lévő finom bőrnek speciális ápolásra van szüksége.

Nappali és éjszakai arcápolás
Sok arcápoló termék reggel és este is használható. Mások kifejezetten nappali vagy éjszakai használatra lettek kifejlesztve:

 • Nappali arcápolók: néhány arcápoló fényvédőt (FF) is tartalmaz. Ez alkalmassá teszi őket a nappali használatra, viszont az éjszakaira nem. Más arcápolók, melyek pigmentet tartlamaznak (ahogy pédául némelyik bőrpír vagy akné elleni termék) szintén csak napközben hasznnálandók.
 • Éjszakai arcápolók: a bőr az éjszaka folyamán regenerálódik. Amellett hogy hidratálják a bőrt, az éjszakai arckrémek olyan összetevőket tartalmaznak, melyek a sejtregenerálódást stimulálják. Ezek a termékek mind fényvédő (FF) és pigment mentes termékek.

Bőápolás a szem környékén
A finom szemkörnyéki bőr különösen vékony és érzékeny, éppen ezért sérülékenyebb is, mint az arcbőr többi része. Emiatt egy speciálisan szemkörnyék ápolására ajánlott termék jelenthet megfelelő ápolást számára.

További bőrápolással kapcsolatos tippekért, hasznos tanácsokért látogasson el ide: tippek az egészséges bőrért és a bőrrel kapcsolatos hiedelmek.

Védelem

MINDENT AZ ARC FÉNYVÉDELMÉRŐL

Miért védjük?

A hatékony fényvédelemnek kulcsfontosságú szerepe van a bőr egészségének megőrzésében, ezért mindig a napi arcápolási rutin részének kell tekinteni. Ez különösen fontos akkor, ha a bőr érzékeny vagy esetleg aknéra hajlamos, és így jobban ki van szolgáltatva a napsugárzás bőrkárosító hatásának. Naponta néhány perc a napon segíti az egészséges D-vitamin termelést, arcbőrünk azonban gyakran több órán át is ki van téve az UV-sugaraknak. A túl sok UV-sugárzás az egyik fő oka a bőr idő előtti öregedésének. Ezért óvjuk bőrünket fényvédő termékkel a napsugárzás káros hatásai ellen. Tudjon meg többet az UV-sugarakról és a fényvédelemről, valamint arról, hogyan hat a napsugárzás az arcbőrre.

Hogyan óvjuk bőrünket?

Védje meg bőrét a káros UV-sugaraktól, melyek a bőr idő előtti öregedését okozhatják.

Számos nappali arckrém már tartalmaz fényvédő faktort – általában FF15 – de sokszor a bőrnek magasabb fényvédő faktorra (FF) van szüksége, mint amit a mindennapi arckrémünk tartalmaz, vagy ahelyett használható.

A fényvédő termékeket utolsó lépésként alkalmazza a reggeli bőrápolási rutinjában.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fényvédő terméket?

Számos tényező van, amelyet figyelembe kell vennünk, amikor a megfelelő naptejet kiválasztjuk bőrünk számára:

 • Bőrszín (Pl.: sötétebb vagy világosabb bőre árnyalata? A világos bőr érzékenyebb az UV-sugárzásra, mint a sötétebb bőr)
 • Bőrprobléma
 • Évszak
 • A napsugárzás erőssége (függ a földrajzi helytől is, ahol van)
 • A napsugárzás időtartama

Kérdések és válaszok

Miért kell a napi bőrápolási rutin részévé tenni az arc fényvédelmét?

 Az arcbőr fokozottabban ki van téve az ártalmas UV-sugaraknak, ezért fogékonyabb a napsugárzás bőrkárosító hatására, mint a testünk más részein lévő bőr. Ahhoz, hogy elkerüljük a sejtek DNS-ének károsodását, a napfény hatására fokozódó bőröregedést, valamint a pigmentációs zavarokat, fontos, hogy védjük bőrünket valahányszor a napra megyünk, még felhős időben is.

 

Igaz, hogy az érzékeny bőrnek speciális fényvédelemre van szüksége?

Igen. Az érzékeny bőr különösen erősen reagál a napfényre, és ezért rendkívül ki van szolgáltatva a nap bőrkárosító hatásainak. Nagyon fontos, hogy ha érzékeny a bőre, megvédje azt az ártalmas UVA- és UVB-sugarak ellen. Ahogy minden érzékeny bőrre ajánlott bőrápoló termék, az érzékeny bőrűek számára kifejlesztett fényvédők is kitűnő bőrtolerabilitással rendelkeznek és megfelelnek az UVA/UVB-fényszűrőkre vonatkozó legmagasabb tudományos elvárásoknak.

 

Szükséges külön nappali arckrémet és fényvédő terméket is használnom?

Bizonyos bőrtípusra, és mikor magasabb FF-ra van szükség, egy megbízható naptej helyettesítheti a nappali arckrémet. A száraz bőrűek lehet, hogy továbbra is inkább használnak nappali arckrémet és plusz fényvédő terméket is. Választását befolyásolhatja életmódja, személyes preferenciája, és hogy bőre hogyan reagál bizonyos környezeti hatásokra, mint például a páratartalom. A felvitt FF faktorokból a magasabb határozza meg a védelem szintjét (tehát ha 30-as FF faktorú terméket visz fel egy 15-ös FF faktorú nappali arckrémre, akkor a fényvédelem szintje 30-as lesz).

Tudjon meg többet, hogy melyik terméket vagy fényvédő faktort (FF-t) ajánlja az Eucerin® az Ön bőtípusának és bőrproblémájának megfelelően, illetve hogy milyen mennyiségű fényvédő terméket kell használnia: az ajánlott fényvédelem.

 

Jó ötlet az arcmaszk használata?

Igen, az arcmaszkok különösen jók a száraz és vízhiányos bőr ápolására. Az Eucerin® azt ajánlja, hogy vigyen fel egy kicsit többet a mindennap használt éjszakai arckréméből arcára, nyakára és dekoltázsára. Az éjszakai arckrémek gazdagabb állagú arcápolók, mint a nappali arckrémek és regeneráló aktív hatóanyagokat tartalmaznak, mint pl. a panthenol, továbbá FF és pigment mentes termékek.

 

Mit vegyek mindenképp figyelembe sminkeléskor, ha atópiás bőrbetegségben szenvedek?

Kérje meg bőrgyógyászát vagy gyógyszrészét, hogy ajánljon olyan termékeket, melyeket ekcémás betegeken teszteltek és nem tartalmaznak illatanyagot vagy allergéneket. Ha aknés a bőre, mindig használjon nem-komedogén, zsíros vagy vegyes bőrre ajánlott termékeket.

Márkaértékeink

A bőrápolás úttörői

Holisztikus dermokozmetikai megközelítéssel védjük bőrét, hogy megőrizzük annak egészségét és ragyogását.

Bőrgyógyászok ajánlásával

Világszerte vezető bőrgyógyászokkal és gyógyszerész partnerekkel dolgozunk együtt innovatív és hatékony bőrápolási termékek kifejlesztésén, amelyek megbízhatóak és bátran ajánlhatják bárkinek.

Elkötelezve az innováció mellett

Több mint 100 éve már, hogy elköteleztük magunkat a kutatás és innováció mellett. Hiszünk abban, hogy olyan hatóanyagokat és nyugtató formulákat hozunk létre, amelyek nagy toleranciával rendelkeznek, és segítenek abban, hogy minden nap jobban élhesse életét.

Építsd fel a bőrápolási rutint