Krémet használó nő

Bőrápolási tippek Hasznos tanácsok bőre egészségéért

Az Eucerin® hasznos tanácsokat ad Önnek a leggyakrabban előforduló bőrállapotokra. Itt találhatja meg a legfontosabb tanácsokat, amik javítják bőre állapotát és enyhíthetik bőrproblémáit. Ajánljuk azonban, hogy keresse fel háziorvosát vagy bőrgyógyászát és beszéljék meg, mennyiben felelnek meg az Ön bőrének ezek a tanácsok.

Aknéra hajlamos bőr

Különféle mítoszok és bőrápolási tippek keringenek az akne kialakulásának okairól és lehetséges kezeléseiről. Itt talál néhány hasznos tanácsot az akne hatékony kezelése érdekében, amik enyhíthetik a probléma kihatását az Ön mindennapi életére.

 • Hagyja, hogy a foltok maguktól gyógyuljanak (nyomkodásuk csak rosszabbat tesz a bőrnek vagy akár sebesedéshez is vezethet).
 • Tej és más tejtermékek nagy mennyiségű fogyasztása tovább súlyosbíthatja az aknéra hajlamos bőr problémáját.
Egy nő, aki almát eszik
A holisztikus megközelítésnél kulcsfontosságú az egészséges és kiegyensúlyozott étrend.
Egy nő, aki egy gyógyszert vesz be
A gyógyszerek bizonyos esetekben elkerülhetetlenek, de nem kívánatos mellékhatásokkal is járhatnak. Kérjük, mielőtt gyógyszeres kezelésekbe kezdene, mindig egyeztessen orvosával azok lehetséges kockázatairól és előnyeiről.

 • Tisztítsa meg bőrét naponta kétszer, hogy előkészítse az ezt követő ápolásra.
 • Kizárólag nem-komedogén bőrápolási termékeket és sminket használjon. Ezek nem fogják eltömíteni a pórusait. Sminkjét minden este távolítsa el.
 • Az aknék súlyossága és a hozzá kapcsolódó tünetek eltérőek lehetnek, ezért Önnek a saját bőrápolási rutinjához érdemes illeszkednie. Amennyiben bizonytalan, kérje bőrgyógyásza segítségét.

Itt olvashat többet az aknéra hajlamos bőrről.

Egy arcát mosó nő
Elengedhetetlen, hogy a napi bőrápolást megfelelő termékekkel végezze, ami az Ön bőrproblémájára jelent megoldást.

Száraz bőr

Amikor a bőre kiszárad, különféle tünetekkel találkozhat. Tudjon meg többet, hogyan érdemes bőrét ápolni az Ön saját szükségletei és bőrállapota alapján.

 • Kerülje a szélsőséges időjárást. A túl forró, hideg vagy túl száraz levegő felboríthatja bőre nedvességtartalmának egyensúlyi állapotát.
 • Használjon párásítót telente, hogy megakadályozza a levegő túlzott szárazzá válását.
 • A száraz bőr valójában sokszor a gyógyszeres kezelések mellékhatása. Mindig kérdezze orvosát vagy gyógyszerészét, hogy az Ön gyógyszer szedése mennyiben járul hozzá bőre kiszáradásához.
 • Viseljen természetes anyagokból készült ruhákat, mint a pamut vagy a selyem, amik nem irritálják bőrét. A gyapjú is természetes ugyan, de bőrirritációt okozhat, így érdemes kerülni.
 • Ne használjon erős szappanokat, amelyek eltüntetik bőre természetes olajait.
 • Egy kifejezetten száraz bőrre való naptej nem tartalmazhat irritáló illatanyagokat vagy színezőanyagokat, mivel a száraz bőr irritációra hajlamos.

Tudjon meg többet a száraz bőrről.

Egy nő hideg kezekkel
A környezeti hatások a száraz bőr kialakulásának egyik legfőbb okozói.
Egy nő gyapjú pulóverben
Próbáljon olyan mosószert használni, ami nem tartalmaz sem festék-, sem illatanyagot. Ezek ugyanis ott maradhatnak a ruhán mosás után és irritálhatják száraz bőrét.

Atópiás dermatitisz

Az atópiás bőrre és a hozzá kapcsolódó gyulladásokra sajnos nincsen gyógymód. Azonban a megfelelő bőrápolási termékek rendszeres használata enyhítheti az olyan tüneteket, mint a szárazság és viszketés és segíthet meghosszabbítani a tünetmentes időszakokat. Tudjon meg többet erről.

 • Az alacsony hőmérséklet, különösen éjszaka, sokat segíthet, mert az izzadás irritációt és viszketést okozhat.
 • Hasznos lehet olyan klíma-terápiás helyszínek uticélként való választása, mint az Északi-tenger, az Atlanti-óceán partvidéke, a Holt-tenger, a Földközi-tenger vagy a hegyvidéki területek.
 • A relaxációs testmozgás, mint például a jóga és a meditáció segíthetnek a stressz csökkentésében - ami az egyik fő tényező az atópiás dermatitisz hirtelen megjelenésében.
 • Érdemes naplót vezetni a különböző környezeti és táplálkozási szokásokról és behatásokról, hogy azonosítani tudjuk mi az, ami a tüneteket kiválthatja.
 • A bőrápolási termékeket érdemes a hűtőben tartani, mivel a lehűtött krémek fokozottan segíthetik a viszkető bőr enyhülését.
 • Simogassuk, ahelyett, hogy vakarnánk bőrünket. A simogatás csillapítja, de nem károsítja a bőrt. Kerülje az olyan mesterséges irritációt, amit például a kozmetikai ecsetek vagy durva szivacsok okozhatnak.
 • Zuhanyozzon a fürdés helyett és tartsa a hőmérsékletet 32° alatt, illetve ne zuhanyozzon túl gyakran.

Egy nő jóga pózban
Sokféle lehetőség van, amellyel az atópiás dermatitisztől szenvedők segíthetnek bőrükön. Ilyen lehet például a relaxáció.
Egy nő zuhanyzik
Fontos, hogy naponta hidratáljuk bőrünket. Ezt különösen érdemes zuhanyzás után megtennünk.

 • Amennyiben bőre éjszaka is viszket, ajánlott egy pamutkesztyű viselete, hogy megelőzze vagy enyhítse a vakargatást mialatt alszik.
 • Ne dohányozzon gyerekek közelében - a passzív dohányzás előidézheti az atópiás dermatitisz kialakulását.
 • Gyermekei körmeit vágja mindig rövidre és simára, hogy a gyerek ne tudja megkaparni vagy megszúrni bőrét.
 • Korlátozza a fürdési időt 5 -10 percre és ne használjon fürdősót.

Egy gyermekével játszó nő
Érdemes kimosni az új ruhákat, mielőtt azokat gyermekére adná, mert így elkerülheti, hogy a ruhán maradt festékek és egyéb szerek bőrirritációt okozzanak.

Érzékeny bőr

Az érzékeny bőrnél a természetes védőréteg sérül. Fontos, hogy ismerje a bőr természetes védelmének jelentőségét és legyen tisztában vele, hogy hogyan állíthatja vissza és erősítheti meg bőre természetes védőrétegét.

 • Egy rendszeres, napi bőrápolási rutin bevezetése segíthet csökkenteni az érzékeny bőrreakciókat.
 • Változtassa meg a fürdési szokásait: a gyakori mosakodás kiszáríthatja a bőrt és még érzékenyebbé teheti.
 • Bizonyosodjon meg róla, hogy olyan mindennapi szépségápolási termékeket használ, amik nem tartalmaznak irritatív anyagokat mint az alkohol, az illatanyagok vagy a színezőanyag.

A férfiak 60%-ánál a borotválkozás bőrirritációt okoz. Annak érdekében, hogy korlátozza a kipirosodást, a mikro-vágásokat és kiütéseket, mindig használjon tiszta és éles pengét, valamint mindig öblítse át őket két húzás között.

Olvasson többet az érzékeny bőrről.

Egy tükörbe néző nő
Ha naponta ápolja bőrét és rendszeresen hidratálja azt, csökkentheti az érzékeny bőrreakciókat.
Egy borotválkozó férfi
A férfiak 40%-ának van borotválkozással kapcsolatos bőrproblémája. A fiatalabb és a világosabb bőrű férfiak különösen érzékenyek erre.

Egyenetlen tónusú bőr

Ide tartoznak a különböző típusú hiperpigmentációk. Alább talál néhány megelőzési tippet, hogy egységessé tehesse bőre tónusát.

 • Használjon széles spektrumú fényvédő terméket minden nap, hogy megelőzze a hiperpigmentációt.
 • Fedő smink használata segíthet, hogy egységessé tegye bőre tónusát.

Tudjon meg többet az egyenetlen tónusú bőrről.

Egy nő, aki korrektor tesz fel
Keressen aktív hatóanyagokkal rendelkező termékeket, amik csökkentik a melanin termelődését és a bőrén lévő sötét foltokat is halványítják.

Öregedő bőr

Tudjon meg többet az öregedő bőrről és hogy miként lehet a holisztikus megközelítést beágyazni a bőrápolásba, annak érdekében, hogy lassítsuk az öregedés jeleit.

 • Egy gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, egészséges étrend biztosítja a megfelelő antioxidáns bevitelt, ami segít korlátozni a szabadgyökök bőrre gyakorolt káros hatásait.
 • Igyon kevesebb alkoholt és dohányozzon kevesebbet - mind az alkohol és a nikotin növeli a szabadgyökök károsító hatását, ami felgyorsítja a bőröregedést.
 • A megfelelő fényvédő faktorral (FF) rendelkező termékek alkalmazásával lelassíthatja a bőröregedési folyamatot és óvhatja bőrét a mindennapi UV-sugarak káros hatásaitól. Továbbá ezen termékek segítenek a ráncok kialakulásának megelőzésében, valamint a bőrmegereszkedés elkerülésében is.
 • Hordjon napszemüveget, ami megvédi a szemkörnyék érzékeny bőrét a napsugárzástól.

Olvasson többet az idősödő bőrről.

Egy narancsot hámozó nő
Egy egészséges, antioxidánsokban gazdag étrend segíthet bőre egészségének megóvásában.
Egy nő maszkkal az arcán
A hidratáló pakolások, például a hidratáló arcmaszk felvitele vagy szempánt használata mind jótékonyan befolyásolhatják bőre kinézetét.

Fényvédelem

A túlzott UV-sugárzás a bőr természetes védőrétegének károsodásához vezethet és betegségeket okozhat. Tudja meg, hogyan minimalizálhatja a veszélyeket és fogadja meg a következő tanácsokat:

 • Lehetőleg kerülje a napot délelőtt 11 és délután 3 óra között, mert általában ekkor a legintenzívebb a napsugárzás. Ennek mértéke ugyanakkor függ a lakóhelytől is; bizonyos esetekben még a magas fényvédő faktorral (FF) rendelkező termékek sem képesek 100%-os védelmet nyújtani.
 • Vigye fel a naptejet, mielőtt napra menne, majd két óra elteltével vigye fel újra; ha szükséges, alkalmazza sűrűbb időközönként, főleg fürdés vagy úszás esetén. 
 • Használjon gyakran naptejet, főleg izzadás, úszás, vagy törölközés után, hogy a bőr védelmének szintje megfelelő maradjon.
 • Ne tegye ki közvetlen napsütésnek kisbabáját vagy gyermekét. A leégést minden áron el kell kerülni! Tartsa gyermekén a pólót, a sapkát és a napszemüveget.
 • Kémiai hámlasztás, lézeres terápia, vagy gyógyszer által előidézett fényérzékenység esetén alkalmazzon magas faktorszámú napozó terméket (FF50+).

Tudjon meg többet a fényvédelemről.

Egy nő, aki a kezével védi a szemét a Nap elől
Mindig védje bőrét a káros UV-sugaraktól. A védelem nélkül hagyott bőr pirossá és rendkívül fájdalmassá válhat, sőt könnyen felhólyagosodhat.
Anya, aki gyerekét naptejjel keni be
A gyermekek bőre vékonyabb, mint a felnőtteké és különleges UV-védelmet igényel.