Értsük meg bőrünk működését – A bőrt befolyásoló tényezők

7 perc olvasási idő
Tovább

Bőrünk állapota és megjelenése kulcsfontosságú általános egészségünk és közérzetünk szempontjából. Amikor bőrünk jó állapotban van, aktívan dolgozik azon, hogy megvédje testünket az olyan környezeti stresszhatásoktól, mint például az irritációkeltő anyagok, allergének és mikrobák behatolása, emellett szabályozza testhőmérsékletünket. Ilyenkor a bőr simának, nyugodtnak, jól hidratáltnak, egyenletes színűnek látszik és kellemes érzést nyújt. Sok belső és külső tényező befolyásolja a bőr állapotát, és ezek azt is meghatározzák, milyen a megjelenése és milyen érzést nyújt. Például a hiperérzékeny bőr, védelmi rendszerének károsodása miatt hajlamosabb az irritációra, mint a jól kiegyensúlyozott bőr. Vannak tényezők, melyeket nem tudunk befolyásolni, de sok másikat igen. A gondos bőrápolás megvédheti a bőrt, mely így hosszabb ideig megőrizheti fiatalos megjelenését.

Belső (endogén) tényezők

A bőrünket befolyásoló belső tényezők többek között a genetika, a hormonok és bizonyos betegségek, mint például a diabétesz.

Genetika

A genetika meghatározza bőrtípusát.
A genetika a bőr természetes, biológiai öregedését is meghatározza.

A genetika meghatározza a személy bőrtípusát (normál, száraz, zsíros vagy vegyes) és hatással bír a bőr teljes állapotára.

Genetika és a biológiai bőröregedés

A genetika még a biológiai bőröregedést is meghatározza, amelyre a következők jellemzők:

 • A sejtek regenerálódása és megújulása csökken.
 • Kevesebb faggyú- és verejtékmirigy kiválasztás.
 • A kötőszövet állapotának romlása, ami miatt a bőr kevésbé képes a nedvességet megkötni és sokat veszít feszességéből.
 • A rostok rugalmasságának gyengülése, amelynek eredményeképp a bőr veszít rugalmasságából.

A természetes, biológiai bőröregedést nem szabad összekeverni a korai bőröregedéssel, amelyet külső tényezők okoznak, és amit képesek vagyunk befolyásolni.

Rengeteg külső tényező befolyásolhatja a bőrt és különböző bőrbetegségekhez vezethet.

A hajlam bizonyos bőrbetegségekre, mint például az atópiás dermatitisz, a psoriasis vagy az ichthyosis szintén genetikailag meghatározott. Erre példa, hogy azok, akik genetikai filaggrin (egy a bőrben megtalálható fehérje) hiánnyal születtek, gyengébb védő funkcióval rendelkeznek és ezért bőrük hajlamosabb az érzékeny bőr vagy az atópiás dermatitisz tüneteinek a kialakulására. Egy ilyen genetikailag adott hajlammal a bőrt könnyebben befolyásolhatja és állapotát súlyosbíthatja a stressz vagy egyéb külső tényezők. Ezért nagyon fontos, hogy egy megfelelő bőrápolási rutinnal rendelkezzünk. Olvasson többet a száraz bőrről és az atópiás dermatitiszről.

Emellett, van néhány más betegség is - mint a diabétesz vagy a veseelégtelenség -, amely szintén kihatással lehet a bőr állapotára.

Hormonok

A hormonális változások kihatással vannak a bőrre és aknét okozhatnak.
A terhesség hiperpigmentációt okozhat és befolyásolhatja a bőr nedvességtartamlának egyensúlyát.

A hormonok és a hormonszintekben történő változások jelentős hatással vannak a bőrre:

 • A pubertáskor hormonális változásai válthatják ki az aknés bőrt.
 • Terhesség alatt, a hormonok serkenthetik a melanin termelést, amely a hiperpigmentáció egy formájához, ismertebb nevén melasmához vezethet.
 • A biológiai öregedés folyamán - különösen a menopauza után - a nőknél csökken az ösztrogén szintje. Az ösztrogén pedig jótékony hatással van a bőr nedvességtartalmának egyensúlyára, csökkenése tehát a bőr szerkezeti megváltozását okozhatja és a bőr korral járó sorvadásához is köthető.

Külső (exogén) tényezők

Számos külső tényező befolyásolja a bőr egészségét. Ezeket a tényezőket a minket körülvevő környezet határozza meg és az általunk választott életmód az, ami az egész egészségünkre kihatással van.

Éghajlat és környezet

A túlzott napsugárzás szabadgyökök képződéséhez vezet, amely csökkenti a bőr védelmi mechanizmusainak működését.

UV-sugárzás
A szabad gyökök olyan erős hatást kifejtő molekulák, melyek a testszövetekben létrejövő oxidációs folyamatokért felelősek, sejtkárosodást okoznak. Az egészséges bőr antioxidánsokat tartalmaz, melyek a szabad gyököket semlegesítve védik a bőrt.

Az epidermiszben a szabad gyökök létrejöttét elsősorban az UV sugarak okozzák. Normál körülmények között és korlátozott UV sugárzás hatására a bőr védekezési mechanizmusai többé-kevésbé képesek megbirkózni a külső hatásokkal. Ha azonban az UV sugárzás erős, a bőrt védő mechanizmusok legyengülnek. A bőr érzékennyé válik, és hajlamos lesz a megbetegedésre. Több évnyi fényvédelem nélküli napozás krónikus fény okozta bőrkárosodáshoz, és ezzel együtt a bőr idő előtti öregedéséhez vezethet. Az UV sugarak különösen károsak a rosaceára hajlamos bőrre, mivel a sérült felső hámrétegbe könnyen be tudnak hatolni és az alatta lévő hiper-reaktív idegrostok állapotát súlyosbítják.

Tudjon meg többet a napozás hatásairól, és a megfelelő fényvédelemről.

A hideg időjárás kiszáríthatja a bőrt.
Használjon meleg vizet forró helyett. A forró víz bőrirritációt válthat ki.

Hőmérséklet
A szélsőséges hőmérséklet és váltakozásának gyorsasága hatással van a bőrre.

A hidegre a bőr a vérerek összehúzásával reagál, hogy megvédje a testet a túlzott hővesztéstől. A tartós hideg csökkenti a faggyúmirigyek működését, és ez a bőr kiszáradásához vezet. Tudjon meg többet a száraz bőrről.

Meleg és párás környezetben (például a trópusi országokban vagy a szaunában) a verejtékmirigyek több izzadságot termelnek, aminek következtében a bőr nedves és csillogó lesz, és némely esetben hajlamossá válik az aknéra.

Az alacsony páratartalom, mely például a repülők utasterére jellemző, de akár a központi fűtés is előidézheti oda vezethet, hogy a bőr dehidratálttá válik és érzékenysége megnő.

Némely bőrbetegségnek, például a rosaceának (bőrpirosság) a magas hőmérséklet is lehet az előidézője. Ez az egyik ok, ami miatt ajánlatos az arctisztításhoz, valamint kézmosáshoz és fürdéshez forró helyett kevésbé meleg vizet használni.

Kémiai behatások

Agresszív hatóanyagokat tartalmazó termékek
A bőr természetes módon enyhén savas kémhatású, pH-értéke 4,7 és 5,75 között van. Az agresszív tisztítószerek (mint például a nátrium-lauril-szulfát és a lúgos kémhatású hidratálók) túlterhelik a bőr természetes semlegesítő kapacitását, károsítják a sejtstruktúrát és tönkreteszik az epidermisz legkülső rétegének védelmi funkcióját. Ennek eredményeként a bőr kiszáradhat és érzékennyé, vagy akár hiperérzékennyé válhat. Amikor a bőr érzékeny, fogékonnyá válik a fertőzésekre és bőrbetegségek, például atópiás dermatitisz vagy rosacea esetén megnő az akut fázis kialakulásának veszélye. Az érzékeny bőr (melyet meggyengült védelem jellemez) és a hiperérzékeny bőr (melyben emellett még hiperaktív idegrostok is jelen vannak) különösen hajlamos, hogy az agresszív termékek hatására kiszáradjon és károsodást szenvedjen.

Az agresszív kemikáliák és a bőrhámlasztás károsíthatják a bőr pH egyensúlyát.
Azok, akik kemikáliákat alkalmaznak munkájuk során, különös odafigyeléssel kell, hogy bőrüket ápolják.

Bizonyos kémiai hámlasztások hasonló hatást válthatnak ki, és ezért fontos, hogy mielőtt bármilyen beavatkozást elkezdene, konzultáljon bőrgyógyászával.

Néhányan különösen érzékenyek az agresszív hatóanyagokat tartalmazó termékekre:

 • Kicsi gyerekek és az idősek: a fiatal és az idős bőr kevésbé ellenálló, ugyanis kisebb a faggyú mirigyek aktivitása, amely vagy nincs még kifejlődve vagy már jelentősen gyengült. Olvasson többet a bőr változásairól különböző életkorokban.
 • A munkahelyükön is vegyi anyagokkal dolgozók: egyes szakmákat végzők, mint a fodrászok, a kőművesek vagy az ipari, gyári munkások gyakran kapcsolatba kerülnek mosószerekkel, oldószerekkel, lakkal, zománccal vagy festékkel, amelyek mind ártalmasak a bőrre nézve.

Tudjon meg többet arról, hogyan érdemes test- és arcbőrét ápolni, és hogy milyen fontos a megfelelő termék kiválasztása.

Túl gyakori mosakodás
A túl gyakori és túl hosszan tartó zuhanyzás vagy fürdés túl forró vízzel a bőr természetes hidratáló faktorainak (NMF-ként szintén ismertek) elvesztéséhez vezethet, valamint a felszíni lipideket is elmoshatjuk. A bőr kiszárad és érdessé válik. Tudjon meg többet arról, hogyan érdemes bőrét a testén ápolni és, hogy milyen napi arcápolási rutint érdemes végeznie.

Bizonyos gyógyszerek és orvosi kezelések mellékhatásaként kiszáradhat a bőr.
Szintén nagyon fontos, hogy elegendő vizet igyunk, különösen idősebb korban.

Tápanyagok
A kiegyensúlyozott étrend segít a bőrt egészségesen tartani. Ugyan meglehetősen kevés kutatás történt a bőr egészségére legjobban ható ételekről, de azért tudjuk, hogy:
 • Gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák és sovány fehérjék (hal a hús helyett) mind jót tesznek a bőrnek.
 • A C-vitaminban gazdag és zsírokban, szénhidrátokban szegény étrend elősegíti a bőr fiatalos kinézetét.
 • Antoixidánsokban gazdag ételek védelmi hatással is bírnak. Ezek a következők: sárga és narancs színű gyümölcsök, zöldségek (pl.: répa, barack), fekete áfonya, zöldleveles zöldségek (pl.: spenót), paradicsom, borsó, bab és lencse, hal (különösen a lazac), mogyorófélék.
 • Azok az étrendek azonban, amelyek kizárnak egy bizonyos étel csoportot és annak tápanyag értékét összességében nem tesznek jót a bőrnek. Ajánlott azonban a cukor és a tejtermékek korlátozott bevitele. Emellett nagyon fontos, hogy sok vizet igyunk, különösen idősebb korban.

Nincs egyértelmű összefüggés az aknés bőr kialakulása és az étrend között.

Terápiás beavatkozások
Bizonyos gyógyszerek (pl.: kemoterápia, vízhajtók, hashajtók és lipidcsökkentő gyógyszerek, amelyeket esetenként a szív- és érrendszeri problémák kezelésére szednek) és orvosi kezelések (pl.: sugárterápia és dialízis) érzékennyé és kiszáradásra hajlamossá tehetik a bőrt.

Életmód

Az egészséges életmód segíthet a természetes öregedési folyamatok késleltetésében és megelőzhet bizonyos bőrproblémákat:

A stressz megfelelő kezelése elősegíti a bőr egészségét.
A mély alvás megadja a bőrsejteknek a megújulás esélyét.

A stressz kezelése
A kontrollálatlan stressz érzékennyé teheti a bőrt és kiválthat néhány bőrproblémát, mint például az akné. Ezért szükséges, hogy a stresszt kezeljük: csökkentsük a munka mennyiségét, szakítsunk időt szabadidős tevékenységekre és a relaxációs technikák is segíthetnek.

Mozgás
A rendszeres mozgásnak pozitív hatásai vannak a bőr egészségére és az állóképességünk egészére.

Alvás
A pihentető, éjszakai alvás megadja a teljes szervezetknek a lehetőségek, hogy regenerálódjon, és így hozzájárul a bőr megújulásához.

Hagyjon fel a dohányzással
A dohányfüst az egyik legfőbb forrása a bőrt károsító szabadgyököknek. A dohányzás öregíti a bőrt és hozzájárul a ráncok kialakulásához azáltal, hogy:
 • Szűkíti az apró vérereket a bőr alsóbb rétegeiben. Ez csökkenti a véráramlást és kiüríti a bőr oxigén és tápanyagtartalmát, például az A-vitamint.
 • Kollagén és elasztin károsító hatása van: azok a rostok, amik a bőr rugalmasságát és erősségét biztosítják.

Márkaértékeink

A bőrápolás úttörői

Holisztikus dermokozmetikai megközelítéssel védjük bőrét, hogy megőrizzük annak egészségét és ragyogását.

Bőrgyógyászok ajánlásával

Világszerte vezető bőrgyógyászokkal és gyógyszerész partnerekkel dolgozunk együtt innovatív és hatékony bőrápolási termékek kifejlesztésén, amelyek megbízhatóak és bátran ajánlhatják bárkinek.

Elkötelezve az innováció mellett

Több mint 100 éve már, hogy elköteleztük magunkat a kutatás és innováció mellett. Hiszünk abban, hogy olyan hatóanyagokat és nyugtató formulákat hozunk létre, amelyek nagy toleranciával rendelkeznek, és segítenek abban, hogy minden nap jobban élhesse életét.

Építsd fel a bőrápolási rutint