A bőr megértése – Miben különbözik a bőr az eltérő etnikai csoportok esetében?

8 perc olvasási idő
Tovább

Etnikai hovatartozásunktól függően bőrünk struktúrája és kinézete változó. Amikor a bőrről beszélünk az "etnikum" kifejezés a különböző környezeti és kulturális tényezőkre is utal, melyek hatással vannak a bőr egészségére és kinézetére. 

Az e területen végzett kutatások legfőbb fókusza a pigmentáció. A kutatások egyértelműen kimutatták, hogy a bőr struktúrája és a bőrproblémák etnikai csoportonként változóak. Tehát a bőrápolásnak is tükröznie kellene ezeket a különbségeket.

Az etnikai csoportok alapján miben különbözik a bőrszín és a pigmentáció?

Bőrünk színe a melanin sűrűségétől és eloszlásától függ. A melanin egy olyan pigment, melyet a melanocita néven ismert speciális sejtek termelnek a felhám (epidermis) alsó, bazális rétegében. A melanin ebben a bazális rétegben más sejtekbe is bekerül és így bőrpigmentációt idéz elő.

A melanociták száma minden etnikai csoport bőrének esetében hasonló. A különbségeket az adja, hogy milyen a melanocita aktivitási szintje, valamint a sejtek összetételének és csoportosulásának módja. Ezek a különbségek mutatkoznak meg a különböző bőrszín árnyalatokban.

A bőrszín árnyalatának megváltoztatására tett kísérletek hatással lehetnek a bőr egészségére:

 • A fehérbőrű nők körében gyakori vágy, hogy a bőr minél barnább legyen. Ez növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát.
 • A sötétebb bőrrel született nők közül néhányan bőrükre káros termékeket is hajlandóak használni, hogy a kulturálisan többre értékelt világos bőrszínt elérjék.

Az etnikai származás hatása a bőrproblémákra

Míg a legtöbb bőrprobléma etnikumtól függetlenül is előfordul, az etnikai származásnak tényleges kihatása lehet arra, hogy ezen bőrproblémák milyen gyakran és mértékben jelennek meg egy adott etnikumnál. Másszóval, bizonyos etnikai csoportok hajlamosabbak az egyes bőrproblémákra, mint a többiek.

A sötétebb és a világosabb bőrszínűek között jelentős különbségek vannak a tekintetben, hogy hogyan viszonyulnak a napsugárzáshoz, a pigmentációs rendellenességekhez, valamint az irritáció és a gyulladás okozta bőrbetegségekhez.

Az UV-sugarak hatása

Az egész népesség körében az UV-sugárzás mértéke az egyik legjelentősebb tényező a bőr egészségét illetően. Becslések szerint az emberek 10%-a kap bőrrákot élete során.

Habár a sötét bőr védettebb a napsugárzással szemben, mint a világos, napozó termék használata a sötét bőrrel rendelkezők számára is ajánlott.
Az öregségi foltok feltűnőbbek a kaukázusi és ázsiai bőrtípusokon, mint a sötétebb bőrtípusok esetében.

Az etnikai származás befolyásolja, hogy bőrünk miként reagál a napfényre:

 • A világos bőrt jobban károsítja az UV-sugárzás; ezért a világosbőrűek körében is a nehezen barnuló és könnyen leégő bőrtípussal rendelkezőknél magasabb a bőrrák kockázata. 
 • A sötétebb bőr nagyobb védettséget élvez a Nap UV-sugaraival szemben: ha a bőr átlagos UVB védőfaktorának arányát vesszük összehasonlításképp, a sötétbőrűek 13, míg a világosbőrűek 3-as értékkel rendelkeznek.
 • Kevesebbszer jelentkezik bőrrák a sötét bőrrel rendelkezők esetében. Azonban több USA-ában végzett kutatás bizonyította, hogy a bőrrák diagnosztizálása az ő esetükben későbbre tehető, már a betegség egy előrehaladott szakaszában diagnosztizálják csak. 
 • Az öregségi foltok a kaukázusi, valamint ázsiai bőrtípusokon feltűnőbbek, mint a sötétebb bőrtípusok esetében.

Minden bőrtípus különleges gondoskodást igényel a napsugárzással szemben. 

Tudjon meg többet a napsugárzás bőrt érintő hatásairól, valamint arról, miként érdemes védekezni a Nap UV-sugaraival szemben.

Pigmentációs rendellenességek

A pigmentációs rendellenességek általában minden bőrtípus esetében előfordulnak.

Annak ellenére, hogy pigmentációs rendellenesség minden bőrárnyalatnál előfordul, mégis az ázsiai, hispán vagy afrikai származású személyek körében a leggyakoribb, legszembetűnőbb és számukra okoz a leginkább gondot. A bőrgyulladásos problémák, mint az atópiás dermatitisz vagy az akné - melyek eritémaként (a hajszálerek kitágulásának következtében létrejövő bőrpírként) jelennek meg a világos bőrön -, a sötét bőr esetében pigmentációs változásokat okozhatnak.

Bőrgyulladást követő hiperpigmentáció

A sötétebb bőrrel rendelkezők hajlamosabbak a bőrgyulladás következtében jelentkező hiperpigmentációra, amely a melanin túltermelődése miatt léphet fel és sötétebb bőrfoltok formájában jelenik meg. Ezek a foltok gyakran az aknéval és/vagy atópiás dermatitisszel küzdőknél jönnek elő. Tudjon meg többet a hiperpigmentáció, valamint a bőrgyulladást követő hiperpigmentáció okairól és kezelési lehetőségeiről.

Öregségi foltok

Az öregségi foltok feltűnőbbek a világos bőrön és gyakrabban fordulnak elő a 40 év felettiek körében.

A napsugárzás által okozott öregségi foltok (solar lentigo) feltűnőbbek a kaukázusi és ázsiai bőrtípusokon, mint a sötétebb bőrön. Tudjon meg többet az öregségi foltok okairól és megelőzésük lehetőségeiől.


Melasma

A melasma a hiperpigmentáció egy formája, leginkább nőknél jelenik meg. Az esetek mindössze 10%-ánál volt férfi az érintett.

A melasma a hiperpigmentáció egy formája, amely az arcon jelentkezik; általában az orcákon, az orron, a homlokon, a felső ajakon, illetve néha más, napsugárzás által érintett bőrfelületeken, például a karokon is megjelenhet. Kinézetében hasonló az öregségi foltokhoz, de a sötétebb bőrterületek nagyobbak. A leggyakrabban sötétbőrűek, hispán és ázsiai bőrtípussal rendelkezők esetében jelentkezik: egyes kutatások szerint a melasma előfordulása a terhes mexikói nők körében eléri a 80%-ot. Tudjon meg többet a melasma okairól és kezelési lehetőségeiről.

Irritáció és gyulladás

Az irritáció mértékét befolyásolhatja az etnikai származás. Például az ázsiai bőrtípus könnyen irritálható, a sötét bőr pedig kevesebb reakciót mutat, kevésbé tűnik érzékenynek.

Amikor a bőr természetes védőburka sérül, akkor ez az óvó funkció gyengül és bőre különösen hajlamos lehet az irritációra vagy fertőzésekre. Az elfertőződött bőr pedig begyulladhat, ugyanis a gyulladásos immunsejtek közbelépnek és megpróbálják a károsodott védőburkot meggyógyítani. Ugyan ez a gyógyulási folyamat megegyezik minden bőrtípusnál, néhány kutatás azt mutatja, hogy:

 • A sötét bőr a legkevésbé hajlamos az irritációra.
 • A hispán bőrtípus ellenállóbbnak bizonyult, mint a kaukázusi.
 • Az ázsiai bőrtípus a leginkább irritációra hajlamos.

Atópiás dermatitisz (ekcéma)

Világszerte a gyerekek 10-20 %-át érinti az atópiás dermatitisz bőrproblémája. Kisbabáknál ez akár 2-3 hónapos korukban is kialakulhat.
Az atópiás dermatitisz egy gyulladásos betegség, amely egyre elterjedtebbé válik, különösen a nyugati országokban.

Az atópiás dermatitisz az egyik leggyakoribb gyerekkori betegség. A nyugati országokban ez a probléma növekvő tendenciát mutat, ami minden ötödik gyermeket érint. Kutatások bizonyítják, hogy a sötétbőrű és az ázsiai gyerekek nagyobb valószínűséggel szenvednek a betegségtől a csecsemőkör első 6 hónapjában, ellentétben a kaukázusi és hispán gyerekekkel. A gyermekek egy harmadánál megszűnik az atópiás dermatitisz még csecsemőkorban, de mások akár még felnőttként is küzdhetnek e problémával.

Az atópiás dermatitiszt genetikus eredetűnek tartják. A kutatások szerint azok a gyerekek, akik a fejlett országok városaiban élnek, ahol a környezetszennyezés mértéke nagyobb, valamint azok a gyerekek, akik a hidegebb éghajlatú területeken élnek, nagyobb hajlamosságot mutatnak erre a bőrproblémára.

Ha már egyszer kialakult ez a bőrprobléma, rengeteg tényező miatt rosszabbá válhat. A problémától szenvedőknek fontos lipidek és természetes hidratáló faktorok hiányoznak a szervezetükből. Ennek eredményeképp a bőrük védő funkciója meggyengül, nő a hidratálás hiánya és a betegek bőre egyre szárazabbá és viszketőbbé válik. A betegséggel küzdők immunitása rendellenesen működik, és ezáltal bőrük érzékenyebbé és gyulladttá válik.

A vakarózással egyre több baktérium keletkezik, ami tovább növeli a viszkető érzést és rontja a bőr állapotát.

A kaukázusi származású gyerekeknél a probléma leginkább a testhajlatokban jelentkezik, mint például a könyök, csukló, a térd mögötti és a boka előtti bőrfelületek.

Rosacea

A rosacea egy gyulladásos és krónikus bőrprobléma, ami leginkább az arcokon jelenik meg.

A bőr krónikus kipirosodása, ismertebb nevén a rosacea, leginkább a kelta vagy észak-európai származású, világos bőrű nőket érinti.

Akne

Az akne az ipari társadalmak leggyakoribb néppebetgsége. Általában pubertás korban kezdődik és akár késő felnőttkorig is eltarthat.

A fejlettebb országokban a népesség mintegy 85%-át érinti legalább egyszer élete során az aknés bőr problémája. Annak ellenére, hogy a betegség erőssége változó a különböző etnikai csoportoknál, az eltérések mégis elenyészőek:

 • Attól függetlenül, hogy minden aknétől szenvedő alany bőre foltos lesz, a tanulmányokból kiderül, hogy a sötétebb bőrűek hajlamosabbak a gyulladásra és a bőrgyulladást követő hiperpigmentációra is, mint a kaukázusi származású emberek.
 • Más kutatások pedig azt mutatták ki, hogy az ázsiai származásúak bőre a leginkább gyulladásra hajlamos, sőt a sebesedés problémája is őket érinti leginkább.

Tudjon meg többet az akne hátteréről és hogy hogyan lehet kezelni az aknéra hajlalamos bőrt.

Az etnikai származás hatása az öregedő bőrre

Mindenféle etnikai származástól függetlenül a bőr feszességének elvesztése az egyik legfőbb jele a bőr öregedésének világszerte.
A mély és jól látható orr-száj redők gyakoriak a sötét bőrnél.

Az öregedés ugyan minden bőrtípust érint, jelei azonban eltérő mértékben jelentkezhetnek a különböző etnikai csoportoknál:
 • A bőröregedés jelei kevésbé észlelhetőek és később jelentkezhetnek a sötétebb bőrűeknél. Ez azért van, mert a sötétebb bőr több melanint tartalmaz és így jobban védve van az UV-sugaraktól. Az öregségi foltok az első jelei a bőr korosodásának.
 • A világosabb bőrtípusnál az öregedés halvány és mélyebb ráncok formájában jelenik meg. A sötét bőrön pedig az öregedés árulkodó jelei a mély redők, elsősorban az orr-száj redő fokozatos mélyülése.
 • Ahogy a bőr öregszik, úgy jelenhet meg rajta egyre több bőrkeményedés (hyperkeratosis). Ez különösen a kelet-ázsiai bőrűeknél gyakori.
 • A Dermatosis Pupulosa Nigra (DPN) esetek gyakorisága megnő a kor előrehaladtával. A DPN kicsi, jóindulatú szemölcsök formájában, általában az arcon és annak környékén jelenik meg. Ezek nagyon jellemzőek és rendkívül gyakoriak a sőtétbőrűeknél. Az USA afro-amerikai lakosságának 30%-át is érintheti. (A fehérbőrűeket ez a probléma csak nagyon ritkán érinti).

Minden bőrtípus hasonló változásokon megy keresztül a kor előrehaladtával és ezek közül a bőr megereszkedése az egyik globális jele az öregedésnek. Az viszont, hogy hogyan érezzük magunkat a korosodó bőrünk miatt és hogy hogyan fogalmazzuk meg az ezzel kapcsolatos aggodalmainkat, kultúránként eltérő:

 • Az észak-európai nők a ráncokat kötik leginkább az öregedéshez.
 • Az ázsiai nőket azonban jobban izgatja a pigmentáció kérdése.

Tudjon meg többet az öregedés jeleiről, arról, hogy hogyan előzzük meg az idő előtti öregedést és hogy hogyan törődjünk a bőrünkkel miközben az öregszik. A férfi és női bőr eltérően öregszik. Tudja meg, miben különbözik a férfi és női bőr!

Bőrápolás etnikai származásnak megfelelően

A bőrünk egészsége elengedhetetlen a mi egészségünk és jóllétünk szempontjából. Mindazonáltal, hogy a bőr az elsődleges védőburok a külső behatások ellen, legyenek azok baktériumok, vírusok vagy irritatív anyagok, az egészséges bőr egyensúlyban tartja testünk folyadék- és hőháztartását is. Továbbá, a bőrnek fontos pszichológiai szerepe is van. Mivel az egészségünk legfőbb indikátoraként szolgál, bőrünk állapota erősen befolyásolja önbizalmunkat is.

A napi bőrápolás elengedhetetlen, bőrtípus és etnikai származástól függetlenül.
Habár a bőrrák kevésbé jellemző a sötétebb bőrűeknél, UV-védelem nekik is szükséges és számukra is ajánlott.

A bőrápolás az egyéni bőrtípusnak és bőrállapotnak megfelelően kell, hogy történjen. Amennyiben további információra van szüksége bőrtípusa megállapításához és hogy milyen bőrápolást válasszon, próbálja ki a bőrtesztünket, ami segíthet Önnek.

Az alapvető bőrápolási irányelvek minden bőrtípusra és bőrszínre egyaránt vonatkoznak. Tudjon meg többet a testápolásról és a mindennapi arcápolásról.

Minden bőrtípusnak szüksége van alapos védelemre az UV-sugarak ellen, de a védelem szintje eltérő lehet a bőr színének megfelelően. Tudjon meg többet a bőr és a napsugárzás kapcsolatáról.

A gyakori bőrrendellenességek sok esetben bőrgyulladás következtében kialakult pigmentációhoz vezethetnek. Ezért is fontos, hogy konzultáljon orvosával vagy bőrgyógyászával minden bőrproblémáról. Ismerje meg jobban a pigmentáció problémáját és kezelési módjait.

Még a sötétebb bőrűek is kérjék bőrgyógyász tanácsát, mielőtt lézeres kezeléseknek tennék ki magukat vagy kémiai hámlasztást próbálnának ki, ugyanis náluk nagyobb eséllyel alakul ki bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció.

Márkaértékeink

A bőrápolás úttörői

Holisztikus dermokozmetikai megközelítéssel védjük bőrét, hogy megőrizzük annak egészségét és ragyogását.

Bőrgyógyászok ajánlásával

Világszerte vezető bőrgyógyászokkal és gyógyszerész partnerekkel dolgozunk együtt innovatív és hatékony bőrápolási termékek kifejlesztésén, amelyek megbízhatóak és bátran ajánlhatják bárkinek.

Elkötelezve az innováció mellett

Több mint 100 éve már, hogy elköteleztük magunkat a kutatás és innováció mellett. Hiszünk abban, hogy olyan hatóanyagokat és nyugtató formulákat hozunk létre, amelyek nagy toleranciával rendelkeznek, és segítenek abban, hogy minden nap jobban élhesse életét.

Építsd fel a bőrápolási rutint