Anya gyermekével.

Ismerjük meg az emberi bőrt a különböző életszakaszokban

A bőr élő szerv, amely jelentős változásokon megy keresztül az emberi élet különböző szakaszaiban. Csecsemőkorban puha, érzékeny a bőr, majd a pubertás éveiben néhány embernél pattanásossá válik, később pedig megjelennek a ráncok. Minden szakaszra más igények jellemzőek, és a változásokra a bőrápolásnak is reagálnia kell. Tisztításra, védelemre, ápolásra mindig a megfelelő terméket kell választani, amely segít a bőr egészségét megőrizni, és biztosítja, hogy a bőr az életkortól függetlenül mind a látvány, mind az érzet tekintetében természetes és szép maradhasson.

Különböző életkorok és bőrállapotok

A baba bőre

A babák bőre 20-30%-kal vékonyabb, mint a felnőtteké. A rétegek száma megegyezik, de minden réteg számottevően vékonyabb, és ennek megfelelően finomabb és érzékenyebb.

Az epidermis (a szaruréteg), vagyis a bőr legfelső rétege különösképpen vékony, mivel a sejtek állománya sokkal lazább, mint a felnőtt bőr esetében. A verejték- és faggyúmirigyek még kevéssé aktívak, így a hidrolipid réteg és a bőrvédő savköpeny viszonylag gyenge. Ennek következtében a bőr barrier funkciója sérülékeny, és a babák bőre:

 • kevésbé ellenálló
 • különösen érzékeny a kémiai, fizikai és mikrobiális hatásokra
 • hajlamos a kiszáradásra
 • érzékenyebb az UV-sugárzásra.

Az UV-érzékenységet tovább fokozza, hogy a babák bőrének pigmentációja alacsony. A melanociták (a melanintermelésért felelős sejtek) ugyan jelen vannak a bőrben, de még kevéssé aktívak, így a csecsemőket óvni kell a közvetlen napsugárzástól.

A babák nehezebben szabályozzák testhőmérsékletüket, mint a felnőttek. Ennek okai:
 • testük felszíne viszonylag nagy,
 • verejtékmirigyeik kevésbé aktívak,
 • bőrük vérkeringése viszonylag lassan alkalmazkodik.

Alvó baba
A csecsemők bőrének minden rétege sokkal vékonyabb, mint a felnőttek bőré.
Játszó baba
A csecsemők bőrének pigmentációja alacsonyabb, és a babák nehezebben szabályozzák a testhőmérsékletüket.

Fontos, hogy ennek a felnőttek is tudatában legyenek, és figyeljék, szabályozzák a babák környezetének hőmérsékletét.

Tudjon meg többet a babák bőréről, annak ápolásáról, valamint a bőrbetegségekről, amelyekre a csecsemők hajlamosak a gyermekek bőre című pontban.

A gyermekek bőre

4 éves korra a bőr és annak függelékei (például a haj, a köröm és a mirigyek) egy kicsit már érettebbek. Ennek ellenére a gyerekek bőre még mindig vékonyabb és kevésbé pigmentált, mint a felnőtteké. Mivel az önvédelmi rendszer még mindig kevésbé fejlett, a fiatal bőr különösen érzékeny az UV-sugárzásra. Tudjon meg többet a gyermekek bőréről és annak ápolásáról.

12 éves korra a gyermek bőrének struktúrája és funkciója megfelel a felnőtt bőrnek.

Egy kislány megérinti a karját.
4 éves korra a bőr már érettebbé válik, de még mindig rendkívül érzékeny.

Tizenéves kor

A pubertáskor hormonális változásai drámai változásokkal járnak a bőrt illetően - különösen az arcon, a vállon, a mellkason és a háton. A megnövekedett faggyútermelés és az elhalt hámsejtek tökéletlen hámlása következtében a bőr zsírossá és aknéra hajlamossá válhat. Ez a jelenség többnyire a tinédzserkor végére elmúlik, bár, különösen a nőknél, megmaradhat a középkorúságáig vagy még tovább.

Egy tizenéves gyerek az arcát krémezi.
A hormonális változások a bőrön rendellenességeket okozhatnak, amelyek később elmúlhatnak.

A húszas évek vége

A genetika, az életmód és a környezet együttesen határozzák meg, mikor kezd az

epidermis és a dermis vékonyodni, de körülbelül 25 éves kortól megjelennek az öregedés első jelei, többnyire finom ráncok formájában.

Amikor a bőr kezd elvékonyodni, a barrier funkció és az UV-sugarak elleni természetes védelem is fokozatosan csökken.

A bőr kollagéntartalma és rugalmassága is fokozatosan romlik, hozzávetőlegesen évi 1%-kal.

Női arc
25 éves kor környékén az öregedés első jelei láthatóvá válnak.

A 30-as évek

 • A bőr barrier funkciója fokozottan gyengül.
 • A sejtek anyagcseréje lassulni kezd.
 • A bőr folyadékvesztése fokozódik.
 • A bőr rugalmassága csökken.

Egy nő átnéz a válla fölött
A hidratáltság és a rugalmasság csökken, ráncok jelenhetnek meg.

40-től az 50-es évek végéig

A következő évtizedekben a bőr szerkezete fokozatosan megváltozik:

Epidermis:
Az epidermis egyes rétegeinek rendezettsége felbomlik. Kevesebb új sejt termelődik, a már meglévő sejtek zsugorodnak és a bőr felső rétege vékonyabbá válik. Mindez azt jelentheti, hogy:

 • fokozódik a szárazság és a bőr érdessége
 • bizonyos területeken megjelenik a hiperpigmentáció (a köznapi nyelvben ezt úgy nevezzük: májfoltok)
 • a sebek gyógyulása tökéletlen, fokozódik a bőr fertőződésének veszélye.

Dermis:
A bőr középső rétegének kötőszövetei elveszítik rostos szerkezetüket és vízmegkötő képességüket, a rugalmas rostok eltorzulnak, és ennek következtében a bőr erőssége, valamint rugalmassága csökken. Finom ráncok és redők jelennek meg, melyek a bőr érésével mély ráncokká válnak.

A dermis vérereinek aktivitása szintén fokozatosan lecsökken. A dermis látja el tápanyaggal az epidermist, ezért megfelelő táplálás nélkül mindkét réteg, valamint a közöttük lévő állomány egyaránt vékonyabbá és laposabbá válik. Ennek eredménye a bőr rugalmasságának csökkenése, ami általános jelenség nőknél a menopauza után. A vérkeringés romlása a bőr ragyogását is csökkenti. A bőr fakóbbá válik és hajszálérszakadások jelenhetnek meg.
Egy nő megérinti az orrát és az állát.
A bőr durva tapintásúvá, szárazabbá válik, a hiperpigmentáció és a bőrfertőződés esélye megnő.
Női arc és kéz.
Az erek aktivitásának csökkenése a bőr ragyogásának csökkenését okozhatja.

Subcutis: 
A zsírszövetek alsó rétege fokzatosan csökken, amelynek a bőrtömeg elveszítése és a bőr tömörségének csökkenése a következménye.
A bőr energiája csökken és a bőr egyre kevésbé áll ellen a nyomásnak.

A 60-as és 70-es évek

 • A bőr természetes lipidtermelő képessége csökken, és ezzel együtt visszaesik a hialuronsav, valamint a kollagén termelődése is. Mindennek eredménye a bőr szárazsága, a dehidratáció és a mély ráncok megjelenése.
 • A bőr regenerációja lelassul, a bőr egyre vékonyabbá válik, aminek következtében a feszesség és rugalmasság csökken. A sebgyógyulás is zavart szenved.
 • Fokozódik az UV-érzékenység és a bőr hajlamossá válik a hiperpigmentációra (a májfoltok kialakulására).

Középkorú nő megérinti az arcát.
Lassul a regeneráció és növekszik az UV-érzékenység.

A 70-es évek végétől a bőr immunrendszere gyengül, és egyre érzékenyebbé válik a fertőzésekre.

Tudjon meg többet a bőr szerkezetéről a bőr szerkezete és funkciói cím alatt. Ismerje meg az öregedés folyamatát, és azt, hogyan ápolhatja bőrét és késleltetheti a bőr általános öregedésének jeleit. 
A férfiak és nők bőrének öregedése különböző. Tudja meg, mi a különbség a férfiak és nők bőre között.

Idősebb nő arca.
A bőrfertőződés veszélye megnő, mert romlik a bőr immunfunkciója.

Mi okozza a bőr öregedését?

A bőr öregedését számos belső és külső tényező együttese okozza. Ha megértjük, milyen hatással vannak ezek a külső és belső tényezők a bőr szerkezetére és funkcióira, megalapozottan hozhatunk döntéseket a bőrápolással kapcsolatban.

Belső tényezők

Biológiai korunk határozza meg a bőrünk szerkezetében végbemenő változásokat, amelyek között vannak szükségszerűek és elkerülhetetlenek is: 

 • A gyengébb vérellátás következtében kevesebb oxigén és tápanyag éri el a bőr felszínét, és ettől annak tónusa tompábbá válik. 
 • A faggyú- és verejtékmirigyek csökkenő aktivitása, valamint a bőr természetes hialuronsav-termelésének visszaesése a hidrolipid film gyengüléséhez vezet, aminek következtében időskori bőrszárazság alakulhat ki és a ráncok még mélyebbé válhatnak. 
 • A menopauza utáni csökkent ösztrogéntermelés a sejtregenerációs folyamatok gyengülésével együtt hatással van a nők arcbőrének szerkezetére. 

A genetikának is kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy a bőr hogyan öregszik. Az, hogy melyik embertani csoportba tartozunk, valamint nemünk és öröklött bőrtípusunk mind befolyásolja, milyen gyorsan jelennek meg az öregedés jelei a bőr felszínén.

A bőr felszínének grafikus illusztrációja.
Fiatal bőr vastag epidermisszel és a kollagén rostok erős hálózatával.
A bőr struktúrájának grafikus illusztrációja.
Az érett bőrben vékonyabb az epidermisz és gyengébb a kollagénrostok hálója.

Külső tényezők

Jó hír, hogy a bőr öregedéséért 80%-ban a külső környezeti hatások felelősek, melyek befolyásolhatók

 • Környezeti hatások: UV-sugárzás, klimatikus változások, levegőszennyezettség. 
 • Életmódbeli tényezők: dohányzás, alkohol, táplálkozás, stressz, a helyes bőrápolás hiánya. 

Tudjon meg többet a bőr öregedését általában befolyásoló hatásokról. Tudja meg azt is, mit tehet a bőr idő előtti öregedésepremature-skin-ageing ellen.  

Kutatások bizonyították, hogy azok a bőrterületek, amelyeket nem ér a nap, megőrzik tónusukat, rugalmasságukat, és regenerációs képességüket egészen előrehaladott korig. Az UV-sugárzás hatása okozza a bőr idő előtti öregedését. Ez azt jelenti, hogy ha kevesebb napsugárzásnak tesszük ki bőrünket, illetve bizonyítottan hatékony fényvédelmet alkalmazunk, késleltethetjük a bőr korai öregedését. Tudjon meg többet a napsugárzásról

Az egyéni bőrtípusnak, a bőr állapotának és az életkornak megfelelően kifejlesztett termékekkel való napi tisztálkodás és bőrápolás segít a bőr egészségének megőrzésében és az idő előtti öregedés jeleinek késleltetésében. Tudjon meg többet a napi arcápolási rutinról.

Egy nő az arcát krémezi.
Jó hír: az öregedést 80%-ban külső és megváltoztatható tényezők befolyásolják.
Arcát vattakoronggal tisztító nő.
A napi arctisztítás és a bőrt érő napfény mennyiségének csökkentése késleltetheti a bőr öregedését.