Gyógyszeres kezelés okozta fényérzékenység – A tünetek felismerése és az okok megértése

4 perc olvasási idő
Tovább

Sok mindennaposan használt, sőt nem vényköteles gyógyszer is kiválthat napfény okozta bőrérzékenységet. A fényérzékeny hatóanyagok reaktívvá válhatnak és allergiás tüneteket okozhatnak, amikor ultraibolya (UV) fénnyel találkoznak. Ez a cikk a kiváltó okokat, tüneteket és a gyógyszer-okozta fényérzékenységi reakciók kezelését részletezi.

Mi a gyógyszer-okozta fényérzékenység?

Bizonyos gyógyszeres kezelések növelhetik a bőr napfényre való érzékenyséségét.

A gyógyszer-okozta fényérzékenység (vagy gyógyszer-okozta napallergia) olyankor alakul ki, amikor a gyógyszer, amely normál esetben nem okoz érzékenységet, a fényben az UV-sugarakkal találkozva, bőrbe való bejutásakor aktiválódik.

Azok a vegyi anyagok, amelyek planáris, triciklikus vagy policiklikus szerkezetűek, elnyelik az ultraibolya fényt, és az így a megváltozott kemikáliák bőrelváltozást okozhatnak (pédául fototoxikus vagy fotoallergén reakciókat). Mivel sok embernél a gyógyszeres kezelés nem elhagyható, fontos megérteni, hogyan védjük a bőrt ilyen esetekben a napfénytől.

Mik lehetnek a fényérzékeny reakciók tünetei?

A gyógyszer okozta fényérzékenység klinikai tulajdonságai változhatnak, ugyanis a reakció típusa, fototoxikus vagy fotoallergén, attól függ, hogy a fényérzékenyítő hatóanyag, amely az érzékenységi reakciót okozza, milyen típusú.

Attention

Keresse fel bőrgyógyászát vagy gyógyszerészét, ha aggódik bármelyik tünete miatt, főleg ha gyógyszer-okozta fényérzékenységre gyanakszik, vagy ha nem tudja biztosan gyógyszeres kezelése(i) okozhatnak-e ilyen reakciókat.

Mi a különbség a fototoxikus és a fotoallergén reakciók között?

A legfőbb különbség az, hogy fotoallergén reakciók olyankor történnek, amikor az immunrendszer kölcsönhatásba lép a fényreaktív anyaggal, ezzel duzzadást vagy gyulladást okozva, ezzel szemben fototoxikus reakcióról akkor beszélhetünk, amikor a fényreaktív anyag közvetlen a bőrsejt membránokkal és celluláris DNS-sel lép reakcióba, és ilyenkor az immunrendszer nem érintett.

A fotoallergén reakciók kiválátáshoz ezért elég egy kis mennyiségű fényreaktív anyag jelenléte is, mivel az immunrendszer nagyon érzékeny, míg a fototoxikus reakciókhoz nagy mennyiségű fényreaktív anyag jelenléte szükséges (bár a fototoxikus anyagok különböznek toxicitásukban, így minden vegyi anyagnál más mennyiség szükséges a reakció kiváltásához).

Mi a látható különbség a fototoxikus és a fotoallergén reakció között?

Fotoallergén bőrreakció nagyításban

Bár a fototoxikus és a fotoallergén reakciókat más-más típusú fényreaktív vegyi anyagok okozzák, amelyek különböző biokémiai reakciókat váltanak ki, sokszor még így is nehéz lehet őket megkülönböztetni, amikor fotoérzékenység gyanújával vizsgálunk valakit. A fő látható különbség a a két reakció között, hogy a fototoxikus reakciók inkább súlyos leéégésre hasonlítanak és nagyrészt a napfénynek kitett területekre korlátozódnak, míg a fotoallergén reakciók inkább az atópiás dermatitiszre hasonlítanak, és a fénytől védett bőrfelületeket úgyanúgy érinthetik, mint a napnak kitetteket.

Fototoxikus és fotoallergán reakciók – Mi a különbség?

Fototoxikus reakciók

Klinikai jellegzetességek
Túlzott leégés

Eloszlás
Csak napnak kitett bőrfelületeken

Immunológiailag közvetített
Nem

Előfordulás
Magas

A hatóanyagnak való többszörös kitétel
Nem szükséges

A hatóanyag mennyisége, amely a fényérzékeség kiváltásához szükséges
Nagy

A reakció gyorsasága a fényreaktív hatóanyagnak és a fénynek való kitételt követően
Percek-órák

Fotoallergén reakciók

Klinikai jellegzetességek
Dermatitisz

Eloszlás
Főként napnak kitett területeken, de terjedhet más, fénytől védett területekre is

Immunológiailag közvetített
Igen, IV típus

Előfordulás
Alacsony

A hatóanyagnak való többszörös kitétel
Igen

A hatóanyag mennyisége, mely a fényérzékeség kiváltásához szükséges
Kicsi

A reakció gyorsasága a fényreaktív hatóanyagnak és a fénynek való kitételt követően
24-72 óra

A fototoxikus és fotoallergén reakciók fejlődése (kórfejlődés)

Mi okoz gyógyszer-okozta fényérzékenységi reakciókat?

Fényérzékenységi reakciók alkalmilag és helyileg használt összetételektől is kialakulhatnak.

Redszeresen szedett (orálisan adagolt) gyógyszerek és alkalmilag használt összetételek egyaránt okozhatnak fényérzékenységi reakciókat. Ezért fontos, hogy a fényérzékenység lehetségességét figyelembe vegyük, amikor kiválasztunk egy hidratálót vagy testápolót. Egyes gyulladáscsökkető gyógyszerek vagy ’fájdalomcsillapítók’, mint az ibuprofen, szintén okozhatnak fényérzékenységet. Más gyakran használt fényreaktív gyógyszerek között lehetnek az antibiotikum, nem szteroid gyulladáscsökkentő,  vízhajtók, statinok, retinoidok és gombaölők.

Milyen gyógyszerek okozhatnak fényérzékenységet?

Az alábbi táblázatban, „Általános, fényérzékenységet kiváltó gyógyszerek” néven, összegyűjtöttünk fényérzékenységet okozó gyógyszereket, ez a lista azonban nem kimerítő, van számos más olyan gyógyszer még, mely fényérzékenységet okozhat.

Általános, fényérzékenységet kiváltó gyógyszerek

  • Rohamellenes szerek (Neuroleptikum)
  • Antibiotikumok
  • Vízhajtók
  • Antidiabetikumok
  • Nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID)
  • PDT Fotodinamás terápia
  • Retinoidok

Ha Ön nem biztos benne, hogy a gyógszere(i), amiket használ okozhatnak-e fényérzékenységet, vagy általános információt szeretne arról, mely gyógyszerek válthatnak ki fényérzékenységet, kérjük, keresse fel orvosát vagy gyógyszerészét.

A fényérzékenység által okozott reakciók kezelése

Mi a legjobb módja a fényérzékenységgel szembeni védekezésnek, ha fényreaktív gyógyszert kell szednie?

Megfelelő ruházat és magas FF faktorú naptej használata egyaránt ajánlott.
Kerülje az olyan naptejeket, melyek fényérzékeny kemikáliákat tartalmaznak.

A fényérzékenységet kiváltó fény hullámhosszúsága az UVA (320-400 nm) és UVB (290-320 nm) skálákon mozog. Bizonyos kemikáliák azonban a látható hullámhosszúságú fénnyel is reagálnak. Ezért a napfénynek való kitettség kerülése kiemelkedően fontos.

Továbbá, a bőr ruhákkal és hatékony UVA/UVB-szűrős és magas FF (50+) faktoros naptej használatával megvédhető a legtöbb fényreaktív gyógyszer aktíválódásától.

Mindig kövesse a naptejen lévő használati utasításokat, különösen a használat gyakoriságát illetően. A leégés általános kerülése csökkenti a fényérzékenységi reakciók előfordulásának esélyét. Olvasson többet az arc és testbőr leégésről.

A bőrteszt segíthet, hogy megtudjon többet bőre állapotáról, de ha Ön fényérzékenységi reakciókat tapasztal vagy efelől nem biztos, feltétlenül keresse fel bőrgyógyászát személyes diagnózis érdekében.

Márkaértékeink

A bőrápolás úttörői

Holisztikus dermokozmetikai megközelítéssel védjük bőrét, hogy megőrizzük annak egészségét és ragyogását.

Bőrgyógyászok ajánlásával

Világszerte vezető bőrgyógyászokkal és gyógyszerész partnerekkel dolgozunk együtt innovatív és hatékony bőrápolási termékek kifejlesztésén, amelyek megbízhatóak és bátran ajánlhatják bárkinek.

Elkötelezve az innováció mellett

Több mint 100 éve már, hogy elköteleztük magunkat a kutatás és innováció mellett. Hiszünk abban, hogy olyan hatóanyagokat és nyugtató formulákat hozunk létre, amelyek nagy toleranciával rendelkeznek, és segítenek abban, hogy minden nap jobban élhesse életét.