Melasma megjelenése az arcon

Hiperpigmentáció: melasma A "terhességi maszkként" is ismert bőrprobléma megismerése és kezelése

A melasma a hiperpigmentáció egy fajtája, amely leginkább nőknél gyakori, különösen terhesség alatt és után. Nagy, sötét, elszíneződött foltokként jelennek meg az arcon, de a probléma más testrészeket is érinthet.

A melasma jelei, okai és lehetséges kezelései

A melanin nevű pigment határozza meg egy személy szem-, haj- és bőrszínét. Bizonyos belső és külső tényezők, mint a napsugárzás, a genetika, hormonális változások, bőrgyulladás és az öregedés is befolyásolja a melanin képződést. A túltermelés hiperpigmentációhoz vezet, sötét foltok és egyenetlen bőrtónus jelenik meg. Az alultermelés - hipopigmentáció - ellenkező hatást vált ki, és pigmenthiányos foltok alakulhatnak ki az érintett területen.

A melasma a hiperpigmentáció azon formája, amely az arcon, különösen az orcákon, az orrnyereg, a homlok és a felső ajkak területén jelenik meg és csak ritkán más testrészen, mint például az alkarok.

Három típusú melasmát különböztetünk meg: epidermális (felhámi), dermális és kevert.


 • Az epidermális melasma a bőr felső rétegét érinti és a hiperpigmentáció barna, jól elhatárolható foltokban jelenik meg.
 • A dermális melasma a bőr mélyebb rétegeit érinti és kékes-szürkés foltokban észlelhető.
 • A kevert melasma (az epidermális és dermális kombinációja) szürkés-barna pigmentként jelentkezik. A melanin pigmentek mélysége és a probléma kevert jellege miatt ez a típus kezelhető a legnehezebben.

A melasma leginkább a nőket érinti, a problémával küszködők közül csupán 10% férfi és körülbelül 90%-uk terhes nő.

Emiatt ez a bőrprobléma a "terhességi maszk" vagy kloasma néven is ismert. Ugyan minden etnikum érintett lehet, a sötétebb bőrtónussal rendelkezők hajlamosabbak a tünetek kialakulására. Az öregségi foltokkal ellentétben, a melasma szülés után, vagy az ösztrogén bevitel csökkenésével, magától eltűnik.


A melasma megjelenése az arcon
A melasma nagy, elszíneződött, sötét foltokban jelenik meg többek közt az arcon.
Terhes nők
A terhesség alatt az endogén hormonok serkentik a melanin pigment termelődését.

Ha egy pigmentfoltnak megváltozik a mérete, formája, színe vagy viszket és vérzik is, feltétlenül keressen fel egy bőrgyógyászt, hogy a rosszindulatú elváltozást kiszűrhesse.

Mi okozza a melasmát?

A melasma a melanin pigment túltermelődéséből fakad. Bár a legtöbbször ez a probléma a test válaszaként jelenik meg a különböző hormonális változásokra, mint például terhesség, fogamzásgátló tabletta vagy hormon helyettesítő terápia, vagy más tényezők, mint az UV-sugárzás, az öröklött hajlam, a kor és bizonyos epilepszia elleni gyógyszerek is közrejátszhatnak megjelenésében.

A melanociták (a melanint termelő sejtek a bőr bazális rétegében) felelősek a melasma megnövekedett epridermális (felhámi) pigmentációjáért.
Terhesség alatt az endogén hormonok serkentik a melanociták  működését, így több melanin pigment képződik.

Ábra a hiperpigmentációról
A tirozináz enzim felelős a melanin képződéséért. Azokban az esetekben, amikor a melanin termelés nem szabályozott, sötét foltok jelennek meg.

Azoknál a nőknél, akik fogamzásgátló tablettát szednek vagy hormon helyettesítő terápián vesznek részt, szintén könnyen kialakulhat a melasma, mivel szervezetük nagyon hasonló horomonális változásokon megy keresztül, mint például terhesség idején.

Az UV-sugárzás szintén egy fő kiváltó vagy súlyosbító tényező a melasma kialakulásában. Ezért erősen ajánlott, hogy azok, akik különösen hajlamosak e bőrproblémára, vagy a családban is tapasztalható a bőrproblémára való hajlam, kerüljék a napot és alkalmazzanak széles spektrumú, magas faktorszámú fényvédő termékeket, hogy megelőzzék a pigmentek túltermelődését.

Milyen kezelések léteznek a melasmára?

Két opció közül választhatnak a melasmával küzdők: vagy eltávolítattják az elszíneződött bőrt vagy szabályozzák a pigmenttermelést.

Eltávolítás

Az eltávolítást lézerterápiával, intenzív pulzáló fényterápiával vagy kémiai hámlasztás útján végzik. Ezek mind költséges és invazív lehetőségek, sőt akár gyulladás utáni hiperpigmentációt is előidézhetnek, különösen a sötétebb bőrtípussal rendelkezők esetében. A lehetséges mellékhatások közé tartoznak a bőrgyulladás, irritáció és égő érzés.

Lézerterápia (Fraxel, Erbium YAG) és Intenzíven pulzáló fényterápia (IPL)
A kémiai hámlasztásnál precízebb lézerterápia nagy energiájú fényt használ az érintett bőrterületek kezelésére. A tünetek súlyosságától függően a hiperpigmentált sejteket a felszíni (epidermális) vagy a mélyebb (dermális) rétegekből is eltünteti.

Kémiai hámlasztás, például AHA
A kémiai hámlasztás során a bőrgyógyász savas oldatot (glikolsav (AHA)) visz fel az érintett bőrterületre. Ilyenkor a bőr felhólyagosodik, ezt követően azonban lehámlik, és felszínre kerül egy ép és makulátlan bőrréteg.
Lézerterápia
A lézerterápia egy lehetséges kezelési módja a hiperpigmentációnak. További információért forduljon bőrgyógyászához!
Kémiai hámlasztás
Az érintett, problémás bőrfelületen alkalmazott kémiai hámlasztás után láthatóvá válik a makulátlan bőr.

A hiperpigmentáció szabályozása

A pigmentáltság szabályozásának egy alternatív lehetőségeként számos helyileg alkalmazandó gyógyszerészeti és bőrápolási termék vált elérhetővé az utóbbi időkben. Ezek általában az alábbi összetevők közül valamely hatóanyagot tartalmazzák:

 • Hydroquinone 2-4% (gyógyszer) - egy erős bőrfehérítő hatóanyag, amely az EU-ban forgalmazott kozmetikai termékekből kitiltottak, mivel potenciális mérgező kockázatokról számoltak be vele kapcsolatban. Az Egyesül Államokban azonban még mindig elérhető néhány termékben. Magasabb konentráció esetén (>4%) csak vényre kapható, míg alacsonyabb koncentrációban (>2%) recept nélkül is beszerezhető.
 • Arbutin. A hydroquinone ezen természetes formája kulcsfontosságú összetevője sok ázsiai bőrfehérítő terméknek. Annak ellenére, hogy ez nem olyan erős vagy hatékony, mint a mesterségesen előállított hydroquinone, hasonló aggodalmak lengik körül, mint szintetikus megfelelőjét.
 • Glikolsav (vagy hydroxyacetic acid) bőrgyógyászok által a kémiai hámlasztások során használt hatóanyag, amely sok egyéb helyileg alkalmazandó hiperpigmentációs krémben is megtalálható.
 • Kojic sav. A japán rizsbor, a saké egyik mellékterméke a kojic sav, ami egy biztonságosabb, természetes összetevő. A melanin termelődést gátló képessége viszont vitatható, és ez a hatónyag is még sok országban betiltott összetevő.
 • C-vitamin származékok viszonylag hatékony hiperpigmentáció elleni anyagnak bizonyultak, ezért gyakran alkalmazzák őket más anyagokkal együtt.
 • A retinolsav hatékonynak tűnik, de előidézhet néhány mellékhatást, beleértve a bőrirritációt és a fokozott fényérzékenységet (ami már eleve problémát jelen a bőrgyulladás utáni hiperpigmentációtól szenvedőknek). Mivel felfedeztek néhány lehetséges kapcsolatot a születési rendellenességek és a retinolsav alkalmazása között, ezt a hatóanyagot terhes vagy szoptató nők nem használhatják.

  A B-Resorcinol vagy butyl-resorcinol hatékony összetevőnek bizonyult a melanin termelés csökkentésében -  emellett pedig egyik fő hatóanyaga az Eucerin® Even Brighter termékcsaládnak.
 • A B-Resorcinol klinikailag bizonyítottan már négy hét elteltével csökkenti a sötét foltokat. Ez egy erős tirozináz termelődést gátló hatóanyag (a tirozináz enzim felel a melanin termelődéséért). Nem okoz bőrirritációt. A hiperpigmentáció legfőbb fajtáival szemben nagyon hatékonynak bizonyult, ahogyan melasmával és az öregségi foltokkal szemben is.
Tirozináz enzim blokkoló hatás
A tirozináz enzim működésének szabályozása B-Resorcinol hatóanyaggal, mely által a melanin termelődés csökken.

A helyileg alkalmazott gyógyszeres kezelések mellett más kezelési lehetőségek is léteznek:

Hogy a további hiperpigemntációt megelőzze, javasolt, hogy a melasmára hajlamos bőrt magas FF-el rendelkező, széles spektrumú fényvédő termékkel kenjük minden nap a napi tisztálkodási, bőrápolási rutin részeként.

Időbe telik, hogy ezeknek a termékeknek látható eredménye legyen - hetekről és nem napokról beszélünk - ezért legyen türelmes, következetes és kitartó.

Az arckrém használata
Az Eucerin® Even Brighter nappali és éjszakai arckrémek rendszeres használata ajánlott.
Az Eucerin® Even Brighter Korrektor stift használata.
A precíz felvitel érdekében az Eucerin® Even Brighter Korrektor stift terméket érdemes használni.

Konzultáljon bőrgyógyászával vagy gyógyszerészével, ha a sötét foltok bármelyike megváltozik kinézetében, vagy máshogy néz ki, mint a többi.