Rosaceára és couperosára hajlamos bőr – A bőrprobléma felismerése és ápolása

6 perc olvasási idő
Tovább

Sok bőrbetegséggel ellentétben a hiperérzékeny arcbőrnek nincs látható jele annak ellenére, hogy nagyon kellemetlen az érintettek számára. Napjainkban ráadásul ez egy elég gyakori bőrprobléma. Tanulmányok azt mutatják, hogy egyre több ember ismeri fel magán az érzékeny bőr jeleit az iparosodott világban és a bőrgyógyászok a bejelentett esetek számának növekedéséről számolnak be világszerte. A tünetek szubjektív mivolta miatt azonban pontos adatokat nem ismerünk.

Milyen tünetei vannak a rosaceának és a couperosára hajlamos bőrnek, és miben különböznek?

A rosacea egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely a lakosság 10%-át érinti. Ahogy az összes hiperérzékeny bőrpanasznál, az érintettek olyan kellemetlen érzeteket írnak le, mint a feszülő és égő érzések, melyek a hiperérzékenységgel hozhatók kapcsolatba.

Rosacea esetén diffúz bőrpír jelenik meg az arcon, állon, az orron és a homlokon.
Súlyos rosacea rhinophymához vezethet, ami az orr bőrének megvastagodása.

A fenti tünetek mellé ráadásul jellemzően kipirulás és diffúz bőrpír jelenik meg az arcon, állon, az orron és a homlokon, ezenkívül elpattant hajszálerek, foltok és gennyes pattanások alakulhatnak ki. Néha a szemkörnyéken is megjelenik a gyulladás, árpát és kötőhártya-gyulladást okozva.

A rosacea legsúlyosabb eseteiben a bőr megvastagodhat és szövettöbblet képeződhet. Ez általában az orrot érinti és rhinophyma (borvirágos orr vagy karfiol orr) néven ismert. A rhinophyma által az orr nagynak és gumósnak néz ki és azt a téves benyomást kelti az emberekben, hogy az érintett egyén alkoholista. Ez lelkileg és fizikailag is megviselheti az érintetteket.

A papulák és pustulák (gennyes pattanások) megjelenésükben hasonlítanak azokhoz, melyek a pattanásokra hajlamos bőr esetén jelennek meg, de a rosaceánál nincsenek eltömődött pórusok, a bőr inkább száraz, mint zsíros és a rosacea foltok nem hagynak hegeket a bőrön.

A korai szakaszban a hajszálerek elpattanására hajlamos bőr (couperosa) még átmeneti állapot.
A kiváltó okok miatt a kitágult erek szemmel láthatóvá válnak a couperosára hajlamos bőrön, de a normál bőrrel ellentétben, nem húzódnak újra vissza.

A hajszálerek elpattanására hajlamos bőr (más néven couperosa) szintén egy hiperérzékeny bőrállapot, ezért ez is olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint a feszülő és égő érzés. A hajszálerek elpattanására hajlamos bőr jellemzői a bőrpír, a szárazság és az érzékenység. Bőrpír a kitágult erek eredményeképpen jelenik meg, mivel az erek a bőr meggyengült rugalmassága miatt kitágulnak, amikor vér érkezik a bőrbe, de utána nem szűkülnek össze, mint normál bőr esetén.

A hajszálerek elpattanására hajlamos bőrnél a kezdeti stádiumban a bőrpír előjön, majd elmúlik, de a későbbi stádiumokban a vörösség állandóan láthatóvá válhat a bőrön.

A hiperérzékeny bőr vörössége eltér a mindennapi kipirulástól, mivel lényegesen hosszabb ideig tart (órák, napok vagy akár hónapok) és a vörösség nem biztos, hogy elmúlik, amíg a bőrt nem kezelik.

Tudjon meg többet a bőrpírre hajlamos bőrről.
Tudjon meg többet általánosan a hiperérzékeny arcbőrről.

Ha arra gyanakszik, hogy rosaceája van, kérjen tanácsot orvosától vagy bőrgyógyászától, mivel a korai kezelés csökkentheti a betegség súlyosbodását.

A rosacea és a couperosára hajlamos bőr okai és kiváltó okai

A rosacea pontos oka ismeretlen. Szakértők azonban találtak több olyan tényezőt is, melyek megegyeznek az érintettek esetében. Például a rosacea előfordulása a világos bőrű, különösen a kelta és az észak-európai származású egyének körében a leggyakoribb.

A betegség általában 20 és 50 éves kor között kezdődik. A nők nagyobb arányban érintettek, mint a férfiak és a nők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak tüneteket az arcon és állon. Amikor azonban férfiaknál jelentkezik, a betegség nagyobb valószínűséggel fejlődik ki a rosacea végső stádiumáig, amikor már rhinophyma is kialakulhat.

A rosacea egy progresszív bőrbetegség, amely általában a hiperérzékeny bőrhöz hasonló szubjektív érzésekkel kezdődik, mint például a feszülő és égő érzés. Eleinte a bőrpirulás (amikor a bőr bevörösödik) lehet átmeneti, de az állapot előrehaladtával ez a pír tartóssá válhat. Dudorok és pattanások jelenhetnek meg, és bizonyos esetekben a szemek bevérzése is előfordulhat. Súlyosabb esetekben rhinophyma jelenik meg, a szemek beduzzadhatnak és az arc színe még vörösebb lehet.

Mint a rosacea, a couperosára hajlamos bőr kiváltó oka is lehet számos tényező, köztük az életkor, a genetika és az étkezési szokások.

Tudjon meg többet az etnikai bőrtípusokról.
Tudjon meg többet a bőrpírre hajlamos arcbőrről.

További kiváltó tényezők

A légszennyezés súlyosbíthatja a rosacea és a couperosára hajlamos bőr tüneteit.
Bizonyos mosószerek irritálhatják a hiperérzékeny bőrt.

Mindkét állapotot súlyosbíthatják bizonyos kiváltó okok. Habár ezek személyenként eltérhetnek, a leggyakrabban a következők:

  • A környezeti hatások, mint például a meleg és a hideg hőmérséklet, a szél, a napsugárzás, a páratartalom és a légszennyezés (a cigarettafüstöt beleértve), valamint a pollen és a gépjárművek szennyezőanyag-kibocsátása.
  • Pszichológiai tényezők, mint a düh vagy a stressz. A stresszhormonok, mint például az adrenalin, gyulladásos folyamatokat vált ki a bőrben.
  • A külső tényezők, például bizonyos illatanyagok, mosószerek és helyileg alkalmazható gyógyszerek (beleértve a kortizon krémeket), valamint a forró fürdő, megerőltető testmozgás, az alkohol és a fűszeres ételek. A ruhák is lehetnek káros hatásúak. A bőrirritáló színezékekkel és vegyszerekkel impregnált ruházat mellett a szintetikus és a vasalást nem igénylő anyagok tartalmaznak olyan vegyi anyagokat, mint például a formaldehid, amely kiválthatja a bőr irritációját és allergiát okozhat.
  • Mechanikus hatások, mint például a nyomás a bőrön.

Az ismert kiváltó okok elkerülése a legjobb módszer a rosacea és a couperosára hajlamos bőr tüneteinek csökkentésére.

Jó ötlet naplót írni a kiváltó okok beazonosítására

Időbe telhet a legfontosabb kiváltó okok felismerése, ezért ajánlott naplót írni a belső és külső hatásokról, és az esetleges későbbi reakciókról.

Egy ilyen szemmel látható bőrbetegség pszichológiai hatása okozhat szégyent, szorongást vagy depresszió általi pirulást is a betegeknél. Ez csak súlyosbítja a problémát. Ezért hasznos fedőkrémet használni a bőrpír eltakarására és így csökkenteni a pszichés problémákat.

Megoldások rosaceára és couperosára hajlamos bőrre

Nincs egyetlen kezelés sem, amely garantálja, hogy teljesen meggyógyítja a rosaceára vagy couperosára hajlamos bőrt, de a hiperérzékenységet lehet csökkenteni és a bőr védelmét speciális, aktív hatóanyagokat tartalmazó bőrápolással javítani.

A Hiperérzékeny arcbőr termékcsalád kifejlesztése során az Eucerin® figyelembe vette a hiperérzékeny arcbőr háromszögének mindhárom jellemzőjét.

Az önzáró szeleppel ellátott levegőmentes adagolók védik az Eucerin® termékeket a szennyeződés és az oxidáció ellen.

Először is, a hiperérzékeny arcbőr jellemzője a sérült bőrbarrier, ami miatt az alatta levő rétegek még hajlamosabbá válnak a irritációra. Az intolerancia esélyének minimálisra csökkentése és a bőr rugalmasságának javítása érdekében az Eucerin® UltraSensitive és Eucerin® Anti-Redness Bőrpír elleni termékek hatékony hidratálást nyújtanak, hogy ellensúlyozzák a bőrfelhám megnövekedett transz-epidermális vízvesztését (TEWL). Minden termék "mentes" formula, ezért csak korlátozott számú összetevőkből áll és szennyeződésmentes csomagolással rendelkezik, amely csökkenti a levegőben lévő baktériumok termékbe való bejutásának kockázatát.

A Háromszög második részét képezik a hiper-reaktív szenzoros rostok az epidermisben. Az Eucerin® a SymSitive* nevű aktív hatóanyagot használja a hiperérzékeny bőrre kifejlesztett termékeiben. A SymSitive* a hiper-reaktivitás forrásánál, azonnali bőrnyugtató hatást fejt ki. Mi több, az Eucerin® Hiperérzékeny arcbőr termékek rendszeres használatával a bőr ellenállóbb lesz a külső és belső bőriiritációt kiváltó faktorokkal szemben.

Hogyan hat?

Végül a hiperérzékeny arcbőr harmadik jellemzője a bőr kipirosodása. Az Eucerin® egy természetes antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagot, a licochalcone A-t használja az Anti-Redness Bőrpír elleni arcápoló és az Anti-Redness Bőrpír elleni színezett nappali arcápoló FF25 termékekben a bőr érzékenységének gyors megnyugtatására, mely ugyanakkor láthatóan csökkenti a bőrpírt is.

Az Eucerin® Anti-Redness Bőrpír elleni színezett nappali arcápoló FF25 termék tartalmaz zöld színű pigmenteket is, melyek azonnal elfedik a bőrpírt, egyenletes tónusú arcbőrt eredményezve.

* = Symrise AG, Németország, által bejegyzett védjegy

Márkaértékeink

A bőrápolás úttörői

Holisztikus dermokozmetikai megközelítéssel védjük bőrét, hogy megőrizzük annak egészségét és ragyogását.

Bőrgyógyászok ajánlásával

Világszerte vezető bőrgyógyászokkal és gyógyszerész partnerekkel dolgozunk együtt innovatív és hatékony bőrápolási termékek kifejlesztésén, amelyek megbízhatóak és bátran ajánlhatják bárkinek.

Elkötelezve az innováció mellett

Több mint 100 éve már, hogy elköteleztük magunkat a kutatás és innováció mellett. Hiszünk abban, hogy olyan hatóanyagokat és nyugtató formulákat hozunk létre, amelyek nagy toleranciával rendelkeznek, és segítenek abban, hogy minden nap jobban élhesse életét.

Építsd fel a bőrápolási rutint