xerosis – Tünetek, okok és megoldások

8 perc olvasási idő
Tovább

A legtöbb ember élete bizonyos szakaszában megtapasztalta a száraz bőr vagy xerosis tüneteit. Amikor ez súlyossá válik, fizikailag és érzelmileg egyaránt megterhelheti az embert. A megoldás a xerosis megszüntetésére az lehet, ha helyes bőrápolási rutint alkalmazunk, amely nem súlyosbítja az állapotot és megfelelő ápolást és hidratálást nyújt a bőrnek. A különböző okok és az alkalmazható megoldások megértése segít személyre szabni a bőrápolási szokásokat, ezzel fokozva a hatékonyságot is.

Xerosis - mit jelent?

A xerosis a száraz bőr orvosi elnevezése. Görög eredetű szó; a „xero" jelentése: száraz, az „osis" pedig betegséget vagy orvosi rendellenességet jelent. A xerosis a bőrben lévő vízhiány miatt alakul ki, amit okozhat az öregedés (öregkori xerosis), vagy velejárója lehet más mögöttes betegségeknek,  mint például a cukorbetegségnek. Az eredmény száraz, durva és feszülő bőr, ami akár nagyon érdessé, sőt akár pikkelyessé és darabosan hámlóvá is válhat.

 

 

Ha bizonytalan saját bőre állapotát illetően, mielőbb keresse fel bőrgyógyászát személyes konzultáció céljából. A bőrteszt is hasznos eszköz lehet.

A száraz bőr nem képes szabályozni a bőrhidratációt.
Külső és belső tényezők is megzavarhatják a bőr hidratáló képességét.

A bőr hidratációt vagy vízkoncentrációt szabályozó képessége a  felső rétegekben három fő összetevőtől függ, amelyek a bőr különböző mélységeiben találhatók meg.

 • A bőr felső rétegeiben a különböző nedvességet elnyelő molekulák, mint az urea, tejsav, PCA (pirrolidon-karboxilsav) sók és aminosavak nagy mennyiségben vonzzák és megkötik a vizet.
 • A bőr védő lipidjeinek (pl. ceramid-3) alapvető funkciója a párolgás miatti vízveszteség  csökkentése.
 • A mélyebb bőrrétegekben a bőr létfontosságú hidratációs hálózata felfelé továbbítja a vizet az aquaporin csatornákon keresztül.

Tudjon meg többet a száraz bőrről általában!

Ez a finoman összeghangolt rendszer jól működik és megfelel a bőrhidratálás követelményeinek, miközben fenntartja a víz megfelelő koncentrációját a  változó környezetben. Azonban számos belső (endogén) és külső (exogén) tényező megzavarhatja ezt a rendszert, és ez bőrszárazsághoz vezethet. A tünetek súlyossága az összeadódó tényezők  számától függ.

Xerosis - jelei és tünetei

A xerosis gyakori betegség, krónikus vagy akut formája emberek millióit érinti. Miután a bőr hidratáltsága  több tényezőtől függ, a vízhiány a bőrben különböző módokon jelenhet meg. Legtöbb esetben a száraz bőr a következő tünetek közül csak néhányat mutat, míg a nagyon száraz bőr az összes tünetet egyszerre produkálja:

A (szárazság miatti) viszketés is lehet a feszülő, rosszul működő bőr következménye.
A szárazság, érdesség és bőrfeszülés az arcon is megjelenhet.

 • Feszülő érzést okoz, ha a bőr a kiszáradás miatt elveszti rugalmasságát. A bőr, ha kiszárad, kevésbé rugalmas és víz hiányában térfogatából is veszít.                                                
 • Érdességet szintén okozhat a szárazság, amely növeli a sejtpusztulás mértékét a bőr felső rétegeiben, vastagabb réteg elhalt sejtet hagyva a bőrfelületen.
 • A pikkelyes bőr hasonló az érdes bőrhöz, de csak a felső bőrréteg (stratum corneum) válik szárazzá és rugalmatlanná.                                                               
 • Hámló bőr alakul ki, amennyiben a száraz bőr rétege leválik. Ez néha csak finom por formájában vehető észre.                                                                                   
 • A szárazság másik következménye a viszketés lehet, ami a kellemetlenséget okozó feszülő, rosszul funkcionáló bőrre adott impulzív reakció.
 • Az érzékenységet az okozza, hogy a száraz bőr nem képes megakadályozni irritáló anyagok, például a forró víz, a parfüm vagy a vegyi anyagok behatolását a bőrfelszín alá. Azonban nem mindig a szárazság az érzékeny bőr oka.
A száraz bőr a test bármelyik részén előfordulhat, bár túlnyomórészt olyan lokalizált területeken található meg, amelyek külső hatások számára fedetlenebbek, mint a test többi része.

Az olyan bőrgyulladásos betegségek, mint az atópiás bőrgyulladás és a pikkelysömör többnyire korlátozott területekre kiterjedő xerosist okoznak. Tudjon meg többet a pikkelysömörről, az atópiás ekcémáról az arcon vagy testen, illetve az atópiás bőrről gyermekek arcán vagy testén.

Mindig kérje szakember tanácsát személyes konzultáció keretében bármelyik tünet jelentkezése esetén!

Xerosis - mi okozza?

Kimutatták, hogy a bőr három fő hiányossága járul hozzá a xerosis kialakulásához:

Ha a bőrből hiányoznak a lipidek vagy más természetes hidratáló faktorok, a bőr kiszáradhat vagy megsérülhet.
A csökkent számú aquaporin csatorna miatt csökken a nedvességtartalom.

A védő lipidek hiánya a bőrben
A szarurétegben a sejteket epidermális lipidek kötik össze. Ezek a lipidek nélkülözhetetlenek az egészséges bőr számára: védőréteget képeznek és megkötik a nedvességet. Amennyiben ezek a lipidek hiányoznak, a bőr kiszáradhat és feszessé, érdes tapintásúvá válhat.

A természetes hidratáló faktorok (NMF-ek) hiánya
A bőr számos egyéb természetes hidratáló faktort (NMF) tartalmaz az ureán kívül. Ezek a laktátok, PCA, sók és cukrok. Ezek a természetes hidratáló faktorok - mint pl. az urea - a stratum corneumhoz vagy a bőr felső rétegéhez vonzzák és megkötik a nedvességet, ezzel megakadályozva, hogy a bőr kiszáradjon, hámlóvá váljon vagy megsérüljön.

A bőr saját hidratáló hálózatának elégtelen működése
Az aquaporinok mikroszkopikus méretű vízcsatornák, amelyek a sejthártyán találhatók, és szabályozzák a víz ki- és beáramlását  a sejtekbe.
Az aquaporinok hálózatot alkotnak, melyek különböző epidermális bőrrétegeken keresztül továbbítják a nedvességet.

A száraz bőrt okozó tényezők

A fenti fiziológiai elváltozásokat számos külső tényező kiválthatja, melyek a xerosis kialakulásához vezethetnek:

A környezeti tényezők, mint pl. a hideg, befolyásolhatják a fiziológiai változásokat.
Nem ajánlott a szükségesnél gyakrabban tisztálkodni, mert ez csökkentheti a bőr természetes védekezőképességét.
A gyógyszerfogyasztás dehidratálhatja a szervezetet.

A bőr külső környezete - a nedvesség, a tisztálkodás és a napfény 

 • A száraz bőr kialakulása sokkal gyakoribb, ha a környezet páratartalma alacsony, ami télen vagy néha a forró nyár alatt fordul elő. 
 • A tisztálkodás, különösen, ha gyakori, tönkreteheti a bőr természetes védekezőrendszerét. Ez különösen igaz, ha túl intenzív tisztító- és tisztálkodószereket használunk.
 • A napfény is okozhatja a bőr kiszáradását, mivel az UV-fény növeli a párolgás mértékét a bőrön, ami hosszú távon a bőr idő előtti öregedéséhez vezethet, ez pedig befolyásolja a bőr azon képességét, amivel képes a megfelelő hidratáltságot fenntartani.
                                                                                                         
A bőr belső környezete - életkor, dehidratáció, táplálkozás, gyógyszerek és betegségek
 • Számos vizsgálat kimutatta, hogy a stratum corneumban található lipidek szintje az életkor előrehaladtával csökken. Ez időskori bőrszárazsághoz vezethet. 
 • A dehidratált szervezet nem képes a bőrt vízzel ellátni.     
 • Fontos a helyes táplálkozás, ugyanis a létfontosságú lipidek, NMF-ek és tápanyagok nélkülözhetetlenek a bőr egészségének fenntartásához.    
 • Bizonyos gyógyszerek, különösen vízhajtó szerek hatására a szervezet kiszáradhat, és ez xerosis kialakulásához vezethet    
 • Bőrbetegségek, mint pl. atópiás bőrgyulladás, pikkelysömör és cukorbetegség  gyakori tünete a száraz bőr.

Xerosis - mit tehetünk ellene?

Történelmileg a xerosist elsősorban tünetileg kezelték, a cél a tünetek rövid távú enyhítése volt helyileg alkalmazott lipidekkel, főleg növényi olajokkal és nedvesítő szerekkel valamint olyan NMF-el, mint pl. az urea és a tejsav. Ahogy az orvosok egyre többet értettek meg a xerosis okairól és kiváltó tényezőiről, a betegség kezelésére egy átfogóbb, hosszabb távra tekintő szemléletmódot alakítottak ki, amellyel kiváló eredményeket értek el. Ez a stratégia a xerosis okainak, kiváltó tényezőinek megelőzésével vagy mérséklésével kezdődik, középpontba állítva a megfelelő bőrápolási rutint az arc és a test tisztítása és hidratálása érdekében.

Száraz bőr tisztítása

Kímélő tisztítószer használata ajánlott.

A kímélő, de hatásos bőrtisztítás lényeges előfeltétele nemcsak a terület azt követő kezelésének, pl. az atópiás ekcéma esetében, hanem az archidratálók használatának is a száraz bőr ápolása során. A megfelelő bőrtisztító termék kiválasztása, amely nem veszélyezteti a bőr védekező képességét, kulcsfontosságú feltétele a későbbi bőrhidratálás hatékonyságának.

A bőr hidratáltságának fokozása

A bőr hidratációja sokféle módon szabályozott, ezek mindegyikét számos különböző tényező befolyásolja. A xerosis hatékony kezeléséhez minden tényezőt számba kell venni, ami szabályozza és fenntartja a bőr hidratáltságát.

Használjon ureát - a hidratálók fontos alkotóelemét - tartalmazó termékeket.
Az Eucerin® Száraz bőr termékek hatékony bőrápolást biztosítanak száraz és nagyon száraz bőrre.

A száraz bőr rendszerint urea hiányos, ezért ez a hidratálók megszokott alkotórésze. A xerosis további okai között előfordul egyéb természetes hidratáló faktorok (NMF-ek) és a bőr védő lipidjeinek hiánya. E létfontosságú molekulák pótlása képes aktívan helyreállítani a bőr hidratációjának szabályozását. Továbbá kimutatták, hogy a glicerin és glükóz egy újfajta nedvesítő és összekapcsolt formája, a gliceril-glükozid (GG) élénkíti a bőr saját hidratációs hálózatát.

Amikor klinikailag értékelték a xerosis kezelését, összehasonlítva az ureát, tejsavat és glicerint tartalmazó alapkrémmel (vivőanyag), ezek a különböző NMF-eket, glüko-glicerolt és ceramid-3 összetevőt tartalmazó hidratálók kiváló és hosszan tartó bőrhidratálást biztosítottak, ami a xerosis kezelésében nagy előrelépést jelent. Továbbá mindkét hidratáló jelentősen javította a bőrhidratációt, a bőr védő funkcióját, csökkentette a látható bőrszárazságot és a tapintható érdességet, a vivőanyaggal összehasonlítva. A bőrtolerancia is nagyon jó eredményeket mutatott.

Összefoglalva: az olyan bőrápolási termékek, mint az Eucerin® Urea termékcsalád, amelynek formulája a hatékony bőrhidratáló hatóanyagok egyedülálló kombinációját tartalmazza, a xerosisban előforduló kulcsfontosságú hiányok célba vételével fejlett terápiás lehetőségeket biztosít e bőrbetegség kezelésére.

Attention

Ha bőre állapota változik, vagy nem biztos abban, mely terméket használja, kérje bőrgyógyász tanácsát.

A kiváltó tényezők elkerülése

Amellett, hogy rendszeresen és megfelelő módon tisztítjuk és hidratáljuk bőrünket, fontos, hogy elkerüljük a száraz bőr kialakuláshoz vezető tényezőket. Ezzel csökkenthetjük a száraz bőr kialakulását és a kezelés szükségességét.

Ügyeljen arra, hogy mindig igyon megfelelő mennyiségű vizet!

 • Kerülje a száraz levegőt! Tartózkodjon kevesebbet szabad levegőn forró, száraz vagy hideg időben, beltérben fűtési szezonban használjon párásítót!   
 • Csökkentse a meleg vízben töltött időt! Hosszú, forró fürdőzés helyett vegyen egy  gyors langyos zuhanyt!
 • Mosogatáskor a gumikesztyű használata segít elkerülni a meleg víz és az erős mosogatószer bőrszárító hatását.
 • Viseljen természetes anyagokból (pamutból, selyemből) készült ruhákat, amelyek nem irritálják a bőrt. A gyapjú ugyan természetes anyag, de irritálhatja az atópiás bőrt, ezért e betegség fennállása esetén ajánlott elkerülni.
 • Ha lehet, használjon színezék és illatosítószer nélküli mosószereket, mivel ezek az összetevők mosás után megmaradhatnak a ruhákon és irritálhatják a száraz bőrt.

Márkaértékeink

A bőrápolás úttörői

Holisztikus dermokozmetikai megközelítéssel védjük bőrét, hogy megőrizzük annak egészségét és ragyogását.

Bőrgyógyászok ajánlásával

Világszerte vezető bőrgyógyászokkal és gyógyszerész partnerekkel dolgozunk együtt innovatív és hatékony bőrápolási termékek kifejlesztésén, amelyek megbízhatóak és bátran ajánlhatják bárkinek.

Elkötelezve az innováció mellett

Több mint 100 éve már, hogy elköteleztük magunkat a kutatás és innováció mellett. Hiszünk abban, hogy olyan hatóanyagokat és nyugtató formulákat hozunk létre, amelyek nagy toleranciával rendelkeznek, és segítenek abban, hogy minden nap jobban élhesse életét.

Építsd fel a bőrápolási rutint