Akne tippek: napi tisztítás

20 tipp az akne ellen a tisztább bőrért

6 perc olvasási idő
Tovább

Ha aknétól szenved, minden megoldás érdekelni fogja, ami segít, hogy a lehető leggyorsabban megszabaduljon a pattanásoktól. Az egészséges életmód és a rendszeres, lelkiismeretesen végzett bőrápolási rutin két fontos lépés a helyes irányba. Ebben a cikkben áttekintünk néhány egyéb dolgot, amit megtehet annak érdekében, hogy csökkentse a pattanásokat és visszanyerje az uralmat aknéra hajlamos bőre fölött.

Milyen szerepet játszanak a baktériumok az akne kialakulásában?

Ne higgye el, ha valaki azt mondja, a pattanások a gyenge személyes higiénia jelei. Még a legtisztább embereknek is vannak pattanásaik. Ha a bőre hajlamos a pattanásképződésre, akkor ennek hátterében valószínűleg nagyrészt genetikai és hormonális okok rejlenek.  A pattanások okairól és kiváltó tényezőiről részletesen olvashat Az akne kialakulása című cikkben.

Azonban az akne gyulladásos betegség, így a baktériumok is hatással vannak rá. A Propionibacterium acnes (vagy P. acnes) az a baktérium, melyet a legtöbbször összefüggésbe hoznak az aknéval. Részét képezik a bőr természetes flórájának, és mindannyiunk bőrén rengeteg található belőle – négyzetcentiméterenként akár 100 000. 1

Az aknéra hajlamos bőr által termelt túlzott mennyiségű faggyú ideális táptalajt jelent a P. acnes számára. A baktériumok elszaporodnak és segítik, gyorsítják a gyulladásos folyamatokat, melyek a bőr kipirosodásához, valamint az aknéval együtt járó kelések és gyennyes hólyagok kialakulásához vezetnek.

Tippjeink közül sok épp annyira fontos azok számára, akiknek nincsenek pattanásaik, mint azoknak, akiknek a bőre pattanásképződésre vagy aknéra hajlamos. Ezek a tanácsok segítenek kordában tartani a baktériumokat, így jobban ellenőrzése alatt tarthatja a bőrét.

1 Herbert Hof, Rüdiger Dörries: Dual series: Medical Microbiology. 3. Edition. Thieme Verlag, Stuttgart, 2005, ISBN 978-3-13-125313-2, p. 305, 335-336.

 

Általános tippek a tisztább, egészségesebb bőrért

1. Ne nyúljon az arcához

Tudta, hogy átlagosan négy percenként megérintjük az arcunkat? Ujjbegyeinken rengeteg baktérium van, melyek az érintéssel könnyen átkerülnek arcunk minden részére. Ezért igyekezzen, hogy minél ritkábban érjen az arcához és naponta többször mosson kezet, hogy minél kevesebb baktériumot vigyen át az arcára, amikor mégis hozzáér.

2. Soha ne piszkálja a pattanásait

Az első számú akne tipp: ne babrálja az arcát
Figyeljen rá, hogy ne érjen hozzá fölöslegesen az arcához és ne piszkálja a pattanásokat – mindez csak ront a helyzeten

Tudjuk, hogy ez milyen nagy kísértést jelenthet, és úgy tűnhet, a legjobb dolog, amit az adott pillanatban tehetünk, az, hogy eltávolítjuk a gennyet és csökkentjük a duzzanatot. Azonban a pattanások piszkálgatása nem jó ötlet, mivel a baktériumok szétterjedhetnek és még rosszabbá tehetik a helyzetet. Álljon ellen a kísértésnek és próbálja inkább befedni a pattanást, például az Eucerin DermoPure fedőstifttel, mely egyszerre gyógyítja és eltakarja a pattanásokat.

3. A smink néha segíthet

Néhányan azt gondolják, hogy azért, mert a bőrük aknéra hajlamos, nem szabad sminkelniük. Ez egyszerűen nem igaz. A smink segíthet, hogy az ember jobban érezze magát, és néha azzal is segít, hogy akik sminket viselnek, kisebb valószínűséggel érnek az arcukhoz, mert félnek, hogy elkenik a színeket. Ha sminkeli magát, válasszon olyan termékeket, melyek bizonyítottan nem mitesszerképzők (vagyis nem okoznak pattanásokat), és este alaposan távolítsa el a sminket olyan arctisztítóval, melyet kifejezetten aknéra hajlamos bőrre fejlesztettek ki; ilyen például az Eucerin DermoPure Mélytisztító arclemosó zselé.

4. Tartsa tisztán a mobiltelefonját

Negyedik akne tipp: tartsa tisztán a telefonját
Az okostelefonok ezernyi dolgot tudnak, és ezek egyike a baktériumok terjesztése

A legtöbbünk sokkal többet törődik a kézmosással, mint az okostelefonunk tisztán tartásával. A telefon összegyűjti a baktériumokat, és amikor az arcunkhoz érintjük, a baktériumok könnyen átkerülnek a bőrre. A telefon tisztán tartására használjon tisztítókendőt – ahhoz hasonlót, mint amivel a szemüvegét vagy a laptopja képernyőjét tisztítja –, vagy telefonáláshoz használjon fülhallgatót.

5. Tisztítsa a szemüvegét

Nyilvánvaló, hogy a lencséket miért érdemes tisztán tartani, de a szemüveg azon részei, melyek hozzáérnek az orrhoz és a homlokhoz, szintén összegyűjthetik a baktériumokat. Próbálja naponta egyszer megtisztítani őket.

Mosási tippek

6. Rendszeresen cserélje a párnahuzatokat

A piszkos párnahuzat ronthat az esti bőrápolási rutin hatékonyságán. Cseréljen párnahuzatot hetente egyszer-kétszer, vagy fordítsa meg a párnát és tegye a fejét a tiszta oldalra. Alternatív megoldásként tegyen minden este tiszta törölközőt a párnahuzat fölé, és ezen aludjon.

7. Tartsa tisztán a kiegészítőket

Hetes számú akne tipp: tartsa tisztán a sapkákat és sálakat
Mossa ki rendszeresen a sapkákat és sálakat, hogy csökkentse a rajtuk levő baktériumok mennyiségét

A kalapok, sapkák, sálak nagyszerűek a hideg ellen, de közel vannak az archoz és baktériumok kerülhetnek át róluk a bőrre. Mossa ki őket rendszeresen, lehetőleg mosógépben, legalább 60 °C-on, de ha fennáll a veszély, hogy ilyen hőfokon összemennek, akkor kézzel.

8. Naponta vegyen fel új pólót

Ha aknéja van a hátán, a dekoltázsán vagy a mellkasán, akkor fontos, hogy naponta váltsa azokat a ruhadarabokat, amelyek közvetlenül érintkeznek a bőrével (ing, póló, trikó, melltartó stb.), és legalább 60 °C-on mossa ki őket.

Otthonában használjon kímélő tisztítószereket. A túl erőteljes termékek ellenállóvá tehetik a baktériumokat és allergiát vagy atópiás dermatitiszt is kiválthatnak.

Fürdőszobai tippek

9. Jól dugja el a nagyító tükröt

Tippek az akne csökkentésére: kerülje a nagyító tükröket
A nagyító tükörben a pattanások sokkal drámaibbnak látszanak, mint amilyenek a valóságban

Semmi szükség rá, hogy mielőtt elmegy otthonról, a valóságosnál nagyobb méretben nézegesse a pattanásait. A kozmetikai nagyító tükör a leggonoszabb ellensége lehet, mert elhiteti, hogy a pattanásai sokkal feltűnőbbek, mint valójában.

10. Használjon tiszta törölközőt

Mindig friss, tiszta törölközővel szárítsa az arcát. Azért, hogy ne álljanak hegyekben a mosásra váró törölközők, használjon kis kéztörlőket vagy flaneleket, és ezeket hetente egyszer vagy kétszer mossa ki. Alternatív megoldásként konyhai papírtörlőt is használhat arca szárazra törlésére.

11. Rendszeresen mossa a smink felvitelére használt eszközöket

Lehetőleg használjon eldobható vattapárnát a púder vagy a pirosító felviteléhez. Ha jobban kedveli a szivacsot vagy az ecsetet, akkor tisztítsa meg őket hetente egyszer kímélő tisztítószerrel, samponnal vagy Eucerin DermoPure Mélytisztító arclemosó zselével. Az is jó megoldás, ha újra cseréli őket.

12. Használjon szilikon szivacsot a smink felviteléhez

A szilikon szivacsok nem szívják magukba a termékeket, ezért könnyű megtisztítani őekt. Használatukkal csak az alapozót viszi fel az arcára, és nem a baktériumokat, ráadásul kevesebb termékkel érheti el ugyanazt az egyenletes fedést.

13. Ne keverjen kórokozókat az arckrémjébe vagy alapozójába

Ha ujjával belenyúl az arckrém vagy az alapozó tégelyébe, akkor baktériumokat juttat bele, ezért mindig mosson kezet, mielőtt használja ezeket a termékeket. Még jobb, ha egy kis kozmetikai spatulával veszi ki a terméket a tégelyből, és így teszi az ujjára.

14. Gyakran cserélje a borotvapengét

Ha pengével borotválkozik, cserélje a fejet hetente. Ha villanyborotvát használ, gondosan tisztítsa meg a borotvafejet.

Tippek utazáshoz és a munkahelyre

15. Tisztítsa meg a kerékpáros sisakot

Akne tipp: tisztítsa meg a kerékpáros sisakot
A baktériumok jól érzik magukat a kerékpáros sisak bélésében

A sisak a kerékpározás nélkülözhetetlen biztonsági kelléke, de ügyelnie kell a bélés, valamint a szíjak tisztán tartására. Használjon langyos vizet és kímélő szappanos oldatot vagy mosogatószert.

16. Tartsa tisztán az eszközeit

Ne feledkezzen meg a munka során rendszeresen használt eszközök tisztán tartásáról. Könnyen elfelejti az ember, hogy a laptop billentyűin, az egéren és az irodai telefonon baktériumok gyűlnek össze, melyek átkerülnek a bőrére.

17. Hűtse magát

Testünk könnyen felhevül nyáron vagy edzés közben.  Az izzadás a szervezet természetes megoldása a lehűlésre, de a bőrön maradó verejték lebomlik és ideális körülményeket teremt a baktériumok szaporodásához és szétterjedéséhez. Rendszeresen tartson szünetet testmozgás közben és hűtse le magát, majd az edzés után azonnal zuhanyozzon le. Otthonában vagy irodájában érdemes ventilátort használnia, sőt tarthat magánál hordozható ventilátort is, így bármikor lehűtheti magát a túlságosan meleg helyeken.

18. Viseljen természetes, légáteresztő textíliákat

Lehetőleg természetes, légáteresztő anyagból, például pamutból készült ruhadarabokat viseljen közvetlenül a testén, főleg edzés közben. A lycra és az egyéb szintetikus anyagok magukba zárják és a bőr közvetlen közelében tartják az izzadságot, ideális környezetet teremtve a baktériumoknak a szaporodáshoz.

19. Tartson magánál nedves törlőkendőt

Ezt nem a reggeli alapos bőrtisztítás helyett ajánljuk, de a nedves törlőkendők nagyon hasznosak lehetnek, ha szeretné felfrissíteni kezeit, amikor napközben az ügyeit intézi.

20. Használjon mattító papírt

Ha hosszú napja van a munkahelyén vagy munka után közvetlenül szórakozni indul, a mattító papír (más néven itatóspaír vagy olajfelszívó lap) nagyon hasznos lehet. Ezek a hártyavékony lapok elnyelik az aknéra hajlamos bőrön a nap során felgyülemlő zsíros filmréteget, és a bőrt újra friss és matt megjelenésűvé teszik.
És végül: ne hagyja, hogy a pattanások elrontsák a kedvét. Lehet, hogy aknéval élni stresszes, de a stressz maga is olyan tényező, mely súlyosbítja az aknét. Ezért próbálja meg élni az életét, mégpedig a maga teljességében.

Márkaértékeink

A bőrápolás úttörői

Holisztikus dermokozmetikai megközelítéssel védjük bőrét, hogy megőrizzük annak egészségét és ragyogását.

Bőrgyógyászok ajánlásával

Világszerte vezető bőrgyógyászokkal és gyógyszerész partnerekkel dolgozunk együtt innovatív és hatékony bőrápolási termékek kifejlesztésén, amelyek megbízhatóak és bátran ajánlhatják bárkinek.

Elkötelezve az innováció mellett

Több mint 100 éve már, hogy elköteleztük magunkat a kutatás és innováció mellett. Hiszünk abban, hogy olyan hatóanyagokat és nyugtató formulákat hozunk létre, amelyek nagy toleranciával rendelkeznek, és segítenek abban, hogy minden nap jobban élhesse életét.