Akne és a depresszió

Az akne pszichológiai hatásai

6 perc olvasási idő
Tovább

Az akne pszichológiai hatásai

Facebook, Instagram, filmek, magazincímlapok. Bárhová nézünk, szép emberek fotói vesznek körül bennünket. Könnyű megfeledkezni róla, hogy ezeket a képeket alaposan retusálták.
Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy a „jól kell kinézni" mekkora nyomás alá helyezheti az aknéval élőket. Bemutatjuk az összefüggést az akne, a szorongás és a depresszió között, majd javaslatokat adunk arra, hogyan maradhat pozitív.

 

Milyen terheket jelent aknéval élni?

Bőrünk az egyik első dolog, amit mások megnéznek rajtunk. Noha a legtöbbünk jól tudja, hogy az életben nem a külső a legfontosabb, az aknéval élők hátrányban érzik magukat egy olyan társadalomban, amely egyre nagyobb és nagyobb hansúlyt helyez a megjelenésre. Van, aki viszonylag könnyebben megküzd ezzel, de sokakat az akne lelkileg és fizikailag egyaránt érint. Miért van így?

1. Tudatlanság
Még mindig vannak olyanok, akik előítélettel viseltetnek az aknéval élőkkel szemben. Szomorú, de igaz. Tévesen azt hiszik, hogy az aknétól szenvedők személyes higiéniája alacsonyabb színvonalú. Még szakértők is gyakran használják a „tisztátalan bőr” kifejezést.

2. Az együttérzés hiánya
Azok, akiknek nincs aknéjuk, gyakran nem értik, mit érez az, aki ettől a betegségtől szenved. Gyakran bántó dolgokat mondanak anélkül, hogy rosszat akarnának. Az olyan megjegyzések, mint „túl sok sminket használsz”, fájóak és stresszt okoznak annak a számára, aki csupán a pattanásait szeretné eltakarni.

3. Aknéval nehezebb kapcsolatot létesíteni
Az aknétól szenvedők gyakran kevésbé magabiztosak és szégyenlősebbek, mint azok, akiknek nincsenek pattanásaik. Az akne a párkapcsolat kialakításának útjában is állhat.

4. Zaklatás
A fiatalok gyakran nyersen viselkednek és olyasmit is mondanak, amit később megbánnak. Az érzékeny, sérülékeny tinédzserkorban a zaklatás és a kiközösítés jelentős hatást gyakorolhat az ember személyiségére, és ez az élet későbbi szakaszát is befolyásolhatja.

5. Szakmai diszkrimináció
Az első benyomások sokat számítanak, és az akne megnehezíti az álláskeresést, majd az előrelépést – különösen olyan iparágakban, ahol fontos a külső.

Hogyan befolyásolja az akne az érzéseket és a viselkedést?

Az akne depressziót okozhat

Mind a tinédzserkori, mind a felnőtt akne az önbizalom csökkenéséhez, sőt néha kisebbségi komplexushoz is vezethet.

A kutatások az mutatják, hogy az aknéval élők nagyobb valószínűséggel szenvednek depressziótól, szorongásoktól és szociális fóbiától, mint azok, akiknek nincs aknéjuk1-7. Más kutatások kimutatták, hogy a szorongás és az akne gyakran kéz a kézben jár2-4, 7-12. A kutatásokból az is kiderült, hogy az akne nagyobb pszichológiai hatással van a nőkre, mint a férfiakra1


Az akne depressziót okozhat

Az akne lélektani hatása a viselkedés megváltozását eredményezheti. Sok, aknétól szenvedő személy:
- kerüli a szemkontaktust másokkal
- félénken, szégyenlősen viselkedik
- elrejtőzik a sálak, sapkák, hosszú haj és/vagy a túl sok smink mögé
- éjszaka is sminket visel, mert még a partnere előtt is szégyelli magát és nem akarja, hogy lássák, valójában milyen a bőre
- abbahagyja az edzést vagy a sportolást
- nem engedi, hogy lefényképezzék
- kerüli a társas érintkezést

„Az akne nagy lelki teher lehet, az érintettek gyakran szoronganak, szégyellik magukat és úgy érzik, megbélyegzik őket. Ne szenvedjen csendben! A legjobb tanács, amit adhatok, hogy beszéljen orvosával és kezdje el a kezelést, amilyen gyorsan csak lehet. Ez megakadályozza, hogy a betegség továbbra is megzavarja az életét, és segít megelőzni a depressziót.” Dr. Markus Reinholz, bőrgyógyász

Mit tehetek, hogy jobban érezzem magam?

Az elismert bőrgyógyász és aknespecialista, dr. Markus Reinholz tanácsai arra vonatkozóan, hogyan lehet eredményesebben megküzdeni az akne pszichológiai hatásaival:

1. Kérjen segítséget
Minél előbb elkezdi a gyógyszeres kezelést, annál hamarabb tudja majd uralni az érzéseit. Kutatások bizonyítják, hogy a szorongás és a depresszió általában csökken, amikor az aknét gyógyszeresen kezelik5-9. Az orvosa meg tudja állapítani, a bőre számára melyik a legjobb kezelés, amit az ön esetében alkalmazhat, és válaszolni fog minden kérdésére. Olvassa el dr. Reinholz tanácsai arról, hogy mikor kell orvoshoz fordulni. Arról is többet megtudhat, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, ha elolvassa Az akne gyógyszeres kezelése: melyek a leggyakoribb gyógymódok?, valamint az Aknekezelések és lehetséges mellékhatásaik című cikkeinket.2. Használjon megfelelő bőrápoló termékeket
A színezett krémek és fedőstiftek segítenek eltakarni a mitesszereket és a pattanásokat. Ez megemelheti az önértékelést, de könnyebben alkalmazható nők esetében, mint férfiaknál. Ügyeljen rá, hogy olyan termékeket használjon, melyek nem mitesszerképzők (azaz nem tömítik el a pórusokat), és ideális esetben még jó hatással is vannak a bőrre. Az Eucerin DermoPure fedőstift segít csökkenteni a pattanásokat, ugyanakkor el is takarja őket, így egyetlen termék használata biztosítja az ápolás és a fedés előnyeit. Minderről többet is olvashat a Hogyan válasszak és alkalmazzak sminket aknéra hajlamos bőrömre? című cikkben.

Az is fontos, hogy a nap végén távolítsa el a sminket, mert a bőre így regenerálódni tud az éjszaka folyamán. Tudjon meg többet az aknéra hajlamos bőr tisztításáról és ápolásáról a Milyen bőrápoló termékek és módszerek a legjobbak az aknéra hajlamos bőr ápolására? című cikkből.

 

3. Törődjön önmagával
Sportoljon (lehetőleg csoportban, és ne egyedül), éljen egészségesen (ideje leszokni a cigarettáról) és táplálkozzon kiegyensúlyozottan. Ez csak néhány azok közül a lépések közül, melyeket megtehet annak érdekében, hogy növelje önbizalmát, fenntartsa jó lelki közérzetét és segítse a bőrét. Tudjon meg minderről többet, olvassa el cikkeinket: Milyen hatással van a testmozgás az aknéra, Akne és étrend: a háttér, Hogyan változtassam meg az étrendemet, hogy segítsek a bőrömnek?

4. Ápolja a barátságokat
Társas lények vagyunk, és a barátokkal eltöltött minőségi idő mindannyiunk számára fontos, hogy fenntarthassuk általános jó közérzetünket. Az aknéval élők néha úgy döntenek, nem akarnak találkozni másokkal, de ez nem csökkenti, hanem növeli a stresszt. Ha nehezére esik, hogy érzéseit megbeszélje a barátaival és a családjával, kérjen tanácsot orvosától vagy csatlakozzon egy terápiás csoporthoz.

5. Próbáljon meg nem stresszelni
Tudjuk, hogy ezt könnyebb mondani, mint megtenni, de a stressz az akne ismert kiváltó tényezője13. Tudjon meg többet az akne és a stressz kapcsolatáról. Próbáljon ki néhányat a számos különféle technika közül, mely segíti az ellazulást (olvassa el a tippeket a stressz csökkentésére), vagy kérje orvosa tanácsát.

A hibátlan arcbőr olyan ideál, melyet nehéz elérni, de sokat tehet azért, hogy segítse bőrét és megőrizze leki egyensúlyát, pozitív életszemléletét.

1 Ramos-e Silva et al., BJD, 2015, 172 (Suppl. 1): 20-26

2 Yazici K, Baz K, Yazici AE, Kokturk A, Tot S, Demirseren D, et al. Disease-specific quality of life is associated with anxiety and depression in patients with acne. J Eur Acad Dermatol Venereol 2004;18:435-9.

3 Sayar K, Ugurad I, Kural Y, Acar B. The psychometric assessment of acne vulgaris patients. Dermatol Psychosom 2001; 1:62-5.

4 Khan MZ, Naeem A, Mufti KA. Prevalence of mental health problems in acne patients. J Ayub Med Coll Abbottabad 2001; 13:7-8.

5 Gupta MA, Gupta AK. Depression and suicidal ideation in dermatology patients with acne, alopecia areata, atopic dermatitis and psoriasis. Br J Dermatol 1998; 139(5):846-50.
6 Preston K. Depression and skin diseases. Med J Aust 1969; 1(7):326-9.

7 Polenghi MM, Zizak S, Molinari E. Emotions and acne. Dermatol Psychosom 2002; 3:20-5.

8 Aktan S, Ozmen E, Sanli B. Anxiety, depression, and nature of acne vulgaris in adolescents. Int J Dermatol 2000; 39(5):354-7.

9 Schulpis K, Georgala S, Papakonstantinou ED, Michas T. Psychological and sympatho-adrenal status in patients with cystic acne. J Eur Acad Dermatol Venereol 1999; 13:24-7.

10 Wu SF, Kinder BN, Trunnell TN, Fulton JE. Role of anxiety and anger in acne patients: a relationship with the severity of the disorder. J Am Acad Dermatol 1988; 18(2 Pt 1):325-33.

11 Grahame V, Dick DC, Morton CM, Watkins O, Power KG. The psychological correlates of treatment efficacy in acne. Dermatol Psychosom 2002; 3:119-25.

12 Medansky RS, Handler RM, Medansky DL. Self-evaluation of acne and emotion: a pilot study. Psychosomatics 1981; 22(5):379-83.

13 Impact of psychological stress on acne. Jović et al. Acta Dermatovenerol Croat 2017; 25(2): 133-141

Márkaértékeink

A bőrápolás úttörői

Holisztikus dermokozmetikai megközelítéssel védjük bőrét, hogy megőrizzük annak egészségét és ragyogását.

Bőrgyógyászok ajánlásával

Világszerte vezető bőrgyógyászokkal és gyógyszerész partnerekkel dolgozunk együtt innovatív és hatékony bőrápolási termékek kifejlesztésén, amelyek megbízhatóak és bátran ajánlhatják bárkinek.

Elkötelezve az innováció mellett

Több mint 100 éve már, hogy elköteleztük magunkat a kutatás és innováció mellett. Hiszünk abban, hogy olyan hatóanyagokat és nyugtató formulákat hozunk létre, amelyek nagy toleranciával rendelkeznek, és segítenek abban, hogy minden nap jobban élhesse életét.