Felnőttkori akne: sokaknak 30 éves koruk után is vannak pattanásaik

Felnőttkori akne

1 perc olvasási idő
Tovább

Miért vannak pattanásaik egyeseknek még 30 éves koruk után is?

Abban nincs semmi különös, ha az embernek tizenéves korában aknéja volt, majd azt gondolta, ezt a problémát már kinőtte. És most a pattanások visszatértek!
Bármennyire bosszantó is, a felnőttkori akne gyakoribb, mint gondolnánk. Ez a cikk azt járja körül, mi okozza, mi váltja ki ezt a zavart – segítünk, hogy a gyökerénél kezelhesse a problémát. Megtudhatja, hogyan ápolja a bőrét, és mely bőrápoló termékek és rutinok a legjobbak aknéra hajlamos bőr esetén.

 

Hogyan alakul ki a felnőttkori akne?

A felnőttkori akne ugyanúgy alakul ki, mint a tinédzserkori; a folyamat a mikromitesszerekkel kezdődik. Mikromitesszereknek nevezzük a mitesszerek csak mikroszkóppal látható előjeleit (a mitesszerek lehetnek fekete vagy fehér fejűek). Mindenkinek vannak mikromitesszerei, de az olyan bőrben, mely nem hajlamos a mitesszerképzésre, ezek feloldódnak. Ha a bőre hajlamos az aknéra, megindulnak a kis gyulladásos reakciók – ez az egyik ok, ami az akne kialakulásának hátterében áll.

Ugyanakkor az aknéra hajlamos bőr túlságosan sok faggyút termel. Ez a faggyú nem tud eltávozni, mert a pórusok eltömődtek, és a kivezető járatok elzáródtak. Ennek következtében kialakulnak a (fekete és/vagy fehér fejű) mitesszerek, melyek leggyakrabban az arcon, a nyakon, a mellkason és a háton találhatók. Az akne baktériumok elkezdenek szaporodni a felgyülemlett faggyúban, ami piros, gyulladásos pattanásos kialakulásához vezet. A „Mi okozza a pattanásokat és hogyan alakulnak ki az akne során?” című cikkből többet is megtudhat az akne következtében megjelenő pattanások kifejlődéséről.

Felnőttkori akne: gyakori probléma

Felnőttkori akne: gyakori probléma a 30 éven felüli nők körében
Ön nincs egyedül. Az akne 30 éves kor fölött is gyakori, különösen a nők körében.

Az akne nemcsak a tinédzsereket érinti. A szakértők becslése szerint a 25 évnél idősebb felnőttek akár 40%-ára is jellemzőek a pattanások és az aknéra hajlamos bőr1 , és körükben 75-85% a nők aránya2.
A felnőttkori akne (más néven acne tarda) különösen gyakori azon nők körében, akik pubertáskoruktól kezdve fogamzásgátló tablettát szedtek, majd abbahagyták, hogy más módszert próbáljanak ki, vagy családot alapítsanak. Röviddel a tablettaszedés abbahagyása után megjelennek a pattanások. A felnőttkori akne tünetei rendszerint enyhék vagy középsúlyosak, de azok, akiknek a bőrén 30 éves koruk után pattanások jelennek meg, éppen annyira – ha ugyan nem még jobban – szenvednek tőle, mint a fiatalabbak. Ennek oka világos: a tinédzserkori pattanások zavaróak, de mindenki teljesen természetesnek tartja őket. A társadalmi elvárás az, hogy az ember felnőttkorára nője ki az aknét, és furcsának tartják, ha valakinek még mindig vannak pattanásai.

Mi okozza és váltja ki a felnőttkori aknét?

Nincs olyan kutatás, amely biztos választ tudna adni arra, hogy mi okozza a felnőttkori aknét, de úgy gondolják, hogy a hormonokkal, illetve a hormonszintek ingadozásával áll összefüggésben. A tinédzserkori akne a pubertás hormonális változásaival van kapcsolatban. Egyértelmű, hogy felnőttkorban a hormonális változások más jellegűek; erről többet is megtudhat cikkünkből, mely az akne és a hormonok közötti összefüggést tárgyalja.

Egyéb fontos befolyásoló tényezőknek is van szerepük, ezek közé tartozik a genetikai hajlam, a dohányzás, a nem megfelelő bőrápolás és sminkelés, valamint a stressz5,6. Minderről, valamint az egyéb lehetséges kiváltó tényezőkről részletesebben olvashat cikkünkben, mely az akne okaival és kiváltó tényezőivel foglalkozik.

Hormonális változások a női szervezetben

A nők sokkal erősebb és sokkal gyakoribb hormonális ingadozásoknak vannak kitéve, mint a férfiak. A női menstruációs ciklus következtében a hormonszintek folyamatosan emelkednek és csökkennek, és ez eltérő befolyást gyakorol a bőrre a hónap során.
A fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása – egy másik módszer módszer alkalmazása vagy a családalapítás érdekében – hatással lehet a női szervezet hormonszintjeire, és felnőttkori aknét idézhet elő.
A terhesség nagy hatással van a nők életére, így a hormonháztartásukra is. A terhesség alatt a hormonok szintjének hullámzása befolyásolhatja a bőr állapotát, így a várandós nők közel fele észlel aknés tüneteket7.
Sok nő a menopauza során is tapasztal bőrproblémákat, például szárazságot, kiütéseket, foltokat és aknét.

A "stressz aknét" a hormonok idézik elő

A "stressz aknét" a hormonális hullámzások idézik elő
Amikor az ember már úgyis stresszes, a bőr szeret tovább rontani a helyzeten a pattanások létrehozásával

Sok szakember gondolja úgy, hogy a felnőttkori akne egyik legfőbb oka a stressz. A stressz ugyanis a szervezetet stresszhormonok termelésére készteti, ezek pedig fokozzák a hámsejtek és a faggyú termelődését – s e tényezők az akne kialakulásának szükséges feltételei. Ezekről a tényezőkről részletesebben is olvashat Mi okozza a pattanásokat, és hogyan fejlődnek aknévá? című cikkünkben.

A modern életben egy zsonglőr ügyességére van szükségünk: egyszerre kell foglalkoznunk a munkával, a családdal, a barátokkal és a hobbikkal. Sok nőnek (és férfinak) nehézséget okoz, hogy megtalálja a megfelelő egyensúlyt, és szenved a stressztől. Tudjon meg többet arról, hogyan függ össze az akne és a stressz és ismerje meg tippjeinket a stressz akne csökkentésére.

Egészségtelen életvitel

A táplálkozás és az akne közötti kapcsolatra vonatkozó kutatások még nem hoztak vitathatatlan eredményeket8,9, de az bizonyos, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott étrend kulcsfontosságú a bőr egészségének szempontjából. A legtöbb kutató egyetért abban, hogy a magas glikémiás indexű élelmiszerek és a tejtermékek túlzott fogyasztása súlyosbítja az aknét9. Erről, és más élelmiszerek lehetséges hatásairól többet is megtudhat Milyen hatással lehet az étrend az aknéra hajlamos bőrre? és Hogyan változtathatok a táplálkozásomon, hogy segíthessek a bőrömnek? című cikkeinkből.

A dohányzás is bizonyítottan elősegíti a pattanások kialakulását10.

Másfelől a testmozgás kedvező hatással lehet az aknéra, mert segíti a stressz csökkentését és az eltömődött pórusok tisztulását. Tudjon meg erről többet a Milyen hatással lehet a testmozgás az aknéra hajlamos bőrre? című cikkből.

Nem megfelelő bőrápolás

A nem megfelelő bőrápoló termékek és sminkek szintén hatással lehetnek az aknéra. A magas olaj- és zsírtartalmú termékek ártanak az aknéra hajlamos bőrnek. Eltömíthetik a faggyúmirigyeket, ezzel megakadályozhatják a faggyú eltávozását, s így elősegítik az akne kialakulását. Minderről többet is megtudhat a Milyen bőrápoló termékek és rutinok a legjobbak az aknéra hajlamos bőr számára?, valamint a Hogyan válasszam ki és alkalmazzam a sminket aknéra hajlamos bőrömre? című cikkeinkből.

Gyógyszerek

Ismert, hogy az olyan gyógyszerek, mint az antidepresszánsok, az epilepszia elleni készítmények, valamint bizonyos szteroidok aknét válthatnak ki.

Milyen hatással van az életre a felnőttkori akne?

Az aknéra a legtöbb életszakaszban érvényes, így a felnőttkori aknéra is, hogy kétféleképpen hat az emberekre: fizikailag és pszichológiailag.

Fizikai hatás
Az akne megváltoztatja az ember külsejét, és ezzel nem könnyű együtt élni. Még ha a kelések el is múltak, visszamaradhatnak utánuk pattanásnyomok (ezeket a gyulladást követő hiperpigmentáció okozza), valamint aknés hegek. Azt javasoljuk, azonnal keresse fel orvosát, amint az akne kezd problémát okozni önnek. Az időben elkezdett gyógyszeres kezelés csökkentheti az akne súlyosságát, valamint a foltok és hegek kialakulásának veszélyét. Tudjon meg többet az akne és a pattanások után maradó nyomokról, valamint az akne és a hegesedés közötti kapcsolatról.

Pszichológiai hatás
Nagy stresszt jelenthet aknéval élni. A kutatások azt jelzik, hogy aknés bőrű emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek depressziótól, szorongásoktól és szociális fóbiától, mint azok, akiknek nincs aknéjuk11. Az aknés bőrűek nem szeretik, amit a tükörbe nézve látnak, ezért önértékelésük csökkenhet és kisebbségi komplexus alakulhat ki náluk. Viselkedésük megváltozhat, megpróbálhatnak elrejtőzni a túl sok smink mögé, szégyenlőssé válhatnak, és még társas kapcsolataikat is leépíthetik. Tudjon meg többet minderről Az akne pszichológiai hatásai című cikkből.

Az ideális bőrápolási termékek és rutin az aknéra hajlamos bőr számára című cikkben tippeket talál arra, hogyan ápolja az idősebbé váló aknés bőrt.

1 Zouboulis, Hautarzt 2014 · 65:733–750.

2 Zeichner et al., J Clin Aesthet Dermatolog., 2017; 10 (1): 37-46 and Holzmann, Sharkery, Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 3-8

3 Kircik LH. Advances in the Understanding of the Pathogenesis of Inflammatory Acne. J Drugs Dermatol 2016;15(1 Suppl 1):s7-10. 

4 Tanghetti EA. The role of inflammation in the pathology of acne. J Clin Aesthet Dermatolog 2013;6(9):27-35.

5 Zeichner JA et al. Emerging Issues in Adult Female Acne. J Clin Aesthet Dermatolog 2017;10(1):37-46. 

6 Holzmann R, Shakery K. Postadolescent acne in females. Skin Pharmacol Physiol 2014;27:3-8. 

7 Bechstein, S.K., Ochsendorf, F., Akne und Rosazea in der Schwangerschaft, Hautarzt 2017,  68:111–119

8 Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris. A Kucharska, A. Szmurli, B. Sińska. Postepy Dematol Alergol, 2016 April, 33(2): 81-6
9 Acne and nutrition: a systemic review. F. Fiedler, G. Stangl, E. Fielder, K-M. Taube, 26 April 2016. Acta Derm Venerol 2017, 97: 7-9

10 Capitanio et al from British Journal of Dermatology 2007. Ed. 157 pp1040-1085

11 Ramos-e Silva et al., BJD, 2015, 172 (Suppl. 1): 20-26

 

Márkaértékeink

A bőrápolás úttörői

Holisztikus dermokozmetikai megközelítéssel védjük bőrét, hogy megőrizzük annak egészségét és ragyogását.

Bőrgyógyászok ajánlásával

Világszerte vezető bőrgyógyászokkal és gyógyszerész partnerekkel dolgozunk együtt innovatív és hatékony bőrápolási termékek kifejlesztésén, amelyek megbízhatóak és bátran ajánlhatják bárkinek.

Elkötelezve az innováció mellett

Több mint 100 éve már, hogy elköteleztük magunkat a kutatás és innováció mellett. Hiszünk abban, hogy olyan hatóanyagokat és nyugtató formulákat hozunk létre, amelyek nagy toleranciával rendelkeznek, és segítenek abban, hogy minden nap jobban élhesse életét.