Atópiás dermatitisz a testen – A mindennapi tünetek okozta kellemetlenségek enyhítése

6 perc olvasási idő
Tovább

Az atópiás dermatitisz olyan bőrbetegség, mely világszerte a felnőtteknek 2-5%-át, a gyerekeknek pedig 10-20%-át érinti. Krónikus, hosszan tartó betegség, melyet száraz, pikkelyesedő, érzékeny bőr jellemez, alkalmanként sokkal kellemetlenebb tünetekkel járó belobbanásokkal. Noha a betegségre nincs gyógymód, a rendszeres és következetes bőrápolás megvédheti a bőrt.

Jelek És Tünetek

Mit jelent az atópiás dermatitisz?

Az atópiás dermatitisz – mely atópiás ekcémaként is ismert – egy krónikus bőrbetegség, mely csecsemők, gyermekek és felnőttek arcán és testén jelentkezik.

1. A bőr védelmi funkciója meggyengül és ez megkönnyíti a mikroorganizmusok behatolását 2. Az immunsejtek aktiválódnak, gyulladás alakul ki 3. Viszketés
Az érintett bőrterületek egyénenként változnak. Jellemző tünet a száraz, pikkelyes és irritációra hajlamos bőr.

A betegek száma egyre nő, különösen a nyugati világban; az utóbbi 30 évben az esetek száma a korábbinak két-háromszorosára emelkedett. Nincs egyetlen olyan ok, amelyre az atópiás dermatitisz visszavezethető volna, de tudományos bizonyítékok támasztják alá ennek a betegségnek az összefüggését az asztmával és a szénanáthával.

A betegség főként a gyermekeket érinti – világszerte a gyerekek 10-20%-a érintett – míg a felnőttek 2-5%-ának van atópiás dermatitisze.

Felnőtteknél a tünetek általában a nyakon és a dekoltázson, a könyök- és térdhajlatokban, a kézen és a lábon, valamint az arcon és a fejbőrön jelentkeznek. A tünetek és az érintett bőrterületek gyermekek és csecsemők esetében némileg eltérnek.

Az atópiás dermatitisszel élő embereknek gyakran további problémákkal is szembe kell nézniük – ezek közé tartozik az alváshiány, a stressz, a hátrányos megkülönböztetés és az önbizalom hiánya. A tünetek enyhítéséhez nemcsak a megfelelő bőrápolási rutin kialakítására van szükség, hanem bizonyos életmódbeli változtatásokra is – ilyen például a pamutruhák viselése, a lakás hőmérsékletének alacsonyan tartása az izzadás megelőzésének érdekében, valamint a tüneteket kiváltó ételek elkerülése.

Attention

Ha bizonytalan a tüneteit illetően, forduljon bőrgyógyászhoz tanácsért.

Okok És Kiváltó Tényezők

Az atópiás dermatitisz lehetséges okai és kiváltó tényezői

A bőrgyógyászok még nem találták meg sem az atópiás dermatitisz egyértelmű kiváltó okát, sem a gyógymódot a betegség megszüntetésére. Azonban bizonyított, hogy egyes személyek esetében nagyobb a betegség kockázata, mint másoknál. A kiváltó tényezők közé tartoznak:

Az atópiás dermatitisz genetikailag öröklődhet. Azok a szülők, akik ebben a betegségben, illetve asztmától vagy szénanáthától szenvednek, továbbadhatják a betegséget gyermekeiknek.
A nők általában hajlamosabbak az atópiás dermatitiszre, és még annak is fontos szerepe van, hogy az anya hány éves korában szüli meg gyermekét.

 • Genetika. Bizonyított összefüggés van az atópiás dermatitisz, az asztma és a szénanátha között. Ha az egyik vagy mindkét szülő az említett betegségek valamelyikétől szenved, akkor megnő annak valószínűsége, hogy gyermeküknél atópiás dermatitisz alakul ki. A kockázat arányosan nő, ezért ha mindkét szülőre jellemző mindhárom betegség, nagyon magas annak valószínűsége, hogy a gyermekük örökli a betegséget.
 • Klíma/földrajzi hely. A hideg éghajlaton élők nagyobb valószínűséggel szenvednek atópiás dermatitisztől, és ez érvnyes a szennyezett városi környezetben lakókra is. Egy kutatás kimutatta, hogy azoknál a jamaicai gyerekeknél, akik Londonban nőttek fel, kétszer olyan gyakran alakult ki atópiás dermatitisz, mint Jamaicában élő kortársaiknál.
 • Biológiai nem. A nők valamivel hajlamosabbak az atópiás dermatitiszre, mint a férfiak.
 • Az anya életkora. Azok a gyerekek, akik édesanyjuk gyermekszülésre alkalmas életszakaszának későbbi időpontjában születtek, nagyobb valószínűséggel lesznek betegek, mint azok, akiket fiatalabb anya hozott világra.

Az atópiás bőrt a természetes hidratáló faktorok, például az aminosavak csökkent mennyisége, valamint a védelmet nyújtó zsírok hiányos termelődése jellemzi. Ez gyengíti a bőr védelmi funkcióját, így a mélyebb bőrrétegek különböző fertőzéseknek lehetnek kitéve, melyeket a vakarózás közben a bőr felszínét felsértő körmök okoznak.

Az atópiás dermatitisz tünetei egyben olyan tényezők, melyek súlyosbítják a betegséget. A bőr száraz és viszket, ezért a beteg vakarózik. A vakarózással gyengíti a bőr védelmi funkcióját, s ezzel a bőr mélyebben levő rétegei kiszolgáltatottá válnak a környezetből érkező fertőzésekkel szemben. A baktériumok irritációt okoznak, ezért a viszketés folytatódik. Ezt hívjuk az atópiás bőr ördögi körének.

Kiváltó Tényezők

További kiváltó tényezők

Vannak egyéb körülmények is, melyek súlyosbíthatják a meglévő tüneteket, noha különböző embereknél más és más tényezők fejtenek ki hatást. Néhány ezek közül:

Többek között a puha és kényelmes pamutruhák viselése ajánlott. A cérnakesztyű viselése éjszaka óv az alvás közbeni vakarózás hatásaitól.

 • ételallergiák – például tejre, sajtra, diófélékre, kagylóra
 • alkoholallergia
 • allergia poratkára, pollenre és/vagy porra
 • durva tapintású vagy nem szellőző textíliák – ilyen például a gyapjú és a műszálas anyagok
 • nikkel – gyakori fém, mely órákban és ékszerekben is megtalálható
 • formalin
 • bizonyos mosószerek – gyakran a biológiai eredetűként megjelölt fajták
 • stressz
 • alvásmegvonás
 • izzadás
 • cigarettafüst

Tudjon meg többet a bőr állapotát befolyásoló tényezőkről.

Megoldások

A testen jelentkező atópiás dermatitisz tüneteinek kezelése

Az atópiás dermatitiszre nincs teljes gyógymód, de számos olyan módszer létezik, amely segíthet a betegeknek atópiás bőrük ápolásában és talán a fellángolási fázisok közötti idő meghosszabbításában is.
A legfontosabb, hogy a bőrt a megfelelő bőrápoló termékek használatával folyamatosan jól hidratált állapotban tartsuk.

Bőrápoló termékek

A bőrápoló termékeket (hidratálók) naponta kell használni, függetlenül attól, hogy a tünetek jelentkeznek-e vagy sem. Ezek a testápolók, arckrémek, zuhanyolajok és fürdőadalékok rugalmassá teszik és hidratálják a bőrt, mely így kevésbé lesz hajlamos a viszketésre és a sérülésre. A hidratálók rendszeres használata segít enyhíteni a viszketést.

A bőrápoló termékekben gyakran előforduló aktív hatóanyagok a következők:

 • Omega-6 zsírsavak, melyek ligetszépemag-olajból és szőlőmagolajból származnak. Nyugtatják, táplálják a bőrt és segítenek helyreállítani annak természetes védelmi funkcióját.
 • Licochalcone A (az édesgyökér kivonata). Természetes gyulladásgátló és antioxidáns, mely hatékonyan csökkenti a bőr kivörösödését és enyhíti a gyulladást.

Bőrgyógyászati kezelés

A fellángolások idején intenzívebb ápolásra van szükség, ezért a napi hidratálás mellett azonnali bőrnyugtató krémeket is alkalmazni kell. Ezek a helyileg alkalmazható krémek gyakran hidrokortizont tartalmaznak.

A gyulladásos fázis kezdetekor gyakran van szükség helyileg alkalmazható, bőrnyugtató hatású krémekre. Mivel ezek a krémek hidrokortizont tartalmazhatnak, hosszú távú használatuk nem ajánlott.
Az Eucerin® AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém javítja a bőr állapotát a fellángolási fázisban.

A kortikoszteroidok (mint pl. a hidrokortizon) arról ismertek, hogy gyorsan és hatékonyan enyhítik a viszketést és a gyulladást. Vannak azonban hátrányaik is, például tartós használatuk elvékonyíthatja a bőrt.

Ezért alkalmazásuk hosszú távon nem tartható fenn, és nem ideálisak arra sem, hogy csecsemők és gyerekek bőrét kezeljék velük.

Az Eucerin® AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém olyan bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik, melyek klinilailag bizonyítottan, jelentősen javítják a bőr állapotát a gyulladásos fázisok alatt. A bőrápolásnak ez a módja segít abban, hogy csökkenteni lehessen a hidrokortizon használatát a fellángolási fázisban. Egy klinikai vizsgálat kimutatta, hogy az atópiás bőr tüneteinek csökkentésében az AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém bőrápoló tulajdonságai hasonló kozmetikai hatást eredményeztek, mint az 1%-os hidrokortizon krém. Az AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém nem gyógyszer, és nem is helyettesíti a gyógyszereket.

A testen megjelenő atópiás dermatitisz mindennapos ápolása

Noha a kiváltó tényezők egyénenként mások és mások, van jó néhány életmódbeli változtatás, melyet a betegek hatásosnak tartanak:

Többek között a puha és kényelmes pamutruhák viselése ajánlott. A cérnakesztyű viselése éjszaka óv az alvás közbeni vakarózás hatásaitól.
A zuhanyozás jobb, mint a fürdés, feltéve, hogy a víz nem melegebb 32 °C-nál, és a tusolás nem tart sokáig.

 • Célszerű alacsonyan tartani a lakásban a hőmérsékletet és a páratartalmat, mert így elkerülhető az izzadás.
 • A bőrrel érintkező ruhadaraboknak puháknak kell lenniük. A pamut kényelmes és télen további rétegeket lehet felvenni rá. Az érdesebb anyagokat, mint például a gyapjút, valamint a nem szellőző, például műszálas textíliákat jobb elkerülni.
 • A bőrápoló termékeket érdemes a hűtőben tartani, mert a hideg krémek segítenek enyhíteni a viszketést.
 • Vezessen naplót, hogy megállapíthassa, mi váltja ki a fellángolásokat.
 • Töltse a szabadságát hűvös vagy mérsékelt éghajlaton – ne legyen se túl hideg, se túl meleg.
 • Mossa ki az új ruhákat az első viselés előtt, így eltávolíthatja az irritációt okozó textilfestéket és textilkezelő anyagokat.
 • Éjszakára vegyen fel cérnakesztyűt, hogy megelőzze az alvás alatti vakarózás káros hatásait.
 • A vizes borogatás segíthet csökkenteni a viszketést és csökkenti a vágyat a vakarózásra (további információért forduljon bőrgyógyászához).
 • Fürdés helyett jobb a zuhanyozás, de soha nem túl forró vízben (>32 °C), és nem túl gyakran.
 • A fürdés idejét korlátozza 5-10 percre.
 • Mindig használjon fürdőolajat (vagy zuhanyolajat), mivel ezek lipidpótló, ápoló hatásúak.
 • Kerülje a kemény szivacsok és masszázskefék használatát a fürdőben.
 • A meditáció és a jóga csökkenti a stresszt.