Atópiás dermatitisz a testen Az akut/gyulladt fázis tüneteinek felismerése és kezelése

Az atópiás dermatitisz egy krónikus bőrbetegség, mely egyre gyakrabban fordul elő, különösen a nyugati világban. Mindenekelőtt a csecsemőket és a gyermekeket érinti – világviszonylatban a gyerekek 10-20%-a is érintett lehet –, de a felnőttek 2-5%-a szintén szenved ettől a betegségtől. A betegek állandóan száraz, irritábilis bőre hajlamos a megfertőződésre és a gyulladásra. Noha a betegséget nem lehet elmulasztani, a rendszeres bőrápolás – szükség szerint a gyógyszeres kezeléssel együtt – nagymértékben enyhítheti a kellemetlen tüneteket.

JELEK ÉS TÜNETEK

Mit jelent az atópiás dermatitisz?

Az atópiás dermatitisz, mely atópiás ekcéma néven is ismert, nem fertőző, krónikus bőrbetegség, mely a csecsemők, gyermekek és felnőttek bőrét az arcon és a testen egyaránt érntheti. A betegség egyre gyakoribb, az ismert esetek száma az utóbbi 30 évben a két-háromszorosára nőtt. Noha a betegség közvetlen oka nem ismert, bizonyítottan összefügg az asztmával és a szénanáthával.

A betegség jellemzője, hogy a bőr védelmi funkciója és az immunrendszer működése zavart szenved. Az atópiás dermatitisz során két jól elkülöníthető fázis váltja egymást. A nem-aktív (vagy „köztes” fázisban) a bőr száraz, irritábilis és enyhe mértékben pikkelyes hámlást mutathat. A bőrnek ez a száraz vagy nagyon száraz állapota xerózis néven is ismert. Az aktív/gyulladt (vagy „fellángolási”) szakaszban a bőr elfertőződik, begyullad és viszketni kezd. Az atópiás dermatitisznek nincs ismert gyógymódja, azonban a betegek következetes bőrápolással meghosszabbíthatják a nem-aktív fázisokat és lerövidíthetik a fellángolás időszakait.

Az aktív fázisban a tünetek legtöbbször a betegek arcán, fejbőrén, nyakán, dekoltázsán, térd- és könyökhajlatában, kezén, csuklóján és lábán jelennek meg. Ezek a területek gyermekek és csecsemők esetében jelentősen eltérnek.

A bőr grafikai illusztrációja
1. A bőr védelmi funkciója meggyengül és ez megkönnyíti a mikroorganizmusok bejutását a bőrbe 2. Az immunsejtek aktiválódnak, gyulladás alakul ki 3. Viszketés

Az érintett bőrterületek viszketni kezdenek, begyulladnak és a vakarózás ördögi körében újabb gyulladáshoz vezetnek. Az atópiás bőr ugyanis annyira száraz, annyira viszket, hogy a betegek önkéntelenül is vakarózni kezdenek. Ez károsítja a bőr védelmi rendszerét, így a bőr mélyebb rétegei kiszolgáltatottá válnak a mikroorganizmusokkal és a környezeti szennyeződésekkel szemben.

A fellángolások során viszketésenyhítő, gyulladáscsökkentő és antibakteriális bőrgyógyászati kezeléseket kell alkalmazni.

A testen jelentkező atópiás dermatitiszt súlyosbíthatja a magas hőmérséklet, ezért a betegeknek célszerű kevesebb ruhát felvenni, és a puha pamut viselése előnyösebb, mint a gyapjú vagy a műszálas textília. Az izzadás és a vakarózás következtében alvászavar is jelentkezhet.

Gyulladt, viszkető bőr
Az atópiás dermatitisz tünetei egyénenként változóak – néhány beteg bőre rendkívüli mértékben viszkethet és begyulladhat.
Kipirosodott, gyulladt bőr
Esetenként a bőr begyullad és fájni kezd.

Ha bizonytalan tüneteivel kapcsolatban, kérje ki bőrgyógyász tanácsát.

OKOK ÉS KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

Az atópiás dermatitisz lehetséges okai és kiváltó tényezői

A bőrgyógyászok több kiváltó okot és befolyásoló tényezőt is azonosítottak.

Például:

 • A jelek szerint genetikai összefüggés áll fenn az atópiás dermatitisz, az asztma és a szénanátha között. Ha a szülők közül az egyikre vagy mindkettőre jellemzők az említett betegségek, jelentősen megnő annak kockázata, hogy gyermeküknél atópiás dermatitisz jelentkezik. Ha mindkét szülőnek atópiás dermatitisze van, 60-80% annak a valószínűsége, hogy gyermekük örökli a betegséget.
 • Összefüggést találtak a lakóhely és a betegség kialakulásának kockázata között is. A városi, szennyezettebb környezet és a hideg éghajlat nagyobb kockázatot jelent. Egy tanulmányban Londonban élő jamaikai gyerekeket hasonlítottak össze Jamaikában élő kortársaikkal és azt találták, hogy a londonaiak körében kétszer olyan gyakori volt az atópiás dermatitisz.
 • Azon gyermekeknél, akik édesanyjuk gyermekszülésre alkalmas életszakaszának későbbi fázisában születtek, nagyobb valószínűséggel alakul ki atópiás dermatitisz, mint fiatalabb anyák gyermekei esetén.

Szénanátha
Ha egy szülő atópiás dermatitisztől, asztmától vagy szénanáthától szenved, gyermekénél nagyobb eséllyel alakul ki a betegség.
Légszennyezés
Van kapcsolat a környezet és az atópiás dermatitisz kialakulása között – a városokban, ahol nagyobb a légszennyezés, több megbetegedést regisztrálnak.

Az örökletes atópiás dermatitiszt a természetes hidratáló faktorok , mint például aminosavak csökkent mennyisége, valamint az epidermális zsíranyagcsere zavara jellemzi.

A betegség fellángolását kiválthatja az atópiás bőrciklus, melynek során a vakarózás elindítja a tünetek és reakciók ördögi körét.

Az atópiás bőr ördögi köre (viszketés-vakarózás ciklusként is ismert)
KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

További kiváltó tényezők

Amikor atópiás dermatitisz jelenik meg a bőrön, fontos a bőr hűsítése és irritációmentes állapotban tartása. A súlyosbító tényezők közé tartoznak többek között a következők:

 • Olyan ruhák, amelyekbe beleizzad az ember, például a nem szellőző műszálas anyagok
 • Olyan ruhák, amelyek durva felületükkel az irritált bőrhöz érnek, ilyenek a gyapjúruhák
 • Bizonyos ételek. Ezek egyénenként eltérőek, de a gyakori kiváltó tényezők közé tartoznak a tejtermékek, a diófélék és a kagylók
 • Alkohol
 • Poratka, por, pollen és más allergének
 • Mosószerek
 • Formalin
 • Cigaretta- és szivarfüst
 • Környezetszennyezés

A stressz és az alváshiány szintén súlyosbíthatja a tüneteket.

Tudjon meg többet a bőr állapotát befolyásoló tényezőkről.

Diófélék
Bizonyos ételek, például a diófélék előidézhetik az atópiás dermatitisz tüneteinek megjelenését
Gyapjú pulóver
Kerülni kell a nem szellőző és a gyapjúruhák viselését – ezek a textíliák és anyagok súlyosbíthatják a tüneteket. Pamutruhák viselése ajánlott.
MEGOLDÁSOK

Az atópiás dermatitisz okozta kellemetlen tünetek csökkentése a fellángolási fázisban.

Jelenleg nincs teljes gyógyulást biztosító kezelés atópiás dermatitiszre, de a tünetek mind az aktív, mind a nem-aktív periódusokban enyhíthetők következetes, hatékony bőrápolással és megfelelő gyógyszeres kezeléssel. Azonban még a leggondosabb bőrápolás mellett is előfordulnak fellángolási periódusok, és a betegeknek ilyenkor módot kell találniuk a kellemetlen tünetek csökkentésére.

Bőrápoló termékek

A bőrápoló termékek, vagy más néven hidratálók, segítenek hogy a bőr rugalmas és hidratált maradjon, emellett csökkentik a viszkető érzést, mely fellágolási fázishoz vezethet. Ezek a krémek, testápolók, fürdőadalékok és zuhanyolajok jól hidratálttá teszik a bőrt, és ezzel megóvják felszínét a vakarózás okozta sérülések ellen.

A bőrápoló termékekben gyakran előforduló aktív hatóanyagok a következők:

 • Omega-6 zsírsavak: a ligetszépemag-olaj és a szőlőmagolaj helyreállítja a bőr természetes védelmi funkcióját és nyugtatja, táplálja a bőrt.
 • Licochalcone A (az édesgyökér kivonata). Kizárólag a Beiersdorf termékeiben található természetes gyulladásgátló és antioxidáns, mely hatékonyan csökkenti a kivörösödést és enyhíti a gyulladást.

Bőrgyógyászati kezelések

A gyulladt fázis kezdetekor a hidratálók használatát célszerű kiegészíteni még aktívabb ápolással. A gyulladásos ciklusra készült termékek általában kortikoszteroidokat tartalmaznak Ezek köztudottan gyors eredményt elérő anyagok, melyek hatékonyan csökkentik a gyulladást és a viszketést. Azonban nem szabad nagy bőrfelületen és hosszú időn át alkalmazni őket, mert hatékonyságuk a tartós használat során csökken. Ezért hatékony kortikoszteroidokat csak orvos írhat fel.

Az Eucerin® AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém olyan bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik, melyek klinikailag bizonyítottan jelentősen javítják a bőr állapotát a gyulladásos fázisok alatt. A bőrápolásnak ez a módja segít abban, hogy csökkenteni lehessen a hidrokortizon használatát a fellángolási fázisban. Egy klinikai vizsgálat igazolta, hogy atópiás bőr esetén az AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém bőrnyugtató tulajdonságai hasonló hatást eredményeztek, mint az 1%-os hidrokortizon krém. Az AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém nem gyógyszer, és nem is helyettesíti a gyógyszereket.

Bőrápoló termékek használata
A kortikoszteroidok gyorsan és hatékonyan enyhítik a gyulladást és a viszketést. Huzamos használatuk azonban nem ajánlott, mert elvékonyíthatják a bőrt.
AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém használata
Az Eucerin® AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém jelentősen javítja a bőr állapotát a fellángolási időszakokban.

A testen jelentkező atópiás dermatitisz minennapi ápolása

Mindenkinek mások a tünetei, de számos olyan életmódbeli változtatás van, amelyről a betegek egybehangzóan azt állítják, hogy segít kordában tartani az atópiás dermatitiszt.

Például:

 • A lakásban legyen hűvös, de ne hideg. Az izzadás irritációt és viszketést okoz.
 • A krémeket és kenőcsöket a legjobb a hűtőben tartani, mert a hideg hidratálóknak jobb a bőrnyugtató hatása.
 • Célszerű naplót vezetni az elfogyasztott ételekről, italokról és a jelentősebb környezeti hatásokról, hogy kiderüljön, melyik van hatással a tünetekre.
 • Bizonyos utazási célpontoknak gyógyhatása is lehet. Jó példa erre az Északi-tenger, az Atlanti-óceán, a Holt-tenger, a Földközi-tenger és a magasan fekvő hegyi környezet – noha a túlzott hideg kerülendő.
 • A jóga és a meditáció segít csökkenteni a stresszt, mely a fellángolási fázisok egyik kiváltó tényezője.
 • Ha a bőr viszket, jobb simogatni, mint vakarni. Mindkettő nyugtatja a bőrt, de a simogatás nem károsítja a bőr védelmi funkcióját.
 • Az atópiás dermatitiszben szenvedő gyerekek körmét rövidre és tompára kell vágni, mert így minimálisra csökkenthető a vakarózás okozta sérülés kockázata.
 • Próbáljon cérnakesztyűt viselni éjjel, hogy megelőzze az alvás közbeni vakarózás bőrkárosító hatását.
 • Kádban fürdés helyett inkább zuhanyozzon és a víz hőmérséklete ne legyen több 32 °C-nál. A túl gyakori zuhanyozás kiszáríthatja a bőrt.
 • Ne dörzsölje a törölközővel nedves bőrét, inkább itassa fel a nedvességet, majd rögtön utána használjon krémet vagy testápolót.
 • Kerülje az olyan agresszív eszközök használatát, mint a fürdőkefe és a bőrradírozó kesztyű.
Jóga
Kerülje a stresszt, például jógázzon vagy meditáljon – a stressz fokozhatja az atópiás dermatitisz tüneteinek megjelenését.
Zuhanyozás
Zuhanyozás után a törölközővel itassa fel testéről a nedvességet – a dörzsölés irritációt okozhat. Közvetlenül ezután használjon krémet vagy testápolót.

Ha nem tudja pontosan, melyik kezelési módot válassza, kérje ki egy orvos vagy bőrgyógyász tanácsát.