Atópiás dermatitisz a testen – Az akut/gyulladt fázis tüneteinek felismerése és kezelése

6 perc olvasási idő
Tovább

Az atópiás dermatitisz egy krónikus bőrbetegség, mely egyre gyakrabban fordul elő, különösen a nyugati világban. Mindenekelőtt a csecsemőket és a gyermekeket érinti – világviszonylatban a gyerekek 10-20%-a is érintett lehet –, de a felnőttek 2-5%-a szintén szenved ettől a betegségtől. A betegek állandóan száraz, irritábilis bőre hajlamos a megfertőződésre és a gyulladásra. Noha a betegséget nem lehet elmulasztani, a rendszeres bőrápolás – szükség szerint a gyógyszeres kezeléssel együtt – nagymértékben enyhítheti a kellemetlen tüneteket.

Jelek És Tünetek

Mit jelent az atópiás dermatitisz?

Az atópiás dermatitisz, mely atópiás ekcéma néven is ismert, nem fertőző, krónikus bőrbetegség, mely a csecsemők, gyermekek és felnőttek bőrét az arcon és a testen egyaránt érntheti. A betegség egyre gyakoribb, az ismert esetek száma az utóbbi 30 évben a két-háromszorosára nőtt. Noha a betegség közvetlen oka nem ismert, bizonyítottan összefügg az asztmával és a szénanáthával.

1. A bőr védelmi funkciója meggyengül és ez megkönnyíti a mikroorganizmusok bejutását a bőrbe 2. Az immunsejtek aktiválódnak, gyulladás alakul ki 3. Viszketés

A betegség jellemzője, hogy a bőr védelmi funkciója és az immunrendszer működése zavart szenved. Az atópiás dermatitisz során két jól elkülöníthető fázis váltja egymást. A nem-aktív (vagy „köztes” fázisban) a bőr száraz, irritábilis és enyhe mértékben pikkelyes hámlást mutathat. A bőrnek ez a száraz vagy nagyon száraz állapota xerózis néven is ismert. Az aktív/gyulladt (vagy „fellángolási”) szakaszban a bőr elfertőződik, begyullad és viszketni kezd. Az atópiás dermatitisznek nincs ismert gyógymódja, azonban a betegek következetes bőrápolással meghosszabbíthatják a nem-aktív fázisokat és lerövidíthetik a fellángolás időszakait.

Az aktív fázisban a tünetek legtöbbször a betegek arcán, fejbőrén, nyakán, dekoltázsán, térd- és könyökhajlatában, kezén, csuklóján és lábán jelennek meg. Ezek a területek gyermekek és csecsemők esetében jelentősen eltérnek.

Az atópiás dermatitisz tünetei egyénenként változóak – néhány beteg bőre rendkívüli mértékben viszkethet és begyulladhat.
Esetenként a bőr begyullad és fájni kezd.

Az érintett bőrterületek viszketni kezdenek, begyulladnak és a vakarózás ördögi körében újabb gyulladáshoz vezetnek. Az atópiás bőr ugyanis annyira száraz, annyira viszket, hogy a betegek önkéntelenül is vakarózni kezdenek. Ez károsítja a bőr védelmi rendszerét, így a bőr mélyebb rétegei kiszolgáltatottá válnak a mikroorganizmusokkal és a környezeti szennyeződésekkel szemben.

A fellángolások során viszketésenyhítő, gyulladáscsökkentő és antibakteriális bőrgyógyászati kezeléseket kell alkalmazni.

A testen jelentkező atópiás dermatitiszt súlyosbíthatja a magas hőmérséklet, ezért a betegeknek célszerű kevesebb ruhát felvenni, és a puha pamut viselése előnyösebb, mint a gyapjú vagy a műszálas textília. Az izzadás és a vakarózás következtében alvászavar is jelentkezhet.

Attention

Ha bizonytalan tüneteivel kapcsolatban, kérje ki bőrgyógyász tanácsát.

Okok És Kiváltó Tényezők

Az atópiás dermatitisz lehetséges okai és kiváltó tényezői

A bőrgyógyászok több kiváltó okot és befolyásoló tényezőt is azonosítottak.

Ha egy szülő atópiás dermatitisztől, asztmától vagy szénanáthától szenved, gyermekénél nagyobb eséllyel alakul ki a betegség.
Van kapcsolat a környezet és az atópiás dermatitisz kialakulása között – a városokban, ahol nagyobb a légszennyezés, több megbetegedést regisztrálnak.

Például:

 • A jelek szerint genetikai összefüggés áll fenn az atópiás dermatitisz, az asztma és a szénanátha között. Ha a szülők közül az egyikre vagy mindkettőre jellemzők az említett betegségek, jelentősen megnő annak kockázata, hogy gyermeküknél atópiás dermatitisz jelentkezik. Ha mindkét szülőnek atópiás dermatitisze van, 60-80% annak a valószínűsége, hogy gyermekük örökli a betegséget.
 • Összefüggést találtak a lakóhely és a betegség kialakulásának kockázata között is. A városi, szennyezettebb környezet és a hideg éghajlat nagyobb kockázatot jelent. Egy tanulmányban Londonban élő jamaikai gyerekeket hasonlítottak össze Jamaikában élő kortársaikkal és azt találták, hogy a londonaiak körében kétszer olyan gyakori volt az atópiás dermatitisz.
 • Azon gyermekeknél, akik édesanyjuk gyermekszülésre alkalmas életszakaszának későbbi fázisában születtek, nagyobb valószínűséggel alakul ki atópiás dermatitisz, mint fiatalabb anyák gyermekei esetén.

Az örökletes atópiás dermatitiszt a természetes hidratáló faktorok , mint például aminosavak csökkent mennyisége, valamint az epidermális zsíranyagcsere zavara jellemzi.

A betegség fellángolását kiválthatja az atópiás bőrciklus, melynek során a vakarózás elindítja a tünetek és reakciók ördögi körét.

Kiváltó Tényezők

További kiváltó tényezők

Bizonyos ételek, például a diófélék előidézhetik az atópiás dermatitisz tüneteinek megjelenését
Kerülni kell a nem szellőző és a gyapjúruhák viselését – ezek a textíliák és anyagok súlyosbíthatják a tüneteket. Pamutruhák viselése ajánlott.

Amikor atópiás dermatitisz jelenik meg a bőrön, fontos a bőr hűsítése és irritációmentes állapotban tartása. A súlyosbító tényezők közé tartoznak többek között a következők:

 • Olyan ruhák, amelyekbe beleizzad az ember, például a nem szellőző műszálas anyagok
 • Olyan ruhák, amelyek durva felületükkel az irritált bőrhöz érnek, ilyenek a gyapjúruhák
 • Bizonyos ételek. Ezek egyénenként eltérőek, de a gyakori kiváltó tényezők közé tartoznak a tejtermékek, a diófélék és a kagylók
 • Alkohol
 • Poratka, por, pollen és más allergének
 • Mosószerek
 • Formalin
 • Cigaretta- és szivarfüst
 • Környezetszennyezés

A stressz és az alváshiány szintén súlyosbíthatja a tüneteket.

Tudjon meg többet a bőr állapotát befolyásoló tényezőkről.

Megoldások

Az atópiás dermatitisz okozta kellemetlen tünetek csökkentése a fellángolási fázisban.

Jelenleg nincs teljes gyógyulást biztosító kezelés atópiás dermatitiszre, de a tünetek mind az aktív, mind a nem-aktív periódusokban enyhíthetők következetes, hatékony bőrápolással és megfelelő gyógyszeres kezeléssel. Azonban még a leggondosabb bőrápolás mellett is előfordulnak fellángolási periódusok, és a betegeknek ilyenkor módot kell találniuk a kellemetlen tünetek csökkentésére.

Bőrápoló termékek

A bőrápoló termékek, vagy más néven hidratálók, segítenek hogy a bőr rugalmas és hidratált maradjon, emellett csökkentik a viszkető érzést, mely fellágolási fázishoz vezethet. Ezek a krémek, testápolók, fürdőadalékok és zuhanyolajok jól hidratálttá teszik a bőrt, és ezzel megóvják felszínét a vakarózás okozta sérülések ellen.

A bőrápoló termékekben gyakran előforduló aktív hatóanyagok a következők:

 • Omega-6 zsírsavak: a ligetszépemag-olaj és a szőlőmagolaj helyreállítja a bőr természetes védelmi funkcióját és nyugtatja, táplálja a bőrt.
 • Licochalcone A (az édesgyökér kivonata). Kizárólag a Beiersdorf termékeiben található természetes gyulladásgátló és antioxidáns, mely hatékonyan csökkenti a kivörösödést és enyhíti a gyulladást.

Bőrgyógyászati kezelések

A gyulladt fázis kezdetekor a hidratálók használatát célszerű kiegészíteni még aktívabb ápolással. A gyulladásos ciklusra készült termékek általában kortikoszteroidokat tartalmaznak Ezek köztudottan gyors eredményt elérő anyagok, melyek hatékonyan csökkentik a gyulladást és a viszketést. Azonban nem szabad nagy bőrfelületen és hosszú időn át alkalmazni őket, mert hatékonyságuk a tartós használat során csökken. Ezért hatékony kortikoszteroidokat csak orvos írhat fel.

A kortikoszteroidok gyorsan és hatékonyan enyhítik a gyulladást és a viszketést. Huzamos használatuk azonban nem ajánlott, mert elvékonyíthatják a bőrt.
Az Eucerin® AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém jelentősen javítja a bőr állapotát a fellángolási időszakokban.

Az Eucerin® AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém olyan bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik, melyek klinikailag bizonyítottan jelentősen javítják a bőr állapotát a gyulladásos fázisok alatt. A bőrápolásnak ez a módja segít abban, hogy csökkenteni lehessen a hidrokortizon használatát a fellángolási fázisban. Egy klinikai vizsgálat igazolta, hogy atópiás bőr esetén az AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém bőrnyugtató tulajdonságai hasonló hatást eredményeztek, mint az 1%-os hidrokortizon krém. Az AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém nem gyógyszer, és nem is helyettesíti a gyógyszereket.

A testen jelentkező atópiás dermatitisz minennapi ápolása

Mindenkinek mások a tünetei, de számos olyan életmódbeli változtatás van, amelyről a betegek egybehangzóan azt állítják, hogy segít kordában tartani az atópiás dermatitiszt.

Kerülje a stresszt, például jógázzon vagy meditáljon – a stressz fokozhatja az atópiás dermatitisz tüneteinek megjelenését.
Zuhanyozás után a törölközővel itassa fel testéről a nedvességet – a dörzsölés irritációt okozhat. Közvetlenül ezután használjon krémet vagy testápolót.

Például:

 • A lakásban legyen hűvös, de ne hideg. Az izzadás irritációt és viszketést okoz.
 • A krémeket és kenőcsöket a legjobb a hűtőben tartani, mert a hideg hidratálóknak jobb a bőrnyugtató hatása.
 • Célszerű naplót vezetni az elfogyasztott ételekről, italokról és a jelentősebb környezeti hatásokról, hogy kiderüljön, melyik van hatással a tünetekre.
 • Bizonyos utazási célpontoknak gyógyhatása is lehet. Jó példa erre az Északi-tenger, az Atlanti-óceán, a Holt-tenger, a Földközi-tenger és a magasan fekvő hegyi környezet – noha a túlzott hideg kerülendő.
 • A jóga és a meditáció segít csökkenteni a stresszt, mely a fellángolási fázisok egyik kiváltó tényezője.
 • Ha a bőr viszket, jobb simogatni, mint vakarni. Mindkettő nyugtatja a bőrt, de a simogatás nem károsítja a bőr védelmi funkcióját.
 • Az atópiás dermatitiszben szenvedő gyerekek körmét rövidre és tompára kell vágni, mert így minimálisra csökkenthető a vakarózás okozta sérülés kockázata.
 • Próbáljon cérnakesztyűt viselni éjjel, hogy megelőzze az alvás közbeni vakarózás bőrkárosító hatását.
 • Kádban fürdés helyett inkább zuhanyozzon és a víz hőmérséklete ne legyen több 32 °C-nál. A túl gyakori zuhanyozás kiszáríthatja a bőrt.
 • Ne dörzsölje a törölközővel nedves bőrét, inkább itassa fel a nedvességet, majd rögtön utána használjon krémet vagy testápolót.
 • Kerülje az olyan agresszív eszközök használatát, mint a fürdőkefe és a bőrradírozó kesztyű.

Attention

Ha nem tudja pontosan, melyik kezelési módot válassza, kérje ki egy orvos vagy bőrgyógyász tanácsát.