Atópiás dermatitisz az arcon – Tünetek, okok és kezelési lehetőségek

7 perc olvasási idő
Tovább

Az atópiás dermatitisz nagyon gyakori, krónikus bőrbetegség, mely felnőtteket, gyermekeket és csecsemőket egyaránt érint. Jellemzője, hogy az arcon és a testen a bőr nagyon száraz és érzékeny. Az atópiás dermatitisznek általában két fázisa van, egy „fellángolás” néven is ismert aktív, gyulladt szakasz és egy inaktív, tünetmentes periódus. Fontos, hogy az érintettek a tünetmentes fázis alatt is védjék bőrüket, mert így az aktív, gyulladt ciklusok közötti idő meghosszabbítható.

Jelek És Tünetek

Mit jelent az atópiás dermatitisz?

Az atópiás dermatitisz (vagy atópiás ekcéma) nem fertőző, krónikus betegség, melynek jellemzője, hogy az arcon és/vagy a testen a bőr állandóan száraz, viszket és irritábilis. Másképpen fogalmazva ez egy gyulladásos bőrbetegség, mégpedig olyan, mely egyre elterjedtebb, különösen a nyugati világban. A világ népességének 10%-át érinti (a gyermekek-nek 10-20%-a, a felnőtteknek 2-5%-a érintett), és az elmúlt 30 év során az esetek száma 200-300%-kal nőtt.

1. A bőr védelmi funkciója meggyengül és ez megkönnyíti a mikroorganizmusok bejutását a bőrbe 2. Az immunsejtek aktiválódnak, gyulladás alakul ki 3. Viszketés

Leginkább a csecsemők és a kisgyermekek érintettek. A betegek 90%-ánál a tünetek ötéves kor alatt, 80%-ánál kétéves kor alatt jelentkeznek először.

Kisgyermekek és csecsemők esetében a betegség által leggyakrabban érintett terület az arc, noha, ahogy idősebbek lesznek, a kiütések szétterjedhetnek a testen. Az arcot érintő atópiás dermatitisz bármely életkorban jelentkezhet, és általában száraz és pikkelyes foltok formájában nyilvánul meg a fejbőrön, a homlokon, a szemkörnyéken és a fülek mögött. Az orcákon való megjelenése szintén nagyon gyakori, különösen csecsemők esetében.

A tünetek egyénenként és évszakról évszakra, sőt akár napról napra is különbözőek lehetnek. Az érintettek két jól elkülönülő fázisról számolnak be: inaktív („köztes”) és akut fázisról („fellángolás”).

Az atópiás dermatitisz többféle fizikai és pszichológiai problémát okozhat, egyebek mellett ilyen a megkülönböztetés érzése, a stressz és az önbizalom csökkenése.
Az akut fellángolási fázis tünete lehet az erős viszketés, a bőr kipirosodása vagy mélyvörössé válása, pikkelyes hámlása, fájdalma, sőt akár enyhe vérzése is.

Az akut fellángolás fázisában az érintettek az enyhétől az intenzívig terjedő erősségű viszketésről számolnak be, és azt tapasztalják, hogy bőrük kipirosodott vagy akár mélyvörös, pikkelyesen hámlik, egyenetlen, duzzadt, fáj, sőt akár enyhén vérzik is.

A fellángolások közötti időszakban a bőr száraz vagy nagyon száraz, enyhén pikkelyes, irritábilis (ez az állapot – nem betegség – xerózis néven is ismert) és az érintett területen apró, gyógyult sebek láthatók.

A bőrirritáció által okozott kellemetlenségeken túl az atópiás dermatitisz további fizikai és pszichológiai problémákhoz vezethet, ezek közé tartozik az alváshiány, a megkülönböztetés, a stressz és az önbizalom mindenre kiterjedő hiánya – különösen az arcon levő atópiás dermatitisz esetén. Mindennek következtében a betegek gyakran korlátozzák mindennapi tevékenységüket: más ruhát vesznek fel, mást esznek, más sminket választanak és csak bizonyos tevékenységekben vesznek részt. Még akár a párkapcsolatok is kárát láthatják az atópiás dermatitisznek, amennyiben a beteg úgy érzi, hogy megjelenését a tünetek jelentősen rontják.

Száraz és pikkelyes bőr előfordulhat más bőrbetegségek esetén is. Ilyen például a hiperérzékeny bőr, ahol a sérült felhám megnövekedett transzepidermális vízveszteséghez vezet és a bőr a külső támadások elleni reakcióként mutathat szubjektív és objektív tüneteket.

Tudjon meg többet a hiperérzékeny arcbőrről.

Atópiás dermatitisze lehet, ha ...

 1. Ha bőre száraz, kivörösödött, és a száraz vagy nagyon száraz bőrtől eltérően nem lehet a gyulladt időszakokat kiküszöbölni, csak megfelelően kezelni.
 2. Ha bőre hámlásra, megvastagodásra és berepedezésre hajlamos. A bőr erősen viszket és gyakran kivörösödik, begyullad. Ezt nem egyszerűen a nedvesség hiánya okozza, hanem közrejátszik a zsírsav-anyagcsere zavara is, amely a bőr védelmi funkciójának károsodásához vezet.
 3. Száraz bőrén gyulladásos tünetek jelentkeznek.

Attention

Ha bizonytalan tüneteivel kapcsolatban, kérje ki egy orvos vagy bőrgyógyász véleményét.

Okok És Kiváltó Tényezők

Az atópiás dermatitisz lehetséges okai és kiváltó tényezői

Nincs egy bizonyos ok, amely atópiás dermatitiszt okozna. Sajnos, gyógymód sincs a betegségre. Azonban a kiváltó tényezők kerülése és a mindennapos, aktív, intenzív bőrápolás meghosszabbíthatja az atópiás dermatitisz tünetmentes fázisait, az akut kezelés pedig a fellángolási periódus tüneteinek gyors enyhülését eredményezheti.

Számos elmélet létezik, mely környezeti és genetikai tényezők alapján kísérel meg magyarázatot adni arra, hogy bizonyos személyeknél miért alakul ki atópiás dermatitisz, másoknál pedig miért nem. Néhány ezek közül a magyarázatok közül:

Az atópiás dermatitisznek négy patólógiai tényezője van:

1. Öröklött filaggrin hiány; a természetes hidratáló faktorok, például az aminosavak hiánya a bőrben.
2. A lipidek (ceramidok, koleszterin és szabad zsírsavak) epidermális anyagcseréjének zavara és a bőrbarriert alkotó lipidek termelődésének hiánya.

Mindezek bőrszárzsághoz és a bőr védelmi funkciójának zavarához vezetnek. Ezáltal a fertőzést okozó anyagok is sokkal könnyebben behatolnak a bőrbe:

3. A baktériumok (Staphylococcus aureus) szaporodása és a szuperantigének kiválasztódása.
4. Környezeti hatások, mint például irritációkeltő anyagok, allergének, légszennyezés.

A bőr szárazsága és irritációja gyulladáshoz és viszketéshez vezet. Az állandó viszketésnek állandó vakarózás a következménye. Ez rontja a bőr védelmi funkcióját, s ennek eredményeként nedves tenyészkörnyezet nyílik meg a baktériumok számára. Ez viszont irritációt és újabb viszketést, illetve gyulladásokat okoz. Így az atópiás bőr ördögi köre folytatódik (láds az illusztrációt).

Ha egy szülőnek atópiás dermatitisze, asztmája vagy szénanáthája van, megnő annak valószínűsége, hogy gyermekénél is kialakul a betegség.
Az, ha valaki olyan helyen él, ahol fokozott a környezetszennyezés, megnöveli az atópiás dermatitisz valószínűségét.

 • Genetikai kapcsolat. Az atópiás dermatitisz az ekcéma leggyakoribb formája és szoros kapcsolatban áll az asztmával és a szénanáthával.

Ha mindkét szülő atópiás dermatitisztől szenved, gyermekeik 60-80%-os valószínűséggel öröklik a betegséget.

 • Éghajlat és környezetszennyezés. Növeli a betegség valószínűségét, ha valaki fejlett országban, városi környezetben él (főleg olyan helyen, ahol fokozott a környezetszennyezés), valamint ha hideg éghajlaton lakik. Például a Londonban élő jamaicai gyerekeknél kétszer akkora valószínűséggel alakul ki atópiás dermatitisz, mint a Jamaicában élő társaiknál.
 • Biológiai nem. A nők valamivel hajlamosabbak az atópiás dermatitiszre, mint a férfiak.
 • Az anya életkora a gyermek születésekor. Minél idősebb az anya, annál nagyobb a valószínűsége, hogy gyermekének atópiás dermatitisze lesz.

Kiváltó Tényezők

További kiváltó tényezők

Számos olyan hatás ismert, amely súlyosbíthatja a már meglévő tüneteket, bár ezek egyénenként változhatnak. Ezek közé tartoznak a következők:

Számos olyan hatás van, többek között a stressz és az alváshiány, amely súlyosíthatja az atópiás dermatitisz tüneteit.

 • bizonyos ételek és italok (különösen a tejtermékek, a diófélék, a kagyló és az alkohol)
 • allergének (poratka, pollen és/vagy por)
 • formalin
 • mosó- és tisztítószerek
 • stressz
 • alváshiány
 • izzadás
 • cigarettafüst

Tudjon meg többet a bőr állapotát befolyásoló tényezőkről.

Megoldások

Az atópiás dermatitisz tüneteinek kezelése

Noha az atópiás dermatitiszre nincs „gyógymód”, a tüneteket következetes és rendszeres bőrápolással kordában lehet tartani.

Bőrápoló termékek

Zuhanyozáshoz és fürdéshez ajánlott a hidratáló hatású termékek használata.
Mindennap használjon hidratáló terméket, ha arcbőrén atópiás dermatitisz jelentkezik.

A bőrápoló termékeknek (hidratálók) kulcsszerepük van az atópiás bőr megfelelő gondozásában. Mindennap használni kell őket, függetlenül attól, hogy az atópia éppen aktív vagy inaktív fázisában tart. Ezek a termékek lehetnek testápolók, arckrémek, kenőcsök vagy fürdéshez és zuhanyozáshoz használt termékek, melyek beolajozzák a bőrt és segítenek megőrizni rugalmasságát, nedvességtartalmát, s emellett védik az irritációkeltő anyagoktól is. A megfelelő bőrápolás segít megelőzni a viszketést és csökkentheti a fellángolások gyakoriságát.

A bőrápoló termékek szerepe az atópiás dermatitisz gyulladásos fázisának megelőzése. Ezt hívjuk alap ápolásnak.

Az arcon megjelenő atópiás dermatitisz esetében különösen fontos, hogy a hidratálók használata a mindennapos arcápolás része legyen.

A bőrápoló termékek legfontosabb összetevői közé tartoznak a következők:

 • Omega-6 zsírsavak, melyek ligetszépemag-olajból és szőlőmagolajból származnak. Nyugtatják, táplálják a száraz bőrt és segítenek helyreállítani annak természetes védelmi funkcióját.
 • Licochalcone A (az édesgyökér kivonata). Természetes gyulladásgátló és antioxidáns, mely hatékonyan csökkenti a bőr kivörösödését és enyhíti a gyulladást.

Bőrgyógyászati kezelések

A gyógyszeres kezelés, például a helyileg alkalmazható kenőcsök használata (ezek általában hidrokortizont tartalmaznak) meggátolják a fellángolási fázis tüneteinek rosszabbodását és gyorsan enyhítik a gyulladást, valamint a viszketést.

Amikor gyors javulásra van szükség, célszerű a hidrokortizon használata. Hosszú távú alkalmazása azonban nem ajánlott.

A kortikoszteroidok nagyon hatékony és gyors eredményt hozó hatóanyagok, melyek csökkentik a súlyos fellángolás alatt jelentkező viszketést. Azonban alkalmazásuk nem tartható fenn hosszú távon, mivel huzamos használatuk nemkívánt mellékhatásokkal járhat. Ezenkívül nem alkalmazhatók nagy bőrfelületen, és folyamatos használattal veszítenek hatékonyságukból.

Az arcon jelentkező atópiás dermatitisz mindennapos ápolása

A napi bőrápolást például jegyzeteléssel is hatékonyabbá lehet tenni.
Holisztikus szempontból nézve: próbálja elkerülni a stresszt és relaxáljon (például használjon hűsítő szemmaszkot) – a stressz fokozhatja az atópiás dermatitisz tüneteinek erősségét.

 • A hűvös szobahőmérséklet javasolt, különösen éjjel, mert az izzadás irritációt és viszketést okozhat.
 • Az alap bőrápolásra szolgáló termékeket a legjobb a hűtőben tartani, mert a hűtött krémek és testápolók használata fokozottan enyhíti a viszketést.
 • Sminket lehet használni, de a legjobb, ha érzékeny bőrre ajánlott termékeket használunk.
 • A naplóírás segíthet annak megállapításában, hogy bizonyos ételek és italok befolyásolják-e a tüneteket.
 • Hasznos segítség lehet, ha klímaterápiás helyre megy nyaralni, például az Északi-tengerhez, az Atlanti-óceánhoz, a Holt-tengerhez, a Földközi-tengerhez vagy magas hegyi környezetbe.
 • A relaxációs gyakorlatok, a jóga és a meditáció csökkenthetik a stresszt, ami az arcon kialakult atópiás dermatitisz befolyásoló tényezőinek egyike.
 • Amikor viszkető érzés jelentkezik, jobb a bőrt simogatni, paskolni, mint vakarni. A simogatás nyugtatja, és nem sérti fel a bőrt. Zuhanyozás után gyengéden törölgesse szárazra bőrét, majd rögtön vigyen fel rá krémet vagy testápolót.
 • Gyermekei körmét vágja rövidre és reszelje tompára, ezzel megelőzhető a bőr vakarással történő felülfertőzése.
 • Kerülje a mechanikai irritációt, például ne használjon durva szivacsot.

Attention

Ha nem tudja pontosan, melyik kezelési módot válassza, kérje ki egy orvos vagy bőrgyógyász tanácsát.