Atópiás dermatitisz az arcon – Az akut/gyulladt fázis tüneteinek felismerése és kezelése

6 perc olvasási idő
Tovább

Az atópiás dermatitisz nagyon gyakori bőrbetegség, mely az arcot és a testet érinti azokon a területeken, ahol a bőr állandóan száraz és érzékeny. A betegek két fázis váltakozását tapasztalják. Az inaktív fázisban (melyet „köztes” periódusnak is neveznek) az arcbőr száraz és irritábilis, de a tünetek kordában tarthatók, míg az aktív fázisban (a „fellángolás”, „belobbanás” alatt) a bőr begyullad és viszketni kezd. A fellángolás alatt hatékonyabb bőrápolásra van szükség, melynek során bőrápoló termékeket és/vagy gyógyszeres kezeléseket kell alkalmazni.

Jelek És Tünetek

Mit jelent az atópiás dermatitisz?

Az atópiás dermatitisz (más néven atópiás ekcéma) krónikus bőrbetegség, mely egyaránt érint csecsemőket, gyerekeket és felnőtteket - a tünetek a test és az arc bőrén is megjelenhetnek. A jellemzően száraz, irritált bőr megvastagszik, berepedezik, néha vérzik is. Az atópiás dermatitisz kialakulása nem vezethető vissza egyetlen tényezőre, de a betegek bőrére kifejezetten jellemző a nedvességhiány és a zsírsav-anyagcsere zavara, ami a bőr védelmi funkciójának károsodásához vezet.

1. A bőr védelmi funkciója meggyengül és ez megkönnyíti a mikroorganizmusok bejutását a bőrbe 2. Az immunsejtek aktiválódnak, gyulladás alakul ki 3. Viszketés
Az atópiás dermatitisz nem-aktív fázisában a bőr száraz, enyhén hámlik, színe rózsaszín vagy vörös.

A világ népességének mintegy 10%-a szenved atópiás dermatitisztől (a gyermekek 10-20%-a, a felnőttek 2-5%-a érintett), és az esetek száma egyre nő.

Az atópiás dermatitisz csecsemőknél és kisgyermekeknél a leggyakoribb.
A betegek 90%-ánál ötéves kor előtt, 80%-ánál pedig már kétéves kor előtt megjelentek az első tünetek. Az adatok azt mutatják, hogy valamivel több nő, mint férfi szenved ettől a bőrbetegségtől, mely döntően a nyugati világot érinti.

Az atópiás dermatitiszben két fázis váltakozik: egy nem-aktív (vagy „normál”) és egy aktív (vagy „fellángolási”) szakasz.

A nem-aktív fázisban az arcbőr száraz vagy akár nagyon száraz is lehet, enyhén pikkelyesedhet és az érintett bőrterületeken – leggyakrabban az orcákon, a fejbőrön, a homlokon, a szemek környékén és a fül mögötti részen – apró, gyógyult sebhelyek láthatók.

A fellángolási szakasz mind fizikailag, mind pszichésen nagyobb stresszt jelent. Ilyenkor viszket a bőr, melynek erőssége az enyhétől az intenzívig változhat, az arcbőr piros vagy akár mélyvörös lesz, egyenetlenné válik, megduzzad, fáj, pikkelyesen hámlik, sőt egy kissé még vérezhet is.

A szárazság, viszketés és a gyulladás a hiperérzékeny bőr tünetei is lehetnek. Tudjon meg többet a hiperérzékeny bőrről.

Attention

Ha bizonytalan a tüneteit illetően, kérje orvos vagy bőrgyógyász tanácsát.

Okok És Kiváltó Tényezők

Az atópiás dermatitisz lehetséges okai és kiváltó tényezői

Mai tudásunk szerint nem lehet egyetlen okot megnevezni, amely az atópiás dermatitisz kialakulásáért felelős, ám számos tényezőről gondolják úgy, hogy hozzájárul a betegség megjelenéséhez.

Ha a szülők szénanáthától vagy asztmától szenvednek, nagyobb a valószínűsége, hogy gyermeküknél atópiás dermatitisz alakul ki.
A lakóhely jellege és a földrajzi elhelyezkedés nagy szerepet játszhat az atópiás dermatitisz kialakulásában.

Például:

 • Bizonyított kapcsolat van az atópiás dermatitisz, a szénanátha és az asztma között, és a kutatások azt mutatják, hogy ha az egyik vagy mindkét szülő szenved ezek közül a betegségek közül egytől vagy akár az összestől, a gyermekeknél megnő az atópiás dermatitisz kialakulásának valószínűsége. Ha mindkét szülő bőre atópiás, 60-80% az esély rá, hogy a betegség gyermeküknél is megjelenik. A gyermekek a szülőtől öröklik a filaggrinhiányt, és ez a természetes bőrhidratáció zavarához vezet.
 • A földrajzi hely jelentős szerepet játszhat az atópiás dermatitisz kialakulásában. A betegség a nyugati világban sokkal nagyobb arányban van jelen, és az előfordulási gyakoriság városi környezetben jóval magasabb, mint vidéken. Úgy tűnik, a hideg éghajlat szintén növeli a kockázatot. Például azok a jamaicai gyerekek, akik Londonban (szennyezettebb környezetben és viszonylag hűvösebb éghajlaton) nőttek fel, kétszer akkora valószínűséggel kapják meg a betegséget, mint Jamaicában élő társaik.
 • Arra is van bizonyíték, hogy az anya életkora a gyermekszüléskor közvetlenül összefügg annak kockázatával, hogy a gyermeknél atópiás dermatitisz alakul ki – minél idősebb az anya, annál nagyobb a betegség valószínűsége.

Ezek a betegséget kiváltó tényezők idézik elő a bőr kiszáradását és védelmi funkciójának zavarát.
Amikor a beteg vakarózik, felsérti a bőrt, károsítja a védelmi vonalat, így a bőr mélyebben levő rétegei hajlamossá válnak a baktériumfertőzésre és védtelenné válnak a környezeti tényezőkkel – az irritációkeltő anyagokkal, az allergénekkel és a környezetszennyezéssel – szemben.

Kiváltó Tényezők

TOVÁBBI KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

Az alkoholfogyasztás is elősegítheti az atópiás dermatitisz tüneteinek megjelenését.
A stressz hozzájárulhat az atópiás dermatitisz tüneteinek kialakulásához.

Számos olyan texilfelület és vegyi anyag létezik, amely hozzájárul a tünetek megjelenéséhez, vagy ha ezek már jelen vannak, súlyosbítja őket. Ezek közé tartoznak a következők:

 • ruhaanyagok – különösen a gyapjú és a műszál
 • bizonyos ételek – tejtermékek, diófélék, kagyló, stb.
 • alkoholos italok
 • poratka-, házipor- vagy pollenallergia
 • mosószerek
 • formalin
 • cigarettafüst

A betegség tüneteit érzelmi tényezők is kiválthatják:

 • stressz
 • alváshiány
 • izzadás

Tudjon meg többet a bőr állapotát befolyásoló tényezőkről.

Megoldások

Az atópiás dermatitisz tüneteinek kezelése a fellángolási fázisban

Noha az atópiás dermatitiszre nincs „gyógymód”, a nyugalmi és az aktív fázis tüneteit megfelelő bőrápolással és gyógyszerkészítményekkel enyhíteni lehet.

Bőrápoló termékek

Az inaktív fázisokban a bőrápoló termékeket (más néven hidratálókat) rendszeresen és következetesen kell használni nap mint nap. Ezek a krémek, testápolók és olajok nagy koncentrációban tartalmaznak olajokat, s ezzel segítenek, hogy a bőr rugalmas, hidratált és az irritációkeltő anyagokkal szemben ellenálló legyen. A jól hidratált bőr kevésbé viszket, így kisebb a valószínűsége, hogy a bőr védelmi vonalát a vakarózás felsérti.

A bőrápoló termékekben gyakran előforduló aktív hatóanyagok a következők:

 • Omega-6 zsírsavak, melyek ligetszépemag-olajból és szőlőmagolajból származnak. Nyugtatják, táplálják az irritált bőrt és segítenek helyreállítani természetes védelmi funkcióját.
 • Licochalcone A (az édesgyökér kivonata). Természetes gyulladásgátló és antioxidáns, mely hatékonyan csökkenti a bőr kivörösödését és enyhíti a gyulladást.

Aktív bőrápolás

Az akut fázisban intenzívebb aktív ápolásra van szükség, hogy csökkenteni lehessen a gyulladást és a viszketést. Az általában kortikoszteroidokat tartalmazó gyógyszeres készítmények gyorsan hatnak és nagyon eredményesen enyhítik a viszketést a súlyos fellángolási fázisban. Azonban a hidrokortizont nem lehet huzamosabb ideig alkalmazni – főleg csecsemők és gyermekek esetében –, ugyanis a tartós használat elvékonyíthatja a bőrt. Emellett nem alkalmazhatók nagy bőrfelületen, és hatékonyságuk a folyamatos használattal csökken.

Javasoljuk, hogy ha fellángolási tüneteket tapasztal bőrén, forduljon bőrgyógyászhoz.
A hidrokortizon jól használható az atópiás dermatitisz akut/gyulladt fázisában a tünetek enyhítésére, hosszú távú használata azonban nem javasolt, mert elvékonyíthatja a bőrt.

Az Eucerin® AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém olyan bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik, melyeknek köszönhetően jelentősen javítja a bőr állapotát a gyulladásos fázisok alatt és segít csökkenteni a hidrokortizon használatának időtartamát. Egy klinikai vizsgálat alapján az AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém bőrápoló tulajdonságai hasonló bőrápoló hatást eredményeztek az atópiás bőr állapotának javításában, mint az 1%-os hidrokortizon krém. Az AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém nem gyógyszer, és nem is helyettesíti a gyógyszereket.

Ez a termék a bőrápoló termékek mellett kiegészítő, bőrnyugtató termékként használható.

Az arcon jelentkező atópiás dermatitisz minennapi ápolása

Az érintetteknek célszerű néhány tekintetben megváltoztatni életmódjukat, mert így csökkenthetik a kellemetlen tüneteket.

Tekintse át módszeresen a mindennapokat – jegyezze fel a tünetek megjelenésének idejét és körülményeit, mert ez segíthet a kiváltó tényezők felismerésében és elkerülésében.
Javasoljuk, hogy kádban fürdés helyett inkább zuhanyozzon, és a víz hőmérséklete legyen 32 °C alatt.

Például:

 • A szoba levegője legyen hűvös – különösen éjjel, mert az izzadás irritációt és viszketést okozhat.
 • A krémeket és kenőcsöket célszerű a hűtőben tartani, mert a hűtött hidratálók hatékonyabban enyhítik a viszketést.
 • Érdemes naplót vezetni a környezeti hatásokról és a táplálkozásról, mert így könnyebben azonosíthatók a tüneteket kiváltó tényezők.
 • A kedvező éghajlaton töltött pihenés jót tehet. Előnyös klíma például az Északi-tenger, az Atlanti-óceán, a Holt-tenger, a Földközi-tenger környéke vagy a magas hegyi környezet.
 • A jóga vagy a meditáció csökkentheti a stresszt.
 • Ne vakarja, hanem simogassa a bőrt. Mindkettő enyhíti a viszketést, de a simogatás nem károsítja a bőr védelmi vonalát.
 • Gyermekei körmét vágja rövidre és tompára, hogy minimálisra csökkentse a vakarás okozta sérülés kockázatát.
 • Cérnakesztyű viselésével megelőzhető az arc kivakarása alvás közben.
 • A zuhanyozás előnyösebb a kádban való fürdésnél. A víz hőmérséklete ne legyen több
  32 °C-nál és ne tusoljon túl gyakran.
 • Bőrét gyengéden törölje majdnem szárazra, majd rögtön ezután vigyen fel krémet vagy testápolót bőrére.
 • Kerülje az irritáló eszközök használatát, mint pl. a durva szivacs.

Attention

Ha nem tudja pontosan, melyik kezelési módot válassza, kérje ki egy orvos vagy bőrgyógyász tanácsát.