Atópiás dermatitisz gyermekek arcán A kellemetlen tünetek felismerése és enyhítése

Világszerte a gyermekek 10-20%-a szenved atópiás dermatitisztől, ami egy krónikus, de nem fertőző, felnőtteket is érintő bőrbetegség. Az atópiás ekcéma néven is ismert betegség jellegzetes tünetei közé tartozik a száraz, irritábilis bőr, mely közepes vagy erős viszketés, gyulladás és fájdalom kíséretében időről időre „belobban”. A betegséget nem lehet véglegesen gyógyítani, azonban a rendszeres és következetes bőrápolás segíthet enyhíteni a tüneteket és meghosszabbíthatja a nem-gyulladásos fázisokat.

JELEK ÉS TÜNETEK

Mit jelent az atópiás dermatitisz?

Az atópiás dermatitisz (vagy atópiás ekcéma) kellemetlen és néha jelentős stresszel járó, hosszan tartó bőrbetegség, ami világszerte nagyon gyakori a gyermekek körében, noha főként a nyugati országokban van jelen. Míg a felnőtteknek 2-5%-a érintett, csecsemők és gyerekek esetében ez 10-20%. Az atópiás dermatitisz az érintettek legnagyobb részénél (90%-ánál) ötéves kor előtt kezdődik, és sok gyerek kinövi a betegséget.

Az atópiás dermatitiszben általában két fázis váltakozik. Az inaktív szakaszban a bőr nagyon száraz, érzékeny, pikkelyesen hámlik és mindennapos hidratálást igényel. Az aktív fázisok (vagy „fellángolások”) fájdalmasabbak, ilyenkor a bőrgyulladás csökkentésére és a viszketés enyhítésére helyileg ható gyógyszereket kell alkalmazni.

Az atópiás dermatitisz másképp jelenik meg a bőrön csecsemők, gyermekek és felnőttek esetében:

 • Csecsemőknél már 2-3 hónapos korban kialakulhatnak a tünetek. A kiütések hirtelen jelennek meg, a bőr kiszárad, pikkelyessé válik és viszketni kezd. A fellángolási fázisban a fertőzött bőr nedvedzhet is.
 • Amikor a betegség a gyerekek későbbi életszakaszában (kétéves kor és a pubertás között) jelenik meg, a kiütéses terület általában száraz és viszkető, pikkelyes foltok vannak rajta. A bőr egyenetlenné válik, megvastagodik és megkeményedik.
 • Az atópiás dermatitiszben szenvedő felnőtteknél a betegség rendszerint gyerekkorukban kezdődött. Az ő bőrük száraz, pikkelyes és szüntelenül viszket.
Az atópiás bőr tüneteinek illusztrációja
1. A bőr védelmi funkciója meggyengül és ez megkönnyíti a mikroorganizmusok bejutását a bőrbe 2. Az immunsejtek aktiválódnak, gyulladás alakul ki 3. Viszketés

Csecsemőknél az atópiás dermatitisz leggyakrabban az arcon (különösen az orcákon), a fejbőrön és a testen (a könyökön és a térden) jelenik meg.

Azoknál a gyermekeknél, akiknél az atópiás dermatitisz a csecsemőkor után kezdődik, a kiütések gyakran a testen – a könyök- és térdhajlatokban – jelennek meg először, és gyakran látni kis betegeket, akiknél a betegség a nyakat, a csuklót, a bokát, és/vagy a farpofák közötti hajlatot, valamint a lábat érinti.

A vakarózás súlyosbítja az atópiás dermatitiszt, mivel a körmök áttörik a bőr védelmi vonalát és ezáltal megnyitják az utat a baktériumok előtt, ami a bőr gyulladásához vezet. A csecsemők bőrüket gyakran az ágyneműhöz vagy a szőnyeghez dörzsölik, hogy így csökkentsék a viszketést, és bármilyen életkorú gyermeknél előfordulhat olyan erős viszketés, amely megakadályozza az alvást. Azon túl, hogy ez stresszt jelent a gyermek számára, a szülők úgy érezhetik, hogy tehetetlenek, képtelenek segíteni, és ez pszichés stresszt jelent. A jó hír az, hogy a hatékony kezelés és a megfelelő bőrápolás jelentős mértékben képes enyhíteni a kellemetlenségeket.

Kipirosodott, hámló bőr egy baba arcán
Az atópiás dermatitisz tünetei csecsemőknél az arcon és a fejbőrön jelennek meg.
Kipirosodott, atópiás száraz bőr
Csecsemőknél és gyermekeknél az atópiás bőr gyakran száraz, pikkelyes és erősen viszket.

Ha bizonytalan tüneteivel kapcsolatban, kérje ki orvos vagy bőrgyógyász tanácsát.

Tudjon meg többet a gyermekek bőréről.

OKOK ÉS KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

Az atópiás dermatitisz lehetséges okai és kiváltó tényezői

A bőrgyógyászok több, atópiás dermatitiszt előidéző, vagy a betegség kialakulását elősegítő tényezőt azonosítottak:

 • A családtagok atópiás dermatitisztől, szénanáthától vagy asztmától szenvednek. Közismert kapcsolat áll fenn az atópiás dermatitisz, a szénanátha és az asztma között; az adatok arra utalnak, hogy ha az egyik vagy mindkét szülő szenved e betegségek bármelyikétől, vagy akár az összestől, akkor a gyerekeknél nagyobb az atópiás dermatitisz kialakulásának kockázata.
 • A gyermek fejlett országban, városi környezetben él, ahol nagy a környezetszennyezés, vagy olyan földrajzi helyen él, ahol hideg az éghajlat. Érdekes módon azok a jamaicai gyerekek, akik Londonban élnek, kétszer akkora valószínűséggel szenvednek atópiás dermatitisztől, mint azok, akik Jamaicában élnek.
 • Lánygyermek esetén. Lányoknál valamivel nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség, mint fiúknál.
 • Idősebb korban szülő nő. Bizonyítékok vannak rá, hogy azok a gyerekek, akiket édesanyjuk gyermekszülésre alkalmas életszakaszának későbbi fázisában hozott világra, nagyobb valószínűséggel fognak atópiás dermatitisztől szenvedni.

Szénanátha
Ha a szülők szénanáthásak vagy asztmásak, lehet, hogy gyermeküknél atópiás dermatitisz alakul ki.
Anya csecsemőjével
A leánycsecsemőknél nagyobb valószínűséggel jelenik meg atópiás dermatitisz, mint a fiúknál.

Ha a betegség már megjelent, számos tényező van, amely súlyosbíthatja a tüneteket, illetve kiválthatja a fellángolási fázist. A betegeknél a természetes hidratáló faktorok (például az aminosavak) hiánya és az epidermális zsíranyagcsere zavara jellemző. Ez magyarázza, hogy bőrük miért hajlamosabb a kiszáradásra és miért sérül a védelmi funkció.

Az atópiás bőr ördögi köre (viszketés-vakarózás ciklusként is ismert)

Az atópiás cilkus gyakran okoz problémát. A folyamat akkor kezdődik, amikor a gyerek megvakar egy viszkető pontot, és ezzel megzavarja a bőr már amúgy is törékeny védelmét.

A következmény az lesz, hogy a staphylococcus aureus nevű baktérium szaporodni kezd és megfertőzi a bőrt. A fertőzés gyulladást idéz elő, ami viszketéssel jár, és a ciklus újrakezdődik.

A megfelelő bőrápolás segíthet megtörni az atópiás bőr ördögi körét.

KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

További kiváltó tényezők

Bizonyos ételek, italok, anyagok és textíliák a tapasztalatok szerint kiválthatják vagy erősíthetik az atópiás tüneteket.

Néhány ezek közül:

 • Az olyan anyagok, mint a gyapjú vagy a műszálas textil, kidörzsölhetik a bőrt vagy izzadást idézhetnek elő.
 • Ételallergiák, leggyakrabban tejtermékekre, diófélékre és kagylóra (előbb beszélje meg orvossal, ha egy ételt ki akar emelni a gyermek étrendjéből)
 • Allergia poratkára, háziporra vagy pollenre
 • Mosószerek
 • Smink (bár az érzékeny bőrre készült termékek megfelelőek lehetnek)
 • Passzív dohányzás

Kislány viszkető bőrrel
A szülőknek óvniuk kell a gyerekeket a tüneteket kiváltó ételektől, anyagoktól és textíliáktól.

A betegséggel együtt járó mellékhatások – például a stressz és az alváshiány – szintén súlyosbíthatják a tüneteket.

Tudjon meg többet a bőrt befolyásoló tényezőkről.

MEGOLDÁSOK

A gyermekek arcán megjelenő atópiás dermatitisz tüneteinek kezelése

A szülők számára rendkívüli stresszt jelent azt látni, hogy gyermekük szenved, de – annak ellenére, hogy az atópiás dermatitiszre nincs gyógymód – rendszeres és következetes bőrápolással a betegség romlása megakadályozható, a bőr megnyugtatható. A fájdalmat és a viszketést enyhíteni lehet, az érzelmi stressz csökkenthető, elejét lehet venni a fertőzéseknek és a bőrt meg lehet óvni a megvastagodástól is.

A megfelelő kezelés legtöbbször bőrápolási módszereket és életmódbeli változtatásokat egyaránt magában foglal.

A nem-gyulladásos fázisban a bőrápoló termékek napi használata kulcsfontosságú.

Bőrápoló termékek

A bőrápoló termékek vagy hidratálók lehetnek testápolók, krémek, arckrémek, valamint fürdő- és zuhanyolajok, melyek mind azt szolgálják, hogy a bőr jól hidratált, rugalmas és az irritációktól védett legyen. Rendszeres használatuk alapvetően fontos az atópiás bőr ápolásában, és meghosszabbíthatja nem-gyulladásos fázisokat. Ha az atópiás dermatitisz agyermek arcán jelenik meg, a bőrt legalább naponta kétszer kell bekenni hidratáló arckrémmel.

A bőrápoló termékekben gyakran használt aktív hatóanyagok:

 • Omega-6 zsírsavak melyek a ligetszépemag-olajból és a szőlőmagolajból származnak. Nyugtatják, táplálják a száraz bőrt és segítenek helyreállítani természetes védelmi funkcióját.
 • Licochalcone A (az édesgyökér kivonata). Természetes gyulladásgátló és antioxidáns, mely hatékonyan csökkenti a kivörösödést és enyhíti a gyulladást.
Az arckrém használata
A nem-gyulladásos fázisok meghosszabbításában többek között a hidratálóknak is fontos szerepük van.

Bőrápolás a gyulladt fázisokban

Amikor elkezdődik a gyulladt fázis, a hidratálók használatát ki kell egészíteni aktív bőrápoló kezeléssel, például helyi hatású krémek és viszketéscsökkentő spray-k alkalmazásával. Ezek a helyileg alkalmazandó krémek általában kortikoszteroidokat, például hidrokortizont tartalmaznak.

A hidrokortizon rendkívül gyorsan és hatásosan enyhíti a viszketést a fellángolási fázisban. Azonban sok szülő nem szívesen alkalmazza gyermeke számára, mivel a tartós használat többféle kedvezőtlen mellékhatással járhat. Emellett folyamatos alkalmazás esetén veszít hatásosságából, és nem használható nagyobb bőrfelületen.

Az Eucerin® AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém olyan bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik, melyek klinilailag bizonyítottan, jelentősen javítják a bőr állapotát a gyulladásos fázisok alatt. A bőrápolásnak ez a módja segít abban, hogy csökkenteni lehessen a hidrokortizon használatát a fellángolási fázisban. Egy klinikai vizsgálat igazolta, hogy atópiás bőr esetén az AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém bőrnyugtató tulajdonságai hasonló hatást eredményeztek, mint az 1%-os hidrokortizon krém. Az AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém nem gyógyszer, és nem is helyettesíti a gyógyszereket.

Anya és gyermeke
A hidrokortizon gyermekek esetében is használható az atópiás dermatitisz akut fázisában a tünetek enyhítésére. Hosszó távú alkalmazása azonban nem ajánlott, mivel a hidrokortizon elvékonyíthatja a bőrt.

További tanácsok az atópiás dermatitiszben szenvedő gyermekek szüleinek

 • A fürdetéshez meleg vizet használjon, ne forrót.
 • Itassa fel a bőrről a nedvességet, majd azonnal vigyen fel hidratáló terméket.
 • Naponta legalább kétszer használjon hidratálót.
 • Vágja rövidre és kerekre a körmöket, hogy a gyerek ne tudja velük megkarcolni és felsérteni bőrét.
 • Éjszakára adjon cérnakesztyűt gyermekére, így megelőzheti, hogy álmában kivakarja arcát.
 • A szobát tartsa hűvösen, a páratartalom legyen alacsony.
 • Jó ötlet, ha gyermekének ad egy babát, amit vakargathat, így nem érzi annyira szükségét annak, hogy saját bőrét vakarja.

A körmök rövidre vágása
Célszerű a gyermek körmét rövidre vágni, mert így megelőzhető az erőteljes vakarózás.