Atópiás dermatitisz gyermekek arcán – A kellemetlen tünetek felismerése és enyhítése

6 perc olvasási idő
Tovább

Világszerte a gyermekek 10-20%-a szenved atópiás dermatitisztől, ami egy krónikus, de nem fertőző, felnőtteket is érintő bőrbetegség. Az atópiás ekcéma néven is ismert betegség jellegzetes tünetei közé tartozik a száraz, irritábilis bőr, mely közepes vagy erős viszketés, gyulladás és fájdalom kíséretében időről időre „belobban”. A betegséget nem lehet véglegesen gyógyítani, azonban a rendszeres és következetes bőrápolás segíthet enyhíteni a tüneteket és meghosszabbíthatja a nem-gyulladásos fázisokat.

Jelek És Tünetek

Mit jelent az atópiás dermatitisz?

Az atópiás dermatitisz (vagy atópiás ekcéma) kellemetlen és néha jelentős stresszel járó, hosszan tartó bőrbetegség, ami világszerte nagyon gyakori a gyermekek körében, noha főként a nyugati országokban van jelen. Míg a felnőtteknek 2-5%-a érintett, csecsemők és gyerekek esetében ez 10-20%. Az atópiás dermatitisz az érintettek legnagyobb részénél (90%-ánál) ötéves kor előtt kezdődik, és sok gyerek kinövi a betegséget.

Az atópiás dermatitiszben általában két fázis váltakozik. Az inaktív szakaszban a bőr nagyon száraz, érzékeny, pikkelyesen hámlik és mindennapos hidratálást igényel. Az aktív fázisok (vagy „fellángolások”) fájdalmasabbak, ilyenkor a bőrgyulladás csökkentésére és a viszketés enyhítésére helyileg ható gyógyszereket kell alkalmazni.

1. A bőr védelmi funkciója meggyengül és ez megkönnyíti a mikroorganizmusok bejutását a bőrbe 2. Az immunsejtek aktiválódnak, gyulladás alakul ki 3. Viszketés

Az atópiás dermatitisz másképp jelenik meg a bőrön csecsemők, gyermekek és felnőttek esetében:

 • Csecsemőknél már 2-3 hónapos korban kialakulhatnak a tünetek. A kiütések hirtelen jelennek meg, a bőr kiszárad, pikkelyessé válik és viszketni kezd. A fellángolási fázisban a fertőzött bőr nedvedzhet is.
 • Amikor a betegség a gyerekek későbbi életszakaszában (kétéves kor és a pubertás között) jelenik meg, a kiütéses terület általában száraz és viszkető, pikkelyes foltok vannak rajta. A bőr egyenetlenné válik, megvastagodik és megkeményedik.
 • Az atópiás dermatitiszben szenvedő felnőtteknél a betegség rendszerint gyerekkorukban kezdődött. Az ő bőrük száraz, pikkelyes és szüntelenül viszket.
Az atópiás dermatitisz tünetei csecsemőknél az arcon és a fejbőrön jelennek meg.
Csecsemőknél és gyermekeknél az atópiás bőr gyakran száraz, pikkelyes és erősen viszket.

Csecsemőknél az atópiás dermatitisz leggyakrabban az arcon (különösen az orcákon), a fejbőrön és a testen (a könyökön és a térden) jelenik meg.

Azoknál a gyermekeknél, akiknél az atópiás dermatitisz a csecsemőkor után kezdődik, a kiütések gyakran a testen – a könyök- és térdhajlatokban – jelennek meg először, és gyakran látni kis betegeket, akiknél a betegség a nyakat, a csuklót, a bokát, és/vagy a farpofák közötti hajlatot, valamint a lábat érinti.

A vakarózás súlyosbítja az atópiás dermatitiszt, mivel a körmök áttörik a bőr védelmi vonalát és ezáltal megnyitják az utat a baktériumok előtt, ami a bőr gyulladásához vezet. A csecsemők bőrüket gyakran az ágyneműhöz vagy a szőnyeghez dörzsölik, hogy így csökkentsék a viszketést, és bármilyen életkorú gyermeknél előfordulhat olyan erős viszketés, amely megakadályozza az alvást. Azon túl, hogy ez stresszt jelent a gyermek számára, a szülők úgy érezhetik, hogy tehetetlenek, képtelenek segíteni, és ez pszichés stresszt jelent. A jó hír az, hogy a hatékony kezelés és a megfelelő bőrápolás jelentős mértékben képes enyhíteni a kellemetlenségeket.

Attention

Ha bizonytalan tüneteivel kapcsolatban, kérje ki orvos vagy bőrgyógyász tanácsát.

Tudjon meg többet a gyermekek bőréről.

Okok És Kiváltó Tényezők

Az atópiás dermatitisz lehetséges okai és kiváltó tényezői

A bőrgyógyászok több, atópiás dermatitiszt előidéző, vagy a betegség kialakulását elősegítő tényezőt azonosítottak:

Ha a szülők szénanáthásak vagy asztmásak, lehet, hogy gyermeküknél atópiás dermatitisz alakul ki.
A leánycsecsemőknél nagyobb valószínűséggel jelenik meg atópiás dermatitisz, mint a fiúknál.

 • A családtagok atópiás dermatitisztől, szénanáthától vagy asztmától szenvednek. Közismert kapcsolat áll fenn az atópiás dermatitisz, a szénanátha és az asztma között; az adatok arra utalnak, hogy ha az egyik vagy mindkét szülő szenved e betegségek bármelyikétől, vagy akár az összestől, akkor a gyerekeknél nagyobb az atópiás dermatitisz kialakulásának kockázata.
 • A gyermek fejlett országban, városi környezetben él, ahol nagy a környezetszennyezés, vagy olyan földrajzi helyen él, ahol hideg az éghajlat. Érdekes módon azok a jamaicai gyerekek, akik Londonban élnek, kétszer akkora valószínűséggel szenvednek atópiás dermatitisztől, mint azok, akik Jamaicában élnek.
 • Lánygyermek esetén. Lányoknál valamivel nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség, mint fiúknál.
 • Idősebb korban szülő nő. Bizonyítékok vannak rá, hogy azok a gyerekek, akiket édesanyjuk gyermekszülésre alkalmas életszakaszának későbbi fázisában hozott világra, nagyobb valószínűséggel fognak atópiás dermatitisztől szenvedni.

Ha a betegség már megjelent, számos tényező van, amely súlyosbíthatja a tüneteket, illetve kiválthatja a fellángolási fázist. A betegeknél a természetes hidratáló faktorok (például az aminosavak) hiánya és az epidermális zsíranyagcsere zavara jellemző. Ez magyarázza, hogy bőrük miért hajlamosabb a kiszáradásra és miért sérül a védelmi funkció.

Az atópiás cilkus gyakran okoz problémát. A folyamat akkor kezdődik, amikor a gyerek megvakar egy viszkető pontot, és ezzel megzavarja a bőr már amúgy is törékeny védelmét.

A következmény az lesz, hogy a staphylococcus aureus nevű baktérium szaporodni kezd és megfertőzi a bőrt. A fertőzés gyulladást idéz elő, ami viszketéssel jár, és a ciklus újrakezdődik.

A megfelelő bőrápolás segíthet megtörni az atópiás bőr ördögi körét.

Kiváltó Tényezők

További kiváltó tényezők

Bizonyos ételek, italok, anyagok és textíliák a tapasztalatok szerint kiválthatják vagy erősíthetik az atópiás tüneteket.

Néhány ezek közül:

A szülőknek óvniuk kell a gyerekeket a tüneteket kiváltó ételektől, anyagoktól és textíliáktól.

 • Az olyan anyagok, mint a gyapjú vagy a műszálas textil, kidörzsölhetik a bőrt vagy izzadást idézhetnek elő.
 • Ételallergiák, leggyakrabban tejtermékekre, diófélékre és kagylóra (előbb beszélje meg orvossal, ha egy ételt ki akar emelni a gyermek étrendjéből)
 • Allergia poratkára, háziporra vagy pollenre
 • Mosószerek
 • Smink (bár az érzékeny bőrre készült termékek megfelelőek lehetnek)
 • Passzív dohányzás

A betegséggel együtt járó mellékhatások – például a stressz és az alváshiány – szintén súlyosbíthatják a tüneteket.

Tudjon meg többet a bőrt befolyásoló tényezőkről.

Megoldások

A gyermekek arcán megjelenő atópiás dermatitisz tüneteinek kezelése

A szülők számára rendkívüli stresszt jelent azt látni, hogy gyermekük szenved, de – annak ellenére, hogy az atópiás dermatitiszre nincs gyógymód – rendszeres és következetes bőrápolással a betegség romlása megakadályozható, a bőr megnyugtatható. A fájdalmat és a viszketést enyhíteni lehet, az érzelmi stressz csökkenthető, elejét lehet venni a fertőzéseknek és a bőrt meg lehet óvni a megvastagodástól is.

A megfelelő kezelés legtöbbször bőrápolási módszereket és életmódbeli változtatásokat egyaránt magában foglal.

A nem-gyulladásos fázisban a bőrápoló termékek napi használata kulcsfontosságú.

Bőrápoló termékek

A bőrápoló termékek vagy hidratálók lehetnek testápolók, krémek, arckrémek, valamint fürdő- és zuhanyolajok, melyek mind azt szolgálják, hogy a bőr jól hidratált, rugalmas és az irritációktól védett legyen. Rendszeres használatuk alapvetően fontos az atópiás bőr ápolásában, és meghosszabbíthatja nem-gyulladásos fázisokat. Ha az atópiás dermatitisz agyermek arcán jelenik meg, a bőrt legalább naponta kétszer kell bekenni hidratáló arckrémmel.

A nem-gyulladásos fázisok meghosszabbításában többek között a hidratálóknak is fontos szerepük van.

A bőrápoló termékekben gyakran használt aktív hatóanyagok:

 • Omega-6 zsírsavak melyek a ligetszépemag-olajból és a szőlőmagolajból származnak. Nyugtatják, táplálják a száraz bőrt és segítenek helyreállítani természetes védelmi funkcióját.
 • Licochalcone A (az édesgyökér kivonata). Természetes gyulladásgátló és antioxidáns, mely hatékonyan csökkenti a kivörösödést és enyhíti a gyulladást.

Bőrápolás a gyulladt fázisokban

Amikor elkezdődik a gyulladt fázis, a hidratálók használatát ki kell egészíteni aktív bőrápoló kezeléssel, például helyi hatású krémek és viszketéscsökkentő spray-k alkalmazásával. Ezek a helyileg alkalmazandó krémek általában kortikoszteroidokat, például hidrokortizont tartalmaznak.

A hidrokortizon gyermekek esetében is használható az atópiás dermatitisz akut fázisában a tünetek enyhítésére. Hosszó távú alkalmazása azonban nem ajánlott, mivel a hidrokortizon elvékonyíthatja a bőrt.

A hidrokortizon rendkívül gyorsan és hatásosan enyhíti a viszketést a fellángolási fázisban. Azonban sok szülő nem szívesen alkalmazza gyermeke számára, mivel a tartós használat többféle kedvezőtlen mellékhatással járhat. Emellett folyamatos alkalmazás esetén veszít hatásosságából, és nem használható nagyobb bőrfelületen.

Az Eucerin® AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém olyan bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik, melyek klinilailag bizonyítottan, jelentősen javítják a bőr állapotát a gyulladásos fázisok alatt. A bőrápolásnak ez a módja segít abban, hogy csökkenteni lehessen a hidrokortizon használatát a fellángolási fázisban. Egy klinikai vizsgálat igazolta, hogy atópiás bőr esetén az AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém bőrnyugtató tulajdonságai hasonló hatást eredményeztek, mint az 1%-os hidrokortizon krém. Az AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém nem gyógyszer, és nem is helyettesíti a gyógyszereket.

További tanácsok az atópiás dermatitiszben szenvedő gyermekek szüleinek

Célszerű a gyermek körmét rövidre vágni, mert így megelőzhető az erőteljes vakarózás.

 • A fürdetéshez meleg vizet használjon, ne forrót.
 • Itassa fel a bőrről a nedvességet, majd azonnal vigyen fel hidratáló terméket.
 • Naponta legalább kétszer használjon hidratálót.
 • Vágja rövidre és kerekre a körmöket, hogy a gyerek ne tudja velük megkarcolni és felsérteni bőrét.
 • Éjszakára adjon cérnakesztyűt gyermekére, így megelőzheti, hogy álmában kivakarja arcát.
 • A szobát tartsa hűvösen, a páratartalom legyen alacsony.
 • Jó ötlet, ha gyermekének ad egy babát, amit vakargathat, így nem érzi annyira szükségét annak, hogy saját bőrét vakarja.