Atópiás dermatitisz gyermekek testén – A tünetek felismerése és kezelése

7 perc olvasási idő
Tovább

Az atópiás dermatitisz nem fertőző, rendkívül gyakori bőrbetegség, mely világszerte a gyermekeknek 10-20%-át, a felnőtteknek pedig 2-5%-át érinti. Krónikus betegség, ami azt jelenti, hogy a tünetek hosszú ideig fennmaradhatnak, noha a gyerekek „kinőhetik” a tüneteket. A betegségnek általában két fázisa figyelhető meg: egy nyugalmi („köztes”) fázis és egy heveny, gyulladásos fázis („fellángolás”). A megfelelő bőrápolás mindkét fázisban segíthet csökkenteni a kellemetlenségeket.

Jelek És Tünetek

MIT JELENT AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ?

Az atópiás dermatitisz (vagy atópiás ekcéma) egyre elterjedtebb bőrbetegség, mely felnőtteket, gyerekeket és csecsemőket egyaránt érint, bőrszíntől függetlenül, a világ minden részén. Erre a betegségre a gyerekek a leghajlamosabbak, az atópiás dermatitisz az érintettek 90%-ánál ötéves kor előtt kezdődik, és sok gyermek kinövi a betegséget. Ritkán kezdődik felnőttkorban.

1. A bőr védelmi funkciója meggyengül és ez megkönnyíti a mikroorganizmusok bejutását a bőrbe 2. Az immunsejtek aktiválódnak, gyulladás alakul ki 3. Viszketés
Az atópiás dermatitiszben szenvedő gyermekek bőre legtöbbször egyenetlenné válik, megvastagszik és megkeményedik.

A tünetek a fejbőrön (tejkiütés), az arcon és a testen alakulnak ki, bár a csecsemők, a gyermekek és a felnőttek esetében a megjelenési formák és az érintett területek eltérnek.

 • Csecsemők esetében a tünetek már 2-3 hónapos korban jelentkezhetnek. A kiütések általában hirtelen jelennek meg és a bőr kiszáradásával, pikkelyesedésével és viszketésével járnak együtt. A fellángolási periódusban a bőr nedvedzhet is. Az atópiás dermatitisz csecsemőkön jellemzően az arcon – főként az orcákon –, a fejbőrön (ez „tejkiütés” néven is ismert), valamint a térden és a könyökön jelentkezik. Nagyon ritka, hogy a csecsemők bőre a pelenkával fedett területeken legyen atópiás. Bár a pelenkakiütés hasonlóan néz ki, ez a testtájék túlságosan nedves az atópiás dermatitisz kialakulásához.
 • A gyermekeken, akiknél a betegség később (kétéves kor és a pubertás között) kezdődik, először általában kiütéses, száraz bőrfelületek jelennek meg viszkető, pikkelyesedő foltokkal. A bőr legtöbbször egyenetlenné válik, megvastagszik és megkeményedik. A leggyakrabban érintett terület a könyök- vagy térdhajlat, a nyak, a csukló, a boka és/vagy a farpofák közötti hajlat, illetve a láb. A fehér bőrű gyermekeken a tünetek nagyobb valószínűséggel jelennek meg az ízületek belső oldalán – a könyökhajlatban, a csuklón, a térdhajlatban és a boka elülső részén. Fekete bőrű és ázsiai gyermekek esetében jellemzően az ízületek másik oldala érintett, például a könyök csúcsa vagy a térdkalács.
 • Felnőttek esetében az atópiás dermatitiszt nagyon száraz, pikkelyes bőr és nem szűnő viszketés jellemzi az arcon és a testen.
A (lehetőleg pamutból készült) játékállatok elvonhatják gyermeke figyelmét és ezáltal megelőzhetik az erőteljes vakarózást.

Az atópiás dermatitisznek jellemzően két „fázisa” van.. Az inaktív (vagy „köztes”) fázisban a bőr nagyon száraz, irritábilis, hámlik és mindennapos hidratálást igényel. Az aktív fázis (vagy „fellángolás”) nagyobb törődést igényel, a bőrt helyileg alkalmazható gyógyszerekkel kell kezelni, hogy a gyulladás és a viszketés enyhüljön.

A betegség nagy stresszt jelent, és nemcsak a gyermekeknek, hanem szüleiknek is, mivel nagyon nehéz visszatartani a gyerekeket attól, hogy vakarózzanak. A gyermekek – különösen a csecsemők és a kisgyermekek – néha az ágyneműhöz, a szőnyeghez vagy más felületekhez dörzsölik a testüket, hogy csillapítsák a viszkető érzést, és ez a bőr elfertőződéséhez vezethet. Mindez alvásproblémákat okozhat, tovább fokozva a szülőket érő stresszt.

Mindazonáltal a hatékony kezelés és a helyes bőrápolás nagymértékben képes enyhíteni a kellemetlenségeket.

Honnan tudhatom, hogy gyermekem testén fellángolási fázis kezdődött?

Lehet, hogy az atópia fellángolási fázisba jutott, ha gyermeke…

Mérsékelt vagy erős viszketést érez.

Bőre begyulladt és fáj.

Bőre nedvedzik, esetleg vérzik is.

Lehet, hogy gyermekének nincs fellángolási fázisa, ha…

A hidratáló termék alkalmazása enyhíti a tüneteket.

Vakarózás nélkül sikerül elviselnie a tüneteket.

Bőre ép és csak kicsit pikkelyes.

Attention

Ha bizonytalan gyermeke tüneteivel kapcsolatban, kérje bőrgyógyász tanácsát.

Tudjon meg többet a gyermekek bőréről.

Okok És Kiváltó Tényezők

A gyermekek bőrén kialakuló atópiás dermatitisz lehetséges okai és kiváltó tényezői

Íme néhány, a bőrgyógyászok által azonosított kiváltó és járulékos tényezők közül:

A családi kapcsolat kulcsfontosságú – Ha az egyik vagy mindkét szülő atópiás dermatitisztől szenved, megnő a valószínűsége, hogy gyermekeiknél is megjelenik a betegség.
A városokban, fokozottan szennyezett környezetben élő gyerekek esetében nagyobb gyakorisággal alakul ki atópiás dermatitisz.

 • Szénanátha és asztma. Bizonyítékok támasztják alá, hogy az atópiás dermatitisz mind a szénanáthával, mind az asztmával összefügg. Az úgynevezett „atópiás menet” jellemzően gyermekkorban atópiás dermatitisszel kezdődik, majd később, serdülőkorban és a felnőtt évek alatt kialakul a szénanátha és az asztma.
 • Genetikai kapcsolat. Ha egy vagy több családtag atópiás dermatitisztől szenved a gyermekeknél fennáll e három atópiás betegség kialakulásának kockázata.
 • Környezet. Azoknál a gyermekeknél, akik fejlett országokban, városi környezetben élnek, ahol nagyobb a légszennyezés, valamint azoknál, akik hideg éghajlaton élnek, nagyobb valószínűséggel alakul ki atópiás dermatitisz. Egy kutatás során kimutatták, hogy a Londonban élő jamaicai gyerekeknél kétszer olyan gyakorisággal alakult ki atópiás dermetitisz, mint azoknál, akik Jamaicában éltek.
 • Biológiai nem. Nőknél valamivel gyakrabban fordul elő ez a betegséget, mint férfiak esetében.
 • Az anya életkora szüléskor. Bizonyítékok igazolják, hogy azok a csecsemők, akik édesanyjuk gyermekszülésre alkalmas életszakaszának későbbi fázisában születtek, fokozottabban hajlamosak az atópiás dermatitiszre.

Ismert tény, hogy a betegségben szenvedők szervezetében kevesebb a természetes hidratáló faktor (például az urea és az aminosavak), és az epidermális zsíranyagcsere sem megfelelő. Ez magyarázza, hogy miért nő meg a valószínűsége a bőr kiszáradásának és a védelmi funkció károsodásának.

Az atópiás ciklusban gyakran jelentkeznek belobbanások (lásd illusztráció). Ez egy ok-okozati kör, mely azzal kezdődik, hogy a gyermek megvakar egy viszkető pontot és ezzel megzavarja a bőr már amúgy is sérülékeny védelmét. A felsértett, felszínre került bőrrétegek ideális tenyészhellyé válnak a staphylococcus aureus nevű baktérium számára. Osztódni, sokasodni kezdenek és megfertőzik a bőrt. A fertőzés gyulladáshoz vezet, ami viszketést idéz elő és a kör újra elölről kezdődik.

A bőrgyógyászati kezelések segítenek megtörni az atópiás bőr ördögi körét.

Kiváltó Tényezők

További kiváltó tényezők

A betegséget előidéző okok egyénenként változnak, ezért hasznos lehet naplót vezetni a gyermeket érő külső tényezőkről és arról, hogy ezek milyen hatással vannak bőrének állapotára. Az ilyen tényezők közé tartozhatnak a következők:

Vannak ételek, például a diófélék, amelyek előidézhetik az atópiás dermatitisz tüneteinek megjelenését.

 • A bőrrel érintkező anyagok, mint a műszálas textil (ami izzadást válthat ki) és a gyapjú (ami súlyosbíthatja a tüneteket).
 • Ételek és italok. Gyakori példaként említhetők a tejtermékek, a diófélék és a kagyló. Mielőtt ezeket az ételeket kihagyja gyermeke étrendjéből, feltétlenül beszéljen orvosával, nem veszít-e el így fontos tápanyagokat.
 • Allergia az állatszőrre, virágporra vagy a poratkára.
 • Pszichológiai stressz.
 • Mosószerek, különösen a biológiai alapanyagból készülők.
 • Passzív dohányzás.
 • Az alváshiány és a stressz (a betegség mellékhatásai) súlyosabbá tehetik a tüneteket.

Tudjon meg többet a bőr állapotát befolyásoló tényezőkről.

Megoldások

A gyermekek bőrén levő atópiás dermatitisz által okozott kellemetlenségek kezelése

A hidratáló termékek mindennapos alkalmazása enyhíti a bőr szárazságát, irritációját és a viszketést, s ezáltal csökkenti a gyermeket és a szülőket érő érzelmi stresszt és javíthatja az életminőséget.

Noha még mindig nincs gyógymód az atópiás dermtitisz megszüntetésére, minden orvosi kezelés következetesen ajánlja a hidratáló termékek alkalmazását a bőrszárazság, az irritáció és a viszketés enyhítésére, és ezáltal a gyermeket és a szülőket érő stressz csökkentésére.

A nem-gyulladt fázisokban kulcsfontosságú a napi bőrápolás a bőrápoló termékek használatával.

Bőrápoló termékek

A hidratálóként is ismert bőrápoló termékek közé tartoznak a krémek, testápolók és arckrémek, melyek együtt is használhatók, sőt fürdőadalékokkal és zuhanyolajokkal is kiegészíthetők, hogy fenntartsák a bőr hidratációs szintjét. A rugalmas bőr kevésbé hajlamos a viszketésre, így kisebb a vakarózás és az irritáció kockázata.

A bőrápoló termékek legfontosabb összetevői közé tartoznak a következők:

 • Omega-6 zsírsavak. A ligetszépemag-olaj és a szőlőmagolaj nyugtatja, táplálja a beteg bőrt és segít helyreállítani természetes védelmi funkcióját.
 • Licochalcone A (édesgyökérből nyert) természetes, erőteljes gyulladásgátló és antioxidáns, amely hatékonyan csökkenti a bőr kivörösödését és enyhíti a gyulladást.

Bőrgyógyászati kezelések

A gyulladt fázis kezdetekor fontos, hogy a bőrápoló termékeket kiegészítsük az orvos által előírt aktív bőrápoló kezeléssel, például gyógyszertartalmú krémek használatával. Ezek a helyileg alkalmazható krémek általában kortikoszteroidokat tartalmaznak.

A kortikoszteroidok hatékony és gyors eredményt hozó hatóanyagok, melyek szinte azonnal csökkentik a fellángolás alatt jelentkező viszketést. Azonban csak korlátozottan, az orvos előírásának megfelelően szabad alkalmazni őket.

Az Eucerin® AtopiControl SOS Bőrnyugttaó krém jelentősen javítja a bőr állapotát a gyulladt fázisokban.

Az Eucerin® AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém olyan bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik, melyek klinilailag bizonyítottan, jelentősen javítják a bőr megjelenését a gyulladt fázisok alatt. A bőrápolásnak ez a módja segít abban, hogy csökkenteni lehessen a hidrokortizon használatát a fellángolási fázisban. Egy klinikai vizsgálat igazolta, hogy atópiás bőr esetén az AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém bőrnyugtató tulajdonságai hasonló hatást eredményeztek, mint az 1%-os hidrokortizon krém. Az AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém nem gyógyszer, és nem is helyettesíti a gyógyszereket.

További tanácsok szülőknek, akiknek gyermeke atópiás dermatitisszel rendelkezik valamely testtájon

A baba fürdővizének melegnek kell lennie, de soha ne legyen forró.
Célszerű a gyermek körmeit rövidre vágni, mert így megelőzhető az erőteljes vakarózás.

 • Meleg, de ne forró vízben fürdessék gyermeküket.
 • A fürdés idejét korlátozzák 5-10 percre.
 • Ne használjanak habfürdőt.
 • A három hónaposnál idősebb gyermekek fürdővizéhez adjanak Eucerin® AtopiControl Lipid-Olajtusfürdő terméket.
 • Fürdés után szinte az összes nedvességet itassák fel a gyermek bőréről, majd rögtön használjanak bőrápoló terméket.
 • Naponta legalább kétszer használjanak bőrápolót.
 • A gyermek körme mindig legyen rövid és tompa, így nem tudja erőteljes vakarással felsérteni a bőrét.
 • Éjszakára adjanak cérnakesztyűt a gyermekre, hogy megelőzzék az alvás közbeni vakarózást.
 • A szoba legyen hűvös, a levegő páratartalma alacsony.
 • Jó ötlet lehet, ha a gyermeknek adnak egy babát, amelyet vakargathat, ezzel csökkenthető saját bőrének vakarási igénye.