Töredezett bőr a kézen és a lábon | Eucerin – Mi okozza és hogyan szabadulhatok meg tőle?

6 perc olvasási idő
Tovább

Amikor a bőr nagyon kiszárad, berepedezhet. A töredezett bőr különösen gyakori a kezeken és a lábakon, főként az ujjakon, az öklök dudorain és a sarkakon. Ebben a cikkben áttekintjük, mi okozza a száraz bőr töredezését a kezeken, az ujjakon és a lábakon, és szó lesz arról is, milyen lépésekkel segíthetjük a regenerációt, hogy bőrünk simább és puhább legyen.

Mi okozza a bőr töredezését a kézen, az ujjakon és a lábon?

A bőr töredezésének, berepedésének leggyakoribb oka az extrém szárazság. Sok különböző tényezőnek lehet szerepe a bőr kiszáradásában:

 • Genetika: Vannak, akik másoknál hajlamosabbak a bőrszárazságra.
 • Az időjárás: Hideg időben a bőr kiszáradása gyakori probléma. A szabadban csökken a levegő páratartalma, az épületek helyiségeit melegre fűtik, és az, hogy mi folyamatosn közlekedünk a kétféle környezet között, a bőr kiszáradásához vezet.
 • A mód, ahogyan a bőrünkkel bánunk: Bizonyos munkák (melyek kétkezi tevékenységgel és/vagy gyakori kézmosással járnak, mint például a szerelők, az egészségügyi dolgozók és a fodrászok esetében) nagyobb megterhelést jelentenek a bőr számára, mint más tevékenységek, és szintén a bőr kiszáradásához vezethetnek.
 • Gyógyszerek: Néhány gyógyszer mellékhatása a bőr kiszáradása.
  Ezekről és a többi lehetséges okról többet is megtudhat a test érdes, száraz és töredezett bőréről szóló írásunkból.

A kezek (különösen az ököl kiemelkedő ízületei és a körömágyak), valamint a lábak (főként a sarkak) rendkívül hajlamosak az extrém kiszáradásra és a bőr felrepedezésére.

Töredezett bőr a kézen és az ujjakon

Gyakori, hogy a bőr az ujjakon nagyon száraz, hámlik, sőt berepedezik
A töredezett körömágy nem szép, és fájdalmas lehet: SOS segítségre van szüksége

Kezünkön a bőr struktúrája olyan, hogy kevésbé képes megkötni és megtartani a nedvességet, mint a testünk más részein levő bőr, ezért hajalmos az erős kiszáradásra. Arról, hogy ennek mi az oka, megtudhatja cikkünkből, mely a

különböző testtájakon található bőrről szól.

Kezünk szinte állandóan ki van téve a környezeti hatásoknak és a hőmérsékletingadozásnak. Gyakran érintkezik vízzel és tisztítószerekkel. A mindennapi mosogatás, ha kesztyű nélkül végezzük, kiszárítja a kezünket. Sokak keze a munkájuk során dörzsölődik és/vagy rendszeresen kapcsolatba kerül erős hatású vegyszerekkel, s ezek a tényezők tovább rontanak a bőr állapotán.

Amikor a kéz kiszárad, még nehezebben tudja megtartani a számára szükséges nedvességet. Ez pedig még erősebb kiszáradáshoz és töredezéshez vezet. A tünetek súlyossága a körömágy körüli apró repedésektől az ujjak és az ököl kiemelkedő ízületeinek nagyobb méretű felhasadásáig terjed. Ilyenkor a bőrnek SOS segítségre van szüksége.

Ha a ké bőre állandóan száraz, pikkelyesen hámlik, vörös és irritábilis, akkor ez a kéz ekcéma vagy a kontakt dermatitisz tünete is lehet. Ezekről a bőrbántalmakról többet is megtudhat cikkünkből, mely a kézen jelentkező atópiás ekcémáról szól.

Töredezett bőr a lábakon

A sarkak töredezése gyakori panasz

Lábaink állandó nyomásnak vannak kitéve. Amikor járunk, futunk vagy akár csak hosszabb ideig egyhelyben állunk,  a testsúlyunk rájuk nehezedik.

Az epidermisz (a bőr legkülső rétege) a talpunkon természetes módon vastagabb és keményebb. Lábubkon a bőr különösen hajlamok a kiszáradásra, mert nincsenek benne faggyúmirigyek. Tudjon meg többet minderről cikkünkből, mely a különböző testtájakon található bőrről szól.

A lábak a kemény felületek vagy a nem megfelelő lábbeli miatt gyakran vannak kitéve nyomásnak, dörzsölődésnek. Ennek következtében lábak, és különösen a sarkak még inkább kiszáradhatnak. A bőr megvastagszik, megnő és végül bereped. A sarkak töredezése gyakori panasz, és amellett, hogy egészségügyi problémát jelent, csúnya és kellemetlen is.

Hogyan ápoljam a bőrt a kezeimen, az ujjaimon és a lábaimon?

A kezek, az ujjak és a lábak bőrének rendszeres ápolása segít megelőzni a bőr kiszáradását. A következőkben megismerheti javaslatainkat ezeknek a gyakran problémás területeknek az ápolására:

Így ápolja kezeit és ujjait

Az Eucerin Aquaphor Regeneráló kenőcs ápolja a körömágy bőrét

 • Ha vegyszerekkel dolgozik, viseljen védőkesztyűt
 • Langyos vízben mosson kezet (a túl forró vagy túl hideg víz ronthatja a bőr állapotát)
 • Kerülje az erőteljes, durva tisztálkodószereket (helyettük használjon olyan termékeket, melyek pH-értéke bőrbarát; ilyen például az Eucerin pH5 Handwash Oil)
 • Rendszeresen hidratálja bőrét: mindig legyen önnél (otthon és a munkában egyaránt) olyan ápoló termék, mint az Eucerin Aquaphor Regeneráló kenőcs. Az Eucerin Aquaphor Regeneráló kenőcs többféle kiszerelésben és méretben kapható, így könnyű megoldani, hogy legyen a keze ügyében egy, amikor a bőrének szüksége van egy kis SOS ápolásra.
 • Rendszeresen puhítsa a körömégyakat hidratálóval (ezzel megelőzheti sérülésüket), és gyengéden tolja vissza őket.

 

Az Eucerin Aquaphor Regeneráló kenőcs kiválóan alkalmas a töredezett körömágyak és a nagyon száraz kezek éjszakai ápolására. Lefekvés előtt masszírozzon be egy ujjhegynyi terméket mindkét kezébe, és figyeljen rá, hogy a körömágyakra egy kicsit több kenőcs jusson. Reggelre a bőre simább és lágyabb lesz. Ha intenzívebbé szeretné tenni a hatást, vegyen fej éjjelre cérnakesztyűt; ezzel azt is elkerülheti, hogy a kenőcs az ágyneműre kerüljön.

A száraz, érzékeny kezek rendszeres ápolására az Eucerin pH5 Kézkrémet ajánljuk. Ha kezei nagyon szárazak és érdesek, próbálja ki az Eucerin UREA Repair Plus 5% Urea kézkrémet. Amennyiben atópiás dermatitisztől szenved, kezeinek ápolására az Eucerin AtopiControl kézkrémet javasoljuk.

Így ápolja a bőrt a lábán

Rendszeresen hidratálja lábait, még a téli hónapokban is

 • Olyan cipőt viseljen, mely jól illik a lábára
 • Próbáljon meg minél kevesebbet hordani olyan cipőt, amely extra nyomást gyakorol a lábára, ilyen például a vékony talpú szandál és a magassarkú
 • Rendszeresen vágja le a lábkörmeit, így azok nem fogják felsérteni a bőrét
 • Habkővel vagy ennek megfelelő anyaggal gyengéden távolítsa el a megvastagodott bőrt fürdés után, amikor a bőr felpuhul
 • Rendszeresen hidratálja lábait; erről a téli hónapokban könnyű megfeledkezni

Az Eucerin UREA Repair PLUS 10% Urea lábápoló krémet kifejezetten a száraz és nagyon száraz lábak, valamint a sarkakon levő megvastagodott bőr ápolására fejlesztették ki. Az Eucerin Aquaphor Regeneráló kenőcs ideális a sarkakon, valamint a láb más részein levő töredezett bőr kezelésére. Azt az SOS ápolást nyújtja a bőrnek, amelyre annak szüksége van, és bizonyítottan rendbe hozza a nagyon száraz, töredezett vagy irritált bőrt. Egy-egy láb ápolására két ujjbegynyi termék általában elegendő.

Hogyan szüntethetem meg a bőr repedezését a kezemen, az ujjaimon és a lábamon?

A kezek, az ujjak és a lábak számára a rendszeres hidratálás jelenti a legjobb ápolást. Ez segít megelőzni a kellemetlen és nem szép látványt nyújtó repedések kialakulását.

Ha a bőr már berepedt, az Eucerin Aquaphor Regeneráló kenőcs ideális a problémás bőrterület célzott kezelésére. A nyugtató hatású, áttetsző kenőcsöt könnyű fölvinni a bőrre és gyengéd mozdulatokkal jól bemasszírozható a nagyon száraz és/vagy töredezett bőrterületeken, például a térden, a könyökön, az ököl ízületein és a sarkakon.

A kenőcs vízmentes formulája gyengéd védőréteget képez a bőrön. Ez a féligáteresztő réteg lehetővé teszi a vízpára és az oxigén természetes áramlását a bőr irányába és vissza. A hidratáló hatóanyagok, a glicerin és a panthenol segítenek felgyorsítani a regenerációt, miközben nyugtatják és simává teszik a bőrt.

Egy ujjbegynyi Eucerin Aquaphor Regeneráló kenőcs gyakran elegendő egy-egy problémás bőrterület bekenésére.
Aquaphor
Az Eucerin Aquaphor Regeneráló kenőcs nyugtatja és simává teszi a töredezett bőrt

Lehet, hogy úgy találja majd, kevesebb is elég, mint gondolta (egy kis ujjbegynyi termék a kezekre és egy nagyobb ujjbegynyi egy-egy lábra gyakran elegendő), és a kenőcsöt olyan gyakran használhatja, ahogy szükségét érzi:

 • A praktikus 45 ml-es tubust gond nélkül beteheti a zsebébe vagy a táskájába, így a kenőcs mindig kéznél lesz napközben, amikor be akarja kenni a bőrét, vagy fel akarja frissíteni a korábban felvitt réteget, illetve van néhány szabad perce, hogy megpuhítsa és visszatolja a bőrt a körmein.
 • A nagyobb, 220 ml-es tubus ideális arra, hogy nap mint nap használja zuhanyozás vagy fürdés után.
 • Intenzív éjszakai ápolásra is alkalmas. Lefekvés előtt vigye fel kezére és/vagy lábára, és ha jónak látja, fedje be cérnakesztyűvel vagy zoknival, hogy a bőre reggelre lágyabb és simább legyen.

Az Eucerin Aquaphor Regeneráló kenőcs klinikailag és bőrgyógyászatilag bizonyított módon rendbe hozza a nagyon száraz, töredezett vagy irritálódott bőrt. A további kutatások, melyeket nagyon száraz és töredezett bőrű kezeken végeztek, azt is igazolták, hogy a termék mindössze egy éjszaka alatt statisztikailag szignifikáns mértékű változást eredményez, akár már egyetlen használat alkalmával. A javulás a rendszeres használattal fokozódik.

Figyelem!

A terméket nem szabad nyílt, vérző vagy nedvedző sebekre felvinni sem a kézen, sem a lábon, de ha az új szövet már kialakult (orvosi kifejezéssel ezt nevezik visszahámosodásnak), akkor a kenőcs alkalmazható, amilyen gyakran csak szükséges.