Kisebb égések | Bőrregeneráció | Eucerin – Kisebb égési sebek

4 perc olvasási idő
Tovább

Az égés a leggyakrabban előforduló háztartási sérülések egyike. A bőr ápolásának legjobb módja természetesen az, ha mindent megteszünk az égési sérülések megelőzése érdekében. Ha mégis bekövetkezik az égés, a komoly sérülések azonnali orvosi ellátást igényelnek, de a felnőtt bőrön keletkezett kisebb, felületi égési sérüléseket általában otthon is el lehet látni. Ebből a cikkből megtudhatja, mi a különbség a kisebb, felületi sérülések és a súlyosabb égések között. Azt is áttekintjük, hogyan kell a kisebb, felületi égéseket megfelelően ellátni.

Mi az égési sérülés?

A túlzott mennyiségű napsugárzás napégést okozhat

Az égés olyan sérülés, melyet magas hő, láng, dörzsölődés vagy napsugárzás idéz elő. Az égési sérülések leggyakoribb okai:

 • Sugárzás okozta égés: legtöbbször azért keletkezik, mert a bőrt túl sok napsütés éri
 • Magas hő okozta égés: okozója a forró tárgyakkal vagy folyadékokkal (például forrásban levő folyadékokkal), illetve tűzzel (pl. gyufa vagy öngyújtó lángjával) való érintkezés
 • Súrlódásos égés: ha a bőr kemény felületekhez, például útfelülethez, szőnyeghez, edzőtermi padlóburkolathoz vagy kötélhez dörzsölődik, általában horzsolás és égési sérülés is keletkezik
 • Elektromosság okozta égés: a bőrt elektromos áram éri
 • Vegyi anyag okozta égés: háztartási vagy ipari vegyszerek okozzák

Milyen fajtái vannak az égési sérüléseknek?

Az elsőfokú égés fájdalmas lehet. A bőr kivörösödik és megduzzadhat, de ép marad

Az égési sérülések súlyosságát aszerint osztályozzuk, hogy milyen mértékű károsodást okozott a bőrben és a mélyebben fekvő szövetekben:

 • Elsőfokú égés: Ezek a „felületes égésnek" is nevezett sérülések jelentik az égések legkevésbé súlyos formáját, csak a bőr epidermális (legkülső) rétegét érintik. A bőr ép marad, de kivörösödik (bár nyomásra kifehéredik), megduzzad és fájdalmassá válik.
 • Másodfokú égés: „Részleges mélységű" égésnek is nevezik, mert a sérülés a bőr külső rétegénél mélyebbre, a dermiszig hatol. A bőr felhólyagosodik és kivörösödik, a seb nedvedzhet és fáj.
 • Harmadfokú égés: Az égés legsúlyosabb fajtáját „teljes mélységű égésnek" is hívják, mivel a sérülés a bőr alatti szöveteket, sőt akár a csontot is érintheti. Az ilyen sebek gyakran barnák vagy feketék, ránézésre szárazak, és mivel sokszor az idegek is károsodnak, fájdalmatlanok is lehetnek.

Bőrápolás kisebb és felületes égés esetén

Az Eucerin Aquaphor Regeneráló kenőcs azt az SOS ápolást nyújtja a bőrnek, amelyre annak szüksége van
A hideg víz segíthet megnyugtatni a megégett területet és csökkenti a gyulladást

Az elsőfokú égések ellátásának első lépéseként az érintett területet legalább öt percre merítsük hideg vízbe vagy tartsuk hideg folyó víz alá.

Ezután mérjük fel a bőrkárosodás mértékét:

 • Ha a bőr vörös és irritált, vigyen fel rá égésiseb-kezelő krémet vagy védelmet nyújtó kenőcsöt, például Eucerin Aquaphor Regeneráló kenőcsöt. Ez a termék azt az SOS ápolást nyújtja a bőrnek, amelyre szüksége van, és segít felgyorsítani a bőrregenerációt. A kenőcs többféle kiszerelésben és méretben kapható, így mindig kéznél lehet, amikor nagy szükség van rá. Egy ujjhegyni termék bőven elegendő egy kisebb terület kezelésére.
 • Enyhe napégés esetén az érintett területre vigyen fel napozás utáni bőrnyugtató terméket, mint amilyen az Eucerin Sun Sensitive Relief Napozás utáni krém-gél.

Az égési sérülés kezelése: mit kell tennem, ha megégettem a bőröm?

Az égési sérülések kezelése az égés súlyosságától függ

Az égési sérülésekre javasolt kezelés az égés súlyossága szerint változik:

 • Elsőfokú égés: Általában otthon kezelhető, de orvoshoz kell fordulni, ha az égés 7-8 cm-nél nagyobb bőrterületet érint és az arcon vagy valamelyik nagyízületen van.
 • Másodfokú égés: Lehet, hogy antibiotikumos kenőccsel való kezelést és gyakori átkötözést igényel. Ajánlatos orvoshoz fordulni, ha a seb nagy területű vagy az arcon található.
 • Harmadfokú égés, vegyi anyag és elektromosság okozta égés: Azonnali orvosi ellátást igényel. A sérülés súlyosságától függően mentőt kell hívni vagy orvoshoz kell fordulni.

További kezelés: így ápoljuk az elsőfokú égést szenvedett bőrt

Az Eucerin Aquaphor Regeneráló kenőcs segíti a bőr regenerációját

Az azonnali elsősegély után a kisebb, elsőfokú égést szenvedett bőr rendszerint egy héten belül magától meggyógyul. Segít a regeneráció felgyorsításában, ha egy SOS ápoló termékkel, például Eucerin Aquaphor Regeneráló kenőccsel fenntartjuk a sérült terület hidratáltságát.

A kenőcs a bőrön védőréteget képez, mely féligáteresztő, így lehetővé teszi a vízpára és az oxigén természetes áramlását a bőr irányába és vissza. A formulában lévő glicerin hatékony hidratáló, mely megköti a vizet és segít azt a bőrben tartani. A másik fontos hatóanyag, a panthenol segít felgyorsítani a regenerációt és a gyógyulást, miközben hidratálja is a bőrt. A kenőcs klinikailag és bőrgyógyászatilag igazolt módon rendbe hozza az irritált bőrt.

Attention

Másodfokú égés esetén az Eucerin Aquaphor Regeneráló kenőcsöt csak akkor szabad alkalmazni, ha a visszahámosodási folyamat (az új szövet kialakulása a seben) teljesen végbement. A kenőcsöt nem szabad felvinni nyílt, nedvedző vagy vérző sebekre.

Ha kétségei vannak bőre állapotával kapcsolatban vagy úgy gondolja, az égési seb elfertőződhetett, forduljon orvoshoz.