Az érzékeny arcbőr – Mi váltja ki az érzékenységet és hogyan óvhatjuk meg tőle bőrünket?

9 perc olvasási idő
Tovább

Annak ellenére, hogy az érzékeny bőr a test bármely területén megjelenhet, kétség kívül az arcon a legfeltűnőbb. Akkor alakul ki, amikor bőrünk természetes védőrétege veszélybe kerül és vizet veszít, így az irritáló anyagok behatolása egyszerűbbé válik. A tünetek súlyosbodásához hozzájárulnak az olyan külső tényezők, mint a napfény és néhány kozmetikai- és tisztítószer összetevői.

Az  érzékeny arcbőr okainak megértése segíthet előfordulásának és hatásának csökkentésében.

Jelek És Tünetek

Hogyan ismerjük fel az érzékeny arcbőrt?

Az egészséges bőr finom egyensúlyra törekszik; védelmet nyújt a külső behatások ellen és eközben szabályozza a bőr nedvességtartalmát. Ez javarészt a bőrsejtekből és lipidekből álló szarurétegben, azaz a stratum corneumban, zajló folyamatokon múlik. A lipidek 'malterként' fogják össze a téglaként funcionáló sejteket, így a szaruréteg egyszerre biztosít stabilitást és áteresztőképességet, valamint fenntartja a bőr rugalmasságát és feszességét.

A szaruréteg (stratum corneum) alkotja az epidermisz legfelső rétegét, és óvja testünket a külső tényezőktől.
Az egészséges bőr védőrétege megtartja a nedvességet, így megelőzi annak kiszáradását és érzékennyé válását.

A lipidek hatékonysága, azonban, az enzimek aktivitásától függ, amely gyakran gyengébb az érzékeny bőrben. Ennek következményeképp a bőr védőrétege veszélybe kerül  és túlzott transzepidermális vízveszteséghez vezet (TEWL), mely következésképp megkönnyíti a külső irritáló anyagok behatolását. Ez a folyamat az arcbőr esetében sokkal hangsúlyosabb lehet, ugyanis arcunk van leginkább kitéve az UV sugárzásnak, szennyeződéseknek és egyéb kémiai anyagoknak. Ezen felül az epidermisz vastagsága is itt a legkisebb, akár 0.02 mm is lehet, míg máshol az általános epidermisz vastagság 0.1 mm.


Tudjon meg többet a bőr szerkezetéről.

Az érzékeny arcbőr lehetséges tünetei:
  • Hámlás, pirosság, kiütések, duzzadás, pikkelyesedés és érdesség
  • Gyakran együtt járhat viszkető, égető feszülő és bizsergő érzetekkel.

Ezek a tünetek az arc bármely területén megjelenhetnek. Hasonlóak lehetnek a többi bőrrendellenességhez, különösen a nedvességtartalom-hiány miatt kialakuló tünetekhez.

A dehidratált bőr a felszínen finom ráncok formájában jelentkezik, melyeket a szárazság okoz. Ezenkívül az arcbőr fakónak tűnik és feszülő, kellemetlen érzést nyújt. Ezeket a tüneteket okozhatja az is, hogy csökken a bőr saját nedvességszállító csatornáinak, az aquaporinoknak a száma. Ezek a csatornák továbbítják a vizet a sejtek között a mélyebb epidermális rétegekben. Amikor az aquaporinok megfogyatkoznak, a természetes nedvességegyensúly megbillen, és a bőr védelmi funkciója gyengül. Ennek eredményeként kevésbé képes ellenállni az olyan agresszív külső hatásoknak, mint a száraz és hűvös éghajlat vagy az irritációkeltő anyagok, s a bőr egyre érzékenyebbé válik. Az olyan hatóanyagok, mint a a glüko-glicerol, segítenek aktiválni az aquaporinokat és intenzíven, hosszan tartóan hidratálják a bőrt, s ezáltal segítik természetes védelmi funkcióját.
A száraz arcbőr érdes lesz, de akár töredezetté is válhat és kipirosodhat. Ezt a bőrfelszínen lévő, természetes védőréteget alkotó lipidek, valamint a a természetes hidratáló faktorok (NMF), például az ureaés a tejsav elvesztése okozza. Ha az egyensúly megbomlott, a szervezet vizet veszít a bőrön át.
Mindkét állapot a bőr irritációkeltő anyagokra való érzékenységéhez vezethet.

Minél több összetevőt tartalmaz egy kozmetikai termék, annál nagyobb az esély az érzékeny bőrreakcióra.
Az idősödő bőr védő funkciója fokozatosan gyengül, ezért érzékenységre hajlamos.

A hiperszenzitív és reaktív arcbőr kialakulása nőkre jellemzőbb, mint férfiakra, és ez kapcsolatba hozható a nők eltérő kozemetikai gyakorlatával, illetve az öregedéssel is, amelyek mind fokozottabb transzepidermális vízveszteséget (TEWL) okoznak. A bőr tüneteket produkálhat azonnal a termék használata után vagy akár órák múlva is. A tünetek közé sorolhatjuk a bőr hámlását, pattanások kialakulását vagy szúró, égő érzet és pirosság (eritéma) megjelenését. Ezért olyan termékek alkalmazása, amelyek kevés és jól tolerálható összetevőből állnak, kulcsfontosságú lehet a hiperreaktív bőrproblémára.

Az öregedő bőr szintén hajlamos az érzékenységre, mivel az epidermisz folyamatos elvékonyodása és a csökkenő lipidek száma egyaránt hozzájárul a bőr védő funkciójának gyengüléséhez. Az olyan anyagok csökkenése, mint a hidratáló hialuronsav és a regeneráló funkciókat erősítő Q10 koenzim tovább súlyosbítja a helyzetet. Ennek eredményei az apró ráncok, a száraz, kipirosodott és viszkető bőr.

Az arcbőrön könnyen jelentkezhet napallergia. Ennek tünetei hasonlóak lehetnek az érzékeny bőréhez, beleértve a pirosságot és viszketést, de emellett a bőrfelszín duzzadttá, kiütésessé, hólyagossá és pattanásossá válhat. A legtöbb napallergiás tüntetet - köztük a polimorf fény okozta kiütéseket (PLE) is -  ugyan az UV-sugárzás váltja ki, kozmetikai termékek összetevői is szerepet játszhatnak kialakulásukban.Tudjon meg többet a PLE-ről és más napallergia-típusokról, valamint a Nap bőrre gyakorolt hatásairól.

Attention

Amennyiben Ön bizonytalan, hogy milyen bőrtípussal rendelkezik, online bőrtesztünk segítségére lehet. Az érzékeny bőr számos betegség tüneteként jelentkezhet, ezért ha Ön aggódik egészségi állapota miatt, kérjük konzultáljon orvosával vagy bőrgyógyászával.

Okok És Kiváltó Tényezők

Mitől válik az arcbőr érzékennyé?

A bőr védő funkciói

Bőrünk rengeteg belső rendszerrel operál, hogy egészségesen működjön. A hidrolipid filmréteg, amely vízből, zsírsavakból és lipidekből áll a bőrfelszín pajzsaként szolgál. Kicsit savas, 5 körüli pH értékével védi a bőrt a bakteriális szennyeződésektől és a lúgos anyagokkal, például a szappannal, szemben. Puffer anyagok segítségével közömbösíti a lúgos kémhatást, így fenntartva a bőr pH értékének egyensúlyát.

A fizikai védelmünket a szaruréteg, vagy stratum corneum, biztosítja, ahol a lipidek cementként funkcionálva kitöltik a bőrsejtek közötti rést. Áteresztőképességüknek kulcsfontosságú szerepe van a folyadék szabályozásban, felelnek a vízvesztésért és felvételért, és a bőr nedvességtartalmának megőrzéséért is, amelynek a puha és lágy tapintású bőr köszönhető. Ide tartozik még a hámlás és bőrhullatás folyamata, amelyek szintén a bőr természetes regenerálódását teszik lehetővé.

Az előbb említett összes folyamat az enzim aktivitástól függ. Az érzékeny bőrben ez az aktivitás korlátozva van, ami így a bőr védőrétegét veszélyezteti, és csökkenti a lipidek számát. Ennek eredményeképp, nő a vízveszteség és a káros anyagok behatolása könnyebbé válik.
A stabil szaruréteg és az ép hidrolipid filmréteg segít a káros anyagok behatolásának és a vízveszteségnek a csökkentésében.

Az érzékeny arcbőr belső kiváltó okai

A babák bőre vékony és védő funkciója korlátozott.
A hormonális változások és a stressz kihatással vannak a bőr ellenálló képességére.

Annak ellenére, hogy bőrérzékenység bármely életkorban kialakulhat, leggyakrabban csecsemőkorban és az öregedés folyamán jelentkezik. A babák bőrének vastagsága csupán 1/5-e a felnőttekének és annak védőrétege is sokkal gyengébb, ezáltal ők különösen érzékenyek a kémiai, fizikai és mikróbás behatásokra, csakúgy mint az UV-sugárzásra. Másrészről, bőrünk védő funkciója az öregedéssel párhuzamosan folyamatosan gyengül, az anyagcsere folyamatok lassulásával egyetemben. Az idősödő bőr fokozatosan veszít lipid tartalmából, így egyre irritálhatóbbá válik például a lúgos hatóanyagok által is. Tudjon meg többet a bőrről a különböző életkorokban.

A pubertáskor, a menstruációs ciklus, a terhesség és a menopauza következtében beálló hormonális változások egyaránt kihatással vannak a bőr irritatív anyagokkal szembeni ellenálló képességére.

A hosszan tartó stresszes és alváshiánnyal töltött időszakok szintén  az érzékeny bőr kiváltói közé sorolhatóak. Ezek ugyanis gyakran kevés tápanyagbevitellel és alacsony hidratáltsági szinttel járnak, amik tovább súlyosbíthatják a már eleve száraz és irritált bőr állapotát.

Az I-es típusú allergiától szenvedők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak bőrérzékenységet, ugyanis az allergének, például a pollen, könnyen behatolnak bőrükbe.

Már meglévő bőrbproblémák esetén, legyen szó dehidratált, száraz, atópiás dermatitiszes vagy aknés bőrről, könnyebben válik érzékennyé a bőr a különféle színező- és illatanyagokra és az alkoholra.

Az érzékeny arcbőr külső kiváltó okai

Arcbőrünk ki van téve mindenféle időjárás változásnak, és szinte minden évszakban megjelennek olyan környezeti tényezők, amik érzékenységet válthatnak ki.

A hideg idő károsítja a bőr hidrolipid filmrétegét és ezáltal érzékenységet válthat ki.
A légszennyezés szabadgyököket képez, melyek gyengítik a bőr természetes védőrétegét.

A túlzott hideg csökkenti a kiválasztást, amely fenntartja a hidrolipid filmet, míg a nagy meleg fokozza az izzadást, ami párolgáshoz vezet, aminek következtében a bőr kiszárad és hajlamosabbá válik az irritációra. Az alacsony páratartalom, mely a repülőgépek utasterére jellemző, de amelyet akár a központi fűtés is okozhat, kiszáríthatja és érzékennyé teheti a bőrt.

Az UV-sugárzás, az ózon és a környezetszennyezés szabadgyökök kialakulását eredményezi és ezáltal bizonyítottan stresszt jelent a bőr számára, melynek természetes védelmét is meggyengíti. A bőrt hosszú ideig érő napfény különösképpen kiszáríthatja és irritálttá teheti a bőrt. Tudjon meg többet a bőrt befolyásoló tényezőkről.

Azoknak az összetevőknek a hatására, amelyek a bőrápoló termékekben és a kozmetikumokban találhatók, az arcbőr érzékennyé válhat. Néhány anyag, például a szokásos felületaktív anyagok, melyek eltávolítják a szennyeződéseket, eltávolíthatják a bőr felszínén lévő lipideket is. Mások, mint az illatanyagok alkotóelemei, bizonyos színezékek vagy az alkohol irritálhatják az érzékenységre hajlamos bőrt, sőt néhány esetben allergiás reakciót is kiválthatnak. Tudjon meg többet a bőrt befolyásoló tényezőkről.

Befolyásoló Tényezők

Az arcbőr érzékenységét növelő tényezők

Ha a bőr már érzékennyé vált, bizonyos események és viselkedésformák súlyosbíthatják és meghosszabbíthatják az állapotot.

Helytelen bőrápolási rutin. A túl forró vízzel való túl gyakori mosakodás leviheti a bőrről a védelmet nyújtó lipidréteget, és még érzékenyebbé teheti a bőrt. Néhány arctisztító durva összetevőket tartalmaz, melyek károsítják a természetes védőréteget és a bőrt még hajlamosabbá teszik az irritációra. Ha valaki ezután olyan arckrémet vagy sminket használ, amely irritáló anyagot tartalmaz, az kellemetlen hatást idéz elő, és az érzékeny bőr akár ki is pirosodhat vagy csípő érzés alakulhat ki rajta.

Bőrradírokat és bőrhámlasztókat felelőséggel és odafigyeléssel használjunk - könnyen irritálhatják a már érzékeny bőrt.

A kémiai hámlasztás és a szemcsés bőrradírok nem csak koptatjhatják az epidermisz hidrolipid filmrétegét, hanem a szaruréteg egyes részeit is eltüntethetik. Alkalmazásuk ugyan hasznos lehet, hogy az elhalt bőrsejteket eltávolítsuk és a ráncokat csökkentsük, jelentős irritációt is okozhatnak az eleve érzékeny bőr számára.

Kutatások bizonyítják, hogy a dohányzás számos bőrállapottal és bőrproblémával lehet kapcsolatos; az aknétól a lassan gyógyuló sebeken át a bőrrákig. Hasonlóan a környezeti szennyezőanyagokhoz, a cigarettában található kémiai összetevők növelik a szabadgyökök képződését, megtámadva a bőr sejtrendszerét és gyengítve a test immun aktivitását.

Megoldások

Hogyan nyugtassuk meg és ápoljuk az érzékeny arcbőrt?

Az érzékeny arcbőr problémáinak enyhítése életvitelünkkel

Egy antioxidánsokban és A, C, E-vitaminokban, természetes növényi olajokban és olajos halakban gazdag étrend bevezetése segíthet a bőr egészséges állapotának visszaállításában.

Az antioxidánsok és természetes olajok feltöltik bőrét és segíthetnek visszaállítani annak egészséges állapotát.

Arcbőrünk még felhős időben is ki van téve az UV-sugárzásnak. A fényvédő termékek rendszeres használata azért is javasolt, hogy a napsugarak káros hatásai elkerülhetőek legyenek. Az erős napsugárzást kerülni kell délelőtt 11 és délután 3 óra között. Amikor fényvédőt választunk, érdemes olyan termékeket vásárolnunk, amelyek illat- és irritáló anyagoktól mentesek.

Attention

Mielőtt érzékeny bőrre való kozmetikumot választanánk, érdemes egy bőrtesztet végeznünk, például kenjük be a könyök hajlatunkat és 24 óra elteltével nézzük meg bőrünk reakcióit.

Aktív hatóanyagok

Kutatások igazolták, hogy számos olyan természetes eredetű, akítv hatóanyag van, amely bizonyítottan képes a bőrérzékenységet csökkenteni. Ezek bőrápolási termékeinkben mind elérhetőek, így biztosítva, hogy a rendszeres tisztítás és hidratálás mellett, bőrünk védelmet is kapjon.

Törölközés helyett gyengéden itassa fel a vizet testéről zuhanyzás után, hogy megóvja annak védőrétegét.
Néhány termék könnyen segíthet az érzékeny bőr tüneteinek csillapításában
A szemkörnyékápolóról szemészeti vizsgálatok bizonyítják, hogy gyengéd a szem körüli érzékeny bőrhöz.

  • A pH5 citrát-puffer helyreállítja a bőr természetes pH-értékét, így a bőr enzimjeinek aktivitása újra visszaállhat a normális szintre. Ez segíti a hidratációt és erősíti az irritáló anyagokkal szembeni ellenállást.
  • A természetazonos glüko-glicerol serkenti a bőr saját hidratációs csatornáit, az aquaporinokat. Hidratálja a bőrt és javítja védelmi funkcióját.
  • A Q10 koenzim, mely természetes módon megtalálható a bőrben, segít energizálni a sejteket, erősíti őket és elősegíti hatékonyabb működésüket. Emellett erőteljes antioxidánsként semlegesíti a szabadgyököket, melyek károsíthatják a sejtstruktúrát és a bőr védelmi funkcióját.
  • A biotin (B7-vitaminként is ismert) vízben oldódó vitamin, mely erősíti a bőrt, a körmöt és a hajat. A biotin aktiválja a bőr saját lipd-, azaz zsírtermelését, mely hozzájárul, hogy a bőr visszanyerje egészséges, természetes megjelenését és védőpajzsként óvja a testet a külvilággal szemben.
  • A ceramid-3 biológiailag azonos azokkal a ceramidokkal, melyeket a jól kiegyensúlozott bőr termel. A ceramidok kulcsszerepet játszanak a természetes védelem fenntartásában, megelőzik a nedvesség elpárolgását és nem engedik bejutni az irritációkeltő anyagokat, melyek gyulladást vagy viszketést okozhatnak. Ha a bőrben leesik a ceramid szintje, szárazság és irritáció alakulhat ki.

Építsd fel a bőrápolási rutint