Érzékeny fejbőr – Tünetek, kiváltó okok, kezelés

3 perc olvasási idő
Tovább

Az érzékeny fejbőr kellemetlen lehet, és zavaró tényezőként jelentkezhet a mindennapok során. A nők 60%-ának, míg a férfiak 40%-ának érzékeny a fejbőre, ennek okai pedig sokfélék lehetnek. Ha a bőr rendkívül érzékeny, akkor a fejbőr túlérzékeny lehet. Ez a probléma megfelelő ápolás mellett enyhíthető.

Jelek És Tünetek

AZ ÉRZÉKENY FEJBŐRRŐL BŐVEBBEN

Az érzékeny és túlérzékeny fejbőr sok kellemetlenséget okozhat.

Az égető, vagy csiklandós érzés, fájdalom, viszketés és pirosság mind az érzékeny fejbőr tünetei lehetnek. Ha egyszerűen feszülő érzést és viszketést tapasztal, az is az érzékeny fejbőrre utal. Ha tünetei súlyosak, fejbőre lehet, hogy túlérzékeny.Függetlenül attól, hogy fejbőrén enyhe vagy komoly érzékenységet tapasztal, fontos tudni, milyen tényezők okozhatják ezt az érzékenységet. A tünetek oka lehet a kiegyensúlyozatlan diéta, vagy a nem megfelelő sampon használata. Hasonlóképpen, a bizonyos időjárási körülmények, a légszennyezettség, vagy a stressz is okozhatja a fejbőr érzékenységét. Ha ezeket a tényezőket figyelembe veszi, az segíthet Önnek meghatározni, bőre miért ennyire érzékeny, valamint hogy miként tud javítani az állapotán.

Főbb Okok

Sok ember esetében a fejbőrérzékenység egyik legfőbb oka a nem megfelelő SAMPON használata. A számos samponban jelen lévő erős tisztító és felületi anyagok elmoshatják a fejbőr savas rétegét - a bőrt védő természetes savasságot - így az könnyen hajlamossá válik a kiszáradásra és az irritációra.

1. az erős vegyszerek eltávolítják a bőrlipideket 2. a bőr védőrétegének csökkenése 3. enyhe gyulladások

Néhány ember érzékeny vagy túlérzékeny fejbőrről számolt be bizonyos bőrproblémák – mint például az atópiás dermatitisz vagy a pikkelysömör – kezelését követően.

Amikor bőrének természetes védőrétege megbomlik az előbb említett  tényezők valamenyikétől, akkor a fejbőrön kialakuló kisebb gyulladások is előidézhetik a fokozott érzékenységet. Ezek akkor jelentkeznek, amikor a bőrsejtek begyulladnak, így fejbőre könnyen irritűlhatóvá válik.

A fejbőr érzékenységének, illetve túlérzékenységének egyéb okai is lehetnek:

  • időjárás változások – pl. nap, hideg, meleg, szél
  • fizikai vagy érzelmi stressz
  • a szappanban, vízben, különböző kozmetikumokban, illetve bizonyos gyógyszerekben előforduló kémiai összetevők és szennyeződések
  • hormonális változások – pl. terhesség, menopauza, menstruációs ciklus
  • ételallergia és ételérzékenység

Gyulladások a fejbőrön

Milyenek a kisebb a gyulladások? Ezek a bőr enyhébb gyulladásai. Valójában annyira enyhék, hogy még a klinikai tesztelés sem fedezi fel őket. Ám, ha a gyulladásos bőrt bőrszöveti vizsgálatnak vetjük alá, akkor felfedezhetjük a gyulladásos immunsejtek jelenletétét. Más szóval: a gyulladás bőrirritációt vált ki, ezzel próbálja meggyógyítani önmagát. Ha ezek a bőrsejtek ezután további irritációnak vannak kitéve, úgy a bőr már valódi  gyulladásos reakciót produkálhat.

1. Egészséges bőr 2. Enyhe gyulladás 3. Komoly gyulladás (Eritéma)

Hogyan kapcsolódnak a fejbőr betegségeihez? Egyre több bizonyíték létezik arra, hogy a fejbőrön jelentkező gyulladások a leggyakoribb fejbőrbetegségekre is jellemzőek – a korpásodástól kezdve a fejbőr szárazságig, viszketésig és fejbőrérzékenységig.

Gyakori Tévhitek

A vízfogyasztás fontos az egészségre nézve, de önmagában nem enyhíti az érzékeny fejbőr tüneteit.

Az ecetek, a természetes olajak, valamint napi 8 pohár víz elfogyasztása mind  állítólagosan alkalmas az érzékeny fejbőr kezelésére. Habár az elegendő vízfogyasztás jót tesz egészségének, fejbőrének érézkenységét önmagában nem kezeli és nem létezik olyan bizonyíték sem, amely alátámasztaná a többi, itt említett gyógymód hatékonyságát.

Megoldások

JAVASOLT MEGOLDÁS

Az Eucerin® DermoCapillaire pH5 Kímélő sampon segít megőrizni bőré természetes pH-értékét.

Az Eucerin® DermoCapillaire pH5 Kímélő sampon érzékeny fejbőrre, valamint az Eucerin® DermoCapillaire Extra kímélő sampon túlérzékeny fejbőrre irritációt okozó összetevők nélkül lett kifejlesztve, hogy fejbőrét a szükséges gyengédséggel tisztítsa. Tudjon meg többet a kímélő samponról és az extra kímélő samponról!

ÖNNEK IS ÉRZÉKENY A FEJBŐRE?

Érzékeny lehet a fejbőre akkor, ha…

Fejbőre rosszul reagál sokféle samponra és egyéb hajápoló termékekre: ezek gyakran tartalmaznak erős kémiai vegyszereket és tisztító szereket.
Mostanában a fentebb leírt tényezőkből egyet vagy többet is tapasztalt: főleg, ha tünetei hamar súlyosabbá váltak az észlelést követően.

Másfajta fejbőrproblémával küzd, ha…

Fehér hámlást, vagy sárga pikkelyeket észlel fejbőrén és hajában: ennek hátterében korpásodás vagy seborrhoeás dermatitisz állhat.

Pirosodó, hámló, ezüstös foltok jelentkeznek fejbőrén: ennek oka pikkelysömör lehet.

Fejbőre rendkívül viszket: ez esetben száraz és viszkető fejbőrrel küzdhet.

Attention

Keresse fel kezelőorvosát vagy bőrgyógyászát, ha kétségei merülnek fel, ha tünetei súlyosak, vagy ha fejbőre sebes vagy gyulladásos tüneteket produkál.

Építsd fel a bőrápolási rutint