Egy fejét vakaró nő

Száraz és viszkető fejbőr Tünetek, kiváltó okok és kezelés

A száraz és viszkető fejbőr zavaró, irritáló és gyakran okoz kellemetlenséget. Sokan tapasztalnak rendelleneséget, bőrelváltozást fejbőrükön, melynek számos oka lehet - külső és belső egyaránt. Az okok megértése, valamint a megoldás megismerése a bőrproblémák kezelésének és javításának első lépései.

MIRŐL VAN SZÓ?

A SZÁRAZ ÉS VISZKETŐ FEJBŐRRŐL BŐVEBBEN

Amikor a fejbőr természetes nedvességtartalmának egyensúlya felborul, viszketés és szárazság lehet az eredmény. A száraz és viszkető fejbőr lehet öregedés oka, de tünete lehet olyan rendellenességeknek is, mint az atópiás dermatitisz, vagy a pikkelysömör. Ezek a tünetek lehetnek egészen enyhék és rendkívül súlyosak is.

Vakarás okozta fejbőrgyulladás
Ha a viszketést csak vakarással tudja csillapítani, fejbőre gyulladttá válhat
FŐBB OKOK

A SZÁRAZ ÉS VISZKETŐ FEJBŐR FŐBB OKAI

A száraz és viszkető fejbőr belső okai lehetnek:

  • az olyan bőrproblémák, mint az atópiás dermatitisz, vagy a pikkelysömör
  • kor – az öregedéssel a bőr szárazabbá válik
  • fizikai vagy érzelmi stressz
  • genetikai tényezők
  • hormonális változások

A száraz és viszkető fejbőr külső okai lehetnek:
  • hőmérsékleti különbségek vagy évszakok közötti változások
  • életviteli tényezők, mint a egyhangú étrend vagy a dohányzás
  • bizonyos orvosi kezelések
  • környezetszennyezés
  • kozmetikai samponok, szappanok és hajápolók

Ha fejbőre egyszer elveszíti nedvességtartalmának természetes egyensúlyát, védőrétege meggyengülhet. Ez ahhoz vezethet, hogy a káros anyagok könnyen bőrébe hatolnak, melyek a fejbőr gyulladását eredményezhetik. Ezek a kisebb gyulladások még inkább irritálhatják fejbőrét és akár viszketést, pirosságot és feszülő érzést idézhetnek elő.

Hogyan alakul ki a száraz és viszkető fejbőr?
1. A nedvességtartalom csökken, ami szárazságot okoz 2. A gyulladások további irritációhoz vezetnek 3. A fejbőr viszketővé válik

Gyulladások a fejbőrön

Milyenek a kisebb a gyulladások? Ezek a bőr enyhe gyulladásai. Valójában annyira enyhék, hogy még a klinikai tesztelés sem fedezi fel őket. Ám ha a gyulladásos bőrt bőrszöveti vizsgálatnak vetjük alá, akkor felfedezhetjük a gyulladásos immunsejtek jelenletétét. Másként szólva: a bőr irritációval reagál a gyulladásra, ezzel próbálva meg öngyógyítást végezni. Ha ezek a bőrsejtek ezután további irritációnak vannak kitéve, úgy a bőr már valódi  gyulladásos reakciót produkálhat.

Egészséges bőr illusztrációja, gyulladások, enyhe gyulladások
1. Egészséges bőr 2. Enyhe gyulladás 3. Komoly gyulladás (Eritéma)

Hogyan kapcsolódnak a fejbőr betegségeihez? Egyre több bizonyíték létezik arra, hogy a fejbőrön jelentkező gyulladások a leggyakoribb fejbőrbetegségekre is jellemzőek – a korpásodástól kezdve a fejbőr szárazságáig, viszketéséig és fejbőrérzékenységig.

GYAKORI TÉVHITEK

GYAKORI TÉVHITEK

Az ecetek, a természetes olajak, sőt még a sportolóknak szánt láb-spray is állítólagosan alkalmas a száraz és viszkető fejbőr kezelésére, ám nem létezik olyan bizonyíték, amely alátámasztaná e gyógymódok hatékonyságát.

Nő olajat spriccel a hajára
Nincs bizonyíték rá, hogy a természetes gyógymódok, mint például az olajok használata, alkalmasak volnának a száraz és viszkető fejbőr kezelésére.
MEGOLDÁSOK

JAVASOLT MEGOLDÁS

Az Eucerin® DermoCapillaire 5% Urea sampon bizonyítottan enyhíti a viszkető érzést és a szárazságot, valamint puhává és egészségesen csillogóvá teszi a haját. Tudjon meg többet a samponról!

Nő mossa a haját
Az Eucerin® DermoCapillaire 5% Urea sampon akár mindennapos használatra is alkalmas.

ÖN IS SZÁRAZ ÉS VISZKETŐ FEJBŐRREL KÜZD?

Ön száraz és viszkető fejbőrrel küzd akkor, ha…

Ön másfajta fejbőrproblémával küzd, ha…

Gyakran vakarja fejbőrét: néhányan arról is beszámoltak, hogy fejbőrüket álmukban is vakarják.

A fentebb felsorolt okok közül egyet, vagy többet is tapasztalt mostanában: főleg, ha tünetei gyorsan súlyosbodtak az okok észlelését követően.

Fehér hámlást, vagy sárga pikkelyeket észlel fejbőrén és hajában: ennek hátterében korpásodás vagy sebborrhoeás dermatitisz állhat.

Pirosodó, hámló, ezüstös foltok jelentkeznek fejbőrén: ennek oka pikkelysömör lehet.

Keresse fel kezelőorvosát, vagy bőrgyógyászát, ha kétségei merülnek fel, ha tünetei súlyosak, vagy ha fejbőre sebes, vagy gyulladásos tüneteket produkál.