Fejbőrét vizsgáló nő

Korpa Tünetek, okok, kezelés

A korpásodás egy nehezen leplezhető bőrprobléma, amely a világ felnőtt népességének durván 50%-át érinti. Ha Ön, vagy valamely ismerőse korpásodáddal küzd, akkor nem árt megismerni e probléma okait, és - ami még fontosabb - jó tudni, hogy kezelhető.

MIRŐL VAN SZÓ?

A KORPÁRÓL BŐVEBBEN

A korpa gyakori betegsége a fejbőrnek, mely két formában jelentkezhet. A zsíros korpa, vagyis a sebborrhoeás dermatitisz akkor jelentkezik, amikor zsíros és sárgás pikkelyek képződnek a fejbőrön, melyek megtapadnak a fejen és a hajszálakon. A száraz korpa akkor jelentkezik, amikor fehér és száraz hámlás jelentkezik a fejbőrőn, mely lepereg onnan  További tünet lehet a viszketés, a pirosodás, valamint a zsíros vagy száraz fejbőr.

Korpás fejbőr
A korpásodás okozta észrevehető hámlás és pikkelyek
FŐBB OKOK

A KORPÁSODÁS FŐBB OKAI

Korpa akkor keletkezik, amikor a fejbőr sejtmegújító folyamata lerövidül, melynek következtében a szaruréteget képező bőrsejtek rohamos gyorsasággal hullani kezdenek, majd eggyé válnak, s így látható pikkelyként, hámlásként jelentkeznek.

Ezt a folyamatot – melyet faggyú túlburjánzásként ismerünk – egy Malassezia globosa nevű mikroorganizmus váltja ki, mely a fejbőrön termelődő természetes lipideken vagy zsírokon nő. Ez a mikroorganizmus okozza a fejbőr irritációját, a viszketést és kisebb gyulladásokat.

A fentebb leírt tünetek jelentkezése számos tényezőtől függ:

  • genetikai hajlam –  az öröklődés jellemző a korpára
  • a klímából adódó változók – pl. napfény, hideg, meleg, szél
  • fizikai vagy érzelmi stressz
  • hormonális változások
  • életvitellel kapcsolatos tényezők, mint például a diéta, vagy az alkoholfogyasztás
Hogyan alakul ki a korpa?
1. faggyú túltermelés, melyet a Malasezzia globosa idéz elő 2. a fejbőrön jelentkező kisebb gyulladások 3. észrevehető pikkelyek, hámlemezkék kialakulása

Gyulladások a fejbőrön

Milyenek a kisebb a gyulladások? Ezek a bőr enyhébb gyulladásai. Valójában annyira enyhék, hogy még a klinikai tesztelés sem fedezi fel őket. Ám ha a gyulladásos bőrt bőrszöveti vizsgálatnak vetjük alá, akkor felfedezhetjük a gyulladásos immunsejtek jelenletétét. Másként szólva: a bőr irritációval reagál a gyulladásra, ezzel próbálva meg öngyógyítást végezni. Ha ezek a bőrsejtek ezután további irritációnak vannak kitéve, úgy a bőr már valódi  gyulladásos reakciót produkálhat.

Egészséges bőr illusztrációja, gyulladások, enyhe gyulladások
1. Egészséges bőr 2. Enyhe gyulladás 3. Komoly gyulladás (Eritéma)

Hogyan kapcsolódnak a fejbőr betegségeihez?

Egyre több bizonyíték létezik arra, hogy a fejbőrön jelentkező gyulladások a leggyakoribb fejbőrbetegségekre is jellemzőek – a korpásodástól kezdve a fejbőr szárazságig, viszketésig és fejbőrérzékenységig.

GYAKORI TÉVHITEK

GYAKORI TÉVHITEK

  • a korpásodás a hajszálak elvékonyodását és hajhullást okozhat
  • a korpásodás a koszos fejbőr és haj jele
  • a korpásodás kezelésére jó az ecet, a természetes zsírok és olajak, valamint a bébisampon

Nincs olyan bizonyíték, mely alátámasztaná bármely fentebbi állítás igazságát.

Egy haját mosó nő
A korpásodással kapcsolatos egyik nagyon gyakori tévhit, hogy akkor fordul elő, ha haját nem mossa elég rendszeresen.
MEGOLDÁSOK

JAVASOLT MEGOLDÁS

Használja az Eucerin® DemoCapillaire Korpásodás elleni sampon zsíros korpára terméket, ha zsíros korpával küzd, vagy az Eucerin® DemoCapillaire Korpásodás elleni sampon száraz korpára terméket, ha száraz korpától szenved. Ezek eltávolítják a fejbőrt irritáló lemezkéket és pikkelyeket. 

Használja az Eucerin® DemoCapillaire Korpásodás elleni pakolás terméket is rendszeresen, melynek korpa elleni hatékonyságát klinaikai és bőrgyógyászati tesztek igazolják.

Egy nő, aki a korpa elleni fejbőrápolót alkalmazza
A pakolás terméket naponta el kell használni hajmosás után, vagy akár a száraz fejbőrre.

ÖN IS KORPÁSODÁSSAL KÜZD?

Korpásodásodással küzd akkor, ha…

Más fejbőrporblémával küzd akkor, ha…

Zsíros sárga, vagy fehér pikkelyek tapadnak meg fejbőrén és hajában: ez a zsíros korpa, vagy a sebborrhoeás dermatitisz jellemző tünete.

Száraz, fehér lemezkék hullanak fejbőréről és hajából: ez a száraz korpa jellemző tünete.

Fejbőrviszketést vagy irritációt és látható hámlást, vagy pikkelyesedést tapasztal: sok zsíros, illetve száraz korpával küzdő ember produkálja ezeket a tüneteket.

A szárazság, viszketés, vagy irritáció mellé nem társul látható hámlás: ekkor száraz, viszkető, vagy érzékeny lehet a fejbőre.

Pirosodó, hámló, ezüstös foltok jelentkeznek fejbőrén: ennek oka pikkelysömör lehet.

Keresse fel kezelőorvosát, vagy bőrgyógyászát, ha kétségei merülnek fel, ha tünetei súlyosak, vagy ha fejbőre sebes, vagy gyulladásos tüneteket produkál.