Korpa – Tünetek, okok, kezelés

3 perc olvasási idő
Tovább

A korpásodás egy nehezen leplezhető bőrprobléma, amely a világ felnőtt népességének durván 50%-át érinti. Ha Ön, vagy valamely ismerőse korpásodáddal küzd, akkor nem árt megismerni e probléma okait, és - ami még fontosabb - jó tudni, hogy kezelhető.

Miről Van Szó?

A KORPÁRÓL BŐVEBBEN

A korpásodás okozta észrevehető hámlás és pikkelyek

A korpa gyakori betegsége a fejbőrnek, mely két formában jelentkezhet. A zsíros korpa, vagyis a sebborrhoeás dermatitisz akkor jelentkezik, amikor zsíros és sárgás pikkelyek képződnek a fejbőrön, melyek megtapadnak a fejen és a hajszálakon. A száraz korpa akkor jelentkezik, amikor fehér és száraz hámlás jelentkezik a fejbőrőn, mely lepereg onnan  További tünet lehet a viszketés, a pirosodás, valamint a zsíros vagy száraz fejbőr.

Főbb Okok

A KORPÁSODÁS FŐBB OKAI

1. faggyú túltermelés, melyet a Malasezzia globosa idéz elő 2. a fejbőrön jelentkező kisebb gyulladások 3. észrevehető pikkelyek, hámlemezkék kialakulása

Korpa akkor keletkezik, amikor a fejbőr sejtmegújító folyamata lerövidül, melynek következtében a szaruréteget képező bőrsejtek rohamos gyorsasággal hullani kezdenek, majd eggyé válnak, s így látható pikkelyként, hámlásként jelentkeznek.

Ezt a folyamatot – melyet faggyú túlburjánzásként ismerünk – egy Malassezia globosa nevű mikroorganizmus váltja ki, mely a fejbőrön termelődő természetes lipideken vagy zsírokon nő. Ez a mikroorganizmus okozza a fejbőr irritációját, a viszketést és kisebb gyulladásokat.

A fentebb leírt tünetek jelentkezése számos tényezőtől függ:

  • genetikai hajlam –  az öröklődés jellemző a korpára
  • a klímából adódó változók – pl. napfény, hideg, meleg, szél
  • fizikai vagy érzelmi stressz
  • hormonális változások
  • életvitellel kapcsolatos tényezők, mint például a diéta, vagy az alkoholfogyasztás

Gyulladások a fejbőrön

Milyenek a kisebb a gyulladások? Ezek a bőr enyhébb gyulladásai. Valójában annyira enyhék, hogy még a klinikai tesztelés sem fedezi fel őket. Ám ha a gyulladásos bőrt bőrszöveti vizsgálatnak vetjük alá, akkor felfedezhetjük a gyulladásos immunsejtek jelenletétét. Másként szólva: a bőr irritációval reagál a gyulladásra, ezzel próbálva meg öngyógyítást végezni. Ha ezek a bőrsejtek ezután további irritációnak vannak kitéve, úgy a bőr már valódi  gyulladásos reakciót produkálhat.

1. Egészséges bőr 2. Enyhe gyulladás 3. Komoly gyulladás (Eritéma)

Hogyan kapcsolódnak a fejbőr betegségeihez?

Egyre több bizonyíték létezik arra, hogy a fejbőrön jelentkező gyulladások a leggyakoribb fejbőrbetegségekre is jellemzőek – a korpásodástól kezdve a fejbőr szárazságig, viszketésig és fejbőrérzékenységig.

Gyakori Tévhitek

A korpásodással kapcsolatos egyik nagyon gyakori tévhit, hogy akkor fordul elő, ha haját nem mossa elég rendszeresen.

  • a korpásodás a hajszálak elvékonyodását és hajhullást okozhat
  • a korpásodás a koszos fejbőr és haj jele
  • a korpásodás kezelésére jó az ecet, a természetes zsírok és olajak, valamint a bébisampon

Nincs olyan bizonyíték, mely alátámasztaná bármely fentebbi állítás igazságát.

Megoldások

JAVASOLT MEGOLDÁS

A pakolás terméket naponta el kell használni hajmosás után, vagy akár a száraz fejbőrre.

Használja az Eucerin® DemoCapillaire Korpásodás elleni sampon zsíros korpára terméket, ha zsíros korpával küzd, vagy az Eucerin® DemoCapillaire Korpásodás elleni sampon száraz korpára terméket, ha száraz korpától szenved. Ezek eltávolítják a fejbőrt irritáló lemezkéket és pikkelyeket. 

Használja az Eucerin® DemoCapillaire Korpásodás elleni pakolás terméket is rendszeresen, melynek korpa elleni hatékonyságát klinaikai és bőrgyógyászati tesztek igazolják.

ÖN IS KORPÁSODÁSSAL KÜZD?

Korpásodásodással küzd akkor, ha…

Zsíros sárga, vagy fehér pikkelyek tapadnak meg fejbőrén és hajában: ez a zsíros korpa, vagy a sebborrhoeás dermatitisz jellemző tünete.

Száraz, fehér lemezkék hullanak fejbőréről és hajából: ez a száraz korpa jellemző tünete.

Fejbőrviszketést vagy irritációt és látható hámlást, vagy pikkelyesedést tapasztal: sok zsíros, illetve száraz korpával küzdő ember produkálja ezeket a tüneteket.

Más fejbőrporblémával küzd akkor, ha…

A szárazság, viszketés, vagy irritáció mellé nem társul látható hámlás: ekkor száraz, viszkető, vagy érzékeny lehet a fejbőre.

Pirosodó, hámló, ezüstös foltok jelentkeznek fejbőrén: ennek oka pikkelysömör lehet.

Építsd fel a bőrápolási rutint