5 perc olvasási idő
Tovább

Önmagában azáltal, hogy megfelelően alkalmazzuk a magas fényvédő faktorú napvédőt, megelőzhetjük az aktinikus keratózist, mely egy gyakran elrákosodó betegség, és csak Európában 15%-os az előfordulása.

Az UV-sugárzás okozta DNS károsodás az egyik fő oka annak, hogy az aktinikus keratózis kialakul és nem-melanóma típusú bőrrákká fejlődik. A megfelelő napvédelem csökkentheti ezt a károsodást – ezért fontos tudni, hogy milyen napvédő termékre van szükségünk, és azt hogyan kell használni.

Tudjon meg többet arról, miért fontos, hogy olyan napvédőt használjon, melynek magas fokú fényvédelme lefedi a teljes UV-tartományt. Majd tekintse át, hogyan kerülheti el a termék hibás, hiányos használatát és ismerjen meg néhány hasznos tippet arra vonatkozóan, miként védheti meg bőrét, amikor a szabadban tartózkodik – és látni fogja, hogy az Eucerin Sun Actinic Control napozó fluid SPF 100 a tökéletes választás erre a célra.

Az Eucerin Sun Actinic Control napozó fluid SPF 100 nagyon magas fokú UVB- és UVA-védelmet biztosít

Az SPF (sun protection factor = fényvédő faktor) számértéke azt fejezi ki, hogy hányszor annyi időt tölthet a napon anélkül, hogy bőre elkezdene kipirosodni, ahhoz az időhöz képest, amelyet védelem nélkül tölthetne a napon. A 100-as faktor például azt jelenti, hogy ha védelem nélkül a bőre 5 perc után kezdene kipirosodni a napon, SPF 100-as terméket használva ez az idő a százszorosára nő. Ebben az esetben: 5 perc x SPF 100 = 500 perc.

Ez közvetlen összefüggésben áll az aktinikus keratózis elleni védelemmel. Az UV-fény ugyanis károsítja a keratinocitáknak nevezett hámsejteket, melynek következtében aktinikus keratózis alakulhat ki, ami egy rák előtti betegség. Ha a nap károsító hatása továbbra is érvényesül, megindulhat az elrákosodás és laphámrák fejlődhet ki.

Miért kell magas fényvéső faktorú terméket használni?

Egyszerűen fogalmazva: magas fényvédő faktor alkalmazásakor kevesebb sejtkárosodás halmozódik fel a bőrben. Például a 100-as SPF az UVB-sugarak mintegy 99%-át kirekeszti – és ez azért lényeges, mert az UV-sugárzás a sejtkárosodás egyik fő oka. Az SPF azt is jelzi, milyen hosszú ideig vagyunk védve a napsugárzás ellen. Ha például az Ön esetében egy bizonyos idő (pl. 5 perc) elteltével általában kezdenek mutatkozni a napégés jelei, akkor egy 100-as fényvédő faktorú termék 100-szor ennyi ideig (100 x 5 percig) biztosít védelmet. Természetesen ezt az időt nem célszerű maradéktalanul kihasználni, és a napvédőt 2 óránként újból fel kell vinni, amíg közvetlen napsugárzás éri a bőrt.

Válasszon könnyű állagú, nemzsíros fluidot, mely magas szintű UVB- és UVA-védelmet biztosít.

Megoldást keres a nem melanóma típusú bőrrák és az aktinikus keratózis megelőzésére vagy ez utóbbi betegség kiegészítő kezelésére? A megfelelő termék kiválasztásakor sokféle szempontot kell figyelembe vennie. Nemcsak a védelem szintje számít, hanem az olyan fontos jellemzők is, mint a termék könnyű állaga és az egyszerű használhatóság. Hiszen a védelem csak akkor érvényesül, ha a napvédőt rendszeresen, gond nélkül tudja használni.


A fontos információkat megtalálja az Eucerin Sun Actinic Control napozó fluid SPF 100 termékben, melyet kifejezetten az aktinikus keratózis és a nem-melanómás bőrrák megelőzésére, illetve az aktinikus keratózis kiegészítő kezelésére fejlesztettek ki.

Mindenekelőtt olyan terméket keressen, melynek magas a fényvédő faktora. Ez jelzi a hámsejtek károsodását csökkentő UVB-védelem szintjét. Javasoljuk a 100-as fényvédő faktor használatát, mert ez nagyon magas fokú védelmet nyújt.

Azt is ellenőrizze, hogy a napvédő kínál-e nagyon magas szintű UVA-védelmet is. Ezek a sugarak mélyen behatolnak a bőrbe és genetikai mutációt okozhatnak, ezért széles spektrumú védelemre van szükség.

Végül pedig a textúra is nagyon lényeges. Sok napvédő, mely magas fényvédő faktort tartalmaz, sűrű és zsíros, pedig a kényelmes mindennapi használathoz könnyű állagú, egyszerűen felvihető fluidra van szükség. A rendszeres használat és az ismételt alkalmazás kulcsfontosságú a bőrrák megelőzéséhez.

 
Kövesse a termékismertetőben található útmutatót és gyakran ismételje meg a termék alkalmazását.

A napvédő felvitelekor kimaradnak egyes területek? Nem tűnik veszélyes dolognak, ha egy-egy napnak kitett, kis bőrfelületre nem kerül fényvédő, azonban a termék alapos felvitele a legjobb mód a nap által okozott bőrkárosodás minimalizálására.


Saját kutatásunk szerint napvédő használatakor a férfiak testfelületük 13%-át védelem nélkül 
hagyják1. Hajlamosak vagyunk rá, hogy a szükségesnél sokkal kevesebb napvédőt vigyünk fel a létfontosságú területekre – a jó hír viszont az, hogy néhány egyszerű tipp alkalmazásával megfelelően megvédhetjük magunkat és megelőzhetjük az aktinikus keratózist.


1 A Beiersdorf saját, 2016-ban végzett kutatása a napvédők használatáról egy 52 fős mintán (29 nő, 23 férfi)

Mennyi napvédőt kell használnom?

Az Eucerin Sun Actinic Control napozó fluid SPF 100 termékből 2 mg/cm2 mennyiséget kell felvinni a bőrre. Az ujjunk hosszával mérhetjük ki a megfelelő adagot. Egy ujjhossz nagyjából két gramm terméknek felel meg. Alkalmazza a napvédőt a következők szerint:

 • Arc: ½ ujjhossz, kb. 1 g
 • Nyak: ½ ujjhossz, kb. 1 g
 • Fejbőr: 1 ujjhossz, kb. 2 g
 • Dekoltázs: ½ ujjhossz, kb. 1 g
 • Alkar: 1 ujjhossz, kb. 2 g
 • Kézfej: ½ ujjhossz, kb. 1 g

Milyen gyakran kell használnom?

A napvédőt egész éven át, mindennap használni kell. Vigye fel bőrére 30 perccel azelőtt, hogy kimenne a szabadba, majd kétóránként használja újra, amíg a napon tartózkodik. Ügyeljen rá, hogy a fényvédőt egyenletesen vigye fel a bőrére, és rögtön használja újra, ha úszott, megtörölközött, illetve ha erősen izzad.

A bőrrák megelőzéséhez és az aktinikus keratózis kiegészítő kezeléséhez elengedhetetlen a következetes és megfelelő szintű napvédelem. Ezért válasszon könnyű, fluid állagú terméket, amilyen az Eucerin Sun Actinic Control napozó fluid SPF 100.


Tippek a használathoz

Az alábbi tanácsok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megóvjuk bőrünket a nap károsító hatásaitól – azonban néha könnyű megfeledkezni róluk.

 • Kerülje a közvetlen napfényt 12 és 15 óra között, amikor a napsütés a legintenzívebb
 • Bőrének védelme érdekében viseljen ruhát, széles karimájú kalapot és napszemüveget
 • Még borús időben is használjon napvédőt, mert az ártalmas UV-sugarak ilyenkor is elérik a bőrét
 • Tájékozódjon a gyógyszereivel kapcsolatban, mert bizonyos készítmények fokozzák a bőr fényérzékenységét
 • Legyen óvatos víz és homok közelében, mert ezek a felületek visszaverik az UV-sugarakat
 • Használjon napozás utáni termékeket, melyek megnyugtatják bőrét és segítik a regenerációt

Fontos, hogy magas fényvédő faktorú, az UVB- és UVA-sugarak ellen egyaránt védelmet nyújtó terméket válasszon – mint amilyen az Eucerin Sun Actinic Control napozó fluid SPF 100.