A napsugárzás hatása testünk bőrére – Megelőzés és védelem a káros UV-sugarak ellen

8 perc olvasási idő
Tovább

Mindennapi életünkben a ruha, amit viselünk, megvédi testünket a naptól. Csak akkor gondolunk fényvédelemre, amikor a nyaralás alkalmával testünket hosszú ideig nem takarja szinte semmi. Pedig fontos, hogy testünk bőrét mindig megvédjük, amikor ki van téve az UV-sugaraknak, akár egy, a szabadban eltöltött napfényes napon, akár olyankor, amikor például rövid ujjú felsőt, rövidnadrágot vagy szoknyát viselünk.

Jelek És Tünetek

Hogyan ismerjük fel a nap által okozott károsodást a test bőrén:

A test bőre több tekintetben különbözik az arcbőrtől:

A testen a bőr vastagabb, mint az arcbőr - nagyobb sejtekből áll és kevesebb nedvességet veszít.
A test bőre más típusú fényvédelmet igényel, mint az arcbőr.

 • A test bőre nincs közvetlenül kitéve a környezeti hatásoknak, ezért itt a sejtek cserélődése lassabb, mint az arcbőr esetében. A természetes hámlás kisebb mértékű, így a test bőre vastagabb és pikkelyesebb lehet.
 • Az arcon a bőr felső rétege kisebb sejtekből áll, mint a test más részein. A kisebb sejtek gyengébb védőréteget jelentenek, ezért az arcon a bőr gyorsabban veszít vizet, mint a testen.
 • Az arcon az epidermis mintegy 0,12 mm vastag, míg a testen az átlag 0,60 mm körül van. Ez a vastagság az elhalt hámsejtek felhalmozódásához és a baktériumok elszaporodásához vezethet.

Az arc és a test bőrének eltérőek az igényei a fényvédelmet illetően. Az arc védelmét a vékonyabb, környezeti hatásoknak jobban kitett bőr különleges igényeihez igazodva fejlesztik ki. Akár színezett napozó termékek is lehetnek, melyek egységes tónust biztosítanak az arcbőr számára.

Olvasson többet a nap arcbőrre gyakorolt hatásáról.
Olvasson többet a bőr felépítéséről.

A testünkön lévő bőrnek egy kicsit más igényei vannak fényvédelem szempontjából, habár az arcbőrhöz hasonlóan, az érzékeny bőr itt is speciális védelmet és ápolást igényel. Az érzékeny bőr sokkal erőteljesebben reagál a külső, irritáló környezeti hatásokra. Emiatt fontos, hogy az érzékeny bőrre ajánlott napozó termékeket érzékeny bőrön is teszteljék, hogy azok megfeleljenek az ilyen típusú bőr összes elvárásának.

A test megfelelő fényvédelme számos bőrproblémát segíthet megelőzni:

A nyakat és a mellkast az archoz hasonló mértékben éri a nap.
Nyáron a vállak gyakran nagyon sok napsugárzásnak vannak kitéve.

Napégés
Az UVB-sugarak felelősek az akut UV-ártalom, a napégés kialakulásáért. Kevésbé mélyen hatolnak be a bőrbe, mégis ezek a fő okozói a DNS-károsodásnak. Védelem nélkül a bőr kivörösödhet, felhólyagosodhat és rendkívül erősen fájhat. Ez különösen veszélyes gyermek- és serdülőkorban, mivel növeli a bőrrák és a rosszindulatú melanóma kockázatát idősebb korban. Olvasson többet arról, hogyan védheti meg a gyermekeket a napégéstől.

A bőr idő előtti öregedése
A mély ráncok kialakulása és a bőr rugalmatlanná, petyhüdtté válása a napfény negatív hatásai közé tartozik. Olvasson többet a bőr idő előtti öregedéséről.

Hiperpigmentáció / sötét foltok
A bőrt érő túl sok napsugárzás az első számú oka a hiperpigmentációnak, az ártalmatlan, ám kellemetlen elváltozásnak, mely sötét foltok megjelenéséhez vezet a bőrön. Olvasson többet a hiperpigmentációról.

Polimorf fénykiütés (PLE)
A test bőre, mely általában fedve van, reagálhat arra, ha nap éri, például tavasszal vagy a nyaralás során. Ezt a bőrbetegséget, melyet PLE néven ismernek, viszkető, égő kiütések jellemzik.

Acne aestivalis (Mallorca akne)
Az acne vulgaristól eltérően ezeket a piros, gyulladt kiütéseket nem hormonális változások és baktériumok idézik elő. Ez esetben a bőr reakciójáról van szó, melyek a forró napsütés és a bőrápolók és fényvédők bizonyos összetevőinek hatására alakulnak ki. Az acne aestivalis nagyon hasonló a PLE-hez, ezért igen nehéz megkülönböztetni a kettőt.

Atópiás bőrgyulladás / psoriasis
A fényvédelem az atópiás bőrgyulladásban és psoriasisban szenvedők számára is fontos, mivel az ő bőrük már eleve száraz. A helyileg alkalmazandó gyógyszerek a betegség által érintett bőrt még fogékonyabbá tehetik a napégésre. Olvasson többet az atópiás bőrgyulladásról és a psoriasisról.
Az UVB-sugarak DNS-károsodást okozhatnak, ami gyermekek és serdülők esetében különösen veszélyes.

A cukorbetegek bőre
A cukorbetegek bőre kevésbé hatékonyan köti meg a nedvességet, mint az egészséges embereké. A nedvességhiány gyakran okoz erős viszketést, mely az egész testet érintheti. A napfény tovább szárítja a bőrt és még fogékonyabbá teszi a fertőzések iránt. A cukorbetegek csökkent fájdalomérzékelése tovább növeli a napégés kockázatát.

Bőrrák
Négy féle rákos megbetegedést vagy rákos megbetegedés előtti állapotot hoznak összefüggésbe az UV-sugarakkal. Az aktinikus keratózis (napfény okozta keratózis) apró, durva tapintatú, kiemelkedő bőrként jelenik meg azokon a bőrfelületeken, melyet huzamosabb ideig ért napsugárzás. Néhány aktinikus keratózis bőrrákká is alakulhat. A bazális sejt karcinoma a bőrrák leggyakoribb fajtája. Nyílt sebként, vörös foltként, rózsaszín kinövésként, fénylő bőrkinövésként jelentkezik. A squamous cell karcinoma (laphámrák) vörös, hámló, sebszerű folt a bőrön, mely akár ki is vérezhet. Ez a második leggyakoribb bőrrák fajta fehér bőrű emberek esetében. Végül pedig a bőrrák legsúlyosabb fajtája, a melanóma. A legtöbb melanóma fekete vagy barna színű, de lehet bőrszínű, rózsaszín, piros, lila, kék vagy fehér is.

Attention

Ha bármilyen okból aggódik bőre állapota miatt, fontos, hogy keressen fel egy bőrgyógyászt.

Okok És Kiváltó Tényezők

Mit tegyen, hogy minimálisra csökkentse a nap okozta károsodás kockázatát?

A legjobb mód a nap okozta bőrproblémák elkerülésére, ha elkerüli a napsütést, ahol csak lehetséges. Mivel ez nem mindig lehetséges vagy kívánatos, a második legfontosabb dolog a fényvédelem. Fontos tudni, hogy a veszélyes sugarak még felhős napokon, árnyékban és a vízben is elérhetik a bőrt, ezért nemcsak a napozás óráiban van szükség elővigyázatosságra.

A napfénynek sok pozitív hatása van - javítja a hangulatot, segíti a D-vitamin termelődését, élénkíti a vérkeringést és fokozza a melanintermelést -, de a bőr károsodásának megelőzése érdekében el kell kerülni azokat a káros hatásokat, amelyeket az UVA-sugarak (szemkárosodás, az immunrendszer gyengülése, a bőr idő előtti öregedése, genetikai mutációk (melanóma), napallergia és fény-intolerancia), valamint az UVB-sugarak okoznak (szemkárosodás, bőrcserződés (ázsiai bőr), napégés és genetikai mutációk / nem-melanóma típusú bőrrákok).

Az UVA- és UVB-sugarak negatív hatásai a minimumra csökkenthetők a következő módokon:

A napon való tartózkodás idején a megfelelő takarást nyújtó ruházat csökkenti a nap okozta bőrkárosodás kockázatát.

 • Kerülje a közvetlen napsugárzást, különösen 11 és 15 óra között vigyázzon, hogy ne tartózkodjon sokáig a napon.
 • Bőségesen és ismételten használjon fényvédő termékeket.
 • Óvja a gyermekeket a közvetlen napfénytől.
 • Figyeljen a bőrtípusára és arra, hogy a napfény milyen hatással van bőrére.
 • Fedje testét megfelelő ruházattal vagy kalappal.
 • Legyen tisztában az Ön által alkalmazott gyógyszerek hatásával a napérzékenység kapcsán.

Befolyásoló Tényezők

Milyen tényezők fokozzák a nap okozta bőrkárosodás kockázatát?

Vannak, akik másoknál hajlamosabbak a napsütés okozta károsodásra és bőrbetegségekre. Ez számos tényezőre vezethető vissza, többek között a következőkre:

Némely gyógyszer, például a fogamzásgátló tabletta, fokozhatja a bőr napsugárzásra való érzékenységét.
A hormonok, a genetikai adottságok és az életkor szintén hatással van a fényérzékenységre.

 • Hormonális hatások
  A hiperpigmentáció egy bizonyos formája, a melasma vagy chloasma a leggyakrabban nőknél fordul elő, mivel megjelenésének oka, hogy a női nemi hormonok a napfény hatására stimulálják a melanin túltermelést.
 • Genetika
  Ha az egyik vagy mindkét szülő bőrrákban szenvedett, nagyobb a valószínűsége, hogy gyermekeiknél is fennáll majd a betegség kockázata.
 • Kor
  A bőrrák kockázata az életkorral nő. A melanóma - ami a test bármely bármely részén megjelenhet - az 55-64 éves korcsoportban gyakoribb, mint a fiatalabbak körében.
 • Gyógyszerek
  A gyógyszerek némelyike, például a fogamzásgátló tabletták és az antibiotikumok fokozhatják a bőr érzékenységét és a pigmentációs rendellenességekre való hajlamot.
 • A bőrgyógyászati kezelések utóhatása
  Kémiai hámlasztás és lézerkezelés után a bőr vörös maradhat és nagyon érzékennyé válhat a napfényre.

A természetesen fehér bőr gyakran érzékenyebb a napra, mint más bőrtípusok.

 • Bőrszín
  A vörös vagy világos szőke hajú, nagyon fehér bőrű, erősen szeplős emberek esetében a legnagyobb a napégés valószínűsége és a legkisebb a lebarnulás esélye.
 • Meglévő bőrbetegségek
  A psoriasisban vagy atópiás bőrgyulladásban szenvedőknek általában száraz, érzékeny a bőrük, ezért speciális fényvédelemre van szükségük.
 • Acne aestivalis
  Ez a bőrreakció főként a fiatal és középkorú (25-40 év közötti) nőket érinti.

Attention

Tudja meg, hogy hajlamos-e bizonyos bőrbetegségekre, konzultáljon egy bőrgyógyásszal!

Megoldások

Rendkívül fontos, hogy a bőr védelmével megelőzzük a nap okozta bőrkárosodást, mert ha a károsodás túlságosan súlyos, a bőr nem képes regenerálódni és a károsodás visszafordíthatatlanná válik.

Krémek és naptejek a megelőzésre és a védelemre

Fényvédelem testre a káros UV-sugárzás elkerülése érdekében:

 • Használjon megfelelő fényvédő faktorú terméket.
 • Használjon megfelelő mennyiségű fényvédőt.
 • Alkalmazza, majd néhány óránként alkalmazza újra a fényvédőt, hogy fenntartsa a bőr védelmét, különösen úszás és törölközés után, illetve ha izzad.

Az Eucerin® testre készült fényvédő termékcsaládja az UV-szűrők, valamint a licochalcone A biológiai védelmének egyedi kombinációját tartalmazza. A rendkívül hatékony és fotostabil szűrőrendszer Tinosorb® S-szel nyújt megbízható védelmet a napégés ellen, míg az antioxidáns hatású licochalcone A megvédi a bőr sejtjeit a napsugarak okozta bőrkárosodástól, melyet a szabadgyökök idéznek elő.

A fényvédelmet a különböző bőrtípusok igényeinek megfelelően kell kiválasztani:

Kulcsfontosságú, hogy a bőrtípusának megfelelő fényvédőt válassza
Bizonyos bőrtípusok, a gyermekek bőre vagy az allergiára hajlamos bőr különleges figyelmet igényel.

Normál bőrre használja az Eucerin® Sun Extra könnyű naptejet, mely FF30 és FF50 változatban is kapható és könnyen, gyorsan beszívódik.

Atópiás bőrre próbálja ki az Eucerin® Sun Extra könnyű naptejet, melyet klinikailag vizsgáltak e bőrbántalomban szenvedő betegeken.

Érzékeny, zsíros és aknéra hajlamos bőrre az Eucerin® Sun Színtelen napozó aerosol spray FF30 kínál ultrakönnyű, klinikailag igazolt védelmet szélessávú UVA/UVB-szűrőkkel és biológiai sejtvédelemmel.

Allergiára hajlamos bőrre készült az Eucerin® Sun Napallergia elleni krém-gél, mely FF25 és FF50+ változatban kapható. Nem tartalmaz illatanyagot és emulgeálószert, így az intolerancia kockázata minimális. Hatékonyságát klinikai vizsgálatok bizonyítják allergiában, például PLE-ben és acne aestivalisban szenvedő betegeken. Használja az Eucerin® Sun Napozás utáni krém-géllel együtt.

A fényvédelemhez hasonlóan az is fontos, hogy a bőrt megnyugtassuk és hidratáljuk, miután UV-sugárzásnak volt kitéve. Minden testre szánt Eucerin® napozó terméket célszerű a Napozás utáni krém-géllel együtt használni.

Tobábbi lehetőségek

Az is segít a nap okozta károsodás megelőzésében, ha megfelelő ruházattal elfedi bőrét.
A karotinoidokban és omega zsírsavakban gazdag étrend erősíti a bőr természetes védekezőképességét.

A bőrápoló krémek és naptejek használata mellett más lehetőségek is vannak a bőr megvédésére az ártalmas UV-sugárzástól:

 • Viseljen olyan ruházatot - hosszú ujjú inget és hosszú nadrágot -, mely takarja a sérülékeny bőrt.
 • Viseljen széles karimájú kalapot.
 • Vigyen magával napernyőt vagy napvédő sátrat, ha a szabadban tölti a napot. Ezek az eszközök UV-szűrőkkel és fényvisszaverő anyagokkal minimálisra csökkentik az UVA- és UVB-sugarak hatását.
 • Étrendje legyen karotinoidokban (piros, sárga, valamint narncssárga gyümölcsökben és zöldségekben) gazdag. Ezek, hosszú időn át fogyasztva bizonyítottan erősítik a bőr természetes védekezőképességét. Kutatások igazolták, hogy hasonló a hatása az omega zsírsavakban (olívaolajban, olajos halban stb.), C- és E-vitaminban, valamint flavonoidokban gazdag, vörös húsokban és tejtermékekben viszont szegény étrendnek.

Attention

Ha aggódik a nap okozta bőrkárosodás miatt, kérjük, keressen fel egy bőrgyógyászt.