Photoaging is premature skin aging caused by the sun

Napfény okozta öregedés Hogyan előzhetjük meg?

Az UV-sugárzás egyike a legfontosabb tényezőknek, melyek a bőr idő előtti öregedését okozzák. Az UVA-sugarak idézik elő a barnulást, és ezek felelősek a ráncok, valamint az idő előtti öregedés más jeleinek a kialakulásáért is, az UVB-sugarak pedig napégést és bőrrákot okoznak. Az UVA-sugarak áthatolhatnak a felhőkön és az üvegen, egész éven át jelen vannak, így ajánlatos mindennap fényvédelmet alkalmazni.

Jelek és tünetek

Napsugárzás okozta károsodások az arcbőrön

A tünetek között szerepel a közvetlen és közvetett DNS-károsodás, az UV-sugárzás hatására történő szabadgyökképződés, és a kollagén lebomlása, melynek eredményeként ráncok jelennek meg és a bőr idő előtt öregedni kezd. Mivel az arc, a kéz és a dekoltázs nagyobb mértékben ki van téve az UV-sugárzásnak, mint a test többi része, ezeknek a területeknek – különösen az arcbőrnek – egész éven át specifikus és következetes védelemre van szükségük, hogy az öregedés látható jeleit csökkenteni lehessen.


Ahogy a bőr – természetes ütemben vagy idő előtt – idősödik, változáson megy keresztül. Ennek a folyamatnak a jellegzetes kísérőjelenségei a következők:

  • Finom ráncok és redők alakulnak ki
  • A bőrszín egyenetlenné válik (diszpigmentáció)
  • Májfoltok (barna pigmentfoltok)
A túl sok napsugárzás szoláris elasztózis kialakulásához is vezethet – ebben az esetben a bőr sárgás színű lesz és megvastagszik. 
A túlzott mértékű UV-sugárzás idő előtti öregedéshez vezet.
A túlzott mértékű UV-sugárzás idő előtti öregedéshez vezet.
Napsugárzás okozta károsodások az arcbőrön
Az UVA-sugarak mélyen behatolnak a bőr alsóbb rétegeibe és rövid, valamint hosszú távú károsodást okozhatnak.

Ha bármilyen kétsége merül fel bármely, nap által okozott károsodással kapcsolatban, javasoljuk, keresse fel háziorvosát vagy bőrgyógyászát.

Okok és kiváltó tényezők

Az öregedés két fajtája

Kétféle öregedés létezik: intrinzik öregedés (mely belső okokból megy végbe és kronologikus öregedés néven is ismert), valamint extrinzik (azaz külső okokra visszavezethető) öregedés.

Az intrinzik öregedés szükségszerű és befolyásolhatatlan. Fő tényezői közé tartoznak az etnikai jellemzők, a hormonális változások és az egyéni anatómiai jellegzetességek.

Az extrinzik öregedés ezzel szemben befolyásolható. Ebben a folyamatban a legfontosabb tényezők a környezeti feltételek, a kábítószerek, a dohányzás és az UV-sugárzás.

Annak érdekében, hogy az extrinzik öregedés hatásait a lehető legkisebbre csökkenthesse, alkalmazzon egész éven át, mindennap fényvédelmet, kerülje a túlzott mértékű napfényt, valamint tartózkodjon a droghasználattól és a dohányzástól.


Tudjon meg többet az öregedő bőrről általában

Tudjon meg többet a napsugárzás bőrre gyakorolt hatásairól  

Az idősödő bőr veszít rugalmasságából
Az idősödő bőr veszít rugalmasságából

A bőrt érő UV-sugárzás

A bőr öregedésének tüneteit akár 90%-ban az UV-sugárzás okozza*.

Az UVA-sugarak mélyen behatolnak a bőr alatti szövetekbe és ott olyan hosszabb távú, nap okozta károsodásokat idéznek elő, mint a bőröregedés, a fénykiütés és a bőrrák. Az UVB-sugarak a bőr felsőbb rétegeibe hatolnak be és napégést okoznak, valamint károsítják a DNS-t a sejtekben.

A fényvédelem, amely megelőzi a napfény okozta öregedést
Ajánlatos fényvédelmet alkalmazni – az UVA- és UVB-sugarak károsíthatják a bőrt.

Noha az UVA-sugarak kevésbé intenzívek, mint az UVB-sugarak, 30-szor, vagy akár 50-szer nagyobb mértékben fordulnak elő, és nagyjából azonos intenzitással vannak jelen napkelte és napnyugta között az egész év során. Mivel a felhőkön és az üvegen is áthatolnak, fontos, hogy a hosszú távú károsodás megelőzésére mindennap alkalmazzunk fényvédelmet.

* Forrás: Ramos-e-Silva et al., ‘Anti-aging cosmetics: Facts and controversies’. Clin Dermatol. 2013 Nov-Dec; 31(6): 750-8.

Mielőtt még a nap által előidézett bőrkárosodás láthatóvá válik, már felismerhető az UV-kamera felvételén

Nap által előidézett bőrkárosodás az UV-kamera felvételén
A fényvédelem, amely megelőzi a napfény okozta öregedést
Normál UV kamera
Megoldások

Egész éven át tartó védelem

Sokszor és sok helyen szó esik a fényvédelem használatának fontosságáról. Széles körben ismertek a veszélyek, amelyek azzal járnak, ha az ember védelem nélkül és túlzott mértékben teszi ki bőrét az UVA- és UVB-sugaraknak. Szinte mindenki, aki nyaralni indul, fontosnak tartja, hogy napozóterméket is vigyen magával. Ez az alkalmi használat mindenképpen segít a napégés és a hosszú távú, UV-okozta károsodás megelőzésében, de a test azon részeinek, amelyek folyamatosan ki vannak téve az UV-sugaraknak – ilyen például az arc, a kezek és a dekoltázs – szükségük van a rendszeresebb fényvédelemre, hogy a bőr idő előtti öregedése elkerülhető legyen.

Csak akkor értjük meg igazán, és csak akkor vesszük komolyan a napsugárzás és a bőr idő előtti öregedése közötti összefüggést, amikor az öregedés első jelei már láthatóvá váltak.

Lehet, hogy ez akkor következik be, amikor megjelennek a ráncok és a finom redők.

Azonban az idő előtti öregedés megelőzésére egész éven át, napi rendszerességgel kell fényvédelmet alkalmazni. 

Tudjon meg többet az öregedő bőrről általában

Tudjon meg többet a ráncokról 


Mindennapos öregedésgátló fényvédelem
Az egész éven át tartó fényvédelem ngyon ajánlott

Az idő előtti öregedés megelőzése

Az Eucerin Sun Anti-Age napozó krém arcra FF50 termék kiemelkedő szintű fényvédelmet nyújt, és kifejezetten az arcbőr igényeihez igazodik.

Három fő előnye van: a széles spektrumú, fotostabil UV-szűrőrendszer (UVA- és UVB-védelem), a biológiai sejtvédelem és a hatékony összetevők, melyek eredményesen veszik fel a harcot az öregedés már meglevő jeleivel szemben.

Formulájában hatékony antioxidánsok, licochalcone A és glicirretinsav segítik a DNS-védelmet. A hialuronsav két formája (az alacsony és a magas molekulasúlyú változat) láthatóan csökkenti a ráncokat az arcon és a dekoltázs területén.

A formula textúrája könnyű és kellemes, mely nem hagy zsíros érzést maga után. Ideális sminkalap, és bizonyított, hogy még az érzékeny bőr is rendkívül jól tolerálja. Mindezek a tulajdonságok ideális fényvédővé teszik, mely kiválóan alkalmazható a mindennapi bőrápolásban.

Tudjon meg többet az Eucerin Sun Anti-Age napozó krém arcra FF50 termékről

A bőr idő előtti öregedésének megelőzése
A bőr idő előtti öregedése megelőzhető

Mielőtt még a nap által előidézett bőrkárosodás láthatóvá válik, már felismerhető az UV-kamera felvételén.

Nap által előidézett bőrkárosodás
Normál kamera felvétele
Normál UV kamera