Az öregedés jelei – Általános bőröregedés

8 perc olvasási idő
Tovább

Nagyjából 25 éves kortól kezdve kezdenek láthatóvá válni a bőr felszínén az idősödés első jelei. Először a finom ráncocskák jelennek meg, majd idővel kialakulnak a barázdák, és észrevehetővé válik, hogy a bőr veszít feszességéből, rugalmasságából.

A bőr öregedésének számos különböző oka lehet. Ezek közül sok teljesen természetes és megváltoztathatatlan. Azonban van néhány tényező, mely a bőr idő előtti öregedéséhez vezethet, és ezek befolyásolhatók. Az életmód és a bőrápolás holisztikus megközelítése segíthet csökkenteni a bőr öregedésének látható jeleit és megelőzheti a bőr idő előtti öregedését.

Ha megértjük, hogy a belső és külső tényezők milyen módon hatnak a bőr struktúrájára és működésére, könnyebben hozhatunk helyes döntéseket hozni a bőr kezelésével és ápolásával kapcsolatban.

Jelek És Tünetek

A bőröregedés látható jelei

Az öregedő bőrnek általában három fő ismérve van. Mindegyik különböző módon befolyásolja az arc kinézetét.

A bőr struktúrája idővel megváltozik. Az öregedés első jele általában a finom ráncok és redők megjelenése.
A bőr megereszkedése a feszesség csökkenésének jele.
Ahogy a bőrünk veszít rugalmasságából, feszessége csökken és mélyebb ráncok alakulnak ki.

Ráncok

Az idősödés első észrevehető jele, mely hozzávetőlegesen 25 éves kortól tapasztalható, a finom ráncok és barázdák megjelenése. Ezek az arc különböző részein jelennek meg, és könnyű felfedezni őket. Elsőként finom vonalak tűnnek fel. Ezek apró, nem mély ráncok, melyek a szemek külső sarkánál alakulnak ki – nevetőráncoknak vagy szarkalábaknak is nevezik őket. A homlok ráncai vízszintes vonalakként válnak láthatóvá. Az arckifejezések váltakozásának hatására idővel mélyebbekké válnak, míg a két szemöldök közötti kisebb, függőleges vonalakat a szemöldökráncolás alakítja ki. Az orr és a száj között mélyebb ráncok, úgynevezett nazolabiális redők jelennek meg. Ezek a bőr megereszkedésével hozhatók összefüggésbe, és gyakran járnak együtt a feszesség csökkenésével, majd ahogy a bőr egyre érettebbé válik, a rugalmasság csökkenésével.

A feszesség csökkenése

A bőr feszességének csökkenését olykor nem könnyű felismerni, néha úgy utalunk rá, hogy a bőr megereszkedett, az arc körvonalainak határozottsága csökkent, „pulykanyak” alakult ki, a megjelenés mindig fáradt, nyúzott benyomást kelt. A bőr tömörségének csökkenésétől vagy a ráncok megjelenésétől eltérően a feszességvesztés az arc egész jellegét megváltoztatja, mégpedig oly módon, hogy az átalakulás egyértelmű, mégis nehéz rámutatni, hogy pontosan mi az, ami más lett. A legfeltűnőbb az, hogy a bőr feszességének csökkenése miatt megereszkedett arckontúr negatív, szomorú, szenvedő kifejezést kölcsönöz az arcnak. Ez pedig az ember hangulatának, egyéniségének téves megítéléséhez vezet.

Okok És Kiváltó Tényezők

A bőröregedés a bőr minden rétegében zajló folyamat

A bőr mélyebb rétegeiben végbemenő változások a felszínen az örgedés jeleiként válnak láthatóvá.

Epidermális rétegek A hámsejtek lassabb ütemű cserélődése és a csökkent lipidtermelés következményeként megnő az esély arra, hogy a bőrfelszín érdessé válik és kiszárad. A bőrnek ez a bizonyos rétege az idősödéssel egyre érzékenyebbé válik az UV-sugárzásra. A bőr öngyógyító folyamatai veszítenek hatékonyságukból és az immunrendszer gyengülése gyakoribb bőrfertőzésekhez, valamint a sebgyógyulás lassulásához vezethetnek.

Dermális rétegek A 25. életév után a kollagénnek – a bőr egyik „építőkövének” – mennyisége évente 1%-kal csökken. A bőr szerkezete károsodik, és egyre nagyobb valószínűséggel alakulnak ki finom ráncok és redők. Ahogy bőrünk érik, rugalmassága folyamatosan csökken, és mélyebb ráncok jelennek meg. A fiatal bőr nagy mennyiségben tartalmaz hialuronsavat, melynek termelődése az évek múlásával lelassul, így a hámsejtek kevésbé hatékonyan kötik meg a vizet és a bőr szárazabbá válik. Emellett a bőr gyengébb lesz, és hajlamosabbá válik a károsodásra, valamint arra, hogy a benne futó hajszálerek elszakadjanak. A gyengébb mikrokeringés miatt a vér kevésbé hatékonyan szállítja a tápanyagokat és az oxigént a bőrfelszín felé, s ennek eredményeként a fiatalos bőrre jellemző rózsás ragyogás csökken.

Szubdermális rétegek A mélyebb rétegekben a legjelentősebb változás az, hogy a zsírszövet rétegében a lipidtároló sejtek mérete és száma is csökken. Ennek a visszaesésnek a továbbgyűrűző hatásaként a bőrfeszesség csökken, mély ráncok alakulhatnak ki, az arc beesetté válik és a sebgyógyulás folyamata zavart szenved.

Az öregedés hatására minden egyes bőrrétegben megfigyelhetők változások, melyek befolyásolják mind a bőr külső megjelenését, mind belső állományát.

Az öregedés belső okai

Az arcbőr öregedésének néhány oka elkerülhetetlen, ezeket nem tudjuk megváltoztatni. A biológiai életkor határozza meg a bőr strukturális változásait és a sejtfunkciók hatékonyságát. Ezek az évek múlásával egyre lassulnak.

A fiatal bőrben, a rétegek közötti szoros kapcsolat hatékony nedv- és tápanyagszállítást tesz lehetővé a látható rétegekhez.
Idővel ezek a kapcsolatok és rendszerek lelassulnak és kevésbé hatékonnyá válnak. Az eredmény a láthatóan öregedő bőr.

A gyenge vérkeringés azt jelenti, hogy a tápanyagok és az oxigén nehezebben jutnak el a bőrfelszínhez. A fiatal bőrre jellemző sugárzás elhalványul és a bőr fakóvá válik.

A genetikai tényezőknek kulcsszerepük van abban, hogy a bőr hogyan öregszik. Az etnikai hovatartozás és az, hogy milyen a velünk született bőrtípusunk, erősen befolyásolja, milyen gyorsan jelennek meg az öregedés jelei a bőr felületén. Például a világos, érzékeny bőr hajlamos a korai ráncképződésre, míg az ázsiaiak esetében az egyenetlen bőrszín és a ráncok általában csak későbbi életkorban alakulnak ki. Az életkorral összefüggő bőrszárazság is ok-okozati összefüggésben állhat az egyén genetikai adottságaival.

Olvasson többet arról, hogyan befolyásolja az etnikai hovatartozás a bőr állapotát

Az öregedés külső okai

Azok a külső tényezők, melyek befolyásolják a bőr öregedésének ütemét, mind ugyanarra a folyamatra vezethetők vissza: az oxidatív stresszre. Ennek lényege, hogy a szervezetben szabadgyököknek nevezett molekulák szabadulnak fel, melyekben az egyik külső elektronhéjon egy párosítatlan elektron található. A szabadgyökök a sejtek szerkezetének krosítása által idézik elő az öregedést.

Normál körülmények között a szabadgyököket befogják és semlegesítik a bőrben található antioxidánsok, azok a molekulák, amelyek képesek magukba zárni és megállítani ezeket az agresszív kémiai anyagokat. Azonban a bőr szabadgyököket semlegesítő képessége idővel csökken. Ennek következményeként a hámsejtek minden része károsodik. Az oxidatív stresszt többféle életmódbeli tényező is kiválthatja és felerősítheti.

A bőr próbálja megvédeni önmagát a napsugárzás káros hatásaitól, és ez szeplők és a hiperpigmentáció kialakulását okozza.
A városi légszennyeződés felgyorsíthatja a szabadgyökök káros hatásait, különösen ha túlzott napsugárzással társul.

Napfény
Az elsődleges külső tényező a napsugárzás, amely az oxidatív stresszen keresztül a bőr öregedéséért felelős. Kárt okoz mind a tartós napsugárzás, mind az UV-sugaraknak való mindennapos kitettség, amit fény miatti öregedésnek hívunk, és az egyenetlen pigmentációért is felelős.

Környezetszennyezés
A bőr leginkább a városokban van kitéve a szennyeződésnek, ami a kiválthatja a káros szabadgyökök kibocsátását. Ezenkívül a légszennyeződés az oxidatív stressz felgyorsításával rontja a napsugárzás bőrkárosító hatásait is.

Dohányzás
A cigarettában található vegyi anyagok és a nikotin felelősek a szabadgyökök számának látványos emelkedéséért a bőrben. Csakúgy, mint a légszennyezés, fokozzák a napsugárzás hatását, ami oxidatív stresszhez vezet.

Táplálkozás Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek képesek semlegesíteni a bőrt károsító, az öregedést felgyorsító szabadgyököket. Az olyan étrend, mely nem tartalmaz antioxidánsokat, nem képes lelassítani az általános bőröregedést. Az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök és zöldségek bőséges fogyasztásával sokat tehetünk idősödő bőrünk védelméért.

Nem megfelelő bőrápolás
Ha a bőr nem kapja meg a szükséges ápolást, gyorsabban öregszik. A bőrtípusnak megfelelő termékekkel végzett alapos tisztítás és a bőr legfőbb problémáira célzottan ható bőrápolók alkalmazása nagymértékben meghatározza a bőr állapotát. A hatékony fényvédelem is kulcsfontosságú a bőr idő előtti öregedésének megakadályozásában.

A bőr belső és külső tényezők együttes hatásának eredményeképpen öregszik. Ezeknek a tényezőknek a megismerése segít az idősödő bőr megfelelő ápolásában, az öregedés látható jeleinek csökkentésében és a bőr idő előtti öregedésének megelőzésében.

Megoldások

Az öregedésre ható tényezők minimalizálása

A bőr öregedési folyamatának megértése alapján dönthetjük el, melyik számunkra a bőrápolás legjobb módja. Az öregedés három legfontosabb jele: a finom redők és ráncok megjelenése, a bőrtömörség csökkenése, valamint a bőr rugalmasságának csökkenése és a mély ráncok kialakulása. Ha még mindig nem biztos benne, melyik termékek illenek a legjobban bőrének szükségleteihez, bőrtesztünk hasznos diagnosztikai eszköz lehet.

Az életmód és a bőrápolás holisztikus megközelítése segíthet megelőzni a bőr idő előtti öregedését és csökkentheti az idősödés látható jeleinek kialakulását a bőrön.

A bőséges alvás sokat segíthet, ami a holisztikus, öregedést megelőző gondolkodásmód része.
A megfelelő élelmiszerek fogyasztása a megelőzés holisztikus megközelítésének része lehet.

Életmód
Mivel a külső bőröregedés első számú kiváltó oka az oxidatív stressz, életmódbeli változásra kell törekedni a hatások lehető legerőteljesebb csökkentése érdekében. 

Táplálkozás
A sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó egészséges táplálkozás  biztosítja az antioxidánsok bevitelét, s ez segít korlátozni a szabadgyökök bőrre gyakorolt káros hatásait. Érdemes minél változatosabban táplálkozni, bár egyes élelmiszerek különösen magas antioxidáns tartalmukról, sőt bőrvédő hatásukról ismertek. Ilyen a sárgarépa, sárgabarack és általában a narancsszínű vagy sárga gyümölcsök és zöldségek, az áfonya, a zöld leveles zöldségek, kaliforniai paprika, paradicsom, bab és más hüvelyesek, halak -különösen a lazac, valamint a diófélék.

Mint ahogy vannak előnyben részesítendő élelmiszerek, ugyanúgy bizonyítást nyert, hogy másokat jobb elkerülnünk. Azt tapasztalták, hogy a túl magas zsír- és szénhidrát tartalmú táplálkozás elősegíti az öregedést.

Dohányzás
A dohányzás jelentősen felgyorsítja az öregedést, csökkenti a bőr rugalmasságát és fakóvá teszi a bőrt. A dohányzásról való leszokás, vagyis a cigarettában található vegyi anyagok és a nikotin elhagyása, segít javítani a bőr állapotát.

Bőrápolás


A bőr minden életszakaszban változik, és a bőrápolásnak tükröznie kell az idő múlásával együtt járó megváltozott igényeket. 

A megfelelő bőrápolási rutin a holisztikus gondolkodásmód elengedhetetlen része, amellyel az öregedés összes jelét kezelhetjük: a bőrfeszesség csökkenését, a bőrtömörség csökkenését, a ráncokat és egyéb, ezekkel együtt járó zavarokat, mint amilyen az öregkori bőrszárazság vagy az öregedő bőr érzékennyé válása.

A rendszeres arctisztítás eltávolítja az oxidatív stesszt okozó vegyi anyagokat.
A hidratáló szemtapasz és a hidratáló arcmaszk javíthatja az bőr megjelenését.

Ha az Ön bőre egészséges, megfelelő bőrápolással biztosíthatja, hogy jó formában is maradjon. Ha nem ez a helyzet, a következetes bőrápolási rutin segíthet javítani bőre állapotát. A bőrápolási rutinnak három lépésből kell állnia: tisztításból, ápolásból és fényvédelemből.

A tisztítás során eltávolítjuk a bőrről a sminket, a szennyeződéseket és a vegyi anyagokat. Ez kulcsfontosságú, mivel a szennyezett levegőből a bőrre lerakódott vegyi anyagok oxidatív stresszt idézhetnek elő.

Az ápolás a bőr táplálását és hidratálását jelenti, és ezt mindig olyan termékkel kell végezni, mely igazodik az idősödéssel kapcsolatban legnagyobb súllyal jelentkező problémához. Ha célzottan kezeljük a problémát, a megfelelő termékek és a bennük lévő hatóanyagok, például a hialuronsav, a glicin-szaponin vagy a silymarin jelentősen javíthatják a bőr megjelenését. A bőr idő előtti öregedésének megelőzésében a legfontosabb lépés az UV-sugarak elleni védelem. A fényvédelemre használt terméket a bőr típusának és problémáinak figyelembevételével kell kiválasztani.

Tudjon meg többet az arc fényvédelméről

A színpigmenteket tartalmazó krémek a bőr árnyalatának egyenletessé tételére és a színhibák eltüntetésére, korrektorként is használhatók. Válasszon olyan terméket, mely egyenletesen vihető fel és nem alkot csíkokat a bőrön – így arcbőre fiatalosabb megjelenésű lesz.

Építsd fel a bőrápolási rutint