Idő előtti bőröregedés – Megelőzés

3 perc olvasási idő
Tovább

A bőr öregedésének számos oka teljesen természetes és kikerülhetetlen – ilyenek azok, amelyeket genetikai adottságaink és a hormonok határoznak meg. Azonban vannak külső tényezők – például ha túl sok napsütésnek tesszük ki bőrünket –, melyek a bőr idő előtti öregedését okozhatják. Az életmód tudatos kialakítása csökkentheti ezeknek a tényezőknek a hatását és segít, hogy a bőr hosszabb ideig megőrizze fiatalos külsejét.

Mi okozza a korai bőröregedést?

A túlzott napsugárzás – a helytelen vagy nem kellő mértékű fényvédelemmel együtt – több mint 80%-ban felelős a bőr idő előtti öregedéséért.

Az idő előtti bőröregedésért 80%-ban az UVA/UVB-sugárzás a felelős.
Ha a káros UV-sugárzás túlzott mértékben éri a bőrt, napégés alakulhat ki.

Az UVA- és UVB-sugarak szabadgyököket szabadítanak fel a szervezetben – ez a folyamat oxidatív stressz néven ismert. A szabadgyökök károsítják a hámsejteket és felgyorsítják a fény okozta öregedést. A bőr barnulással és az epidermisz megvastagodásával védekezik, de ezek a reakciók csak egy bizonyos határig képesek védelmet nyújtani a napsugárzás ellen. Ez a határ egyénenként változó, és ha átlépik, annak következménye a bőr maradandó károsodása és azöregedés látható jeleinek kialakulása: ráncok jelennek meg, a feszesség csökken, és a rugalmasság elveszítésével mély ráncok alakulnak ki.
Ha túlzott mértékben éri a bőrt a káros UV-sugárzás, annak következménye napégés, egyenetlen pigmentáció, és a legrosszabb esetben akár még bőrrák is lehet. Tudjon meg többet az UVA- és UVB-sugárzásról itt.
Más külső tényezők is kiválthatnak oxidatív stresszt és ezáltal hozzájárulhatnak az idő előtti bőröregedéshez. Ezek közé tartoznak a következők:

  • Környezetszennyezés
  • Dohányzás
  • Étrend
  • Helytelen bőrápolás

Hogyan védhetem meg a bőröm az idő előtti öregedéstől?

A következő életmódbeli változtatások segítenek megvédeni a bőrt az oxidatív stressztől és megelőzik a korai bőröregedést:

A megfelelő fényvédő segíthet megelőzni az idő előtti öregedést.
Kerülje a túlzott napsugárzást és használjon megfelelő fényvédelmet

Egy kis napsütés jó dolog, de ahhoz, hogy megelőzhessük a korai bőröregedést, korlátoznunk kell az időt, amíg napsugárzásnak tesszük ki a bőrünket. A fényvédelem felelősségteljes alkalmazása abban is segít, hogy a bőrünk hosszabb ideig megőrizze fiatalos külsejét. Azt ajánljuk, hogy tegye a napi bőrápolási rutin részévé a megfelelő fényvédő termékek használatát. Az Ön számára az a megfelelő fényvédő, amely illik bőrtípusához és természetes bőrszínéhez, illetve a pigmentáció mértékéhez. A fényvédelem szintje változó lehet attól függően, hogy hol él és milyen intenzitású napsugárzás éri a bőrét.
A friss gyümölcsök és zöldségek gazdagok az olyan antioxidánsokban, mint a C-vitamin, A-vitamin és E-vitamin.
Táplálkozzon egészségesen

A kiegyensúlyozott, friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend jó forrása az antioxidánsoknak (ezek azok a molekulák, melyek semlegesítik a szabadgyököket). Ha megváltoztatja étrendjét és többet fogyaszt ezekből a kulcsfontosságú élelmiszerekből, azzal segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt és megelőzheti a korai öregedést. Az egészséges táplálkozás lassíthatja az általános bőröregedés folyamatát is.

Védje bőrét a szennyezett levegőtől

A légszennyezés, mely a legtöbb városra jellemző, szintén előidézheti szabadgyökök képződését és súlyosbíthatja a napsugárzás hatásait, felerősítve ezzel az oxidatív stresszt. Ha mindennap a megfelelő fényvédő termékekkel óvja bőrét, lelassíthatja ezt a folyamatot.

Próbálja kerülni a dohányzást

A cigarettában levő vegyi anyagok és nikotin a szennyezett levegőhöz hasonlóan oxidatív stresszt idéznek elő. A dohányzás abbahagyása segít megelőzni a bőr idő előtti öregedését.
A kímélő arctisztító anélkül tisztítja meg a bőrt, hogy kiszárítaná.
Válasszon olyan arcápoló terméket, amelyet az Önnek legfontosabb probléma megoldására terveztek.
A megfelelő napi bőrápolási rutin

Bizonyos vegyi anyagok, mint például a felületaktív anyagok túl kíméletlenek lehetnek lehetnek a bőrhöz – oxidatív stresszt idéznek elő, ami korai öregedéshez vezet. A jó bőrápolási rutin segít megelőzni a korai öregedést és lelassítja az általános bőröregedés látható jeleinek kialakulását. A következő rutin alkalmazását javasoljuk:

Tisztítsa meg bőrét és távolítsa el a sminket és a szennyeződéseket. A kímélő arctisztító nem veszi igénybe és nem szárítja ki a bőrt. Tonikkal készítse elő bőrét az ápolásra.

Védelem. Az arc fényvédelmének helyet kell kapnia a reggeli arcápolásban.

Ápolja bőrét olyan arckrémmel, mely a bőrt szükségleteinek megfelelően hidratálja és táplálja. Aszerint válasszon terméket, hogy mi okozza az Ön számára a legfőbb gondot az öregedéssel kapcsolatban: a finom barázdák és ráncok megjelenése, a bőrfeszesség csökkenése, a rugalmasság csökkenése vagy a mély ráncok kialakulása.