Mi is az izzadás és – Hogyan hat az emberekre?

5 perc olvasási idő
Tovább

Az izzadás, vagy más néven verejtékezés, teljesen természetes folyamat: egy nagyon fontos fiziológiai, testi reakció a meleg hőmérsékletre vagy fizikai tevékenységre. Az embereknél az ekkrin mirigyeken keresztül, párologtatással leadott hő kardinális jelentőségű a testmozgás vagy szélsőséges környezeti hatások alkalmával, különösen akkor, ha a külső közeg hőmérséklete magasabb az emberi test hőjétől. Az izzadást érzelmi feszültség is kiválthatja.

Jelek És Tünetek

Mi az izzadás?

Amikor izzadunk, általában a testünk próbál minket hűvösen tartani. A legtöbb esetben az izzadás a meleg hőmérsékletre, a testmozgásra vagy bizonyos érzelmi helyzetekre történő reakció. Ahogy az izzadtság elpárolog a bőrről, hőenergiát szív magába a testből és így lehűt minket.

Az izzadás a hőszabályozás egyik természetes folyamata.

A nedvesség leginkább a hónaljakon, kezeken és arcon jelenik meg. Azonban kellemetlen lehet, amikor az izzadság jelei észrevehetővé válnak. Különösen a hónaljaknál, amikor izzadságfoltok keletkezhetnek a ruhán. Emellett az izzadási anyagcserét segítő baktérium kellemetlen szagokat is áraszthat.

Az izzadás mennyisége jelentősen eltér a különböző embereknél. A napi átlagos mennyiség 0,1 és 1 liter között szokott lenni.
Amikor túlzott izzadás lép fel (ha indokolatlanul és erőteljesen izzadunk) hiperhidrózisról beszélünk.

Okok És Kiváltó Tényezők

AZ IZZADÁS LEGFŐBB OKAI ÉS KIVÁLTÓ TÉNYEZŐI

Bőrünk különböző típusú mirigyeket tartalmaz, és ezek közül az egyik az izzadásért felel. Amikor ezek jelzést kapnak az agytól, a pórusokon keresztül verejtékezni kezdenek.

Az ekkrin mirigyek nagy mennyiségű "nedves izzadságot" okoznak.
Válasszon világos vagy nagyon sötét színű ruházatot, mely képes elfedni az izzadás jeleit.

Amint az agyunk észleli, hogy testünk hőmérséklete 37° C/98,6° F fölé emelkedik, azonnal jelzést küld a verejtékmirigyeknek, hogy folyadékot képezzenek. A folyadék - vagy izzadság -  lehűti a bőr felszínét a kipárolgás révén. Amikor melegünk van, fizikailag aktívak, idegesek vagy stresszesek vagyunk, a verejtékmirigyek izzadtságot termelnek.


Csak a hónaljban 25-50 ezer verejtékmirigy található.


Ez egyébként csak egy elenyésző része az összes verejtékmirigynek (körülbelül 1,6 - 4 milliónyi verejtékmirigy van  testünkben). A legsűrűbben a hónaljak, kezek és talpak területén találhatóak. Mivel az izzadtság nagyobb valószínűséggel sűrűsödik össze a karjaink alatt - például a ruhák miatt -, itt válik leginkább észrevehetővé. A friss izzadtság önmagában szagtalan, viszont izzadságfoltokat eredményezhet, ami mások számára is látható. A nemkívánt és kellemetlen testszag  csak akkor jelenik meg, amikor a baktériumok elkezdik táplálni a fehérjéket és lipideket.

Az izzadság két típusa

Testünkben két típusú izzadságmirigy található: ekkrin és apokrin.

Az izzadságmirigyek a verejtéket a pórusokon keresztül engedik ki.

Az ekkrin mirigyek egész testünkön megtalálhatóak, és a hőszabályozásért felelnek. Az ekkrin által kibocsájtott izzadság általában színtelen és szagtalan. 99%-ban vizet, különféle sókat és aminosavakat tartalmaz.

Az apokrin mirigyek a test csak bizonyos pontjain koncentrálódnak; a hónaljakon, a nemi szervek környékén, a fejbőrön (szőrtüszőkkel ellátott területen) - és akár a stressz is működésbe hozhatja őket.

A pubertás korban aktiválódó apokrin mirigyek által termelt izzadság fehérjékben és lipidekben gazdag. Testünkben kevesebb az apokrin mirigyektől származó, mint ekkrinek által termelt veríték. Az apokrin mrigyek összetétele azonban vonzza a baktériumokat, amelyek aztán a kellemetlen testszagért felelősek. Apokrin típusú izzadás játszik közre a sárga izzadságfoltok kialakulásánál is.

Kétféle izzadság-típust különböztetünk meg:

  • A hő okozta izzadás során a megemelkedett hőmérséklet vagy fizikai tevékenység csak az ekkrin mirigyeit aktiválja.
  • Az érzelmileg stresszes szituációk okozzák mindkét mirigy - ekkrin és apokrin - aktiválódását: az ekkrin mirigyek nagy mennyiségű "nedves izzadságot" termelnek. Ezen felül az apokrin mirigyek kis mennyiségű izzadságot prdukálnak, amely azonban fehérjében és lipdben gazdag és ezáltal vonzza a kellemetlen testszag kialakulásáért felelős baktériumokat.

Hozzájáruló Tényezők

Izzadás - NEM CSAK VEREJTÉKEZÉS

Genetikai tényezők és öröklött hajlamok befolyásolják leginkább, hogy mennyit izzadunk. Ezek határozzák meg például a verejtékmirigyek arányát és pozícióját testüknben.

A stressz vagy az idegeskedés izzadást okozhat.

Vannak azonban más tényezők, amelyek közrejátszanak az izzadásban:

  • Fizikai tevékenység
  • Éghajlat
  • Stressz és idegesség
  • Hormonális változások, mint a pubertáskor, terhesség vagy menopauza
  • Néhány anyagcserével kapcsolatos betegség (cukorbetgség, nem megfelelően működő pajzsmirigy)

Más dolgok is befolyással bírnak az izzadság mennyiségére. Például a drogok, az alkohol, a nikotin, a kávé vagy a nagyon fűszeres ételek.

Megoldások

HOGYAN KEZELJÜK AZ IZZADÁST?

Az izzadásnak ugyan nincsen "ellenszere", az ugyanis egy teljesen természetes és szükséges testi folyamat, a hónalj környékén való izzadás és a kellemetlen mellékhatások, mint a testszag, csökkenthetőek.

Az Eucerin® 48 órás izzadásgátló golyós dezodor segít megelőzni a testszag kialakulását és súlyosbodását.

Kozmetikailag kétféleképp lehet a hónaljaknál jelentkező izzadságot kezelni:

  1. Dezodorok
  2. Izzadásgátlók

Hogyan működnek a dezodorok?

A dezodorok hatékonyan meggátolják a testszag kialakulását és súlyosbodását. Ennek hatékonyságához különféle irányelvekre és sokféle összetevőre van szükség:

Ha Önnek érzékeny a bőre, megfelelő dezodort kell választania.

A dezodorok olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek elnyelik a szagokért felelős baktériumokat (bakteriosztázisként is ismert) vagy lelassítják azok újraképződését. A fertőtlenítőszerek csökkentik a baktériumok mennyiségét és a bőrfelszín savas pH értékének növelésével lelassítják a baktériumok növekedését. Ezeknek a hatékony anyagoknak köszönhetően csökken a testszag kialakulásának lehetősége.

Azonban a dezodoroknak nincsen számottevő befolyásuk arra, hogy mennyit izzadunk. Sok deozodorban találhatunk még hozzáadott illatanyagokat is, hogy jobban palástolják a szagokat. Más irritálóktól eltekintve, legyen az alkohol, tartósítószer vagy színezék, az illatanyagok az egyik leggyakoribb okai annak, hogy bizonyos dezodorok néhány embernél allergiás reakciókat váltanak ki.

Klinikai kutatások által bizonyított, hogy az összes Eucerin® termék különösen bőrbarát. Még az egyes dezodorokkal szembeni intolerancia, ekcéma vagy atópiás dermatitisz esetén is 24 órás védelmet nyújt a testszagokkal szemben.

Így működnek az izzadásgátlók

A dezodorok olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek elnyelik a szagokért felelős baktériumokat vagy lelassítják azok újraképződését.
A borotválkozás bőrirritációt okozhat.

Az összes izzadásgátló alumíniumsót tartalmaz, mint az alumínium-klorohidrát (ACH) vagy az alumínium klorid (AC). Ezek az ekkrin és apokrin verejtékmirigyekre vannak hatással; részben és visszafordíthatóan elzárják a verejtékmirigyek kivezetőnyílását, és így csökkentink az izzadság mennyiségét. A kevesebb izzadságnak köszönhetően, kisebb a nedvesség és észlelhetően kisebb a testszag. A leghatékonyabb összetevő az alumínium klorid: az ugyanis alacsonyabb pH értékkel rendelkeznek és kisebb molekulákból áll, így kivezetőnyílások mélyebb pontjaira eljut, ezáltal pedig képes hosszabb ideig elzárva tartani azokat.

Amennyiben még a leghatékonyabb izzadásgátlók esetén is erős izzadás tapasztalható, akkor lehet, hogy Önnek hiperhidrózisa van.

Ha Önnek érzékeny vagy sérült a bőre, allergiás vagy ekcémás - vagy csak nagyon erősen izzad - különösen fontos, hogy az Ön bőrtípusának megfelelő dezodort használjon.

Attention

Fontos, hogy bőre igényeinek és típusának megfelelő dezodort vagy izzadásgátlót használjon.