Dezodor intolerancia – Érzékeny bőrön

2 perc olvasási idő
Tovább

A dezodorokat és az izzadásgátlókat általában biztonságos termékeknek tartják. Azonban nagyon érzékeny bőrű személyeknél jelentkezhetnek allergiás reakciók dezodorokra és izzadásgátlókra.

Jelek És Tünetek

DEZODOR INTOLERANCIA: HONNAN TUDHATJA, HOGY ÖNNEK IS VAN

A dezodor intolerancia tüneteinek felismerése

A dezodor intolerancia leggyakoribb tünete, hogy azon a területen, ahol a terméket alkalmazzák, a bőr pikkelyes és kiütéses lesz. A hónalj területén tapasztalható égő, viszkető érzés szintén dezodor intoleranciára utalhat. Nagyon súlyos esetben nedvedző kidudorodások és váladékot kibocsátó hólyagok is kialakulnak. Ilyen reakciók a dezodorok és izzadásgátlók hatására hirtelen, az első alkalmazás után, vagy akár hónapokig tartó használat után is kialakulhatnak.

Okok És Kiváltó Tényezők

A DEZODOR INTOLERANCIA OKAI

Számos vegyi anyag lehet felelős a dezodorok és izzadásgátlók használatakor kialakuló bőrgyulladásért. A leggyakrabban jelenlévő allergén anyagok, amelyek ilyen reakciót okzhatnak, az illatanyagok és a velük kapcsolatos összetevők, így az illóolajok és a biológiai adalékok. A behatolást elősegítő adalékok, például az alkoholok nagyban fokozzák ezt a hatást. Ezek közül a reakciók közül néhány a hónalj területén kiütéseket okoz, ezt kontakt ekcémának* is nevezik.

Attention

Ha a bőre bármire érzékeny, fontos, hogy konzultáljon bőrgyógyászával.

A Kialakulásban Közrejátszó Tényezők

MÁS JELLEGŰ BŐRÉRZÉKENYSÉG MIATT KIALAKULÓ INTOLERANCIA

A borotválás további bőrirritációt okozhat

Az ekcémától vagy atópiás bőrgyulladástól szenvedő személyek hajlamosabbak lehetnek allergiás reakciót mutatni a dezodorokra, különösen az olyan termékek esetében, amelyek illatanyagot vagy alkoholt tartalmaznak. Az illatanyagmentes és alkoholt nem tartalmazó dezodorok és izzadásgátlók használata minimálisra csökkenti az allergiás reakció kockázatát.

Megoldások

DEZODOR INTOLERANCIA: MEGELŐZÉS ÉS TIPPEK

Az új dezodorokat mindig tesztelje az alkarján, mielőtt rendszeresen használni kezdené őket.

Ha Ön atópiás bőrgyulladásban szenved vagy tudja, hogy bőre nagyon érzékeny, mindenképp olyan dezodort használjon, amely mentes a leggyakoribb, kontakt ekcémát* okozó allergénektől, így az illatanyagoktól és az alkoholtól. Mielőtt elkezd használni egy új dezodort, ajánlatos először az alkarjára felvinnie, hogy kiderüljön, bőre nem mutat-e allergiás reakciót az új termékre.

Például az Eucerin® Golyós dezodor érzékeny bőrre termék mentes az olyan irritáló anyagoktól, mint az alkohol, az illatanyag, a színezőanyag és a tartósítószer, ezért bőrbarát.

Az Eucerin® Golyós dezodor érzékeny bőrre alkohol-, illatanyag-, színezőanyag- és tartósítószer-mentes termék.

Ha azt tapasztalja, hogy egy dezodor vagy izzadásgátló kontakt ekcémát* vált ki Önnél, azonnal hagyja abba a dezodor használatát, hogy elkerülje az irritációkeltő anyagokkal vagy allergénekkel való további érintkezést. Továbbá javasoljuk, próbálja abbahagyni hónalja borotválását és viseljen laza ruhákat, hogy elkerülje a további irritációt.

*A kontakt ekcéma olyan állapot, amelyben a bőr valamely anyaggal való közvetlen érintkezés után kivörösödik, fájni kezd vagy begyullad.

Attention

Ha bőrének állapota nem javul néhány napon belül, keressen fel egy bőrgyógyászt.