Dezodor használata

Dezodor intolerancia - érzékeny bőrön

A dezodorokat és az izzadásgátlókat általában biztonságos termékeknek tartják. Azonban nagyon érzékeny bőrű személyeknél jelentkezhetnek allergiás reakciók dezodorokra és izzadásgátlókra.

JELEK ÉS TÜNETEK

DEZODOR INTOLERANCIA: HONNAN TUDHATJA, HOGY ÖNNEK IS VAN

A dezodor intolerancia leggyakoribb tünete, hogy azon a területen, ahol a terméket alkalmazzák, a bőr pikkelyes és kiütéses lesz. A hónalj területén tapasztalható égő, viszkető érzés szintén dezodor intoleranciára utalhat. Nagyon súlyos esetben nedvedző kidudorodások és váladékot kibocsátó hólyagok is kialakulnak. Ilyen reakciók a dezodorok és izzadásgátlók hatására hirtelen, az első alkalmazás után, vagy akár hónapokig tartó használat után is kialakulhatnak.

Dezodor intolerancia
A dezodor intolerancia tüneteinek felismerése
OKOK ÉS KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

A DEZODOR INTOLERANCIA OKAI

Számos vegyi anyag lehet felelős a dezodorok és izzadásgátlók használatakor kialakuló bőrgyulladásért. A leggyakrabban jelenlévő allergén anyagok, amelyek ilyen reakciót okzhatnak, az illatanyagok és a velük kapcsolatos összetevők, így az illóolajok és a biológiai adalékok. A behatolást elősegítő adalékok, például az alkoholok nagyban fokozzák ezt a hatást. Ezek közül a reakciók közül néhány a hónalj területén kiütéseket okoz, ezt kontakt ekcémának* is nevezik.

Ha a bőre bármire érzékeny, fontos, hogy konzultáljon bőrgyógyászával.

A KIALAKULÁSBAN KÖZREJÁTSZÓ TÉNYEZŐK

MÁS JELLEGŰ BŐRÉRZÉKENYSÉG MIATT KIALAKULÓ INTOLERANCIA

Az ekcémától vagy atópiás bőrgyulladástól szenvedő személyek hajlamosabbak lehetnek allergiás reakciót mutatni a dezodorokra, különösen az olyan termékek esetében, amelyek illatanyagot vagy alkoholt tartalmaznak. Az illatanyagmentes és alkoholt nem tartalmazó dezodorok és izzadásgátlók használata minimálisra csökkenti az allergiás reakció kockázatát.

Borotvált hónalj
A borotválás további bőrirritációt okozhat
MEGOLDÁSOK

DEZODOR INTOLERANCIA: MEGELŐZÉS ÉS TIPPEK

Ha Ön atópiás bőrgyulladásban szenved vagy tudja, hogy bőre nagyon érzékeny, mindenképp olyan dezodort használjon, amely mentes a leggyakoribb, kontakt ekcémát* okozó allergénektől, így az illatanyagoktól és az alkoholtól. Mielőtt elkezd használni egy új dezodort, ajánlatos először az alkarjára felvinnie, hogy kiderüljön, bőre nem mutat-e allergiás reakciót az új termékre.

Például az Eucerin® Golyós dezodor érzékeny bőrre termék mentes az olyan irritáló anyagoktól, mint az alkohol, az illatanyag, a színezőanyag és a tartósítószer, ezért bőrbarát.

Dezodorteszt
Az új dezodorokat mindig tesztelje az alkarján, mielőtt rendszeresen használni kezdené őket.

Ha azt tapasztalja, hogy egy dezodor vagy izzadásgátló kontakt ekcémát* vált ki Önnél, azonnal hagyja abba a dezodor használatát, hogy elkerülje az irritációkeltő anyagokkal vagy allergénekkel való további érintkezést. Továbbá javasoljuk, próbálja abbahagyni hónalja borotválását és viseljen laza ruhákat, hogy elkerülje a további irritációt.

*A kontakt ekcéma olyan állapot, amelyben a bőr valamely anyaggal való közvetlen érintkezés után kivörösödik, fájni kezd vagy begyullad.

A dezodor használata
Az Eucerin® Golyós dezodor érzékeny bőrre alkohol-, illatanyag-, színezőanyag- és tartósítószer-mentes termék.

Ha bőrének állapota nem javul néhány napon belül, keressen fel egy bőrgyógyászt.