Nő Eucerin® Intenzív izzadásgátló pumpás spray-t használ

Túlzott izzadás Okok, tünetek és megoldások

Mindannyian izzadunk, mivel az izzadás egy teljesen természetes, testi folyamat. Azonban vannak esetek, amikor nagyon zavaró szinte az egész életre kiható problémaként jelentkezhet, ha túlzott és kontrollálhatatlan formában történik. Ezt a testi kondíciót nevezik hiperhidrózisnak, amely komoly terhet jelenthet az ezzel küzdők számára. Tudjon meg többet a heves izzadás különböző típusairól.

JELEK ÉS TÜNETEK

Túlzott izzadás - egy gyakori probléma

Az izzadás a normális testi működés része. Mindenki izzad, ha túl meleg van vagy ha valamilyen fizikai tevékenységet végez, mondjuk sportol: sós, átlátszó folyadék (99%-ban víz, 1%-ban só) termelődik és távozik az ekkrin-verejtékmirigyeken keresztül eképp lehűtve testünket

További izzadást okozhat a stressz és az idegesség: az ekkrin verejtékmirigyek mellett, az ún. apokrin mirigyek is aktiválódnak és viszonylag kis mennyiségű izzadást termelnek, amelynek azonban más az összetétele: proteinben és lipidekben gazdag. Ezeket a baktériumok lebontják és így kialakul a nemkívánt testszag.

A legtöbb ember tapasztalt már hirtelen keletkező és túlzott izzadást, például kemény edzés vagy forró időjárás esetén. Ezekben a helyzetekben testünk nagyobb mennyiségű nedvességet termel és bocsát ki. Ha ez a folyamat olyankor történik, amikor a körülmények azt nem indokolják (pl.: mérsékelt hőmérséklet vagy pihenés idején), hiperhidrózisról beszélhetünk. A hiperhidrózissal küzdő emberek hevesen izzadhatnak még akkor is, ha a külső körülményeiken változtatnak, például nem mennek ki a napra. Az ő verejtékmirigyeik túlzott aktivitást produkálnak.

A verejtékezés folyamatának illusztrációja
Az izzadságmirigyek pórusainkon keresztül verejtékeznek.

Hevesen izzadok vagy hiperhidrózisom van?

Heves izzadásról beszélünk, amikor...

Hiperhidrózisról beszélünk, amikor...

Terjedelmes izzadságfoltok jelennek meg a hónalj környékén, izzadségcseppektől gyöngyözik az arca és/vagy nedvessé válik a zoknija miközben mozgást végez vagy túl meleg időjárást tapasztal.

A normális izzadásgátlók nem nyújtanak megfelelő védelmet.

Bizonyos életmódváltások pozitívan befolyásolják az izzadását.

Ön lényegesen erőteljesebben izzad, mint mások.

Hetente legalább egyszer túlzott izzadást tapasztal.

A családján belül több hiperhidrózissal küzdő eset is fellelhető.

Gyanakszik, hogy netán egy rejtett orvosi kondíció állhat izzadásának hátterében.

A túlzott izzadás a mérsékelttől a komoly verejtékezésig terjedhet, amely akár hatalmas izzadságfoltokat eredményezhet, lábfeje izzadt, cipője gyakran kellemetlen szagúvá válik vagy kezei gyorsan nedvesednek.

A népesség 1% szenved túlzott és indokolatlan izzadástól.

A hiperhidrózis két fajtája

A hiperhidrózis kifejezést akkor használjuk, amikor a túlzott izzadás meghaladja a normális elvárásokat.
Két fő típuát különböztetjük  meg:

 • Amikor a túlzott izzadás bizonyos testrészeket érint, mint például a kezek, lábak, arc, hónalj, azt  elsődleges (idiopatikus) vagy fokális hiperhidrózisnak nevezzük.
 • Annak ellenére, hogy a túlzott izzadást nem gondoljuk egészségtelennek, gyakran lappangó, olykor akár súlyos betegség tünete lehet. Ha ez az eset áll fenn, akkor másodlagos hiperhidrózisról beszélünk, mely alatt azt értjük, hogy a heves izzadás csupán egy mellékhatása az adott betegségnek vagy hormonális változásnak (mint a terhesség vagy menopauza).

Az elsődleges vagy másodlagos hiperhidrózissal küzdők sokszor helyzetüket zavarbaejtőnek és kellemetlennek ítélik meg. Emiatt a túlzott izzadás gyakran súlyos pszichológiai következményekkel jár; ilyenkor beszélhetünk depresszióról vagy idegesség okozta társasági szégyenérzetről.

Nő gyógyszert vesz be
Néhány gyógyszeres kezelés is kiválthatja a hiperhidrózis tüneteit.
Stresszes kinézetű nő
A hiperhidrózis könnyen stresszhez vezethet, a stressz pedig szintén kiválthatja a betegség tüneteit - próbálja megtörni az ördögi kört, és szabaduljon meg a stressztől.

Tünetek - az erős izzadás hatásai

Nincs egy adott definíció arra vonatkozóan, hogy "mennyi izzadás" jelent túlzott izzadást. Mégis, ha a heves izzadás megzavarja a mindennapi tevékenységeit, akkor beszélhetünk akár hiperhidrózisról is.

Az alábbi leírás segíthet Önnek a diagnosztizálásban:

Elsődleges hiperdrózisnak azt nevezzük, amikor Ön túlzott izzadást tapasztal több, mint 6 hónapon keresztül. Leggyakrabban a hónalj, tenyér, talp és a fejbőr érintett. Előfordulását tekintve kiegyensúlyozottnak tekinthető, éjszakánként nem jellemző, de legalább hetente tapasztal heves izzadást. Ilyenkor genetikai hajlamról beszélünk, a probléma már 25 éves kor előtt kialakul

Az elsődleges vagy fokális (gócpontos, csak bizonyos területek érintettek) hiperhidrózis a következő testrészeknél tapasztalható:

 • hónalj (axilláris hiperhidrózis)
 • hát
 • kezek és tenyerek (palmáris hiperhidrózis)
 • arc (faciális hiperhidrózis)
 • talpak
 • mellkas
 • térdek mögött

Nő lila színű felsőt visel, amelyen izzadságfoltok láthatóak
Habár a hiperhidrózis szégyenérzetet okozhat, próbáljon ragaszkodni a társas tevékenységekhez, például sportoljon.
Izzadt arcú férfi
A hiperhidrózis gyakran feltűnő.

Ezeken a területeken szokatlanul magas számban koncentrálódnak az ekkrin mirigyek, amelyek az izzadásért felelősek. A fokális hiperhidrózis hirtelen megjelenése azonban egyszerre akár több testrészen is érzékelhető lehet.


A hiperhidrózis gyakorisága

A túlzott izzadástól szenvedők - legyen az elsődleges vagy fokális hiperhidrózis - normálisan hetente egy vagy több alkalommal tapasztalják a problémát, de soha nem alvás közben.

A másodlagos hiperhidrózissal küzdők (azok, akiknél a problémát valamilyen más betegség okozza) izzadási periódusai az adott betegségtől függ.

A tünetek kezelése

A heves izzadás kitöréseivel való küzdelem sokszor beleavatkozik a beteg mindennapi életébe:

A sűrű zuhanyozás vagy az egy napon belül történő sokszori ruhaváltás nagyon időigényes. A kabát levételétől való vonakodás vagy a kézfogás kellemetlenségei könnyen társasági szégyenkezéshez vezetnek. A betegséggel küzdők gyakran felhagynak a sporttevékenyégeikkel is. Bizonyos esetekben akár az üzleti és a munkavállalói életre is kihatással lehet; egyes eszközök kézben tartása vagy a billentyűzet használata nehézkessé válhat a tenyéri hiperhidrózis esetén. A kórtól szenvedők társaságból való visszavonulását eredményezheti.

OKOK ÉS KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

Miért alakul ki a túlzott izzadás?

A verejtékmirigyek (más néven ekkrin mirigyek) túlzott számú termelődése tehető a hiperhidrózis kialakulásának legfőbb felelősévé.

Kutatások kimutatták, hogy az elsődleges vagy fokális hiperhidrózis eseteiben, az agy izzadási folyamatok szabályozásáért felelős területe még akkor is jeleket küld az ekkrin mirigyeknek, amikor nincs különösebb szükség a test lehűtésére. Az idegrendszer ilyesfajta rendellenessége okozza, hogy a test külső szükségszerűség nélkül is izzadást produkáljon, így okozva kellemetlenséget a betegséggel küzdőknek.

Az elsődleges vagy fokális hiperhidrózis genetikailag meghatározott: ez a testi működészavar általában családi vonás (az esetek 30-50%-ában kimutathatóak a családon belüli példák). Jellemző, hogy több családtag vagy rokon is érintett ebben a problémában. A fokális (gócpontos) hiperhidrózis más tekintetben egészséges embereknél is tapasztalható. Általában pubertás korban kezdődik és az beteg húszas- harmincas éveiben tapasztalja a rendellenesség csúcspontját.

A másodlagos hiperhidrózis okai eltérőek lehetnek:

 • Terhesség
 • Menopauza
 • Idegesség
 • Drog- és alkoholhasználat
 • Szívproblémák
 • Cukorbetegség
 • Légzési panaszok
 • Túlsúlyosság
 • Köszvény
 • Pajzsmirigy túlműködés
 • Bizonyos orvosi kezelések
 • Periférikus idegrendszeri sérülések
 • Parkinson kór

Nő egy pohár vörös bort iszik.
Az alkohol könnyen kiválthatja a heves izzadást
Állapotos nő a hasát fogja
A hiperhidrózisnak genetikai gyökerei vannak.

Teljes mértékben szükséges, hogy a másodlagos hiperhidrózis bármely esetében orvosi vizsgálat és diagnózis készüljön.

HOZZÁJÁRULÓ TÉNYEZŐK

A heves izzadás egyaránt lehet időszakos és hosszútávú.

Annak ellenére, hogy a fokális hiperhidrózis genetikai természetű, néhány tényező hozzájárulhat a hirtelen izzadáshoz. Csakúgy, mint minden átmeneti heves izzadás idején, a fokális hiperhidrózist is kiválthatja az adott szituációtól való izgalom és idegesség.

Az életmódváltások, az általános egészség ingadozása vagy az elhízás, alkohol-, gyógyszer- vagy drog fogyasztás mind túlzott izzadáshoz vezethetnek - hasonlóan az időjárásbeli vagy hőmérsékletbeli változások eseteinél.Ha a hiperhidrózist egy gyulladás, betegség vagy hormonális változás váltja ki, akkor is másodlagos hiperhidrózisról beszélünk, és ilyenkor a hozzájáruló tényező a tényleges ok. Ezekben az esetekben orvosi konzultáció szükséges.

Ha átmeneti izzadásos probléma áll fenn, kisebb életmódváltások könnyen segíthetnek.

Nő relaxáló pózban
Próbálja kézben tartani mindennapi életét és kerülje a stresszt.
MEGOLDÁSOK

Mit tehet a hiperhidrózis csökkentése érdekében

Nincs olyan "gyógymód", amely bárki izzadását megszüntetné. Hiszen összességében az izzadás egy természetes és szükséges testi folyamat. Azonban a hiperhidrózistól szenvedők manapság már többféle opció közül is választhatnak, amelyek a kellemetlen tünetek enyhülését szolgálják és van olyan is, amely állandó megoldást ígér.

Számos sebészeti és nem-sebészeti lehetőség elérhető, amelyek árban, mellékhatásokban és hatékonyságukban is különböznek. A legtöbbjük a verejtékmirigyeket stimuláló agyi idegekre van hatással.

A hatékony beavatkozás drámai javulásokat eredményezhet a betegek életében, ezért a diagnózis és a probléma kezelése körültekintéssel kell, hogy történjen.

Injekció a kézben
A hiperhidrózis kezelései különböznek és orvosi konzultációt igényelnek.

A kezelésekről kérdezze orvosát!

Helyi alkalmazás: izzadásgátló

Az izzadásgátlók különösen hatékonyak a hónalj területén jelentkező túlzott izzadással szemben, ugyanis a fő összetevőjük (az alumíniumsó) általában a bőgyógyászok által is az elsők között javasolt intézkedés, mivel ez mégiscsak inkább a "kozmetikai" beavatkozásokhoz sorolható.

Az izzadásgátlók alumíniumsót tartalmaznak, mint az alumínium klorohidrát (CH) vagy az alumínium klorid (AC) aktív hatóanyagukként. Ezek az ekkrin és apokrin mirigyekre tesznek visszafordítható és részleges hatást, miközben eltömítik a verejtékmirigyek kivezetőnyílásait, így csökkentve az izzadás mennyiségét. Ez a fajta eltömítés teljesen ártalmatlan. Mivel kevesebbet izzadunk, kevesebb nedvesség és kevesebb testszag keletkezik. Izzadásgátló golyós dezodor használata ajánlott. Már a kis mennyiségű izzadásgátló is jelentős különbséget okozhat az izzadás láthatóságával szemben.
Verejtékmirigyek illusztrációja
Az izzadásgátlók alumíniumsót tartalmaznak, amelyek részlegesen és ártalmatlan módon tömítik el a verejtékmirigyek kivezető nyílásait.

Ha Ön túlzott izzadást tapasztal, javasoljuk, hogy próbálja ki a következőt:

Használja az Eucerin® Izzadásgátló golyós dezodor terméket este, lefekvés előtt, valamint reggel is. Az Eucerin® Izzadásgátló golyós dezodorának esténkénti használata lehetővé teszi az aktív hatóanyagok számára, hogy egy biztos tömítést építsenek fel a verejtékmirigyek kivezetőnyílásaiban. Így a zuhanyzás alkalmával nem mossa őket ki és legalább két napig tartós védelmet nyújtanak. A termék hatékonysága tehát gyakori használatával fokozatosan nő.

Ha ez a hatékonyság az Ön személyes szükségeleteinek még mindig nem megfelelő, javasoljuk, hogy próbálja ki az Eucerin® Intenzív izzadásgátló pumpás spray-t, amely elképesztő hatékonyságot jelent az izzadás és a testszagok ellen. Kérjük figyelmesen olvassa el és tartsa be a használati útmutatót; a terméket hosszabb időtartamon keresztül ne alkalmazza mindennap.

Nő Eucerin® Izzadásgátló golyós dezodort használ.
Az Eucerin® Izzadásgátló golyós dezodor lehetővé teszi, hogy az aktív hatóanyagok egy biztos tömítést épatsenek fel a verejtékmirigyek kivezetőnyílásaiban.
Nő Eucerin® Intenzív izzadásgátló pumpás spray-t használ
Az Eucerin® Intenzív izzadásgátló pumpás spray elképesztő hatékonyságot biztosít az erős verejtékezés és testszagok ellen.

A bőrgyógyászati kezelések a következők:

 • A típusú botulinum toxin
  (közismert nevén botox) Különösen azoknak jelent nagy segítséget, akik hónalji hiperhidrózistól szenvednek. Ez manapság az egyik legalaposabbak kutatott kezelés, amely neurotoxint tartalmazó injekcióval enyhíti a hónalj területén jelentkező súlyos izzadást. Gátolja az agyi idegek által az ekkrin mirigyeknek küldött jelzéseket, és így az izzadást is gátolja.
 • Iontoforézis (elektromos kezelés)
  Ez a módszer ionokat vezet a bőrbe eletromos áram segítségével. Ez az elektromosság fogja a verejtékmirigyeket átmenetileg "kikapcsolni". Az iontoforézis különösen alkalmas a kézen és lábon megjelenő fokális hiperhidrózis kezelésére. Súlyos esetekben, műtéti beavatkozást is megejthetnek a pajzsmirigyen. A procedúra (általában egy sebész vagy lézer végzi) megszünteti azt a jelzést, ami heves izzadásra készteti a testet. A kezelés súlyos fokális hiperhidrózissal szenvedőknek ajánlott abban az esetben, ha a probléma központi területe a kezek, hónalj vagy az arc.
 • Antikolinerg gyógyszerezés
  Ezalatt a rendszeres kezelés alatt, a neurotranszmittererk blokkolása által segítik a verejtékmirigyek működésbe lépését. Ezeket a gyógyszereket azonban aleginkább a másodlagos hiperhidrózis kezelésében alkalmazzák, és súlyos mellékhatásai vannak.

Egy kis odafigyelés is sokat enyhíthet a tünetek súlyosságán

A heves izzadás tünetei a következő életmódváltásokkal enyhíthetőek:

 • fűszeres ételek, alkohol és kávé kerülése
 • napfény kerülése
 • természetes szövetek viselése, mint például a pamut
 • érdemes világos vagy nagyon sötét ruhát választani, mert azokon kevésbé látszódnak az izzadás jelei
 • hónaljvédők viselete szintén egy lehetőség. Ezek még extra védelmet nyújtanak  az izzadsággal szemben, és ruhát is óvják

Nő müzlit eszik
Bizonyos ételek kiválthatják a hiperhidrózis tüneteit.