A korrektor stift használata

Hiperpigmentáció: mit jelent és hogyan ismerhetjük fel?

Bár a hiperpigmentáció önmagában általában ártalmatlan, mégis komoly kellemetlenséget okozhat, mivel a barna foltok leggyakrabban az arcon, a kézen és a test más, jól látható helyein jelennek meg, amelyeket szabadon ér a nap, és amelyeket nem könnyű elrejteni.

JELEK ÉS TÜNETEK

MIT JELENT A HIPERPIGMENTÁCIÓ ÉS MIÉRT JELENIK MEG?

Hiperpigmentáció a melanin túltermelődésekor jelenik meg a bőr bizonyos területein.


A hiperpigmentáció következményeként a bőrön lapos, sötét foltok keletkeznek, a színük a világosbarnától a feketéig terjedhet.  Méretük és formájuk változó.

A hiperpigmentációnak nagyon sok fajtája létezik, az alábbiak a leggyakoribbak:

Hogyan vezet a melanin túltermelés hiperpigmentációhoz?
A hiperpigmentáció következtében lapos, sötét foltok keletkeznek a bőrön, amelyek változó méretűek és színűek lehetnek.

A pigmentfoltok, például a májfoltok a napsugárzás következményei. Ezért a testnek azokon a felületein jelennek meg, amelyeket gyakran ér a nap: az arcon, a kézen és a karon. Ezek általában kisméretű, sötét foltok a bőrön.

A melasmát vagy chloasmát gyakran „terhességi maszk”-ként is emlegetik, mivel a terhes nők 90%-ánál megfigyelhető. Olyan hormonális hatások következtében alakulnak ki, mint a terhesség vagy a fogamzásgátló tabletták szedése. Ilyenkor barna és szabálytalan alakú foltok jelennek meg az arcon és a karon, amelyek akár nagyobb méretűek is lehetnek.
Szeplők gyakran jelennek meg az arcon.
A szeplők a napsugárzás miatt alakulnak ki és gyakran jelennek meg az arcon.

Bőrgyulladás utáni hiperpigmentációról akkor beszélünk, ha egy bőrsérülés gyógyulása után elszíneződött, lapos folt marad a bőr felszínén. Ez gyakran megfigyelhető a pattanásos arcbőrűeknél, de előidézhetik kozmetikai kezelések is, mint a dermabrázió, a lézeres kezelés, vagy a kémiai hámlasztásh.

Konzultáljon bőrgyógyászával vagy gyógyszerészével ha bármely sötét folt a bőrén nyugtalanítja, ha a foltok újak, vérezni kezdenek, viszketnek, vagy változik méretük avagy színük.

OKOK ÉS KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

MI OKOZZA A HIPERPIGMENTÁCIÓT ÉS A SÖTÉT FOLTOK MEGJELENÉSÉT?

A hiperpigmentációt a melanin - a pigment, ami a bőr, a haj és a szem természetes színét adja - túltermelése okozza, ami a bőrön foltokban jelentkezik. A túltermelést számos tényező válthatja ki, de a legfontosabbak a következőkhöz köthetők: napsugárzás, genetikai tényezők, életkor, hormonális hatások, bőrsérülések és gyulladások. Tudjon meg többet a hiperpigmentáció okairól!

KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

A LEGFŐBB KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

A hiperpigmentáció első számú oka a napsugárzás, mivel elsősorban a napfény váltja ki a melanin termelését. A melanin a bőr természetes fényvédőjeként múködik, véd a káros UV-sugaraktól, ez magyarázza, hogy az emberek miért barnulnak le a napon. De a túlzott napozás megzavarhatja a folyamatot, ami hiperpigmentációhoz vezethet.

Ha a sötét foltok már kialakultak, a napozás tovább súlyosbíthatja azokat szeplők, öregségi foltok, melasma, gyulladás utáni hiperpigmentáció kialakulásával és a foltok sötétebbé válásával.

A napsugárzás a hiperpigmentáció egyik fő oka.
A napfény váltja ki a melanin termelést, így válik a hiperpigmentáció első számú okává.

A napon töltött idő csökkentése, védelmet adó ruházat viselése, széles spektrumú, magas faktorszámú fényvédő termék használata segíthet csökkenteni a hiperpigmentáció kialakulásának kockázatát, és megállítani a már létező sötét foltok súlyosbodását.

A melasma vagy chloasma néven ismert hiperpigmentáció fő okai a hormonális hatások. Ez különösen nőknél gyakori, mivel mint ismeretes, ezek a tünetek a bőrön napfény hatására jelentkeznek, amikor a női nemi hormonok, az ösztrogén és a progreszteron serkentik a melanin termelését.

Szeplős vállú fiatal nő
A vállakat nyáron gyakran éri az UV-sugárzás és ez hiperpigmentációt okozhat.

Bizonyos betegségek és fogamzásgátló tabletták gyakran váltanak ki melasmát, és mivel ez sok várandós nőt érint, „terhességi maszk" néven is ismerjük. Elterjedtebb a sötétebb bőrűek között, valamint az amerikai őslakosok, német, orosz és zsidó származású emberek körében.

A hiperpigmentáció tünetei szintén előfordulnak bizonyos betegségeknél, mint egyes autoimmun és gyomor-bélrendszeri betegségek, anyagcsere rendellenességek és vitamin-hiányok. Hiperpigmentáció jelentkezhet egyes hormonkezelések, kemoterápiás szerek, antibiotikumok, malária és agyvérzés elleni szerek és egyéb gyógyszerek mellékhatásaként.

A melasma - a hormonok által kiváltott hiperpigmentáció egyik fajtája - a terhes nők mintegy 90%-át érinti.

A henna tartalmú vagy a tetoválásnál használt festékek okozta, fény hatására jelentkező bőrgyulladás is eredményezhet maradandó hiperpigmentációt.

Bizonyos szakmák és foglalkozások is együtt járhatnak hiperpigmentációval, a fokozott napártalom vagy vegyszerek használata miatt. A fokozott kockázatnak kitett emberek közé tartoznak a kertészek, a kátránnyal vagy szurokkal dolgozók, valamint az illatszerboltok és pékségek dolgozói.

Ahogyan a neve is tükrözi, a bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció a bőr sérülése vagy gyulladása után fordul elő, például vágás, égés, vegyi anyagok hatása, pattanások, ekcéma vagy pikkelysömör esetén. Ilyenkor előfordulhat, hogy a bőr sötét és elszíneződött marad a seb gyógyulása után.

Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat hiperpigmentáció.
Bizonyos betegségek és gyógyszerek is okozhatnak hiperpigmentációt.
MEGOLDÁSOK

MIT LEHET TENNI A HIPERPIGMENTÁCIÓ ELLEN?

Bőrgyógyászati kezelések - anti-pigmentációs eljárások

Kémiai hámlasztás: savas oldattal kezelik az arcot, a kezet vagy a lábfejet annak érdekében, hogy eltávolítsák a bőr felső rétegét. A vegyszerek következtében a bőrön hólyagok keletkeznek, és a felső réteg lehámlik, ennek eredményeképpen új és hiperpigmentációtól mentes bőr kerül a felszínre.
Nő kémiai hámlasztásos kezelést kap
A kémiai hámlasztás az egyik módja annak, hogy eltávolítsák a hiperpigmentált bőrt és egy új, egyenletesen pigmentált bőr kerüljön a felszínre.

Ezek a dermatológiai kezelések rendkívül hatékonyak lehetnek a hiperpigmentáció ellen. Ugyanakkor ezek költséges és viszonylag invazív beavatkozások. Mivel előidézhetnek bőrirritációt, gyulladást, sőt égési heget is, különösen a sötétebb bőrű embereknél akár bőrgyulladás utáni hiperpigmentációt is okozhatnak.

Nő lézerkezelést kap
A lézer kezelések hatása hasonló a kémiai hámlasztáshoz, de a kezelés nagyobb pontossággal alkalmazható.

Egyéb lehetőségek

Az elmúlt években számos olyan bőrápoló termék jelent meg, amelyről azt állítják, hogy csökkenti a hiperpigmentációt. Legtöbbjük tartalmazza az alább felsorolt hatóanyagok valamelyikét annak érdekében, hogy csökkentse a melanin termelését, és elhalványítsa a barna foltokat.

  • Egészen a közelmúltig a hydrokinon vagy hydroquinone volt a legerősebb hatóanyag a hiperpigmentáció kezelésében. Azonban biztonságát illetően komoly kétségek merültek fel – például növelte a rák kockázatát – ezért az EU 2001-ben betiltotta. Bár az Egyesült Államokban egyes vény nélkül kapható készítményekben még mindig megtalálható, de csak alacsony, 2%-os, vagy még hígabb koncentrációban. A hydrokinon is okozhat gyulladás utáni hiperpigmemtációt, mivel irritálja a bőrt.
  • Az arbutin egy természetes hydrokinon-forrás és az egyik legfontosabb bőrfehérítő hatóanyag Ázsiában. Nem annyira erős és hatékony, mint az ipari módszerekkel előállított hydrokinon, de aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy hasonlóképpen növeli a rák kockázatát.

  • A kojic sav a japán rizsbor, a szaké erjesztésének mellékterméke. Viszonylag biztonságos és természetes gyógymódnak tekintik, de a valóságban csak csekély mértékben gátolja a melanin termelését. Sok országban betiltották használatát.
  • A C-vitamin származékairól kimutatták, hogy valamelyest hatékonyak a hiperpigmentáció ellen. Gyakran más hatóanyagokkal együtt alkalmazzák.
  • A retinoidok, vagy A-vitamin-származékok szintén bizonyos fokig hatékonynak bizonyultak a hiperpigmentáció kezelésében. Ám ezek irritálhatják a bőrt és érzékenyebbé tehetik a napsütésre, amitől a hiperpigmentáció értelemszerűen rosszabbodhat. Továbbá nem ajánlják őket terhes vagy szoptató anyáknak, mivel fennáll a veszély, hogy a retinoidok születési rendellenességek kialakulásához vezethetnek.
  • Az azelainsavról is kimutatták, hogy közvetett módon hat a melanintermelésre, és csökkenti a hiperpigmentációt. Kevéssé vagy egyáltalán nem hat a szeplőkre és az öregségi foltokra, ugyanakkor bőrgyulladáshoz és irritációhoz vezethet.

Többféle hiperpigmentáció elleni bőrápoló termék kapható napjainkban.
Többféle hiperpigmentáció elleni, helyileg alkalmazható krém jelent meg az elmúlt években.
Egyes bőrápoló termékek alkalmasak a testen megjelenő sötét foltok kezelésére.
Egyes hiperpigmentáció elleni bőrápoló termékek arcon és testen egyaránt használhatók.

Vizsgálatok kimutatták, hogy a B-Resorcinol igen hatékonyan csökkenti a melanintermelést.

A B-Resorcinol, vagy butyl-resorcinol az Eucerin® Anti-Pigment termékek fő hatóanyaga. Egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben okoz bőrirritációt és hatékonynak bizonyult a hiperpigmentáció fő fajtái, a melasma és öregségi foltok ellen.

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a B-Resorcinol négy hét alatt láthatóan elkezdi halványítani a sötét foltokat. Rendszeres használatával még jobb eredmények érhetők el. Tudjon meg többet a B-Resorcinolról!

Egyes feltételezések szerint másfajta kezelések, mint a jojoba olaj, a citromlé, vagy cukormentes diéta alkalmazása is hatékony lehet a hiperpigmentáció ellen. Azonban ezeket a feltételezéseket nem támasztja alá tudományos bizonyíték.

Bármelyik megoldást választja, fontos, hogy rendszeresen széles spektrumú fényvédő terméket is használjon a további hiperpigmentáció megelőzése érdekében. Anti-Pigment Nappali arckrém FF30  termékünk UVA/UVB-fényvédelmet nyújt, B-Resorcinol hatóanyag tartalma pedig segít csökkenteni a már meglevő sötét foltokat.

A B-Resorcinol bizonyítottan csökkenti a sötét foltok megjelenését
A B-Resorcinolról, az Anti-Pigment termékek fő hatóanyagáról kimutatták, hogy csökkenti a sötét foltok megjelenését.
Széles spektrumú fényvédő termék használata segít magakadályozni a sötét foltok megjelenését.
Széles spektrumú fényvédő termék mindennapi használata segít megelőzni a hiperpigmentációt.