Hiperpigmentáció: mit jelent – És hogyan ismerhetjük fel?

6 perc olvasási idő
Tovább

Bár a hiperpigmentáció önmagában általában ártalmatlan, mégis komoly kellemetlenséget okozhat, mivel a barna foltok leggyakrabban az arcon, a kézen és a test más, jól látható helyein jelennek meg, amelyeket szabadon ér a nap, és amelyeket nem könnyű elrejteni.

Jelek És Tünetek

MIT JELENT A HIPERPIGMENTÁCIÓ ÉS MIÉRT JELENIK MEG?

A hiperpigmentáció következtében lapos, sötét foltok keletkeznek a bőrön, amelyek változó méretűek és színűek lehetnek.

Hiperpigmentáció a melanin túltermelődésekor jelenik meg a bőr bizonyos területein.


A hiperpigmentáció következményeként a bőrön lapos, sötét foltok keletkeznek, a színük a világosbarnától a feketéig terjedhet.  Méretük és formájuk változó.

A hiperpigmentációnak nagyon sok fajtája létezik, az alábbiak a leggyakoribbak:

A szeplők a napsugárzás miatt alakulnak ki és gyakran jelennek meg az arcon.

A pigmentfoltok, például a májfoltok a napsugárzás következményei. Ezért a testnek azokon a felületein jelennek meg, amelyeket gyakran ér a nap: az arcon, a kézen és a karon. Ezek általában kisméretű, sötét foltok a bőrön.

A melasmát vagy chloasmát gyakran „terhességi maszk”-ként is emlegetik, mivel a terhes nők 90%-ánál megfigyelhető. Olyan hormonális hatások következtében alakulnak ki, mint a terhesség vagy a fogamzásgátló tabletták szedése. Ilyenkor barna és szabálytalan alakú foltok jelennek meg az arcon és a karon, amelyek akár nagyobb méretűek is lehetnek.

Bőrgyulladás utáni hiperpigmentációról akkor beszélünk, ha egy bőrsérülés gyógyulása után elszíneződött, lapos folt marad a bőr felszínén. Ez gyakran megfigyelhető a pattanásos arcbőrűeknél, de előidézhetik kozmetikai kezelések is, mint a dermabrázió, a lézeres kezelés, vagy a kémiai hámlasztásh.

Attention

Konzultáljon bőrgyógyászával vagy gyógyszerészével ha bármely sötét folt a bőrén nyugtalanítja, ha a foltok újak, vérezni kezdenek, viszketnek, vagy változik méretük avagy színük.

Okok És Kiváltó Tényezők

MI OKOZZA A HIPERPIGMENTÁCIÓT ÉS A SÖTÉT FOLTOK MEGJELENÉSÉT?

A hiperpigmentációt a melanin - a pigment, ami a bőr, a haj és a szem természetes színét adja - túltermelése okozza, ami a bőrön foltokban jelentkezik. A túltermelést számos tényező válthatja ki, de a legfontosabbak a következőkhöz köthetők: napsugárzás, genetikai tényezők, életkor, hormonális hatások, bőrsérülések és gyulladások. Tudjon meg többet a hiperpigmentáció okairól!

Kiváltó Tényezők

A LEGFŐBB KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

A napfény váltja ki a melanin termelést, így válik a hiperpigmentáció első számú okává.

A hiperpigmentáció első számú oka a napsugárzás, mivel elsősorban a napfény váltja ki a melanin termelését. A melanin a bőr természetes fényvédőjeként múködik, véd a káros UV-sugaraktól, ez magyarázza, hogy az emberek miért barnulnak le a napon. De a túlzott napozás megzavarhatja a folyamatot, ami hiperpigmentációhoz vezethet.

Ha a sötét foltok már kialakultak, a napozás tovább súlyosbíthatja azokat szeplők, öregségi foltok, melasma, gyulladás utáni hiperpigmentáció kialakulásával és a foltok sötétebbé válásával.

A vállakat nyáron gyakran éri az UV-sugárzás és ez hiperpigmentációt okozhat.

A napon töltött idő csökkentése, védelmet adó ruházat viselése, széles spektrumú, magas faktorszámú fényvédő termék használata segíthet csökkenteni a hiperpigmentáció kialakulásának kockázatát, és megállítani a már létező sötét foltok súlyosbodását.

A melasma vagy chloasma néven ismert hiperpigmentáció fő okai a hormonális hatások. Ez különösen nőknél gyakori, mivel mint ismeretes, ezek a tünetek a bőrön napfény hatására jelentkeznek, amikor a női nemi hormonok, az ösztrogén és a progreszteron serkentik a melanin termelését.

A melasma - a hormonok által kiváltott hiperpigmentáció egyik fajtája - a terhes nők mintegy 90%-át érinti.

Bizonyos betegségek és fogamzásgátló tabletták gyakran váltanak ki melasmát, és mivel ez sok várandós nőt érint, „terhességi maszk" néven is ismerjük. Elterjedtebb a sötétebb bőrűek között, valamint az amerikai őslakosok, német, orosz és zsidó származású emberek körében.

A hiperpigmentáció tünetei szintén előfordulnak bizonyos betegségeknél, mint egyes autoimmun és gyomor-bélrendszeri betegségek, anyagcsere rendellenességek és vitamin-hiányok. Hiperpigmentáció jelentkezhet egyes hormonkezelések, kemoterápiás szerek, antibiotikumok, malária és agyvérzés elleni szerek és egyéb gyógyszerek mellékhatásaként.

Bizonyos betegségek és gyógyszerek is okozhatnak hiperpigmentációt.

A henna tartalmú vagy a tetoválásnál használt festékek okozta, fény hatására jelentkező bőrgyulladás is eredményezhet maradandó hiperpigmentációt.

Bizonyos szakmák és foglalkozások is együtt járhatnak hiperpigmentációval, a fokozott napártalom vagy vegyszerek használata miatt. A fokozott kockázatnak kitett emberek közé tartoznak a kertészek, a kátránnyal vagy szurokkal dolgozók, valamint az illatszerboltok és pékségek dolgozói.

Ahogyan a neve is tükrözi, a bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció a bőr sérülése vagy gyulladása után fordul elő, például vágás, égés, vegyi anyagok hatása, pattanások, ekcéma vagy pikkelysömör esetén. Ilyenkor előfordulhat, hogy a bőr sötét és elszíneződött marad a seb gyógyulása után.

Megoldások

MIT LEHET TENNI A HIPERPIGMENTÁCIÓ ELLEN?

Bőrgyógyászati kezelések - anti-pigmentációs eljárások

A kémiai hámlasztás az egyik módja annak, hogy eltávolítsák a hiperpigmentált bőrt és egy új, egyenletesen pigmentált bőr kerüljön a felszínre.

Kémiai hámlasztás: savas oldattal kezelik az arcot, a kezet vagy a lábfejet annak érdekében, hogy eltávolítsák a bőr felső rétegét. A vegyszerek következtében a bőrön hólyagok keletkeznek, és a felső réteg lehámlik, ennek eredményeképpen új és hiperpigmentációtól mentes bőr kerül a felszínre.
A lézer kezelések hatása hasonló a kémiai hámlasztáshoz, de a kezelés nagyobb pontossággal alkalmazható.

Ezek a dermatológiai kezelések rendkívül hatékonyak lehetnek a hiperpigmentáció ellen. Ugyanakkor ezek költséges és viszonylag invazív beavatkozások. Mivel előidézhetnek bőrirritációt, gyulladást, sőt égési heget is, különösen a sötétebb bőrű embereknél akár bőrgyulladás utáni hiperpigmentációt is okozhatnak.

Egyéb lehetőségek

Az elmúlt években számos olyan bőrápoló termék jelent meg, amelyről azt állítják, hogy csökkenti a hiperpigmentációt. Legtöbbjük tartalmazza az alább felsorolt hatóanyagok valamelyikét annak érdekében, hogy csökkentse a melanin termelését, és elhalványítsa a barna foltokat.

  • Egészen a közelmúltig a hydrokinon vagy hydroquinone volt a legerősebb hatóanyag a hiperpigmentáció kezelésében. Azonban biztonságát illetően komoly kétségek merültek fel – például növelte a rák kockázatát – ezért az EU 2001-ben betiltotta. Bár az Egyesült Államokban egyes vény nélkül kapható készítményekben még mindig megtalálható, de csak alacsony, 2%-os, vagy még hígabb koncentrációban. A hydrokinon is okozhat gyulladás utáni hiperpigmemtációt, mivel irritálja a bőrt.
  • Az arbutin egy természetes hydrokinon-forrás és az egyik legfontosabb bőrfehérítő hatóanyag Ázsiában. Nem annyira erős és hatékony, mint az ipari módszerekkel előállított hydrokinon, de aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy hasonlóképpen növeli a rák kockázatát.

Többféle hiperpigmentáció elleni, helyileg alkalmazható krém jelent meg az elmúlt években.
Egyes hiperpigmentáció elleni bőrápoló termékek arcon és testen egyaránt használhatók.

  • A kojic sav a japán rizsbor, a szaké erjesztésének mellékterméke. Viszonylag biztonságos és természetes gyógymódnak tekintik, de a valóságban csak csekély mértékben gátolja a melanin termelését. Sok országban betiltották használatát.
  • A C-vitamin származékairól kimutatták, hogy valamelyest hatékonyak a hiperpigmentáció ellen. Gyakran más hatóanyagokkal együtt alkalmazzák.
  • A retinoidok, vagy A-vitamin-származékok szintén bizonyos fokig hatékonynak bizonyultak a hiperpigmentáció kezelésében. Ám ezek irritálhatják a bőrt és érzékenyebbé tehetik a napsütésre, amitől a hiperpigmentáció értelemszerűen rosszabbodhat. Továbbá nem ajánlják őket terhes vagy szoptató anyáknak, mivel fennáll a veszély, hogy a retinoidok születési rendellenességek kialakulásához vezethetnek.
  • Az azelainsavról is kimutatták, hogy közvetett módon hat a melanintermelésre, és csökkenti a hiperpigmentációt. Kevéssé vagy egyáltalán nem hat a szeplőkre és az öregségi foltokra, ugyanakkor bőrgyulladáshoz és irritációhoz vezethet.

A B-Resorcinolról, az Anti-Pigment termékek fő hatóanyagáról kimutatták, hogy csökkenti a sötét foltok megjelenését.
Széles spektrumú fényvédő termék mindennapi használata segít megelőzni a hiperpigmentációt.

Vizsgálatok kimutatták, hogy a B-Resorcinol igen hatékonyan csökkenti a melanintermelést.

A B-Resorcinol, vagy butyl-resorcinol az Eucerin® Anti-Pigment termékek fő hatóanyaga. Egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben okoz bőrirritációt és hatékonynak bizonyult a hiperpigmentáció fő fajtái, a melasma és öregségi foltok ellen.

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a B-Resorcinol négy hét alatt láthatóan elkezdi halványítani a sötét foltokat. Rendszeres használatával még jobb eredmények érhetők el. Tudjon meg többet a B-Resorcinolról!

Egyes feltételezések szerint másfajta kezelések, mint a jojoba olaj, a citromlé, vagy cukormentes diéta alkalmazása is hatékony lehet a hiperpigmentáció ellen. Azonban ezeket a feltételezéseket nem támasztja alá tudományos bizonyíték.

Bármelyik megoldást választja, fontos, hogy rendszeresen széles spektrumú fényvédő terméket is használjon a további hiperpigmentáció megelőzése érdekében. Anti-Pigment Nappali arckrém FF30  termékünk UVA/UVB-fényvédelmet nyújt, B-Resorcinol hatóanyag tartalma pedig segít csökkenteni a már meglevő sötét foltokat.