A száraz bőr – Mit jelent a száraz bőr és mit lehet ellene tenni?

9 perc olvasási idő
Tovább

A bőr az egyik legfontosabb szervünk, védelmet nyújt a környezettel szemben, kinézetünk legfontosabb eleme és lehetővé teszi a tapintással való érzékelést is. Azonban amikor a bőr szárazzá válik, érdes és feszülő lesz, sőt repedezetté és viszketővé is válhat, így egészséges működése veszélybe kerülhet.

Jelek És Tünetek

A szárazság a bőrpanaszok egyik leggyakoribb oka

Nedvességhiány többféle módon jelentkezhet a bőr esetében; kezdve a tipikus érdességtől, hámlástól és repedezéstől a pirosodásig, gyulladásig, folyamatos feszülés érzetig és viszketésig. Azonban mindez a szárazság mértékének és helyének a függvénye.

Van néhány a száraz arcbőr kialakulásáért felelős külső és belső tényező, melyek mindegyike ugyanahhoz a dehidratációs folyamathoz járul hozzá.
A kezek könnyebben kiszáradnak a sok kézmosás következtében

A száraz bőr tünetei:
Kezdetben, amikor a bőr veszít nedvességtartalmából, kétféle érzet keletkezhet:
 • érdesség
 • feszülés

A nagyon száraz bőr tünetei:
Ha a szárazság kezeletlen marad és a bőr tovább veszít nedvességtartalmából, több panasz is jelentkezhet:
 • a feszülés fokozódása
 • hámlás
 • repedezés
 • viszketés

Az érdes és repedezett bőr tünetei:
A test bizonyos részei, például a kezek, a lábak, a könyök és térd hajalmosak leginkább a következő problémákra:
 • rendkívüli feszülés érzet
 • rendkívül érdes bőrfelület
 • bőrrepedezés, bőrhasadás
 • heves viszketés

A száraz arcbőr
Az arcon jelentkező bőrszárazság kifejezetten kellemetlen, és a bőr korai öregedéséhez vezethet. Ilyen esetekben a szárazság általában az orcákon, az állkapocs, illetve a szem környékén jelentkezik. Továbbá, főleg télen, a száj is könnyen kiszáradhat.

Száraz bőr a testen
Bőrszárazság a testen leggyakrabban a lábfejen és a lábszáron fordulhat elő, minthogy ezeken a területeken kevesebb faggyúmirigy található, valamint ezek a felületek gyakrabban vannak környezeti hatásoknak kitéve; ennek ellenére a test bármely pontján előfordulhat bőrszárazság.

Bizonyos betegségek, mint például az atópiás dermatitisz, vagy a pikkelysömör együtt járhatnak a bőrszárazság tünetével.

A száraz bőr különböző betegségek velejárója is lehet

A száraz bőr orvosi megfelelője a xerosis. Gyökere a görög eredetű „xero”, melynek jelentése „száraz”, valamint „osis”, mely betegséget jelent. 

Az atópiás dermatitisz és a pikkelysömör szintén kapcsolódnak a szárazság tünetéhez, bár ezek a betegségek genetikai eredetűek és más tünetekkel is együtt járnak, például gyulladással és heves viszketéssel.

Az anyagcserét érintő betegségek, mint a cukorbetegség (diabetes mellitus) és egyéb vesebetegségek szintúgy befolyásolhatják a bőr nedvességtartalmát és így súlyos bőrszárazságot eredményezhetnek.

Attention

Ha aggódik vagy bizonytalan tüneteit illetően, esetleg ha tünetei súlyosbodnak, azt tanácsoljuk, keresse fel kezelőorvosát vagy egy bőrgyógyászt személyes konzultáció céljából.

Ha további információra van szüksége bőrpanaszainak beazonosítása érdekében, valamint azt illetően, hogy milyen kezelést érdemes megfontolni, a bőrteszt hasznos diagnosztikai eszköz lehet az Ön számára.

Okok És Kiváltó Tényezők

Mi okozhat bőrszárazságot?

A száraz bőr kiváltó okai lehetnek exogén (külső) és endogén (belső) tényezők egyaránt. Egy embert több ilyen tényező is érinthet, a bőrszárazság komolysága pedig annál fokozottabb, minél több együttesen ható tényező van jelen. A tényezők bőrszárazságra tett hatásának megértése segít a száraz bőr megelőzésében, illetve kezelésében.

Amikor a bőr természetes védőrétege megbomlik, a nedvesség könnyebben elpárologhat, mely a bőrt szárazzá, feszülővé és érdessé teszi.
Az aquaporinok korlátozott száma miatt bekövetkező lecsökkent nedvességszint

A nedvesség elpárolgásának, valamint azon fontos anyagok eltűnésnek az oka, amelyek felelősek a bőr nedvességtartalmáért, a bőrben természetesen előforduló  hidroszkopikus (víz megkötő) anyagokat (természetes hidratáló faktorok, NMF-ek) érintő hiányosság.

A nedvességveszteség első lépése azon felszíni lipidek eltűnése, amelyek természetes védőréteget képeznek a bőrön, hogy megakadályozzák a víz elpárolgását.

Amint ez a lipid-réteg megbomlik, a nedvesség elpárologhat és a fontos nedvesség-megkötő anyagok könnyedén eltűnhetnek. Mivel ezek a természetes hidratáló anyagok hiányoznak, a bőr nem képes elegendő vízet tárolni, és kiszárad. Ha ez az állapot fennmarad, a bőr mélyebb rétegeiben található nedvességhálózatok veszélybe kerülhetnek, így csökkentve a nedvesség természetes átáramlását a bőr felsőbb rétegeibe, mely végül rendkívül száraz bőrt eredményez.

Külső kiváltó okok

A külső kiváltó okok megbontják a bőr természetes védőrétegét, ezzel megindítva a nedvességtartalom elvesztésének folyamatát.
A legfőbb külső kiváltó okok:

Az UV-sugarak bőröregedést, következésképpen pedig bőrszárazságot okozhatnak
Bizonyos orvosi kezelések okozhatnak bőrszárazságot

Környezeti okok

A bőrápolással kapcsolatos okok
 • A gyakori mosakodás, vagy hosszadalmas fürdőzés, zuhanyzás eltávolítja azokat a lipideket, amelyek a bőr védőrétegét képezik.
 • Helytelen bőrápolási szokás - A bőrápolási rutin, valamint a száraz bőrre való termékek használata fontos. Különösen fontos az erős szappanok használatának mellőzése, mert ezek lehámlasztják a természetes bőrlipideket.

Orvosi kezelésből fakadó okok
Bizonyos orvosi kezelések (mint a sugárterápia, dialízis, vagy a kemoterápia) közismert mellékhatása a bőrszárazság. Azok a kezések, melyek a vérnyomás kezelésére irányulnak (vízhajtó kezelések), szintén produkálhatják ezt a mellékhatást.

Attention

Mindenképpen konzultáljon egy orvossal vagy gyógyszerésszel, ha kétségei vannak az adott kezelés bőrre tett hatásait illetően!

Belső tényezők

Bizonyos esetekben a csecsemők is érintettek genetikai hajlam következtében. Olyan bőrbetegségeket produkálhatnak, mint az atópiás ekcéma, melynek főbb tünetei a viszketés és a száraz bőr.
A bőr öregedésével, annak rugalmassága és feszessége csökken és így a bőr veszít fiatalos megjelenéséből.

Genetikai hatások
A bőr nedvességszintjét részben a genetika is meghatározza. Néhány ember örökli a száraz bőrre való genetikai hajlamot. Különböző emberek különböző bőrtípusokkal rendelkeznek azonos körülmények között. A világos bőrű emberek hajlamosabbnak tűnnek a bőrszárazságra, mint a sötétebb bőrrel rendelkezők. Az olyan betegségek, mint az atópiás dermatitisz, a pikkelysömör, a diabétesz vagy a krónikus viszketés genetikai hajlamot feltételeznek. 

Hormonális hatások
A hormonális változások - mint amelyek a terhességből vagy menopauzából erednek - szintén okozhatnak száraz bőrt.

Kor
A kor előrehaladtával a bőr képessége, hogy verejtéket és lipideket termeljen, csökken, mivel a bőrben található faggyú- és verejtékmirigyek funckiója korlátozottabbá válik. A száraz bőr és az öregedés kapcsolatban állnak, és akár ördögi kört is képezhetnek. Tudjon meg többet a bőröregedés okozta bőrszárazságról.

Étrend
A tápanyag, a telítetlen zsírsavak, valamint a vitaminok hiánya is eredményezhet száraz bőrt. Az C- és E-vitaminok fontosak az egészséges bőr fenntartása érdekében. Tudjon meg többet a bőrre ható tényezőkről!

Befolyásoló Tényezők

A száraz bőr kialakulásában közrejátszó tényezők

Az ép védőréteggel rendelkező bőr egészséges és képes megőrizni hidratáltságát. A bőrszárazság legfőbb okait fentebb kifejtettük, ám van néhány további tényező is, amely befolyásolhatja az állapot súlyosságát.

A hatékony ápolás hiánya
A hatékony ápolás hiánya szintén befolyásolhatja, hogy a bőr szárazsága mennyire válik súlyossá. Ha a száraz bőrt nem ápolják megfelelően, akkor a szárazság súlyosabbra fordulhat és negatív hatásai lehetnek a bőr belsőbb rétegeire. Tehát egy olyan hidratáló krém, amely enyhíti ezt a bőrproblémát, segíthet a tünetek csökekntésében. A legtöbb hidratáló krém csak a felszíni réteg védőfunkciójának helyreállításában segít és a nedvességhálózat mélyebb rétegeire bízza a nedvesség felsőbb rétegekbe való eljutását.

A száraz bőrre való naptejeket rendszeresen kell alkalmazni, hogy megvédjék a bőrt a káros UV-sugarakkal szemben.
A gyakori kézmosás eredményezhet bőrszárazságot. Próbálja elkerülni az erős tisztitószereket tartalmazó szappanokat!

A napsugárzás
A túlzott napsugárzás szintén okozhat bőrszárazságot. Egy száraz bőrre kifejlesztett naptejnek tartalmaznia kell hidratáló hatóanyagokat, valamint megfelelő mértékű fényvédő faktort (FF). Továbbá fontos, hogy a naptej és minden más, száraz bőrre használt bőrápolási termék, lehetőleg ne tartalmazzon irritációt okozó illatanyagokat és színezéket, mivel a száraz bőr, és főleg a száraz arcbőr sokkal hajlamosabb az irritációra, mint a normál bőr.

Munkahelyi ártalmak
Bizonyos foglalkozások is növelhetik a száraz bőr kialakulásának kockázatát. Ezek jellemzően olyan foglalkozások, amelyek szélsőségesen meleg, vagy hideg körülmények közti munkát jelentenek (gazda/halász) vagy szükségessé teszik a tisztítószerek gyakori alkalmazását (orvos/ápoló/fodrász), esetleg különböző kémiai vegyszereknek való kitettséggel járnak (gépész/takarító).
A folyadékbevitel megfelelő mennyisége fontos, mivel a bőr nedvességtartalma a test vízegyensúlyától függ.

Dehidratáció
A bőr hidratációja a test vízegyensúlyától függ. Amikor a test dehidratált, nedvességet von el a bőrtől, és lelassítja a a vízpáravesztés természetes ütemét a bőrben. Ez a már eleve száraz bőrben további nedvességveszteséget okoz. Az idősebb emberek hajlamosabbak a dehidratációra, mivel a szomjúságérzet csökken a kor előrehaladtával. Az egészséges bőr állapotának fenntartásában fontos a napi minimum 1,5 liter víz elfogyasztása.

Dohányzás
A dohányzásból származó nikotin és egyéb méreganyagok jelentősen csökkenthetik a véráramlás mértékét, ami a bőrben történő anyagcsere ütemének lelassulásához vezet. Ez azt jelenti, hogy a bőr könnyebben kiszárad és hamarabb öregszik.

Megoldások

Milyen megoldások léteznek száraz bőrre?

A száraz bőr tisztán tartása

Csökkentse a meleg vízben eltöltött időt azzal, hogy a hosszadalmas fürdés helyett a gyors zuhanyzást választja.
Kerülje azokat a bőrápolási termékeket, amelyek irritáló hatású alkoholt, parabént, színezéket, vagy illatanyagot tartalmaznak.

A test száraz bőrének tisztítása
A száraz vagy nagyon száraz bőr tiszításakor fontos, hogy a tisztító termék hatékony és mégis elég gyengéd legyen ahhoz, hogy a bőr lipidjei ne károsodjanak. Jó esetben a termék tartalmaz természetes hidratáló anyagokat, vagy a száraz bőr enyhítésére szolgáló omega-6 zsírsavakat. Ez biztosítja a bőr számára, hogy a mosakodás ne legyen további bőrszárító hatással a már amúgy is száraz, érzékeny bőrre.

A száraz arcbőr tisztítása
Az arc gyengéd tisztítása különösen fontos, mert a nem megfelelő termékek használata fokozhatja a bőrszárazságot, ami a halvány és mélyebb ráncok korai kialakulását eredményezheti. Az Eucerin® DermatoCLEAN Kímélő arctisztító tej hatékony, de gyengéd tisztító összetevőket tartalmaz, mely megvédi bőrét a kiszáradástól. Az Eucerin® DermatoCLEAN Arctisztító tonik gyengéden távolítja el a bőrre rakódott szennyeződéseket és alkalmazható reggel, valamint este is a mindennapi bőrápolás további lépéseinek megalapozására. Tudjon meg többet a megfelelő arcápolási rutinról!

A száraz bőr hidratálása

Annak érdekében, hogy elkerüljük a bőr nedvességvesztését, fontos a rendszeres hidratáló bőrápolás.
A száraz bőrnek megfelelő bőrápolás olyan aktív hatóanyagokat kell, hogy tartalmazzon, mint az urea, a glüko-glicerol és a ceramid-3.

Optimális esetben a hidratáló krémeknek a következő aktív hatóanyagokat kell tartalmazniuk:

 • Urea és tejsav, melyek pótolják a hiányzó természetes hidratáló faktorokat, amik segítenek a nedvességet a bőr felsőbb rétegeiben tartani. Természetes, a bőrben is jelenlévő összetevők lévén, az urea és a tejsav nem toxikus és nem allergén hatóanyagok, melyet a nagyon száraz bőrrel rendelkezők bőre is képes jól tolerálni. Az ajánlott minimum urea-koncentráció 5%. A nagyon száraz bőr általában olyan termékeket igényel, melyek magasabb koncentrációjúak az urea és egyéb hidratáló összetevőkben. Az Eucerin® Urea termékcsalád 5% és 10%-os urea-tartalmú krémeket és ápolókat kínál, köztük kifejezetten az arcra, a kézre, a lábra, valamint a testre kifejlesztett termékekkel. 
 • A glüko-glicerol egy, a bőr saját nedvesség-hálózatát serkentő molekula, amely segíti a mélyebb epidermális rétegekben lévő aquaporinok aktivitását, ez pedig javítja a nedvesség külső rétegek felé áramlását, hogy biztosítsa  a hosszan tartó hidratációt. Az aquaporinok mikroszkopikus méretű vízcsatornák, melyek főleg a mélyebb epidermális rétegekben találhatóak. Ezek biztosítják a nedvességet a bőr felső szarurétege (stratum corneum) számára és fontos szerepet töltenek be a bőr hidratáltságának megőrzésében.
 • A ceramid-3 segít a lipidréteg helyreállításában és így csökkenti a nedvességvesztést. Ismerje meg az Eucerin® UreaRepair PLUS termékcsaládot!

Az öregedés okozta bőrszárazság csökkentése

Amikor a bőr öregszik, a szárazság hozzájárul a halvány és mélyebb ráncok kialakulásához. Tudjon meg többet az öregedés okozta bőrszárazság jeleiről, okairól és a megoldásokról! Ilyenkor a hidratálás még fontosabbá válik, hiszen a bőrhidratáció fenntartása által megakadályozhatja a további ráncok kialakulását, különösképpen az arcon.

A hialuronsav egy olyan molekula, amely csökkenti a bőrszárazság miatt kialakuló ráncok mennyiségét. A hialuronsav természetesen is megtalálható a bőrben, sőt a kötőszövet egyik fontos összetevője. Fontos vízmegkötő kapacitással rendelkezik, javítja a bőr regenerációját és segíti a tápanyagok eloszlását. Az Eucerin® Hyal-Urea Ránctalanító termékcsalád, mely nappali és éjszakai arckrémekből áll, különleges, ureát tartalmazó termékeket jelent, melyek segítenek a nedvességet és hialruonsavat a bőrben tartani, hogy csökkentsék a ráncok kialakulását.

Attention

Ha aggódik vagy bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy milyen bőrápolás lehet az Ön számára megfelelő, javasoljuk az orvossal vagy bőrgyógyásszal történő személyes konzultációt.

A befolyásoló tényezők kiküszöbölése

A hatékony tisztító és hidratáló ápolás mellett fontos a száraz bőr kialakulásában közrejátszó tényezők kiküszöbölése is. Ez segít a bőrszárazságot, így az orvosi kezelés szükségességét csökkenteni:

A hidratáló fürdőadalékok segíthetnek a bőr természetes védőrétegének helyreállításában.
Néhány ruhatisztító szer tartalmazhat illat- vagy festékanyagokat. Próbálja meg elkerülni használatukat, mert a száraz bőr irritációját okozhatják.

 • Kerülje a száraz levegőt, töltsön kevesebb időt nagyon meleg, vagy nagyon hideg időben a szabadban, valamint fűtési szezonban használjon párásítót a lakásban.
 • Csökkentse a forró vízben eltöltött időt azzal, hogy fürdés helyett a gyors zuhanyzást választja.
 • Az edények elmosásakor történő kesztyű használata segít a forró víz és az erős tisztítószerek bőrrel való érintkezésének elkerülésében.
 • Viseljen természetes anyagokból készült ruhadarabokat, mint a pamut és a selyem, amelyek nem irritálják a bőrt. A gyapjú természetes anyag ugyan, de okozhat irritációt, így a közvetlen érintkezést érdemes elkerülni.
 • Próbáljon olyan mosószert használni ruháira, mely nem tartalmaz festék- vagy illatanyagokat, mert ezek a ruhán maradhatnak mosást követően és irritálhatják a bőrt.
 • Használjon olyan bőrápolási termékeket, amelyek nem tartalmaznak alkoholt, illat- és színezőanyagot, hogy elkerülje az irritációt.
 • Ügyeljen rá, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyon.

Építsd fel a bőrápolási rutint