Száraz és durva tapintású bőr – Okok, tünetek és megoldások

10 perc olvasási idő
Tovább

A bőr nem csak a test legnagyobb szerve, de fontos szerepet is betölt a szervezet hőmérsékletének kezelésében, valamint védőrétegként véd a fertőzésekkel szemben is. Ugyanakkor a test bizonyos felületei hajlamosak szárazzá és töredezetté válni, melynek eredményeképpen a bőr elveszti fent említett funkciónak megfelelő működtetését. Azonban egy hatékony bőrápolási rutin, mely kifejezetten száraz és repedezett bőrre kifejlesztett termékek használatára épül, segíthet a bőr állapotának egészségesebbé tételében.

Jelek És Tünetek

Az érdes testfelület tünetei

Bőrszárazság a test bármely területén jelentkezhet, ám bizonyos részek hajlamosabbak nagyon szárazzá, sőt durvává és repdezetté válni.

Amikor a szárazság a bőr mélyebb rétegeibe hatol, a bőr érdessé és repdezetté válik.
A talpak hajlamosak szárazzá és repedezetté válni.

A bőrszárazság fokozatosan alakul ki, kialakulásának folyamata a következő:

 • A száraz bőr feszülő érzettel jár és enyhén érdesnek tűnhet.
 • Gyakran a szárazság első jelei nem okoznak kényelmetlenséget, ám figyelmen kívül hagyásuk a szárazság súlyosabbá válásához vezethet.
 • A nagyon száraz bőr erős feszülő érzettel járhat, nagyon érdes, hámló, repedezett és viszkető lehet.
 • A bőr nagyon erős feszülő érzettel jár, emellett pedig hámlónak tűnhet.
 • A túl száraz bőr összehúzódhat és merevvé válhat, melynek következtében végül felrepedezik, főleg azokon a területeken, melyeken a mozgás miatt rugalmasnak kell lennie, mint például a talpakon járás közben. Ezen túl a bőr gyulladttá is válhat.


A száraz és repedezett bőr tünetei:
 • rendkívüli feszülés érzete
 • rendkívüli érdesség
 • repedések és törések keletkezése
 • heves viszketés

A száraz és érdes bőr érintett területei

A gyakori kézmosás problémát jelenthet a száraz bőrűek számára, mert az ujjpercek körüli bőr az ő esetükben könnyedén felrepedezik.
A száraz arcbőr érdessé válhat és hámlónak tűnhet

 • Kezünkön a bőr a gyakori mosás eredményeképp könnyen kiszárad. Az ebből fakadó repedések általában az ujjpercek felső részén jelennek meg, mivel itt a bőr feszül és könnyedén megtörik. 
 • A lábfej bőre, főleg a sarkak környékén, gyakran válik szárazzá, és így érdessé és repedezetté, ami amellett, hogy kényelmetlen, súlyosabb esetben fájdalmas és gyulladt is lehet. A sarkakon lévő bőrnek vastagabbnak kell lennie, hogy elviselje a mozgásból – a sétából és a futásból – eredő nyomást.
 • Ajkunk szintén hajlamos a kiszáradásra. Ez különösen jellemző az akné-kezelés alatt lévő betegeknél, akik ajka a szájon át alkalmazott kezelés következtében repedezetté válik, így kényelmetlen és fájdalmas érzetet tapasztalnak.

Bőrbetegségek és hatásuk a test bőrére

A száraz bőr, vagyis orvosi nevén a xerosis (a görög "xero" jelentése "száraz, az "osis" jelentése "betegség") egy széleskörű jelenség, melybe beletartozik a különböző okokból - legyenek azok külső vagy belső okok - kialakuló száraz bőr. Vannak másféle bőrbetegségek is, amelyek bőrszárazságot, érdes és repedezett bőrt okozhatnak. A pikkelysömör és az arcon, vagy testen megjelenő atópiás dermatitisz betegségei mögött gyulladásos okok húzódnak meg, melynek jele a pirosodó, hámló és viszkető bőr.

Bizonyos száraz bőrhöz kapcsolódó bőrbetegségek a pirosodás, hámlás és viszketés tüneteivel járnak.

 • Az atópiás dermatitisz gyakran érint fiatal gyermekeket, akik esetében az érdes és irritálható bőr a térd- és könyökhajlatban, valamint a csípő területén jelenik meg.
 • A pikkelysömörtől szenvedő bőrre többnyire a száraz foltok, a kemény és viszkető bőrfelület a jellemző, amely a test bármely pontján kialakulhat.
 • A cukorbetegség – mind az 1-es, mind a 2-es típusú – szintén szárazzá, érdessé és viszketővé teheti a bőrt.

Weboldalunkon bővebb információt is talál a száraz bőrről, illetve az atópiás dermatitiszről, a pikkelysömörről és xerosisról.

Attention

Ha aggódik vagy bizonytalan tüneteit illetően, esetleg ha tünetei súlyosbodnak, azt tanácsoljuk keresse fel kezelőorvosát, vagy egy bőrgyógyászt személyes konzultáció céljából.

Ha további információra van szüksége bőrpanaszainak beazonosítása érdekében, valamint azt illetően, hogy milyen ápolást érdemes megfontolni, akkor a bőrteszt hasznos eszköz lehet az Ön számára.

Okok És Kiváltó Tényezők

Az érdes bőrfelület okainak megismerése

Az érdes és repedezett bőr okai sokfélék lehetnek kezdve a nem megfelelő bőrápolási szokásoktól és környezeti hatásoktól a különböző betegségekig, mint az atópiás dermatitisz, vagy a pikkelysömör. Ezeket belső és külső tényezők egyaránt befolyásolják.

Külső tényezők

A vízmegkötő természetes hidratáló faktorok (NMF-ek) hiányossága dehidratálttá teszi a bőr felsőbb rétegeit.

A bőr kiszáradásának vagy dehidratációjának folyamata szakaszokra bontható:

 • A bőr akkor válik szárazzá, amikor veszíteni kezd természetes lipidjeiből, mely a bőr felszíni rétegének megbomlását eredményezi, így az nem képes hatékonyan benntartani a nedvességet.
 • Ez felgyorsítja a nedvességvesztés folyamatát. A vízmegkötő képességgel rendelkező természetes hidratáló faktorok hiánya a bőr felsőbb rétegeinek dehidratációját eredményezi.
 • A száraz bőr akkor válik érdessé és repedezetté, amikor a szárazság lehatol a mélyebb rétegekbe. Ettől veszélybe kerülnek a bőr aquaporinjai, melyek az epidermisz mélyebb rétegeiben található vízcsatornák; ezek belülről látják el a bőr nedvességelosztásának feladatát.

A szárazságot súlyosbító külső okok lehetnek időjárási körülmények, melyek befolyásolják a bőr nedvességmegtartó képességét, de külső ok lehet a nem megfelelő bőrápolási termékek használata is.

Környezeti hatások

 • Szélsőséges időjárási körülmények – a hideg, meleg, száraz levegő csökkenti a bőrbarrier funkciót.
 • Évszaki változások – a száraz bőr tünetei rosszabbá válhatnak a nyári, illetve téli hónapokban.
 • Az ultraibolya-sugárzás (UV) megnöveli a bőröregedés folyamatát, a bőr pedig az öregedéssel egyre hajlamosabbá válik a kiszáradásra.

Bizonyos szappanok a bőr számára nagyon erős tisztítószereket tartalmaznak és eltávolítják a természetes bőrlipideket.
Néhány gyógyszeres kezelés száraz bőrt eredményezhet. Keresse fel orvosát, amennyiben úgy gondolja, hogy kezelése e mellékhatással jár.

Bőrápolás

 • A gyakori tisztálkodás, a hosszú fürdőzés vagy zuhanyzás lemoshatják a védőréteget képező lipideket.
 • Nem megfelelő bőrápolási szokások - fontos a rutin bevezetése és az olyan termékek használata, amelyek alkalmasak a száraz bőr ápolására. Különösen fontos az erős szappanok használatának mellőzése, mivel ezek lemossák a természetes bőrlipideket.

Gyógyszeres kezelés
A száraz bőr számos gyógyszeres kezelés mellékhatása. Az e mellékhatást gyakran maguk után vonó kezelések a vízhajtó, vérnyomást szabályozó gyógyszerek, amelyek úgy működnek, hogy felgyorsítják a szervezet vízkiválasztó folyamatát, vagy bizonyos antibiotikum kúrák és szájon át bevehető, pattanás kezelő kúrák.

Attention

Minden esetben keressen fel orvost vagy gyógyszerészt, amennyiben bizonytalan egy gyógyszeres kezelés bőrszárazságot okozó mellélhatásait illetően.

Belső tényezők

A sötét bőrön az öregedés jelei később mutatkoznak és kevésbé súlyosak.
Terhesség alatt megjelenhetnek terhességi vonalak a bőrön - ezek kialakulása megelőzhető az érintett területen történő testápolók vagy olajok rendszeres alkalmazásával, valamint gyengéd masszázzsal.
25 éves kor felett a bőr idővel fokozatosan szárazabbá válik és veszít rugalmasságából.

Genetikai hatások
A bőr nedvességegyensúlyát a genetika is meghatározza. Míg bizonyos embereknek zsírosabb bőre van, addig másoknak szárazabb, ezek a bőrtípusok pedig öröklöttek, de nem minden esetben közvetlenül a szülőktől. Továbbá a világosabb bőrrel rendelkezők hajlamosabbak a bőrszárazságra, mint a sötétebb bőrüek. Az olyan betegségeknek, mint a pikkelysömör, az atópiás dermatitisz, a cukorbetegség vagy a krónikus viszketés gyakran közük van az egyén genetikai adottságaihoz.

Hormonális változások
A bizonyos homronok szintjében beálló változások - különös tekintettel az ösztrögén, valamint a tesztoszeron szintekre - befolyásolhatják a bőr nedvességtartalmának és lipdjeinek szintjét. Ez különösen a menopauzát követően, vagy terhesség alatt vehető észre.

Kor
A bőr öregedésével a bőrben található faggyú- és verejtékmirigyek száma lecsökken, mely a verejték- és lipidtermelés csökkenését is jelenti egyben. Hasonlóképpen a bőr víztartalma és nedvtartó képessége szintén romlik. Ezek a tényezők mind hozzájárulnak a bőrszárazsághoz, ami pedig bőröregedéshez és ráncok kialakulásához vezet. Ezt összefoglalóan öregedés okozta bőrszárazságnak hívjuk.

Étrend
Mint minden szervnek, a bőrnek is szüksége van egy sor fontos tápanyagra a megfelelő működéshez. Idetartoznak a különböző növényi olajak és vitaminok, különösképpen a C- és E-vitaminok.

Befolyásoló Tényezők

Az érdes bőr kialakulásában közreműködő tényezők

Az érdes és repedezett bőr kialakulását, valamint a természetes nedvességegynesúly felborulását okozó tényezők a következők lehetnek:

Bőrápolás

Fontos, hogy a tisztálkodási termékek elég gyengédek legyenek, hogy a bőr saját lipidjei megmaradhassanak.
A száraz bőrre ajánlott bőrápoló termékek használatával segítse újra feltöltődni bőrét , hogy annak nedvességegyensúlya helyreállhasson.

Az erős szappanok használata eltávolítja a természetes lipideket és a nedvességet, mely érdes és repdezett bőrfelületet eredményez.

A hatékony bőrápolási rutin bevezetése tehát fontos ahhoz, hogy kezelni tudjuk az érdes és repdezett bőrfelületet, illetve megelőzzük annak kialakulását.

A megfelelő hidratáló krémet rendszeresen kell alkalmazni az érintett területeken. Ez akkor a leghatékonyabb, amikor a bőr tiszta és enyhén nedves, például fürdést vagy zuhanyozást követően. A mélyebb bőrrétegek működését helyreállító összetevőket tartalmazó hidratáló krémek a leginkább megfelelőek a nagyon száraz, érdes és repedezett bőr ápolására.

A gyakori mosakodás szintén közrejátszhat az érdes és repdezett bőr kialakulásában. A fürdés és zuhanyzás sose legyen túl hosszú, mert ezek lemossák a természetes lipidjeket és  hidratáló faktorokat a bőrből, így annak nedvességmegtartó képessége csökken.

A napsugárzás a bőr nedvességtartalmának csökkenéséhez vezet és az eleve száraz bőrt még jobban kiszárítja. Továbbá az UV-sugarak is hosszútávú változásokat eredményezhetnek.
Bizonyos foglalkozások szükségessé teszik a gyakori kézmosást. Ez problémát jelenthet a száraz bőr számára.

Az időjárás, az évszakok és a napsugárzás hatásai
Az évszakok változása az érdes és repdezett bőrfelület kialakulásának gyakori oka. A kemény téli hónapok alatt a bőr ki van téve a hideg időjárás veszélyeinek, valamint ilyenkor a központi fűtés is hozzájárul a bőrszárazság kialakulásához. Ha az így kifejlődő érdességet és repedezést kezeletlenül hagyjuk, akkor a repedések, törések elmélyülhetnek és begyulladhatnak.

A forró nyári hónapok során a bőr azért válhat szárazzá, mert túl sokat éri a nap. A napégette bőr nem tud olyan hatékonyan működni, mint az egészséges bőr, így a kiszáradásra is hajlamosabb. Az érdes és repedezetett bőrfelület kialakulásának megelőzését ebben az időpszakban olyan naptej használata jelentheti, amely hidratál és nem tartalmaz irritáló illat- vagy színezőanyagot.

Munkahelyi ártalmak
Bizonyos foglalkozások a bőrszárazság kialakulásának nagyobb kockázatával járnak, a száraz bőr pedig rendkívül érdessé és repedezetté válhat. Ezek a foglalkozások a bőrt olyan körülményeknek teszik ki, mint amilyen a nagyon meleg vagy nagyon hideg hőmérséklet (gazdák/halászok) vagy az erős tisztítószerek gyakori használatának szükségessége (orvos/ápoló/fodrász).

Dehidratáció
A bőr a nedvességet a testen keresztül szerzi, így függ a szervezet vízegyensúlyától. Amikor a test dehidratált, a szervezet visszafogja a bőr nedvességellátását, ez pedig lelassítja a víz bőrön keresztüli természetes áramlását, ami bőrszárazsághoz vezethet. Az idősebb emberek hajlamosabbak a dehidratációra, ugyanis szomjúságérzezük fokozatosan csökken a kor előrehaladtával.

Dohányzás
A cigaretta számos méreganyagot, többek között nikotint tartalmaz, melyek lelassítják a véráramlást. Ez a bőr anyagcseréjének lelassulását eredményezi, amiből a kötőszövetben található rostok rugalmasságának elvesztése következik. Emiatt pedig a bőr korábban öregedhet és válhat szárazzá.

Megoldások

A test száraz és érdes bőrének ápolása

A közrejátszó tényezők elkerülése

A pamutban és selyemben található természetes anyagok a legmegfelelőbbek a száraz bőr számára, mert nem okoznak további irritációt.
Mindig érdemes a kezeket kesztyűvel védeni, ha gyakori a vízzel valamint erős tisztítószerekkel való érintkezés.

A hatékony tisztálkodási és hidratálási rutin mellett fontos elkerülni azokat a tényezőket, amelyek közrejátszhatnak a száraz bőr kialakulásában. Ezek segítenek csökkentei a száraz bőr problémáit, valamint az orvosi kezelés szükségességét.

 • Kerülje a száraz levegőt, töltsön kevesebb időt tölt házon kívül szélsőségesen meleg vagy hideg időjárás esetén, valamint fűtési szezonban használjon párásítót a lakásban.
 • Csökkentse a forró vízben eltöltött időt úgy, hogy a hosszas fürdőzés helyett a gyors zuhanyzást választja.
 • A kesztyű használata mosogatáskor segít csökkenteni a forró víz és az erős tisztítószerek bőrszárító hatását.
 • Hordjon természetes anyagokból készült ruhadarabokat, mint a pamut vagy a selyem, melyek nem irritálják a bőrt. A gyapjú szintén természetes szövet, ám okozhat irritációt, ezért érdemesebb elkerülni.
 • Próbáljon olyan mosószereket használni ruhamosáshoz, melyek nem tartalmaznak festék- vagy illatanyagot, mert ezek a ruhán maradhatnak mosást követően és így irritációt okozhatnak a száraz bőrön.
 • Használjon olyan bőrápolási termékeket, melyek nem tartalmaznak illat- és színezőanyagot és parabént, hogy elkerülje az irritációt.
 • Ügyeljen az elegendő mennyiségű víz elfogyasztására – ez különösen fontos az idősebbek számára.

Annak érdekében, hogy megoldjuk a száraz bőr problémáját a megfelelő bőrápolási rutin bevezetése - amely nem okoz további károkat  a bőrrétegben - mindenképpen szükséges. Továbbá a természetes hidratáló faktorok, mint az urea, pótlása szintén segít a bőr nedvességegyensúlyának helyreállításában, valamint ideális esetben a jó rutin a mélyebb rétegekben áramló víz szabályozásának hiányosságát is megcélozza.

A száraz, a nagyon száraz, valamint a pikkelysömör vagy cukorbetegség következtében kiszáradt bőr megfelelő termékeket igényel függően a szárazság mértékétől; atópiás dermatitisz esetén pedig különleges termékek válnak szükségessé a csecsemők és kisgyerekek bőrének ápolására. Amikor gyermekünk számára választunk bőrápolási termékeket, mindig nézzük meg, hogy az adott termék hány éves kortól használható.

Az érdes és száraz bőr hidratálása

A száraz bőr problémáinak enyhítéséhez javasolt a bőrápoló termékek rendszeres használata.
A hidratálást akkor a legalkalmasabb elvégezni, amikor a bőr tiszta és enyhén nedves, például fürdés vagy zuhanyozás után.

A hidratáló krémek elsődleges feladata, hogy visszaállítsák a nedvességegyensúlyt a bőr felsőbb rétegeiben.

Urea és tejsav: Természetes hidratáló faktorok (NMF), melyek a bőr felsőbb rétegeibe (stratum corneum) vonzzák és ott is tartják a nedvességet. Az érdessé és repedezetté vált nagyon száraz bőrnek ezekből a faktorokból nagyobb mennyiségre van szüksége. Általában a száraz, illetve nagyon száraz bőrre kifejlesztett termékeknek legalább 5% (száraz bőr esetén) és 10% (nagyon száraz bőr esetén) urea tartalommal kell rendelkezniük.  

A ceramid-3 segít a lipidréteg helyreállításában, mely lelassítja a párolgás folyamatát azzal, hogy szabályozza a nedvességvesztést.

A glüko-glicerol serkenti a bőr aquaporinjait és segít a nedvesség felsőbb, epidermális rétegekbe való természetes áramlásában. A felsőbb rétegek nedvességegyensúlya nagyban függ a mélyebb rétegek nedvességellátásától, így a mélyebb rétegek nedvességegyensúlyának helyreállítása a bőr egészének hidratálása szempontjából az egyik legfontosabb mozzanat.

A száraz bőr napsugárzás elleni védelme

Az Eucerin® Sun Naptej száraz bőrre FF50+ kifejezetten a száraz bőr igényeinek megfelelően lett kifejlesztve.

Mivel az UV-fény megnöveli a bőröregedés kockázatát és a bőröregedés növeli a bőrszárazság kialakulását, javasolt:

 • A napsugárzás elleni védekezésnek megfelelő ruházat viselete.
 • Naptej használata, ha kimozdulunk.
 • Olyan naptej használata, amely blokkolja az UV-sugarakat és hidratáló összetevőket tartalmaz.
 • Olyan naptej használata, amely nem tartalmaz irritáló illat- és színezőanyagokat, mivel a száraz bőr hajlamos az irritációra.

Az Eucerin® Sun Naptej száraz bőrre COLIPA és EU kompatibilis UV-szűrőt, licochalcone A antioxidánst tartalmaz, hogy védje a bőrt az UV-sugarakkal és a korai bőröregedéssel szemben, valamint, hogy hidratálja azt.

Építsd fel a bőrápolási rutint