Öregedés okozta bőrszárazság – Az idő előrehaladtával szárazabbá váló bőr ápolása

5 perc olvasási idő
Tovább

Néha a bőrben lezajló öregedési folyamatok megváltoztatják magát a bőr típusát és ezzel együtt azt is, ahogyan a bőr kinéz és amilyennek érződik. Az örgedés okozta bőrszárazság esetében ez a feszülő érzés és a szárazságérzet, valamint a halvány és mélyebb ráncok megjelenését jelenti. Ezek a kettős változások arra intenek, hogy a bőr ápolásának módját újra kell értékelni: egészségesnek kell maradnia, puhának kell érezzük, valamint minimalizálni kell az öregedés látható jeleit is.

Jelek És Tünetek

Hogyan azonosítsuk be az öregedés okozta bőrszárazságot?

Az öregedés okozta bőrszárazság egy olyan probléma, amely idővel egyre láthatóbbá válik és több ápolást igényel.

Mind a négy főbb bőrtípusra hatással lehet. Mindegyik bőrtípus hajlamos rá, hogy az idő előrehaladtával szárazabbá váljon. Habár nem mindig ez a helyzet, a fokozott bőrszárazság gyakori folyamata az általános bőröregedésnek.

Idővel a bőr elveszíti nedvességét
A száraz arcbőr felülete érdessé és esetenként hámlóvá válhat

A bőr szárazsága és érzékenysége gyakran összekapcsolódó és egyszerre jelentkező panasz lehet. Ahogy múlik az idő, az érzékenységgel társuló bőrszárazság súlyosbodhat és örögedés által okozott szárazsággá változhat. 

Milyen tapintatú az öregedés okozta száraz bőr?
Idővel a bőr fokozottan szárazzá és feszülővé válhat. Ezen felül a száraz, öregedő bőrnek további jellemzői is lehetnek:

 • érdesség
 • repedezés, mely mélyebb törések és repedések kialakulásával járhat
 • bőrkeményedés kialakulása/ hámlás
 • gyakori viszketés

Hogyan néz ki az öregedés okozta száraz bőr?
A fokozott szárazságérzet mellett apró repedezések és ráncok jelennek meg a bőr felületén. Ezek az idő előrehaladtával fokozatosan mélyebbé válnak és növekvő számban jelennek meg.

Okok És Kiváltó Tényezők

Mitől lesz a bőr egyre szárazabb a kor előrehaladtával?

Az öregedés okozta bőrszárazságot belső és külső tényezők egyidejűleg okozzák; ezek bőrre tett hatása az idő múlásával fokozódik.

Az első halvány és mélyebb ráncok általában a szem környékén jelentkeznek
Az öregedés jelei kevésbé látványosan és később jelentkeznek a sötétebb bőrrel rendelkezők esetében.

25 éves kor felett a bőr anyagcseréje lelassul. Az élet harmadik évtizedére a bőr elkezd megváltozni. Ez az időbeli bőröregedés elkerülhetetlen. Ezt elsősorban a bőr működésében beálló fiziológiai változások okozzák. Ebben az esetben az idő múlásával a bőr fokozatosan szárazabbá válik és veszít rugalmasságából.

A védőfunkció (bőrbarrier) meggyengül, mely hozzájárul a nedvességvesztés folyamatához. A bőr e lényegi funkciójának megbomlásával kevésbé lesz képes megvédeni magát azoktól a külső tényezőktől, amelyek felgyorsítják az öregedés általi bőrszárazságot.

Az anyagcsere minden sejtben lelassul. A bőr növekvő mértékebn veszti el nedvességét és rugalmasságát. Ennek következménye a száraz arcbőr kialakulása és a ráncok megjelenése. Ezek a bőrfelületen láthatóvá váló kettős hatások azok, amik az öregedés okozta bőrszárazság bizonyítékaiként szolgálnak.

Genetikai hajlamtól, valamint etnikai hovatartozástól függően változó, hogy egy ember bőre milyen tempóban öregszik, illetve, hogy milyen mértékben kezdenek láthatóvá válni az öregedés okozta bőrszárzaság jelei.

Az élet előrehaladtával a hormonális változások is hatást gyakorolnak a bőrre. A menopauza kezdetekor az ösztrogén-szint csökkenése lelassíthatja a rugalmas rostok termelését.

Mi történik a bőr rétegeiben?

 • A szaruréteg
  Sűrűn elhelyezkedő keratinociták és olyan anyagok képezik, melyeket együttesen természetes hidratáló faktornak (NMF) nevezünk. Ezek az anyagok biztosítják a réteg vízmegkötő képességét. A fiatal bőrben a jól működő szaruréteg a teljes test víztartalmának 10-20%-át tartamazza.

  Ahogyan a bőr öregszik, a bőrben zajló lassuló folyamatok befolyással vannak a szarurétegre, valamint a külső tényezők is csökkentik védőfunkcióját. Többé nem képesugyanolya hatékonysággal a nedvességet a bőrben tartani. Ennek eredménye a bőrszárazság, majd a ráncok megjelenése.
 • Dermális rétegek
  A bőr struktúrája megbomlik, így a mélyebb ráncok könnyebben láthatóvá válnak.
 • Szubdermális rétegek
  Ezekben a mélyebb rétegekben a lipideket tároló sejtek kisebbé válnak (összezsugorodnak) és számuk is lecsökken.

Tudjon meg többet a bőr struktúrájáról vagy az öregedés egyéb látható jeleiről (ráncok, bőrfeszesség csökkenés és a bőr tömörségének és ragyogásának elvesztése), valamint ezek okairól.


Megoldások

Hogyan küzdjünk meg az öregedés okozta bőrszárazsággal?

Megfelelő bőrápolási rutin

Ügyeljen rá, hogy olyan bőrápoló terméket használjon, amely száraz bőrre ajánlott.

A száraz bőr bármilyen típusa gondos bőrápolási rutint igényel a kinézet és a kényelemérzet javítása érdekében. A száraz bőr jóval érzékenyebben reagálhat a szappanra, illetve az egyéb lúgos hatású elemekre, így az olyan hatóanyagokra is, amelyek számos tisztálkodási termékben megtalálhatók. Ezért a tisztálkodást olyan termékkel érdemes végezni, amely kíméletes, és nem fosztja meg a bőrt annak természetes nedvességétől. Mindig olyan termékeket keressen, melyek összetétele nem tartalmaz illat- és színezőanyagokat, ilyenek például az Eucerin® DermatoCLEAN termékcsalád tagjai.

Az ápolás során hasznos lehet olyan bőrápolási termékek használata, melyek a következő aktív hatóanyagokat tartalmazzák. Ezek kifejezetten hatékonyak a bőröregedés által okozott bőrszárzaság kezelésében:

Aktív összetevők

Az Eucerin® Hyal-Urea Ránctalanító nappali vagy éjszakai arckrémet lehet száraz és nagyon száraz arcbőrre is használni.

Urea
Az urea a természetes hidratáló faktorok, NMF-ek egyike, melyet a test természetes módon állít elő. Így tehát alkalmas a szárazság csökekntésére. Az urea kulcsfontosságú összetevője az Eucerin® Urea termékcsalád összes terméknek.

Hilauronsav
A bőrben szintén természetes módon megtalálható hilauronsav magas fokú vízmegkötő kapacitással rendelkezik. Segíti a bőrregenerációt és hatékonyabbá teszi a tápanyagok eloszlását. A hialuronsavat a száraz bőrre és a ráncokra tett jótékony hatása teszi alkalmassá az öregedés okozta bőrszárazság enyhítésére. 

Ez a két aktív hatóanyag együtt rendkívül hatékony megoldást jelent az öregedés által előidézett bőrszárazság kezelésében. A két hatóanyag kombinációja megtalálható az Eucerin® Hyal-Urea Ránctalanító termékcsalád termékeiben.

Ceramid-3
Természetesen segíti a bőr védőrétegének regenerációját és csökkenti a lipid-hiányt. A ceramid-3 megtalálható az Eucerin® Hyal-Urea Ránctalanító éjszakai arckrém összetételében.

A közrejátszó tényezők elkerülése

Ajánlott magas UV-védelmet biztosító naptejet használni, amilyenek a 30/50+ fényvédő faktorral rendelkező Eucerin® Napozó termékek is.
Az antioxidánsokban gazdag ételek, mint a gyümölcsök és zöldségek, segítenek a szervezet és a bőr egészégének és vitalitásának megőrézésében.

Száraz és nagyon száraz arcbőr esetén fontos elkerülni mindent, ami további szárazságot okozhat. Vannak olyan életvitelt érintő tippek is, amelyek segíthetnek lelassítani az öregedés miatt bekövetkező bőrszárazság folyamatát.

A szélsőséges időjárási körülményeket javasolt elkerülni. A nagyon meleg, nagyon hideg vagy száraz levegő felboríthatja a bőr nedvességegyensúlyát. 

A napsugárzásnak negatív és pozitív hatásai egyaránt vannak. Az UV-sugárzás negatív hatását leginkább úgy lehet csökkenteni, ha a legmelegebb órákban nem tartózkodunk a napon, valamint, ha laza, de védőréteg gyanánt funkcionáló ruhát hordunk. A megfelelő FF tartalmú termékek használata is nagyon fontos. Tudjon meg még többet a napsugárzás bőrre gyakorolt hatásairól!

A kémiai hatások, mint az agresszív tisztálkodási szerek használata, vagy a túl forró vízzel való arcmosás, mind elkerülendők, ugyanis a bőr további kiszáradását okozhatják. Ilyenkor a  bőrben található természetes hidratáló faktorok, NMF-ek, eltűnnek, így sebezhetővé és a nedvesség elvesztésére hajlamosabbá teszik a bőrt.

A megfelelő tápanyagok bevitele segíthet lelassítani ezt a folyamatot. Egy antioxidánsokan gazdag étrend minimalizálhatja az oxidatív stressz hatásait.

Attention

Ha bizonytalan bőrének állapotával kapcsolatban, forduljon szakemberhez tanácsért!

Építsd fel a bőrápolási rutint