Száraz bőr – Hogyan ápoljuk a száraz arcbőrt?

Tovább

Az arc bőre az egyik legfontosabb testrészünk. Amikor az arcbőr szárazzá válik érdesnek tűnik és feszülő érzetettel jár, sőt pirosodás, hámlás és viszketés is megjelenhet rajta. A száraz arcbőrnek több oka is lehet - ezek megértése segít a megfelelő ápolás megismerésében.

Jelek És Tünetek

A bőrszárazság és a különböző bőrtípusok kapcsolata

A száraz arcbőr gyakori probléma még akkor is, ha bizonyos emberek hajlamosabbak rá, mint mások. A főbb bőrtípusok a normál, a száraz, a zsíros és a vegyes arcbőr. Az idő előrehaladtával fontos azt is látni, hogy a bőröregedés milyen hatással van a bőr állapotára.

A száraz arcbőr érdes és hámló lehet.

 • A normál típusú arcbőr olyan bőrtípust jelent, mely sem a szárazságra, sem a zsírosodásra nem kifejezetten hajlamos. Azonban számos tényező szárazzá teheti a normál arcbőrt is (lásd alább "A száraz arcbőr okai" c. szekciót).
 • A száraz arcbőr olyan bőrtípusra utal, amely hajlamos a kiszáradásra és jellemzően feszülő érzettel jár, valamint enyhén érdesnek vagy egyenesen durva tapintásúnak hat bizonyos területeken.
 • A zsíros vagy olajos arcbőr olyan bőrtípus, mely kevésbé hajlamos a szárazságra, leszámítva a túlzásba vitt mosakodás vagy a nem megfelelő bőrápolási rutin eseteit. 
 • A vegyes típusú arcbőrre egyszerre jellemző a szárazság - például az orcákon - és a zsírosodás – többnyire a T-zónában.

A száraz bőr és nagyon száraz bőr jelei és tünetei

A száraz bőr hidratációja nem megfelelő.
A belső és külső tényezők egyaránt zavart okozhatnak a bőr hidratációs képességében, mely kiszáradáshoz vezethet.

Száraz bőr
Mikor az arcbőr veszíteni kezd nedvességéből, a szárazság lehet csupán:

 • feszülő érzet
 • érdesség

Nagyon száraz bőr
Ha ez a kezdeti szárazság kezeletlenül marad, súlyosabbá válhat és:
 • nagyon erős feszülés
 • hámlás
 • repedezés
 • viszketés
 • jelentkezhet.

Ekkor lehetséges, hogy a szárazság következtében megjelennek a vékony vonalak, melyek a korai bőröregedés és ráncosodás első jelei.

Érzékeny száraz arcbőr
Amikor az arcbőr kiszárad, érzékennyé válhat. Azonban az arcbőr érzékenységének nincs minden esetben köze a szárazsághoz. Mindig fontos elkerülni azokat a bőrápolási termékeket, melyek irritáló összetevőket, például illat- vagy színezőanyagot tartalmaznak. Mindig ellenőrizze, hogy a terméket tesztelték-e érzékeny bőrön.

A száraz arcbőr és a bőrbetegségek
 • A xerosis a száraz bőr orvosi megfelelője. Eredete a görög "xero" szó, melynek jelentése "száraz", valamint az "osis", mely a "betegség" megfelelője.
 • A gyulladásos bőrbetegségek, mint az atópiás dermatitisz vagy a pikkelysömör szintén okozhatnak száraz arcbőrt.
 • Az anyagcserével kapcsolatos betegségek, mint a diabetes mellitus és bizonyos veseproblémák, szintén fokozhatják a bőr kiszáradásának kockázatát.
 • Bizonyos akné-kezelések, mind a helyileg, mind a szájon át alkalmazandó gyógyszereket ideértve, hozzájárulhatnak a zsíros, pattanásra hajlamos bőr kiszáradásához. 

Weboldalunkon bővebb információt, megelőzési tippeket, valamint az atópiás dermatitiszre, a pikkelysömörre és egyéb bőrbetegségekre vonatkozó tájékoztatást is találhat.

Attention

Ha további információra van szüksége bőrpanaszainak beazonosítása érdekében, valamint azt illetően, hogy milyen ápolást érdemes megfontolni, akkor a bőrteszt hasznos eszköz lehet az Ön számára.

Okok És Kiváltó Tényezők

A száraz arcbőr kialakulásának megértése

Számos belső és külső tényező hozzájárulhat a száraz arcbőr kialakulásához, melyek mindegyike ugyabban a dehidratációs folyamatban játszik közre. A bőrszárzaság mérétke e tényezők számától és intenzitásától függ.

Külső okok

Amikor a bőr természetes védőrétege veszélybe kerül a külső behatások révén, a nedvesség könnyebben távozhat belőle.
A bőr lecsökkent nedvességszintje az aquaporinok korlátozott számának következtében.

A száraz arcbőrt érő külső hatások mindegyike a természetes, lipidekből álló felszíni réteg romlását okozza. Amint ez a lipidréteg megtörik, a nedvesség elszivároghat és a legfontosabb nedvességmegkötő anyagok könnyedén eltűnnek. Mivel ezek a természetes hidratáló faktorok hiányoznak, a bőr többé nem képes elegendő vizet benntartani, így kiszárad és addig marad száraz, amíg ezek a faktorok nem pótlódnak, és a felszíni lipidréteg helyre nem áll. 

Ha a száraz bőrt nem ápoljuk olyan hidratáló krémmel, amely tartalmazza ezeket a hidratáló faktorokat, akkor a szárazság súlyosbodhat és mélyebbre hatolhat az arcbőrben, megzavarva a bőr mélyebb rétegeiben található nedvességhálózatot.

A nedvesség természetes áramlása a bőr felsőbb rétegeibe lecsökken, így okozva rendkívüli bőrszárazságot.

Külső kiváltó okok

A legfőbb külső kiváltó okok a különböző környezeti hatások, illetve adódhatnak helytelen bőrápolási szokásokból is. Az arc általában sokkal jobban ki van téve ezeknek a szárazságot eredményező külső okoknak, mint a test többi része.

A hideg, mint környezeti tényező befolyásolhatja a fiziológiai változásokat.
Bizonyos szappanok eltávolíthatják a természetes bőrlipideket - javasolt a száraz bőrnek megfelelő termékek használata.

Környezeti hatások

 • Szélsőséges időjárási körülmények – hideg, meleg, száraz levegő.
 • Évszak szerinti változások – a száraz bőr tünetei gyakoribbak a nyári, illetve téli hónapokban.
 • A nap ultraibolya-sugárzása (UV) megnöveli a bőröregedés kockázatát, a bőr pedig az öregedéssel egyre hajlamosabbá válik a kiszáradásra.

Bőrápolás
 • A gyakori tisztálkodás, a hosszú fürdőzés vagy zuhanyzás lemoshatják a védőréteget képező lipideket.
 • Nem megfelelő arcbőrápolási szokások – fontos a rutin beiktatása és az olyan termékek használata, amelyek alkalmasak a száraz bőr ápolására. Különösen fontos az erős szappanok használatának mellőzése, mivel ezek eltávolítják a természetes bőrlipideket.

Gyógyszeres kezelés
Bizonyos gyógyszeres kezelések mellékhatására a bőr vízegyensúlya felborul. A vérnyomást szabályozó gyógymódok, melyek vízhajtó hatással bírnak, ismertek e mellékhatásukról. Mindig ellenőrizze orvosával vagy gyógyszerészével, hogy az adott gyógyszeres kezelés szárazságot okoz-e bőrén.

Belső tényezők

Genetikai hatások
Minden ember a gének egyedi állományával rendelkezik, mely meghatározza az adott személy bőrének tulajdoságait is, így a pigmentációt, a nedvességtartalmat és a lipidszintet. Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan körülmények között különböző emberek bőre különböző nedvességtartalommal és lipidszinttel rendelkezik. A világos bőrűeknek nagyobb valószínűséggel lehet száraz bőre, mint a sötétebb bőrűeknek. Továbbá az olyan betegségek, mint az atópiás dermatitisz, a pikkelysömör, a cukorbetegség és a krónikus viszketés gyakran - bár nem mindig - genetikai eredetűek.

A terhesség miatt bekövetkezett hormonális változások is okozhatnak bőrszárazságot.
Ahogyan a bőr öregszik, struktúrája változik, ennek következtében pedig nagyobb valószínűséggel keletkeznek ráncok.

Hormonális hatások
Amikor bizonyos hormonok szintjében változás áll be, például kamaszkor során vagy menopauza alatt, a bőr nedvességegyensúlya érintett lehet. A menopauza alatt a szervezet ösztrogénszintje lecsökken, ez pedig szárazabb bőrt eredményezhet. Bőrszárazság egyébiránt terhesség alatt is előfordulhat.

Kor
A bőr verejték- és lipidtermelési képessége a kor előrehaladtával csökken, mivel a bőrben lévő faggyú- és verejtékmirigyek funkciója gyengül. Az öregedés szárazságra hajlamossá teszi a bőrt, a bőr pedig minél szárazabb, annál hajlamosabb a halvány és mélyebb ráncok kialakulására. Tudjon meg többet az öregedés okozta bőrszárazságról!

Korai bőröregedés
A bőröregedés természetes velejárója a korosodásnak. Ugyanakkor a túlzott ultraibolya-sugárzás (UV) meggyorsíthatja a bőr öregedési folyamatát, a halvány és mélyebb ráncok korai kialakulását eredményezve.

Étrend
A bőrnek tápanyagokra, telítetlen zsírsavakra és vitaminokra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön. Ezek bármelyikének hiánya közrejátszhat a száraz bőr kialakulásában.

Befolyásoló Tényezők

A száraz arcbőr kialakulásában közreműködő tényezők

A száraz arcbőr kialakulásának főbb okain túlmenően létezik még néhány olyan tényező, amely szintén befolyással bír az arcon jelentkező bőrszárazság mértékére. Ezek megismerése segít elkerülésükben és hatásuk csökkentésében.

A hatékony ápolás hiánya
Ha a száraz arcbőrt helytelenül ápoljuk vagy hatástalan hidratáló krémeket használunk, a száraz bőr állapota rosszabbra fordulhat, ahelyett, hogy javulna. Ez azért történhet meg, mert a szárazság komolyabbra fordulásával a bőrben lévő mélyebb rétegek is érintetté válnak, márpedig ezek a rétegek felelősek a bőr felsőbb rétegeinek nedvességellátásáért. A hidratáló krémeknek segíteniük kell a felszíni réteg működésében és hatniuk kell a mélyebben rejlő nedvességhálózatra is.

A nagyon száraz bőr érzékeny, ezért nem szabad kitenni a káros UV-sugaraknak - a Nap tovább szárítja a bőrt.
Mivel a napsütés a déli órákban a legerősebb, minden esetben kerülni kell, főleg száraz bőr esetén.

A napsugárzás hatásai
A túlzott napsugárzás növelheti az arcbőrön jelentkező bőrszárazság mértékét. Ezért fontos olyan naptejet választani, amely kifejezetten száraz bőrre lett kialakítva, így hidratáló aktív összetevőket és megfelelő fényvédő faktort (FF) tartalmaz. Fontos továbbá, hogy se a naptej, se az egyéb bőrápolási termékek ne tartalmazzanak irritáló hatású illat- és színezőanyagokat, mert a száraz bőr, különösen pedig a száraz arcbőr hajlamosabb a kiszáradásra, mint a normál bőr.

Munkahelyi ártalmak
Bizonyos szituácók olyan körülményeket teremtenek, melyek hozzájárulnak a száraz arcbőr kialakulásához. Például a kültéri sportok, a hideg időjárású területeken töltött szabadság egyaránt növelheti a száraz arcbőr kialakulásának kockázatát.

Dehidratáltság
A bőr nedvességtartalma a szervezet víztartalmától is függ. Ezért amikor a szervezet dehidratált, képtelen megfelelő mennyiségű vizet biztosítani a bőr számára.

A dehidratációra hajlamos emberek általában az idősebbek, mivel a kor előrehaladtával a szomjúságérzet lecsökken, de hajlamosak rá a gyakori kétkezi munkát vagy testedzést végzők is.

Dohányzás
A cigaretta számos méreganyagot, többek között nikotint tartalmaz,melyek lelassítják a véráramlást. Ez a bőr anyagcseréjének lelassulását eredményezi. Ennek következtében pedig a bőr korábban öregedhet és válhat szárazzá.

Megoldások

Milyen megoldások léteznek száraz arcbőrre?

A közrejátszó tényezők elkerülése

A hatékony tisztálkodási és hidratálási rutin mellett fontos elkerülni azokat a tényezőket, amelyek közrejátszhatnak a száraz bőr kialakulásában. Ez segíthet elkerülni a szárar bőr hatásait és az orvosi kezelés szükségességét:

 • Kerülje a száraz levegőt, töltsön kevesebb időt házon kívül szélsőségesen meleg vagy hideg időjárás esetén, valamint fűtési szezonban használjon párásítót a lakásban.
 • Csökkentse a forró vízben eltöltött időt úgy, hogy a hosszas fürdőzés helyett a gyors zuhanyzást választja.
 • Használjon olyan bőrápolási termékeket, melyek nem tartalmaznak illat- és színezőanyagot és parabént, hogy elkerülje az irritációt.

A száraz és nagyon száraz arcbőr átfogó bőrápolási rutint igényel, ideértve a megfelelő bőrtisztító termékeket, hidratáló krémeket és naptejeket. A vízalapú bőrtisztítók hozzáadott hidratáló faktorokkal alkalmasak lehetnek a száraz és nagyon száraz arcbőr ápolására, míg az olajos tisztítók ideális esetben a nagyon száraz, illetve a rendkívül száraz bőr, többek között az atópiás dermatitisz ápolásában segítenek.

A száraz vagy nagyon száraz arcbőr tisztítása

Alakítson ki egy hatékony bőrápolási rutint, hogy javítsa bőrének kinézetét és állapotát.
A víz- és olaj alapú arctisztítók alkalmazhatók száraz, illetve nagyon száraz bőrre is.

A gyengéd, de hatékony bőrtisztító termékek használata elengedhetetlen a normál, a száraz, vagy aknéra, esetleg atópiás dermatitiszre hajlamos bőr esetén. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, egy jól kialakított napi tisztálkodási és hidratálási arcápolási rutin fontosságát; a tiszta, jól működő védőréteggel rendelkező arcbőr hatékonyan szívja be és tartja magában a nedvességet. 

Az extra gyengéd Eucerin® DermatoCLEAN Kímélő arctisztító tej aktív hidratáló hatóanyagokkal mélyen tisztítja a bőrt és véd a kiszáradás ellen. Használható száraz, illetve érzékeny arcbőrre is. Az Eucerin® DermatoCLEAN Arctisztító tonik pedig minden bőrtípus számára azonnali tonizálást és hidratációt nyújt.

Az arcbőr hidratálása

A megfelelő bőrápolási termékek biztosítják a száraz bőr számára azt a nedvességet és tápláló hatóanyagokat, amire szüksége van.

A száraz vagy nagyon száraz arcbőr hidratálásának kulcsa a hiányzó természetes hidratáló faktorok pótlása, melyek a nedvességet a stratum corneum-ba, azaz a bőr felsőbb rétegeibe vonzzák és ott megkötik. Ez segít a bőrnek a kiszáradással szemben és csökkenti az érdességet, valamint enyhíti a feszülést. Az Eucerin® Urea arckrém ureát és tejsavat, azaz  természetes hidratáló faktorokat tartalmaz, melyek a víz felsőbb rétegekben történő megkötésével szabályozzák a bőr nedvességtartalmát.

Mind az urea, mind a tejsav jól tolerálható, nem toxikus és nem allergén anyagok, melyek természetes módon is megtalálhatók a bőrben.

A száraz, idősödő bőr ápolása

Az idősödő bőr ápolása együtt jár annak általános okainak megismerésével. A bőr öregedésével a bőrszárazság és az UV-sugarak által okozott károk hozzájárulnak a halvány és mélyebb ráncok megjelenéséhez, a bőr feszességének és fényének elvesztéséhez. Ez még fontosabbá teszi a hatékony bőrápolási rutin kialakítását, azon belül is főleg a hidratálás, valamint a bőr UVA- és UVB-sugárzás elleni védelmét. Továbbá az idősödő bőr gyakran igényel mély hidratálást annak érdekében, hogy a további ráncok megjelenése, valamint a meglévők láthatósága csökkenjen. Tudjon meg többet az öregedés okozta bőrszárazságról!

A hialuron, vagy más néven a hialuronsav, a bőrben természetesen is jelen lévő hatóanyag, fontos eleme a kötőszövetnek.

Magas vízmegkötő kapacitása javítja a bőr regenerációját és segíti a tápanyagok hatékonyabb eloszlását. Ahogyan az arcbőr öregszik, a szabad hialuron aránya csökken a bőr külső rétegében (epidermis), valamint az azalatt taláható rétegekben (dermis). A hialuronsav helyileg, vagy injekció által bejutva lelassíthatja és visszafordíthatja a ráncképződést. Ez ráadásul tovább javítható egy megfelelő hidratáló bőrápolási rutinnal.

Építsd fel a bőrápolási rutint