Száraz bőr a testen – Okok, tünetek és megoldások

9 perc olvasási idő
Tovább

A bőr az egyik legfontosabb szervünk. Kinézetünk, érzékelésünk, hőérzékünk és a fertőzésekkel szembeni védelmünk is tőle függ. Azonban az érdes, feszülő, hámló, viszkető vagy fájdalmas száraz bőr nem képes megfelelően működni - ilyen esetben a bőr kevésbé érzékeny a tapintásra, valamint megnő a napsugárzás által okozott károk és a korai öregedés kockázata is, ezen felül a fertőzéseknek is jobban ki vagyunk téve. Van hatékony megoldás, melyek alapja a száraz bőrhöz illő bőrápolási szokások kialakítása.

Jelek És Tünetek

Száraz bőr a testen - gyakori panasz

A bőrszárazság az egyik leggyakrabban előforduló bőrpanasz; a bőrgyógyászoknál tett látogatások több, mint 40%-a a száraz bőrhöz köthető panaszokkal kapcsolatos. Száraz bőr a test bármely pontján előfordulhat, ám leggyakrabban a kezeken, a lábakon, a térdeken és könyéktájékon, valamint az arcon jellemző, mivel ezek a területek jobban ki vannak téve a környezeti hatásoknak. A száraz arcbőr befolyásolja a korai bőröregedést is.

A száraz bőr nem képes szabályozni a bőrhidratációt.
A belső és külső tényezők megzavarhatják a bőr hidratáló képességét és nagyon száraz bőrt eredményezhetnek.

Amikor a tesfelületet képző bőr nagyon szárazzá válik, feszülő, hámló, erősen viszkető és fájdalmas lehet, sőt rendkívül érdessé és repedezetté válhat. Ugyanakkor ezeket a bőrpanaszokat nem mindig egyértelműen a szárazság okozza, ugyanis ezek függenek a szárazság mértékétől, valamint attól, hogy a test mely területe érintett.

 • Enyhén száraz bőr
  Elsőre a szárazság tűnhet enyhe feszülésnek vagy érdességnek.
 • Száraz bőr
  Ezután, ahogyan a bőr továbbveszít nedvességtartalmából, érdesebb lesz és kinézetre repdezetté, hámlóvá válhat és nagy valószínűséggel viszketni kezd.
 • Nagyon száraz bőr
  Ha ez a szárazság kezeletlenül marad vagy a bőrápolás hatástalan, a bőr sérülékennyé, rendkívül érdessé és repdezetté válhat, emellett pedig erős feszülő érzés is jelentkezhet. Ezen a ponton a viszketés is súlyosbodhat.

A testen jelentkező száraz bőr érintett területei

Mivel gyakran mossuk a kezünket, az könnyen kiszáradhat.

A testen jelentkező bőrszárazság gyakran érinti a lábfejet és a lábszárat. A lábfejen előforduló bőrszárazság kifejezetten gyakori, és gyakran töredezett sarkakhoz vezet, melyek súlyos esetben fájdalmassá válhatnak és begyulladhatnak.

Azonban az erős tisztálkodási szerekkel való mosakodás  az egész testfelületre hatással lehet. A gyakori mosakodás például jellemzően kiszárítja a kezeket is.

Érzékeny bőr

A testen jelentkező bőrszárazság gyakran jár együtt bőrérzékenységgel is, azonban ez nem azt jelenti, hogy az érékenységet minden esetben a szárazság okozza. Bizonyos emberek bőre még megfelelő hidratálás mellett is természeténél fogva érzékenyebb, mint másoké. Mindenesetre fontos elkerülni azokat a bőrápolási termékeket, amelyek irritáló összevetőket, például illat- vagy színezőanyagokat tartalmaznak. Mindig ellenőrizze, hogy a terméket tesztelték-e érékeny bőrön is.

A száraz bőr és a különböző bőrbetegségek

A pikkelysömörben vagy atópiás dermatitiszben szenvedők bőre pirosas, hámló és viszkető lehet.

A száraz bőr bizonyos bőrbetegségekkel is kapcsolatban állhat:

 • A xerosis a száraz bőr orvosi megfelelője. Eredete a görög "xero" szó, melynek jelentése "száraz", valamint az "osis", mely a "betegség" megfelelője. 
 • Az atópiás dermatitisz és a pikkelysömör szintén köthető a bőr kiszáradásához, ugyanakkor ezeknek a bőrbetegségeknek elsősorban gyulladásos okai vannak. Az e betegségek által érintett bőr jellemzően pirosas, hámló és viszkető.
 • Az anyagcserével kapcsolatos betegségek, mint a diabetes mellitus és bizonyos veseproblémák, szintén fokozhatják a bőr kiszáradásának kockázatát.

Attention

Ha aggódik vagy bizonytalan tüneteit illetően, esetleg ha tünetei súlyosbodnak, azt tanácsoljuk, keresse fel kezelőorvosát vagy egy bőrgyógyászt személyes konzultáció céljából.

Ha további információra van szüksége bőrpanaszainak beazonosítása érdekében, valamint azt illetően, hogy milyen kezelést érdemes megfontolni, a bőrteszt hasznos diagnosztikai eszköz lehet az Ön számára.

Okok És Kiváltó Tényezők

A testen jelentkező bőrszárazság okainak megértése

A testen jelentkező bőszárazságnak számos oka lehet, kezdve a környezeti hatásktól és a helytelen bőrápolástól egészen a klinikai esetekig, mint a pikkelysömör és az atópiás dermatitisz. A bőr a test védőrétegeként funkcionál, de ez egyben azt is jelenti, hogy mind külső, mind belső hatásoknak ki van szolgáltatva.

Külső tényezők

A vízmegkötő, természetes hidratáló faktorok (NMF) hiánya a bőr felsőbb rétegét dehidratálttá teszi.

 • A külső tényezők megbolygatják a bőr természetes védőrétegének (bőrbarrier) funkcióját, mely a bőr megnövekedett nedvességvesztését eredményezi.
 • A bőr felszíni rétegében bekövetkező, a fontos lipidek csökkenése megakadályozza, hogy a bőr magában tartsa a nedvességet, így a nedvességvesztés folyamata felgyorsul.
 • Végezetül, amikor a szárazság elkezd lehatolni a mélyebb bőrrétegekbe, a mélyebb szövetekben történő vízáramlás lecsökken, mivel a fontos nedvtároló csatornák veszélybe kerülnek.

Külső kiváltó okok

A fentebb leírt folyamat főbb külső okai a környezeti hatások és a bőrápolás:

A túlzott UV-sugarzás a bőr öregedéséhez, majd kiszáradásához vezethet.
Javasolt a fürdéssel eltöltött idő lerövidítése, valamint a víz hőmérsékletének csökkentése, mivel a hosszas fürdőzés a bőrben lévő nedvesség elpárolgását eredményezheti.
Mivel bizonyos gyógyszeres kezelések okozhatnak bőrszárazságot, javasolt az orvosi konzultáció.

Környezeti hatások

 • Szélsőséges időjárási körülmények – a forró, a hideg és a száraz levegő zavart okoz a bőr védőfunkciójában.
 • Évszak szerinti változások – a száraz bőr tünetei gyakran súlyosabbá válnak télen vagy nyáron.
 • Az ultra-ibolya sugárzás (UV) felgyorsíthatja a bőr öregedési folyamatát, a bőr pedig a kor előrehaladtával hajlamosabbá válik a kiszáradásra. Tudjon meg többet az öregedés okozta bőrszárazságról!

Bőrápolás
 • A gyakori tisztálkodás vagy a hosszas fürdőzés, zuhanyzás eltávolítja a védőréteget képző lipideket.
 • Nem megfelelő bőrápolási szokások – Fontos a napi rutin beiktatása, valamint az olyan termékek használata, amelyek alkalmazhatók száraz bőrre is. Különösen fontos az erős szappanok használatának mellőzése, mivel ezek eltávolítják a természetes bőrlipideket.

Gyógyszeres kezelés
Bőrszárazság számos gyógyszeres kezelés mellékhatásaként is előfordulhat. Az e mellékhatást gyakran maguk után vonó kezelések a vízhajtó, vérnyomást szabályozó gyógykezelések, amelyek felgyorsítják a szervezet vízkiválasztó folyamatát, de ilyenek a bizonyos antibiotikum kúrák és szájon át bevehető, pattanáskezelő kúrák is. Minden olyan esetben keresse fel orvosát vagy gyógyszerészt, amikor felmerül annak gyanúja, hogy az adott gyógyszeres kezelés bőrszárazságot is okoz.

Belső tényezők

Genetikai hatások
A bőr nedvességegyensúlyát a genetika is meghatározza. Míg bizonyos embereknek zsírosabb a bőre, addig másoknak szárazabb, ezek a bőrtípusok pedig öröklöttek, bár nem minden esetben közvetlenül a szülőktől. Az olyan betegségeknek, mint a pikkelysömör, az atópiás dermatitisz, a cukorbetegség vagy a krónikus viszketés, gyakran közük van az egyén genetikai adottságaihoz is.

A terhesség alatt kialakuló száraz és viszkető bőr megfelelő ápolással enyhíthető.
A vitaminokban és tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étrend rendkívül fontos, és segít a bőr egészségének megőrzésében.

Hormonális hatások
A bizonyos hormonok szintjében beálló változások - különös tekintettel az ösztrögén-, valamint a tesztoszeron szintekre - befolyásolhatják a bőr nedvességtartalmának és lipidjeinek szintjét. Ez különösen a menopauzát követően vehető észre, amikor az ösztrogéntermelés csökkenése következtében a bőr szárazzá válik.  Bőrszárazság terhesség miatti hormonális változások okán, valamint a testfolyadék fokozott igénybevétele miatt is előfordulhat. 

Étrend
Mint akármelyik szervünknek, bőrünknek is sokféle tápanyagra van szüksége a megfelelő működéshez. Ide tartoznak a telítetlen zsírsavak és a vitaminok. Ezek bármelyikének hiánya közrejátszhat a száraz bőr kialakulásában.

Kor
A bőr öregedésével a bőrben található faggyú- és verejtékmirigyek száma lecsökken, mely a verejték- és lipidtermelés korlátozódását is jelenti egyben. Hasonlóképpen a bőr víztartalma és nedvtartó képessége szintén visszaszorul. Ezek a tényezők mind hozzájárulnak a bőrszárazsághoz, ami pedig bőröregedéshez és ráncok kialakulásához vezet. Tudjon meg többet az öregedés okozta bőrszárazságról!

Befolyásoló Tényezők

A testen jelentkező bőrszárazság kialakulásában közrejátszó tényezők

A testen kialakuló száraz bőr főbb okain túlmenően van néhány további tényező, amely szintén befolyással bír a bőr szárazságának mértékére. Ezek megismerése segíthet elkerülésükben, és így hatásuk csökkentésében is.

A hidratálást akkor a legalkalmasabb elvégezni, amikor a bőr enyhén nedves, például fürdés vagy zuhanyzás után.
A száraz bőr speciális napozó termék használatát igényli, mely illat- és színezőanyag-mentes.
Bizonyos foglalkozások esetében, például az orvosok vagy fodrászok munkájában, a védőkesztyű használata, valamint a rendszeres kézkrém alkalmazása segíthet a kiszáradással szemben.

A hatékony ápolás hiánya
Amikor a száraz bőrt nem kezdjük el elég gyorsan ápolni, a szárazság súlyosabbra fordulhat, és a mélyebb rétegekben lévő nedvességhálózat megbomolhat. Ezekben az esetekben a kifejezetten ilyen problémákra kifejlesztett hidratáló krém használata szükséges. 

A napsugárzás hatásai
Amikor száraz bőrünket védeni szeretnénk a napsugárzás káros hatásaitól, a megfelelő fényvédő faktor (FF) mellett fontos ügyelni rá, hogy a naptej tartalmazza a szükséges, de a száraz bőrből hiányzó hidratáló faktorokat is. Továbbá fontos, hogy a naptej és az egyéb száraz bőrre alkalmazott bőrápolási termékek ne tartalmazzanak irttiáló illat- és színezőanyagokat, mert a száraz bőr, különösen a száraz arcbőr, hajlamosabb az irritációra, mint a normál bőr.

Munkahelyi ártalmak
Bizonyos foglalkozások olyan munkakörülményekkel járnak, melyek növelik a bőr kiszáradásának kockázatát. Ezek jellemzően olyan foglalkozások, amelyek során megjelennek a száraz bőr kialakulását okozó főbb tényezők; ilyen, amikor szélsőségesen meleg, vagy hideg időjárási körülményekkel (gazda/halász), az erős tisztítószerek rendszeres használatával (orvos/ápoló/fodrász) vagy kémiai vegyszerek használatával (gépész/takarító) jár együtt a munka.

Dehidratáció
A bőr a nedvességet a testen keresztül szerzi, így hidratáltsága függ a szervezet vízegyensúlyától. Dehidratáció esetén a szervezet lecsökkenti a nedvességellátást a bőr felé, mely jelenség következésképpen lelassítja a víz bőrön keresztül történő természetes áramlását, ez pedig száraz bőrt eredményezhet. Az idősebb emberek bőre például hajalmosabb a kiszáradásra, mivel szomjúságérzetük csökken a kor előrehaladtával.

Dohányzás

A cigaretta számos méreganyagot, többek között nikotint tartalmaz,melyek lelassítják a véráramlást. Ez a bőr anyagcseréjének lelassulását eredményezi. Ennek következtében pedig a bőr korábban öregedhet és válhat szárazzá.

Megoldások

A száraz bőr ápolása

A száraz bőrt a bőr védőfunkciójában fellépett zavar okozza, melynek során a hidratáló faktorok hiányából fakadóan nedvességvesztés és a vízmegkötési kapacitás működésének problémái állnak elő.

A száraz, a nagyon száraz, valamint a cukorbetegség vagy pikkelysömör következtében kiszáradt bőr megfelelő termékeket igényel, függően a szárazság mértékétől; atópiás dermatitisz esetén pedig különleges termékek válnak szükségessé a csecsemők és kisgyerekek bőrének ápolására. Amikor gyermekünk számára választunk bőrápolási termékeket, mindig vegyük figyelembe, hogy az adott termék hány éves kortól használható.

Javaslatok a testen jelentkező bőrszárazságra

A törölközővel, ahelyett, hogy törölné a bőrét, inkább itassa fel róla a vízet úgy, hogy az ne legyen teljesen száraz, majd közvetlen ezután alkalmazzon krémet vagy testápolót.
A nedvességvesztés elkerülése érdekében fontos a hidratáló krémek rendszeres használata.

A test száraz bőrének tisztítása
A száraz bőr valószínűleg a védőfunkcióban bekövetkezett változás miatt száraz, így fontos, hogy a tisztálkodó termék elég gyengéd legyen a bőr természetes védőrétegének fenntartása szempontjából. A hozzáadott természetes hidratáló faktorok, mint az urea, szintén segítenek a bőr nedvességegyensúlyának helyreállításában.

A test száraz bőrének hidratálása
A száraz bőrre kialakított hidratáló krémek elsődleges feladata, hogy helyreállítsák a bőr felsőbb rétegeinek nevdességegyensúlyát. Az ún. "természetes hidratáló faktorok" (NMF), mint az urea és a tejsav megtartják a nedvességet a bőr felsőbb rétegeiben, a stratum corneum-ban. Egy-egy termék minimum urea tartalma még enyhén száraz bőr esetében is legalább 5% kell, hogy legyen. A rendkívül száraz bőr általában nagyobb urea-koncentrátumú, illetve más hidratáló faktorokban is magasabb koncentrációjú terméket igényel. Az Eucerin ®Urea termékcsalád száraz bőrre 5-10% urea-koncentrátumú krémeket és egyéb ápolókat kínál, beleértve kéz- és lábkrémeket is.

Szárazság a testen bárhol előfordulhat, mégis leggyakrabban azokon a területeken jelentkezik, melyeket fokozottabban érnek a külső környezeti behatások, mint például a kezek, lábak, könyökök, térdek és az arc.
Fontos a rendszeres bőrápolási rutin beiktatása, valamint a száraz bőrnek megfelelő termékek használata.

Száraz, érdes és feszülő bőr a nedvességvesztés három főbb problémájából eredhet: a védőréteg megbomlása a bőrlipidek valamely hiányosságából fakadóan, a természetes hidratáló faktorok hiányában a felsőbb rétegekben bekövetkező kiszáradás, illetve a mélyebb rétegekben történő gyenge nedvességeloszlás. Testápolóink a bőrszárazság e három lehetséges problémájával szállnak szembe bőrgyógyászatilag tesztelt aktív hatóanyagaik révén.

 • Az urea és más természetes, vízmegkötő, hidratáló faktorok pótlásával javul a bőr hidratáltsága a felsőbb rétegekben, azaz a stratum corneum-ban.
 • A ceramid-3 hatóanyag segít helyreállítani a megbomlott lipid védőréteget, hogy benntartsa a nedvességet a bőrben.
 • Végezetül a glüko-glicerol serkenti a bőr aquaporinjainak működését, így segíti a nedvesség felsőbb bőrrétegekbe való természetes áramlását. 


Próbálja ki az Eucerin® UreaRepair PLUS termékcsalád termékeit!

Javasolt az érintett bőrterületek ápolására alkalmas termék rendszeres használata.

A test száraz bőrének napsugárzással szembeni védelme
Javasolt a napsugárzással szembeni védelem a megfelelő ruházat viseletével és naptej használatával. Továbbá fontos, hogy a naptej képes legyen blokkolni az UV-sugarakat, illetve, hogy tartalmazzon hidratáló faktorokat is. A száraz bőrre kifejlesztett naptejnek nem szabad irritáló illat- és színezőanyagot tartalmaznia, mert a száraz bőr hajlamosabb az irritációra. Az Eucerin® Sun Naptej száraz bőrre termék védelmet nyújt a napsugárzással szemben, mivel COLIPA és EU-kompatibilis UV-szűrőt, licochalcone A antioxidánst tartamaz, hogy megvédje a bőrt az UV-sugarak általi oxidációtól és a korai bőröregedéstől.

A közrejátszó tényezők elkerülése

A hatékony tisztálkodási és hidratálási rutin mellett fontos elkerülni azokat a tényezőket, amelyek közrejátszhatnak a száraz bőr kialakulásában. Ezek segítenek csökkentei a száraz bőr problémáit, valamint az orvosi kezelés szükségességét.

Javasolt az erős szappanok használatának mellőzése, mivel ezek lemossák a természetes bőrlipideket.
A folyadékfogyasztás rendkívül fontos, hiszen bőrünk egészsége szervezetünk vízegyensúlyától is függ.

 • Kerülje a száraz levegőt azzal, hogy kevesebb időt tölt házon kívül szélsőségesen meleg vagy hideg időjárás esetén, valamint, hogy fűtési szezonban párásítót használ a lakásban.
 • Csökkentse a forró vízben eltöltött időt úgy, hogy a hosszas fürdőzés helyett a gyors zuhanyzást választja.
 • A kesztyű használata mosogatáskor segít elkerülni a forró víz és az erős tisztítószerek bőrszárító hatását.
 • Hordjon természetes anyagokból készült ruhadarabokat, mint a pamut vagy a selyem, melyek nem irritálják a bőrt. A gyapjú szintén természetes szövet, ám okozhat irritációt, ezért érdemesebb elkerülni.
 • Próbáljon olyan mosószereket használni ruhamosáshoz, melyek nem tartalmaznak festék- vagy illatanyagot, mert ezek a ruhán maradhatnak mosást követően, és így irritációt okozhatnak a száraz bőrön.
 • Használjon olyan bőrápolási termékeket, melyek nem tartalmaznak illat- és színezőanyagot és parabént, hogy elkerülje az irritációt.
 • Ügyeljen az elegendő mennyiségű víz elfogyasztására – ez különösen fontos az idősebbek számára.

Építsd fel a bőrápolási rutint