Clean river running through a forest.

Az Eucerin elkötelezett a klímavédelem iránt

6 perc olvasási idő
Tovább

Tudományosan elfogadott klímacélok

A klímaváltozás jelenti a legnagyobb környezetvédelmi kihívást az emberiség számára. A klímaváltozás ellen, a fenntarthatóbb jövőért folytatott lépések mindannyiunktól azt követeli, hogy tudatos döntéseket hozzunk és ambiciózus intézkedéseket tegyünk a globális CO2e (szén-dioxid-egyenérték) csökkentése érdekében. Az Eucerin számára ez azt jelenti, hogy újra kell gondolnunk, hogyan fejlesztjük, milyen alapanyagból állítjuk elő, milyen módon gyártjuk és csomagoljuk termékeinket.

Hozzáállásunkat és célkitűzéseinket mindig a klímatudomány határozza meg.

Hozzájárulunk anyavállalatunk, a Beiersdorf átfogó céljához, mely szerint 2025-re 30%-kal csökkentjük a kibocsátást a teljes értékláncban. Így összességében nagyon jelentős hatást érhetünk el.

A sunset over a lush crop field.

Az Eucerin a klímavédelem útján

Már most is sok fontos mérföldkőre tekinthetünk vissza, melyek hozzájárultak, hogy közelebb jussunk távlati célunkhoz, a klímasemlegességhez.

Első CO2e-csökkentési célunk, melyet 2011-ben határoztunk meg, az volt, hogy 2020-ra 30%-kal csökkentjük az energiafelhasználással kapcsolatos kibocsátásunkat. Ezt a célt már 2014-ben, határidő előtt elértük.
2019 vége óta a termelőegységeinkben felhasznát villamos energia 100%-ban megújuló forrásokból származik.
2020-ban klímacéljainkat elfogadta a Science Based Targets Initiative (SBTi) („Tudományos alapú célok" kezdeményezés). Célkitűzéseink összhangban vannak a független kutatók ajánlásaival, melyeknek célja, hogy megakadályozzák a globális hőmérséklet 1,5 °C-nál nagyobb emelkedését.
A Beiersdorf klímastratégiájának részeként 2025-re a teljes értékláncban jelentkező kibocsátást 30%-kal fogjuk csökkenteni a 2018-as szinthez képest.
2030-ra minden gyárunkat és általános tevékenységünket klímasemlegessé tesszük.

Tudjon meg többet klímacéljainkról és tevékenységünkről

A kibocsátásunk mérése a termékek és a vállalat szintjén

Az első lépés a klímabarátabb bőrápoló termékek kifejlesztése felé az, hogy átláthatóvá tegyük, miből ered a CO2e-kibocsátás. A CO2e-lábnyom mérésének érdekében külső szakértőkkel együttműködve, a széleskörűen elfogadott tudományos követelményeknek megfelelően elvégezzük az Eucerin termékek életciklus-analízisét. Ezek az elemzések figyelembe veszik az összes olyan gázt, amely hatással van az éghajlatra (pl. a metánt és a dinitrogén-oxidot), a termék életciklusának minden szakaszában – a nyersanyagok beszerzésétől kezdve a gyártáson át a hulladékká válásig. Ezt a hatást szén-dioxid-egyenértékben fejezik ki, és egy végső számadat jelöli. Az alábbi grafikából többet is megtudhat az életciklus különböző szakaszairól.

Az életciklus szakaszai

Nyersanyag-előállítás

Az életciklusnak ez a szakasza akkor kezdődik, amikor az alapanyagokat kinyerik a környezetből, feldolgozzák, és akkor ér véget, amikor a termék összetevői beérkeznek gyárainkba.

Tovább

Gyártás

A gyártás fázisa a nyersanyagok üzembe érkezésével kezdődik, és akkor ér véget, amikor a késztermék elhagyja a gyártás helyét.

Tovább

Forgalmazás

A forgalmazás szakasza magában foglalja a termék szállítását a gyárból a raktárakba, a boltokba, majd a fogyasztók otthonába.

Tovább

Használati fázis

A használati fázishoz kapcsolódik az a kibocsátás, mely a termék használata során jelentkezik. Bőrápoló termékeink használata nem okoz semmilyen további kibocsátást, azonban annak a meleg víznek az előállítása, mellyel fogyasztóink leöblítendő termékeinket mossák le, CO2e-kibocsátással jár. Ezekre a kibocsátásokra nincs ráhatásunk, ezért ezek nem tartoznak bele azon kibocsátások körébe, melyek csökkentésére és semlegesítésére törekszünk.

Tovább

Hulladékképződés

A termékek életciklusának befejező szakasza akkor kezdődik, amikor a fogyasztó a terméket és annak csomagolását kidobja.

Tovább

Az életciklus vége

A termék életciklusa akkor fejeződik be, amikor a termék mint hulladék visszatér a környezetbe, vagy egy másik termék részeként újabb életciklusba kezd (pl. mint újrahasznosított anyag műanyag flakonjainkban).

Tovább

A kibocsátás csökkentése változatlan termékhatékonyság mellett

Tudjuk, milyen fontos a hatékonyság, különösen, ha bőrproblémákról van szó. Számunkra ez nem vagy-vagy kérdés: az Eucerin egyaránt felelősséget vállal az ön bőréért és a bolygónkért. Amikor jobbá tesszük termékeink CO2e-lábnyomát, ez nem a hatékonyság rovására történik. Épp ellenkezőleg, egyesítjük a tudományos bőrápolásban szerzett tapasztalatunkat a CO2e-kibocsátás csökkentésére vonatkozó legújabb tudományos eredményekkel. Hogyan történik ez? A lábnyom csökkentésére kidolgozott megoldások annyira egyediek, mint maguk a termékek és formulák. A leggyakrabban alkalmazott módszer, hogy növeljük a fenntartható forrásból származó alapanyagok arányát – a nyersanyagokat olyan új forrásokból szerezzük be, melyeknek kisebb a CO2e-hatása, vagy a csomagoláshoz újrahasznosított anyagokat dolgozunk fel.

Példák arra, hogyan csökkenti az Eucerin az CO2 e-kibocsátást

 • Növeljük az olyan nyersanyagok arányát, melyeknek igazoltan kisebb a CO2e-lábnyomuk, kedvezőbb a társadalmi hatásuk és ugyanolyan jótékony hatással vannak a bőrre
 • Más forrásból szerezzük be az egyes nyersanyagokat (alapanyagokat)
 • Kizárólag megújuló elektromos áramot használunk gyárainkban (2019 óta)
 • Bevezetjük a legkorszerűbb gyártási eljárásokat
 • Csomagolásainkhoz újrahasznosított anyagokat használunk, melyeknek kisebb a CO2e-lábnyomuk
 • Csökkentjük a csomagolások súlyát
 • Kisebb kartondobozokat használunk és nem teszünk kísérőlapot a csomagolásainkba, fokozzuk a csomagolások újrahasznosíthatóságát

Ellensúlyozzuk a fennmaradó kibocsátást – 100% átláthatóság

Az Eucerin nem csupán annyit tesz, hogy felméri az ökolábnyomát és a teljes termékkínálatban csökkenti a kibocsátást. Ezen túlmenően egyes kiválasztott termékek esetében ellensúlyozzuk a fennmaradó kibocsátást. Ezek a termékek így klímasemlegesítettnek tekinthetők, és ezzel új szintre emeljük az Eucerin termékek fenntarthatóságát. Klímasemlegesített termékeinket emblémával jelöljük meg.  

 

  A teljes átláthatóság érdekében egy független szervezet nyilvántartja az összes semlegesített kibocsátást. Az adatok itt tekinthetők meg: Verified Carbon Standard – Vera

pH5 - Kényelem és védelem az érzékeny bőr számára. Most alacsonyabb CO2 e kibocsátással

A fenntarthatóság felé vezető utunkon nagy előrelépés, hogy az Eucerin’s pH5 termékcsaládjának a formuláit és a csomagolását egyaránt továbbfejlesztettük, és így közelebb kerültünk a fenntartható jövőhöz. 

 • Minden pH5 formula 100%-ban mikroműanyag-mentes (a mikroműanyag fogalmát az UNEP definiálta), így termékeink nemcsak a bőrhöz gyengédek, hanem a környezethez is.
 • Átlátszó flakonjaink 99%-ban újrahasznosított PET-ből készülnek (kivéve a címkét és a kupakot), és ezáltal 14,9%-kal csökken a csomagoláshoz kötődő CO2e-kibocsátás (ha a 400 ml-es újrahasznosított PET palackot a 400 ml-es szűz PET palackkal hasonlítjuk össze).
 • 400 ml-es utántöltő tasakjaink 65%-kal csökkentik a műanyagfelhasználást (a standard 400 ml-es flakonhoz képest), és ezáltal 41,2%-kal csökkentik a CO2e-kibocsátást (400 ml-es utántöltő tasak használata esetén, a 400 ml-es újrahasznosított PET flakonhoz viszonyítva).
 • 100%-ban klímasemlegesített* utántöltők és RPET flakonok
 

Ismerje meg az új Hyaluron-Filler utántöltőket

A Hyaluron-Filler tégelyek utántöltésére szolgáló új Hyaluron-Filler utántöltő kapszuláink igazi innovációt jelentenek a fenntarthatóság terén. Az új utántöltő kapszulák kompatibilisek a Hyaluron-Filler Ráncfeltöltő nappali arckrémmel, valamint a Ráncfeltöltő éjszakai arckrémmel, és használat után után könnyen cserélhetők. Minden alkalommal, amikor utántöltő kapszulát vásárol és tovább használja már meglévő tégelyét, akár 90% műanyagot is megtakaríthat.

 • Az utántöltő kapszula 90%-kal kevesebb műanyag felhasználásával készül a standard flakonhoz képest, így 71,5%-kal csökken a csomagoláshoz kapcsolódó CO2e-kibocsátás (csak az 50 ml-es belső tégely használata esetén, az 50 ml-es külső PET tégelyhez viszonyítva).
 • Az utántöltő kapszulát tartalmazó kartondoboz 91,7%-ban újrahasznosított papírból készül
 • Mikroműanyag-mentes formulák (az UNEP mikroműanyag-definíciója szerint)
 • 100%-ban klímasemlegesített*

Teljes átláthatóság: klímasemlegesített vagy klímasemleges termékek?

Mit jelent az, hogy klímasemlegesített – és miért nem klímasemleges termékekről beszélünk? A klímasemlegesített azt jelenti, hogy a termékhez kapcsolódó, nem kiküszöbölhető kibocsátást hivatalosan elfogadott klímaprojektekkel ellensúlyozzuk, például fák ültetésével, vagy akár egész erdők telepítésével. Másfelől viszont ez nem jelenti azt, hogy a termék kibocsátásmentes. Még a legfejlettebb gyártási folyamatok, a könnyű csomagolás, az utántöltési rendszer és az újrahasznosított anyagokból készített csomagolás alkalmazása mellett is mindig jelentkezik kibocsátás.

Termékeink minőségét illetően a legmagasabb követelményeket tartjuk szem előtt, és éppen ilyen fontos számunkra az átlátható kommunikáció is. Ezért nevezzük a pH5 utántöltő tasakokat és RPET flakonokat, valamint a Hyaluron-Filler Ráncfeltöltő nappali arckrém és Ráncfeltöltő éjszakai arckrém utántöltő kapszuláit klímasemlegesítettnek*, és nem klímasemlegesnek. A lényegi különbség az, hogy termékeink nem kibocsátásmentesek, de minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a fennmaradó kibocsátást ellensúlyozzuk. Számunkra a klímasemlegesített fogalma azt jelenti, hogy minden kibocsátást ellensúlyozunk. A „klímasemleges” kifejezés azt sugallhatná, hogy a termék teljesen kibocsátásmentes.

Minősített klímaprojektünk

 

Anyacégünk, a Beiersdorf majdnem minden földrészen támogat hivatalosan elfogadott klímaprojekteket. Az Eucerin számára egy olyan projektet választottunk, mely az Orinoco folyó hihetetlenül gazdag élővilágú medencéjében két ökoszisztémát érint, ahol az erdőirtás súlyos veszélyhelyzetet idézett elő. A Puerto Carreño projektet azért indították, hogy gazdaságilag működőképes alternatívát hozzon létre az extenzív szarvasmarha-tenyésztés helyett, mely a projekt területének nagy részét lepusztította. A régió erdőtakarójának növelésével a fák elnyelik és megkötik a szenet, miközben fenntartható faanyag termelődik. Helyi szakértők felügyeletével 3000 hektáron közel 200 helyi alkalmazott ülteti, gondozza és termeli ki a gondosan kiválasztott, őshonos fafajokat. A projekt megváltoztatta a területet hasznosításának módját, és a tájat újból egészséges szénelnyelő hellyé tette.

Gyakori kérdések

 • Mik azok az üvegházhatású gázok?

  Az üvegházhatású gázok olyan, a légkörben jelen lévő gázok, melyek elnyelik, majd újra kibocsátják a hőt, és ezáltal melegebbé teszik a földi légkört, mint amilyen egyébként lenne. A föld légkörében a fő üvegházhatású gázok a vízpára, a szén-dioxid (CO2), a metán (CH4), a dinitrogén-oxid (N2O) és az ózon.

 • Mi a CO2e-lábnyom?

  A szén-dioxid-egyenérték vagy CO2e szabványegység a karbonlábnyom mérésére. Lényege az, hogy a különféle üvegházhatású gázok (például a metán, a dinitrogén-oxid stb.) hatását annak a szén-dioxidnak a mennyiségében fejezzük ki, amely ugyanolyan mértékű globális felmelegedést okozna. A CO2e-t a kibocsátás mérésére és nyilvántartására használják.

*A fennmaradó CO2e-kibocsátást minősített klímaprojektek ellensúlyozzák.

Kapcsolódó cikkek