Tudósok laboratóriumban

Mi a tudományos háttere az Eucerin® AQUAporin ACTIVE termékeknek?

A bőrnek vízre van szüksége ahhoz, hogy jól nézzen ki és kellemes érzést nyújtson. A megfelelő hidratációs szint azonban nemcsak ezért fontos, hanem azért is – és ez még lényegesebb –, mert a bőr csak így képes hatásos védelmet nyújtani a külső irritáló tényezőkkel szemben. Amikor a bőr kiszárad, fakó lesz, kialakul a bőrfeszesség érzése és a bőr érdessé, érzékennyé válik. Ezzel együtt védelmi funkciója is meggyengül.

A jó bőrhidratációhoz nemcsak az kell, hogy sok vizet igyunk. Ami igazán számít, az az, hogy a nedvesség mennyire hatékonyan jut el oda, ahol szükség van rá.

Míg a legtöbb hidratáló úgy hat, hogy megköti a vizet a bőrben és csökenti a párolgást, az Eucerin® felfedezett egy innovatív módot arra, hogyan aktiválja a bőr saját vízelosztó csatornáit, az aquaporinokat. Az aquaporinok szállítják a nedvességet a hámsejtek között, így belülről segítik a bőr hidratációját.

Az Eucerin® AQUAporin ACTIVE hidratáló hatásának köszönhetően a bőr hatékonyabban képes ellátni védelmi funkcióját, ráadásul ránézésre és érzésre is simábbá válik.


Az új generációs hidratálók története.

2003-ban Peter Agre biokémikus egy áttörést jelentő felfedezésért megkapta a kémiai Nobel-díjat. Feltárta a sejtek közötti vízáramlás alapját: felfedezte, hogy a sejthártyán fehérjékből mikroszkopikus méretű csatornák alakulnak ki, melyek elősegítik a víz és más molekulák sejtek közötti forgalmát.

Aquaporinokat találhatunk többféle organizmus sejtmembránjaiban is.

A kezdeti felfedezés óta a csatornáknak már 13 különböző fajtáját azonosították, és ezek mindegyike képes arra, hogy vizet és más sejtépítő anyagokat szállítson a sejthártyán át ki és be, méghozzá elképesztő, akár másodpercenként hárommilliárd molekulás sebességgel. Az emberi bőrben az aquaporinok egyik típusa, az Aquaporin 3 (AQP3) a legelterjedtebb, mely vizet és glicerolt szállít a sejtek között. A glicerol fontos nedvesítőanyag, és építőeleme a bőr saját molekuláinak. Az optimális víz- és glicerolellátás kulcsfontosságú a bőr természetes nedvességegyensúlyának fenntartásához.

Tudósok mikroszkópba néznek.
Tudósok felfedezték a sejtek közötti nedvesség szállításának alapvető elemét: az aquaporinokat.
A Beiersdorf Kutatási Köpontja Hamburgban.
A Beiersdorf Kutatási és Fejlesztési Központja Hamburgban található.
Az AQUAporin ACTIVE az alkalmazás után 24 órával 215%-kal növeli az aquaporinok számát
Az AQUAporin ACTIVE az alkalmazás után 24 órával 215%-kal növeli az aquaporinok számát*

Az aquaporinok egy létfontosságú hálózatot alakítanak ki, hogy biztosítsák a bőr nedvességellátását. Így minél több aquaporin található a szervezetben, annál jobb a bőr hidratálása.
Rainer Wolber, PhD, az Eucerin® Kutatási és Fejlesztési Intézetének igazgatója

"Az Eucerinnél dolgozó tudósainkat inspirálta a felfedezés, és elkötelezetten igyekeztek megtalálni a módját, hogy serkentsék az aquaporinok képződését a bőrben, így elősegítve a bőr hidratáltságát."

Mesterséges bőr-modelleket állítottak fel, hogy mikroszkóp alatt tanulmányozzák az aquaporinokat. Wolber elmondta: " Számos bioaktív hatóanyagot teszteltünk, hogy rátaláljunk az ideális összetevőkre; végül megtaláltuk a glüko-glycerolt. Tudjon meg többet arról, hogy miként kutatjuk a megoldásokat az Eucerinnél.

A bőr különböző rétegeinek grafikai illusztrációja.
Az aquaporinok olyan hálózatot alakítanak ki, amelyek nedvességet szállítanak a bőr epidermális rétegei között.

A természetben fellelhető glüko-glycerolt (más néven glyceryl glucoside) olyan organizmusok hasznosítják, mint a kék-zöld alga, amelynek a glüko-glycerol az életben maradását teszi lehetővé szélsőséges dehidratáció esetén. Tudományos tesztek bizonyítjják, hogy a glüko-glycerol képes a bőr mélyebb epidermális rétegeibe hatolni és ott serkenti az AQP3 képződését. Wolber hozzáteszi még: "A glüko-glycerol előállítására volt szükségünk ahhoz, hogy hatékony termékeket tudjunk kifejleszteni."

Ennek a törekvésnek az eredményeképp született meg az egyedülálló Eucerin® AQUAporin ACTIVE arc- és bőrápoló termékcsalád. Hosszú klinikai és bőrgyógyászati tanulmányok során, amit száraz és dehidratált bőrű önkéntesek segítségével végeztünk el, sikerült kimutatni a termékek jótékony, hidratáló hatásait.

Wolber kiemeli a tényt, hogy az eredmények: "azonnaliak és intenzívek. Már 24 órával az első használat után is látványos növekedés volt tapasztalható a bőr hidratációs szintjében. Ezek a hatások idővel csak erősödnek, és jelentősen nagyobb mértékű hidratáltság érhető el a termékek rendszeres használatával. Még ennél is fontosabb azonban, hogy az elért eredmények hosszan tartóak; a bőr azután is hidratált maradt, hogy az önkéntesek abbahagyták a termékek alkalmazását."

Aquaporinok grafikai illusztrációja.
Az aquaporinok korlátozott száma miatt csökken a bőr nedvességtartalma.
Megnövekedett számú aquaporinok grafikai illusztrációja.
A megnövekedett számú aquaporinok hatására, intenzív hidratáltság érzékelhető még a bőr mélyebb, epidermális rétegeiben is.

Ahogy Wolber összegzi az "Eucerin® AQUAporin ACTIVE hidratálók biztosítják a bőr számára szükséges hidratációt. Hosszútávon pedig növelik a bőr nedvességtartalmát, erősítik annak védőrétegét és így ellenállóbbá teszik a külső környezettel szemben."

Infografika a bőr hidratáltságáról az Eucerin AQUAporin ACTIVE termékek használata után.
Klinikai tanulmányok igazolják, hogy már az első használat után is érezhető az Eucerin® AQUAporin ACTIVE termékek jótékony, hidratáló hatása, melyet csak fokoz azok rendszeres használata.