Tudósok egy laboratóriumban

Tudományos háttér - Eucerin® DermoPURIFYER termékcsalád

A pattanásos bőr ápolására

Az akné nem csupán egy bőrprobléma. Mivel nagyrészt az arcon jelentkezik, jelentős hatása lehet az ember önbizalmára és önértékelésére, kiváltképp kamaszkorban, amikor ez a probléma egyébként is jellemző. Vannak aknés bőrre használt gyógyszeres kezelések, de ezek olyan mellékhatásokkal járnak, mint például a bőrszárazság, és egyébként sem feltétlenül szükséges minden pattanásra hajlamos ember számára ezt alkalmazni. Az Eucerin®  dermokozmetikai termékek széles választékát fejlesztette ki problémás bőrre, melyeket egyaránt lehet használni a hagyományos gyógyszeres aknekezelés mellet vagy önmagában is.

A pattanásos bőrre ajánlott ideális bőrápolási termékek kifejlesztéséhez a kutatóknak szükségük volt a tüneteket okozó négy kiváltó ok figyelembe vételére: a hiperkeratózis (szarusejtek leválásának lelassulása), a seborrhea (megnövekedett faggyútermelés), a mikrobiális kolonizáció (a baktériumok elszaporodása), valamint a bőrgyulladás.

Az aktív hatóanyagok egyedülálló összetételének kifejlesztése

Célunk azon hatóanyagok megtalálása volt, melyek együtt képesek mind a négy kiváltó ok ellen felvenni a küzdelmet -

mondta Fank Rippke, orvos, az Eucerin® Tudományos Intézetének vezetője.

"A test saját aminosava, az L-karnitin, felgyorsítja a zsírsavak anyagcseréjét és így lelassítja a faggyútermelést. 21 olajos és fénylő arcbőrrel rendelkező önkéntes nőt (22 és 56 év közöttiek) vontak be egy kontrollált, random kutatásba. A jelentkezők egy 2%-os L-karnitin tartalmú, valamint egy placebot tartalmazó kozmetikai terméket alkalmaztak arcbőrük egy-egy felén (reggel és este). Az eredmények azt mutatták, hogy három hét elteltével az L-karnitint tartalmazó ápoló, szemben a placebóval, jelentős mértékben csökkentette a faggyú-kiválasztódás mértékét."

Faggyú-kiválasztódás mértékeinek táblázata

Gyulladáscsökkentő és antibakteriális összetevők

In vitro és in vivo teszteket is végeztek annak érdekében, hogy igazolják a licochalcone A klinikai hatékonyságát az akut és krónikus gyulladásos bőrbetegségek esetében.

"Ahhoz, hogy felvehessük a küzdelmet a mikrobiális kolonizációval, in vitro teszteltük a decandiol antibakteriális hatását. Ebben a tesztben az emberi bőrsejteket vagy placebóval vagy a hatóanyaggal kezelték 20, 60 vagy 180 percig. A kezelés után, de még a kolóniák megszámlálása előtt a sejteket öt napon keresztül tenyésztették.

"A hatóanyagoknak ezt az egyedülálló kombinációját vetettük vizsgálat alá, az eredmények pedig kiemelkedőek voltak" - számolt be Frank Rippke; "a decandiol rendkívül hatékonynak bizonyult a baktériumok csökkentésében."

A decandiol in vitro antibakteriáis hatásai

Az aktív hatóanyagok kombinációjának tesztelése

A németországi Lübeck-ben található Egyetemi Kórházban felkértünk 60 tizennégy és negyven év közötti önkéntest (40 nő, 20 férfi) enyhe vagy közepes mértékű akné problémával, hogy vegyenek részt a kutatásunkban. Mindannyiuknak 10-25 gyulladásos sérülés volt az arcán.

Egy nyolc hetes, kettős-vak, placebo-kontrollált és véletlenszerű kutatásban a résztvevők alkalmazták a tesztelt termékeket (a placebot vagy a hatóanyagot) az arcukon. Semmilyen más bőrápolási terméket, átmeneti vagy rendszeres akné kezelést nem alkalmaztak ez idő alatt. Az arctisztító termékek, melyeket használtak az Eucerin® DermoPURIFYER Mélytisztító arclemosó zselé, valamint az Eucerin® DermoPURIFYER Mélytisztító arctonik voltak.

A klinikai eredmények igen biztatóak voltak, hiszen a gyulladásos sérülések, illetve a faggyútermelődés jelentős mértékben csökkentek, valamint fontos azt is megemlíteni, hogy jelentős javulás mutatkozott a tanulmányban résztvett alanyok életminőségében is.

Az eredményeket összegezve Frank Rippke elmondta: "Célunk az volt, hogy megtaláljuk azokat az akítv hatóanyagokat, melyek képesek az akné mind a négy kiváltó okát leküzdeni. Elégedettek vagyunk a gyulladáscsökkentő, antibakteriális és faggyútermelést szabályozó hatóanyagok kombinációjának eredményével."