Tudjon meg többet a bőrről – A bőr struktúrája és funkciói

8 perc olvasási idő
Tovább

A bőr alapvetően fontos szerepet játszik általános egészségünk és jó közérzetünk szempontjából. Bőrünk az első védelmi vonal a baktériumok és vírusok ellen, az egészséges bőr fenntartja a testben lévő folyadékegyensúlyt, valamint segít a testhőmérséklet szabályozásában. Rendkívül érzékeny, reagál a legfinomabb érintésre és a fájdalomra is. A bőr a legnagyobb és a leginkább látható szervünk, felülete közel 2 m2 és csaknem hatodát teszi ki a testsúlyunknak. Bőrünk állapota jelentős hatással lehet önértékelésünkre is.

A bőr szerkezete

A bőr állandóan változó, dinamikus szerv, mely három fő rétegből - az epidermisből, a dermisből és a subcutisból - áll, s ezek mindegyikét több alréteg alkotja. A bőrfüggelékek - mint a szőrtüszők, a faggyú- és verejtékmirigyek - szintén sokféle szerepet játszanak a bőr általános működésében.

A bőrt három réteg alkotja: epidermis, dermis és subcutis.

Epidermis

Az epidermis a bőr legkülső rétege, amit látunk és tapintunk, ez véd meg bennünket a mérgező anyagoktól, a baktériumoktól és a folyadékvesztéstől. Az epidermis keratinocita sejtek alkotta 5 alrétegből áll. Ezek a sejtek a legbelső bazális rétegben képződnek, és a bőrfelszín felé vándorolnak. A folyamat során a sejtek megérnek és egy sor változáson mennek keresztül. Ezt a jelenséget hívjuk keratinizációnak (vagy szarusodásnak), és ez teszi megkülönböztethetővé az egyes alrétegeket. 

 1. Bazális réteg (stratum basale): A legbelső réteg, amelyben a keratinocita sejtek termelődnek.     
 2. Tüskés réteg (stratum spinosum): A keranitociták keratint (fehérje rostokat) termelnek, és orsó alakúvá válnak. 
 3. Szemcsés réteg (stratum granulosum): Megkezdődik a keratinizáció - a sejtek kemény szemcséket termelnek, amelyek felfelé tolódva keratinná és epidermális lipidekké alakulnak. 
 4. Fénylő réteg (stratum lucidum): A sejtek szorosan egymáshoz préselődnek, ellaposodnak és megkülönböztethetetlenekké válnak. 
 5. Szaruréteg (stratum corneum): Az epidermis legkülső rétege, amely átlagosan 20 alrétegnyi ellaposodott, elhalt sejtrétegből áll, attől függően, hogy a test melyik bőrterületéről van szó. Ezek a halott sejtek fokozatosan lehullanak a bőrről a hámlás (desquamatio) során. A szarurétegben találhatóak a verejtékmirgyek pórusai és a faggyúmirigyek nyílásai is.

A bőr legkülső rétegét nevezzük szarurétegnek, innen hullanak le rendszeresen az elhalt hámsejtek.

A szaruréteg sejtjeit epidermális lipidek kötik össze. Ezek a lipidek alapvető fontosságúak a bőr egészsége szempontjából: ezek képezik a bőr védekező barrier vonalát, és megkötik a nedvességet. A lipidek hiányában a bőr szárazzá válik és feszülő érzés, érdesség alakulhat ki. 

Az epidermist vízből és lipidekből (zsírokból) álló emulzió borítja, ezt nevezzük hidrolipid filmrétegnek. A filmréteg, melyet a verejték- és faggyúmirigyek által kiválasztott anyagok tartanak fenn, segítenek a bőr rugalmasságának megőrzésében és újabb barrier réteget képeznek a bakériumok és gombák ellen. 

A filmréteg vizes része, melyet védő savköpenynek nevezünk, többféle anyagot tartalmaz: 

 • Az izzadságból származó tejsavat és aminosavakat.
 • A faggyúból származó telítetlen zsírsavakat.
 • Aminosavakat, pirrolidin karboxil savat és más természetes hidratáló faktorokat (THF), amelyek főként a keratinizációs folyamat melléktermékeként jönnek létre.

A szaruréteg belsejében lévő sejteket a lipidek tartják össze, amelyek létfontosságúak a bőr egészségének megőrzése szempntjából.

A védő savköpeny adja az egészséges bőr enyhén savas, 5,4 és 5,9 közötti pH-értékét. Ez a környezet ideális:
 • A bőrbarát mikroorganizmusok (a bőrflóra) szaporodásához és az ártalmas mikroorganizmusok elpusztításához.
 • Az epidermális lipidek kialakulásához.
 • A hámlás folyamatát irányító enzimeknek.
 • A szaruréteg regenerálódásához sérülés esetén.

A test legnagyobb részén az epidermis teljes vastagsága mindössze 0,1 mm körüli, de ennél számottevően vékonyabb a szem környékén (0,05 mm) és számottevően vastagabb (1 és 5 mm közötti) a talpon. Tudjon meg erről többet, olvassa el a cikkeket a bőrről a test különböző részein, illetve a férfi és női bőr közötti különbségről.

Dermis (corium)

A dermis egy, a subcutison lévő vastag alsó rétegből és hullámszerű, az epidermisszel érintkező felső rétegből áll.

A dermis a bőr vastag, rugalmas, de erős középső rétege, amely 2 alrétegből áll:
 • Az alsó réteg (stratum reticulare): mély, vaskos terület, amelyet képlékeny határ választ el a subcutistól.
 • A felső réteg (stratum papillare): határozott, hullámszerű határt képez az epidermisszel.

A dermis fő strukturális alkotóelemei a kollagének és az elasztikus rostok. Ezek kötőszövetek, amelyek erőt és rugalmasságot adnak, az egészséges, fiatalos megjelenésű bőr létfontosságú alkotóelemei. A rostok gélszerű (hialuronsavat tartalmazó) anyagba vannak beágyazódvanak, amelynek magas a vízmegkötő kapacitása és segít a bőr tömegének megőrzésében. 

Az életmód és az olyan külső környezeti tényezők, mint a napsugárzás vagy a hőmérsékletváltozás, hatással vannak a kollagén- és elasztinszintre, illetve az ezeket körülvevő anyag szerkezetére. Ahogy idősödünk, a kollagén- és elasztintermelés lassul, és a bőr vízmegkötő képessége csökken. A bőr egyre kevésbé tűnik feszesnek és megjelennek a ráncok. Tudjon meg erről többet a bőr állapotát befolyásoló tényezők, a napsugárzás hatása a bőrre illetve a bőr öregedése című cikkekből.

A dermis kulcsszerepet játszik a test külső hatások és irritációk elleni védelmében, illetve a bőr legkülső rétegének belülről való táplálásában: 

 1. Vastag, szilárd textúrája párnaként csillapítja a külső behatások erejét, sérülés esetén pedig, mivel kötőszövetet, például fibroblastot és hízósejteket tartalmaz, begyógyítja a sebeket. 
 2. Vérerekben gazdag, így táplálja az epidermist és eltávolítja a salakanyagokat. 
 3. A faggyúmirigyek (amelyek faggyút, vagyis zsírt juttatnak a bőr felszínére), valamint a verejtékmirigyek (amelyek vizet és tejsavat szállítanak a bőrfelszínre) szintén a dermisben találhatóak. Ezek a folyadékok együttesen alkotják a hidrolipid filmréteget.

A dermisben találhatók még:  

 1. A nyirokerek. 
 2. Az érzőidegek végződései.
 3. A hajgyökerek: a hajhagymák, amelyekből a hajszálak kifejlődnek.
A dermis többféleképpen védi a testet: kipárnázva óvja, emellett képes a táplálásra és a salakanyagok elszállítására, valamint képes izzadásra is.

Subcutis (hypodermis)

A subcutis kipárnázza és szigeteli a testet, és itt találhatók a zsírsejtek, a kollagén rostok, valamint a vérerek is.

A bőr legbelső rétege energiát tárol, miközben kiprnázza és szigeteli a testet. Főbb alkotóelemei: 
 • Zsírsejtek (dipociták): párnaszerű csoportokban összecsomósodva.
 • Speciális kollagén rostok (septa szövetek): laza és szivacsos kötőszövet, amely összetartja a zsírsejteket. 
 • Vérerek. 

A subcutisban található zsísejtek száma a test különböző részein eltérő. A zsírsejtek eloszlása férfiak és nők esetében is eltér, akárcsak a bőr más részeinek szerkezete.

A bőr változik az emberi élet során. Tudjon meg erről többet a bőr a különböző életkorokban című részben.

A bőr funkciói

A bőr alapvetően fontos szerepet játszik egészségünk és jó közérzetünk szempontjából. Az egészséges bőr a védvonal szerepét tölti be a külvilág és a test belseje között, és a bőr nyújtja az első és a legjobb védelmet a következők ellen:

Legkülső védőréteg
UV-védelem

Hideg, meleg, vízveszteség és napsugárzás: A szaruréteg a bőr legkülső rétege, így kulcsszerepet játszik abban, hogy a testet megvédje a környezeti hatásoktól, illetve hogy korlátozza az epidermisen át történő folyadékvesztést. 

Természetes hidratáló faktorokat (THF) tartalmaz - ezek a szaruréteg faggyújából származnak és a tejsav, valamint az urea is közéjük tartozik.  Ezek az anyagok megkötik a vizet, és segítenek a bőr rugalmasságának, szilárdságának és hajlékonyságának megőrzésében. Amennyiben ezeknek a faktoroknak a mennyisége csökken, a bőr nedvességet veszít. Amikor a szaruréteg nedvességtartalma 8-10% alá esik, a bőr érdes, száraz lesz, és töredezésre hajlamossá válik.
 
Ha rendszeresen UV-sugárzás éri a bőrt, a bazális rétegben megnövekszik a melanintermelés, a bőr megvastagodik, hogy védje magát, és hiperpigmentáció jelenhet meg. Tudjon meg többet arról, milyen befolyással van a napsugárzás a bőrre

A subcutisban található zsírsejtek szigetelik is a testet a hidegtől és a melegtől.

Védő barrier
Érzékelés

Nyomás, ütés, horzsolás: mint már említettük, az epidermis a test első védelmi vonala. A subcutisban lévő zsírsejtek kipárnázzák a testet, így elnyelik az ütések erejét, és ezáltal megvédik az alattuk lévő izomszöveteket és a fasciát (az izmokat körülvevő rostos szöveteket).

Amikor a bőrt bizonyos külső hatások érik, a szaruréteg megvastagodik, például amikor az ismétlődő dörzsölés hatására bőrkeményedések alakulnak ki a kézen vagy a lábon.

Kémiai anyagok: a hidrolipid filmréteg pufferkapacitása és a védő savköpeny óvja a testet az ártalmas lúgos alapú vegyi anyagoktól. Tudjon meg erről többet a bőrre hatással lévő tényezők címszó alatt. 

Baktériumok és vírusok: az epidermis szarurétege és annak védő savköpenye védőréteget képez a baktériumok és gombák ellen. Ha valami áthatol ezen a védekezőrendszeren, a bőr immunrendszere lép akcióba.
Hőmérséklet
Regeneráció

A bőr az egyik legsokoldalúbb szervünk, számos olyan funkciót tölt be, mely lényeges egészségünk és közérzetünk szempontjából: 

Hőmérsékletszabályozás: a bőr izzad, hogy hűtse a testet, és összehúzza az ereket a dermisben a hő megtartásának érdekében.

Érzékelés: a bőrben lévő idegvégződések érzékenyek a nyomásra, vibrációra, érintésre, fájdalomra és a hőmérsékletre.

Regeneráció: a bőr képes a sebek begyógyítására.

Tápanyagforrás: a subcutisban lévő zsírsejtek fontos tápanyagraktározó egységek. Amikor a testnek szüksége van rá, a tápanyagot a környező erekbe továbbítják, amit a véráram a megfelelő helyre szállít.

A bőr fontos pszichológiai szerepet tölt be. Mivel ez egészségünk legjobban látható jelzője, a bőr állapota befolyásolja, hogyan érezzük magunkat, illetve mások milyennek látnak bennünket. Amikor a bőr egészséges és problémamentes, jobban el tudja látni a feladatát, és mi kellemesebben és magabiztosabbnak érezzük magunkat benne.

Mi történik, amikor megsérül a bőr?

Az egészséges bőr egyenletes színű, sima tapintású, jól hidratált, és a megfelelő mértékben érzékeny érintésre, nyomásra, hőmérsékletre. Ha a bőr természetes védővonala sérül, mind a védelmi funkció, mind pedig a bőr megjelenése romlik:

 • A bőr nedességet veszít, csökken a rugalmassága és látványra, valamint érzetre száraz, durva, töredezett lesz, esetleg meg is ereszkedik. 
 • Fokozottan érzékennyé válik a külső behatásokra (mint a napsugárzás vagy a hőmérsékleti változások), és különösen hajlamossá válik a fertőzésekre. 

Az elfertőződött bőr gyulladttá válhat, mivel az immunrendszer sejtjei akcióba lépnek, hogy megpróbálják kijavítani a sérült barriert, és megszüntessék a fertőzést. Atópiás dermatitis vagy viszkető fejbőr esetén gyakran speciális kezelésre van szükség, hogy meg lehessen törni az ismételt viszketés és további fertőzés ördögi körét, és a bőr természetes védelmi funkciója helyreállhasson.

A bőr többféle regenerációs és öngyógyító mechanizmussal rendelkezik. A bazális réteg biztosítja az epidermis megújulását, a folyamatos sejtosztódás által: 
 • Ha a sérülés csak a legfelső bőrrétegre korlátozódik, a sérülés (más néven erózió, horzsolás) hegesedés nélkül gyógyul. 
 • Ha a sebesülés eléri a dermist és a bazális membrán is érintett (tehát seb keletkezik) általában hegesedés tapasztalható. 

A sebgyógyulás több, egymást követő szakaszból áll: 
 1. A megalvadt vér kemény felszínű lemezt hoz kétre, amely a sebre tapad (ez a var).
 2. A sérült és elhalt sejtek és kötőszöveteik lebomlanak és az enzimek feloldják őket.
 3. Aktiválódnak azok a sejtek, amelyek a veszélyes baktériumok és az elhalt sejtek megemésztésével védik a testet. Nyirokváladék folyik a sebbe. 
 4. Új sejtek - köztük hajszálér kezdemények, kötőszövetek és kollagén rostok - keletkeznek egy folyamat során, amelyet epitelizációnak nevezünk.
 
Ez utóbbi folyamatot serkenteni és támogatni lehet a sebgyógyulást segítő, helyileg alkalmazható termékekkel (például dexpanthenollal). 

Tudjon meg többet a bőr egészségét befolyásoló tényezőkről, illetve arról, miképp őrizheti meg bőre egészségét a bőr állapotát befolyásoló tényezők, a test bőrének ápolása, illetve  az arcbőr napi ápolása pontok alatt.

Márkaértékeink

A bőrápolás úttörői

Holisztikus dermokozmetikai megközelítéssel védjük bőrét, hogy megőrizzük annak egészségét és ragyogását.

Bőrgyógyászok ajánlásával

Világszerte vezető bőrgyógyászokkal és gyógyszerész partnerekkel dolgozunk együtt innovatív és hatékony bőrápolási termékek kifejlesztésén, amelyek megbízhatóak és bátran ajánlhatják bárkinek.

Elkötelezve az innováció mellett

Több mint 100 éve már, hogy elköteleztük magunkat a kutatás és innováció mellett. Hiszünk abban, hogy olyan hatóanyagokat és nyugtató formulákat hozunk létre, amelyek nagy toleranciával rendelkeznek, és segítenek abban, hogy minden nap jobban élhesse életét.

Építsd fel a bőrápolási rutint