Bőrünk ismerete – A különböző testrészeken

9 perc olvasási idő
Tovább

A bőr a test legnagyobb szerve, de nem minden bőr egyforma. A bőr felépítése és viselkedése, működése kissé eltérhet attól függően, hogy testünk mely részén található. Nem minden bőr igényel ugyanolyan kezelést. Néhány testrész, például a kezek és az arc, jobban ki vannak téve külső hatásoknak, úgymint a napsugárzás vagy a tisztítószerek. A megfontolt bőrápolásnak tükröznie kellene a bőr különböző igényeit.

Hogyan különbözik a bőr a testen?

A bőr az arcunkon, a fejünkön, hónaljunkon, kezeinken és lábfejeinken kissé különbözik a testünk többi részén lévő bőrtől.

Arc

Arcunk a testünk legészrevehetőbb része. Arcbőrünk állapota és kinézete általános egészségünk fő jelzője és önbecsülésünkben is jelentős szerepet játszik. Az arcbőr problémái és az öregedés jelei igen láthatóak az arcon és lényeges kellemetlenséget okozhat, valamint hatással van az ember magabiztosságára is. Fogyasztóként, arcbőrünket a lehető legjobb állapotban szeretnénk tartani és ez az oka annak, hogy az arc annyi bőrápolási kutatás és bőrápolási termék középpontja.

Az arcbőr különösen vékony és a legláthatóbb része a testnek.
Négy fő bőrtípus van: normál, zsíros, száraz és kombinált.

Mint minden bőr, az arcbőr is fontos szerepet játszik mint védőfal a külső környezet ellen. Azonban, testünk nagyrészén található bőrünktől eltérően, arcbőrünk majdnem mindig közvetlen kapcsolatban van olyan elemekkel, mint a nap vagy az UV-sugarak. Az arcbőr különösen vékony és érzékeny, valamint hajlamos az öregedésre. Tudjon meg többet itt az általános bőröregedésről.

A szemkörüli bőr még vékonyabb és finomabb, ezáltal szüksége van a megfelelő ápolásra is. A felhám (a bőr külső rétegei) általában 0,1 mm vastag; a szem körül ez a vastagság 0 és 0,5 mm közé esik.

Az arcbőr és annak állapota, személyenként változik, viszont van négy fő bőrtípus - normál, száraz, zsíros és kombinált. Tudjon meg többet itt a bőrtípusokról és problémáiról és végezze el tesztünket, hogy meghatározza saját bőrtípusát.

Fejbőr

A fejünkön lévő bőr, másnéven fejbőr, véredényekben gazdag, valamint több szőrtüszőt és faggyúmirigyet tartalmaz, mint bármelyik más testrészünk.

A fejünkön lévő bőr - fejbőr - több mirigyet tartalmaz, mint bármelyik más testrészünk.
A különleges és gyengéd ápolás elősegíti az egészséges hajtermelést és jóllétünket.

A faggyúmirigyek mindig kötődnek a szőrtüszőkhöz. Ezek a mirigyek egy olyan lipidekben gazdag, faggyú néven ismert váladékot termelnek a bőr felszínére, ami más felhámi lipidekkel együtt, egy bőrfelszínt védő hidrolipid filmréteget képeznek és az egészséges hajnövekedést is elősegítik. Tudjon meg többet itt a bőr felépítéséről

Az egészséges haj egy jelzője az egészségünknek és mint ahogy az arcbőr is, szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy hogyan érezzük magunkat - innen a 'jó haj nap' és 'rossz haj nap' koncepció. A fejünkön látható haj a hajszál; a bőrünk alatt pedig a hajgyökerek találhatóak, amiket a szörtüsző vesz körül. Ezek, a bőrrétegben kötőszövetekből felépülő tüszők táplálják a hajat és segítik a növekedésben.

Fejbőrünk tüszőinek és mirigyeinek megnövekedett száma, együtt a ténnyel hogy van saját specifikus bőr flórája, különösen hajlamossá teszi fejbőrünket bizonyos bőrbetegségekre. Fontos, hogy fejbőrünknek különösen gyengéd gondoskodást adjunk az egészséges hajtermelés elősegítése és általános egészségünk és jóllétünk miatt.

Hónalj

A hónalj bőre különösen érzékeny, mivel bőr bőrrel érintkezik ezen a területen és időnként fényt vagy levegőt sem kap. A hónalj bőre rendszeresen ki van téve durva borotválásnak vagy a szőrtelenítő termékekben, dezodorokban és izzadásgátlókban található kemikáliáknak. 

Azonban a hónalj bőre van a leggyakrabban az izzadással társítva. Az embereknek körülbelül 1,6-4 millió verejtékmirigyük van a test egész területén és ezek a hónaljban, a tenyéren és a talpon a legsűrűbbek. A verejtékmirigynek két fajtája van: 

 • Ekrin mirigyek: amelyek a test egész területén megtalálhatóak
 • Apokrin mirigyek: amelyek a hónaljaknál, a nemiszerv területénél és a melleknél koncentrálódnak.

A pubertás korban aktiválódó apokrin mirigyek proteinben gazdag verejtéket termelnek és vonzzák a baktériumokat.

A hónalj az a testrészünk, ami baktérium fejlődésére legalkalmasabb.

A hónalj sötét, nedves hely, ahol a baktériumok könnyen fejlődhetnek. A legtöbb bőr pH értéke 5.5 körüli. Ez egy természetes savköpeny ként ismert savas réteget képez a bőrfelszínen, ami segít védekezni a baktériumokkal szemben. A hónalj bőrének pH értéke 6.5; savasság ilyen mértékű csökkenése még valószínűbbé teszi a baktériumok fejlődését. Ahogy a baktériumok az anyagcsere által átalakulnak (lebomlanak), úgy erős szagú anyagokat termelnek. Mivel a hónalj meggátolja ezeket az anyagokat az elpárolgásban, ez kellemetlen testszaghoz vezethet. Tudjon meg többet az izzadásról.

Kezek

A kezeinket eszközként használjuk, ezért bőrük jelentősen különbözik más testrészekétől. A tenyereken lévő bőr is teljesen más a kézfejeken lévőtől:

A tenyerek, ujjbegyek és hüvelyujjak bőre vastag és erős.
A kézfejek alig rendelkeznek zsírszövettel és különösen vékonyak.

A tenyerek, ujjbegyek és hüvelykujjak bőre:

 • vastag és erős kérges réteggel rendelkezik 
 • gazdag zsír- és kötőszövetben
 • jól kipárnázott nyomásra nem érzékeny szövettel 
 • szőrtelen és nem rendelkezik faggyúmirigyekkel 
 • sűrűn szőtt verejtékmirigyekkel
 • kevés természetes hidratáló faktorral rendelkezik (NMF) 

A kézfejek bőre
 • alig rendelkezik zsírszövettel
 • különösen vékony
 • csak kevés, vékony szőrszállal rendelkezik

A kevés szőr vagy szőrtelenség azt mutatja, hogy a faggyúmirigyek száma sokkal alacsonyabb, mint más testrészeken.

A szőrtüszők, amiből a szőr nő, faggyúmirigyekkel társulnak, és így felelősek a faggyú termelésért, amik lipidekkel és néhány más nedvességet megkötő összetevőkkel látják el a bőrt. Tehát a kezek kevesebb lipidekkel rendelkeznek, ezért kevésbé képesek megkötni a nedvességet más testrészekhez képest.

A kezek bőre kevésbé képes megkötni azt a néhány lipidet és nedvesség megkötő komponenst, amivel rendelkezik. A kezek pH értéke kevésbé savas, mint a test többi részén, tehát a védekező savköpenye - a természetes savasság, ami megvédi a bőrt - kiegyensúlyozott.

A tény, hogy kézfejünkön és tenyerünkön különbözik a bőr, azt is jelenti hogy a hidrolipid filmréteg (zsír és víz emulziója, ami bevonja bőrünk felszínét) általános kialakulása csökkentett. Ennek eredményeként, kezeink hajlmosabbak a dehidratáltságra és hamar kiszáradnak, ha túl sokat használjuk őket.

A kezek kemények dolgoznak és különféle külső tényzőknek vannak kitéve, valamint hajlamosak a dehidratáltságra.

És a kezek keményen dolgoznak. Egynapi munka alatt otthon, az irodában vagy a kertben, a kezek különösen ki vannak téve külső, lipid-hámlasztó tényezőknek. Mialatt a vízzel való gyakori érintkezés önmagában száríthatja a bőrt, a kezek rendszeresen alá vannak rendelve felületaktív anyagoknak, oldószereknek, hőmérséklet-változásnak és mechanikus feszülésnek. A bőr természetes védelemi és regeneráló rendszerei túl vannak hajtva, és ez a bőr védelmi funkciójának károsodásához vezethet.

Lábak

Talpaink bőre sokkal több zsírsejtet tartlamaz a legbelső rétegekben (a subcutis), mint testünk bármelyik más részén. Ez azért van, mert lábainknak extra kipárnázásra és rezgéscsillapításra van szüksége. A talpak az emberi test súlyának háromszorosát hordozzák minden lépéssel és rendszeresen ki vannak téve manuális nyomásnak, mint például a szűk vagy rosszul igazodó cipők és a sok gyaloglás vagy futás okozta kidörzsölődés.

A túlzott dörzsölés károsodást okozhat és száraz bőrhöz, de akár bőrkeményedésekhez vagy tyúkszemhez is vezethet.
Hosszan tartó nyomástól vagy súrlódástól, a tyúkszem-termelődés fokozódik.

A rendkívüli kipárnázottság ellenére is a túlzott dörzsölés a bőr védelmi funkcióját károsíthatja és kiszáradt bőrhöz vezethet, végül akár bőrkeményedést vagy tyúkszemet is okozhat. A bőrkeményedések és a tyúkszem megvastagodott részei a bőrnek, és általában a talpon és a sarkon jelennek meg, nagyjából kör alakúak. Ezek nyomást gyakorolnak a bőr mélyebb rétegeire és fájdalommal is járnak.

A felhám (a bőr legfelsőbb rétege) vastagabb a lábainkon, mint testünk bármelyik más részén - általában 0,1 mm összesen, de talpainkon 1-5 mm között változik. Amikor a talp bőre hosszan tartó nyomásnak vagy súrlódásnak van kitéve, a tyúkszem termelődés fokozódik és a felhám vastag és kemény lesz, ez hiperkeratózis néven ismert betegség.

Hogyan ápoljuk bőrünket a különböző testrészeken?

Mivel bőrünk felépítése és szerepe aszerint változik, hogy testünk mely részén található, így a különböző területek a bőrápolás egy személyre szabott megközelítéséből élveznek előnyt.

Arc

A jó bőrápolásnak három alaplépése van: tisztítás, védelem és ápolás.

Tisztítás

Fontos, hogy bőrünket gyengéden, de alaposan tisztítsuk meg reggel és este. A bőr faggyút termel, miközben esténként regenerálódik, ezért a reggeli arctisztítás eltávolítja ezt a faggyút és biztosítja a bőr készenlétét a védelemre és ápolásra. Az esti tisztítás eltávolítja a szennyeződést, izzadságot, faggyút, sminket valamint a napvédő terméket és előkészíti a bőrt, hogy felszívja az  éjszakai ápoló termékekben található aktív összetevők legjavát.

Tovább

Ápolás

Az ápoló termékek két szerepet töltenek be: már adott, kialakult gondokat és problémákat céloznak meg és kezelnek, valamint hidratálják és feltöltik a bőrt.

Tovább

Védelem

A napvédelem a reggeli bőrápolási rutin fontos része. Amíg egy kis napfény jót tesz a bőrnek és elősegíti az egészséges D-vitamin termelést, a túlzott UV sugarak károsítják a bőrt és a korai öregedés egyik legfőbb okozói, és több komoly bőrbetegséghez, akár bőrrákhoz is vezethetnek. A megfontolt napvédelem elengedhetetlen ahhoz, hogy bőrünk egészséges maradjon.

Tovább
Kérje ki bőrgyógyász tanácsát bőrtípusa meghatározásához és más tényezőkhöz.

Fontos, hogy bőrtípusának megfelelő termékeket használjon és megőrizze bőrének természetes pH értékét. Keressen olyan orvosi bőrápoló termékeket, amelyeket teszteltek és bizonyítottan megfelelőek az érzékeny bőrnek. Az Eucerin® minden bőrtípusnak és állapotnak megfelelő arcbőrápolási termékek átfogó választékát kínálja, amelyeket teszteltek és bizonyítottan megfelelőek az érzékeny bőr számára.

Ha több információt szeretne arról hogyan ápolja arcbőrét, beleértve a szem körüli finom bőrt is, olvassa el a napi arcbőrápolási rutint. Kattintson ide hogy többet tudjon meg a bőrtípusokról és problémákról vagy töltse ki bőrtípus tesztünket.

Ha bármilyen kétség merül fel bőrtípusát vagy problémáját illetően vagy hogy mely termékek az Ön számára legmegfelelőbbek, keresse fel bőrgyógyászát.

Fejbőr

Fejbőrünk különösen hajlamos irritációra, ezért fontos, hogy gyengéd és kifejezetten erre kifejlesztett termékeket hasznájunk a mindennnapi ápoláshoz és bármilyen probléma kezelésére.

A rosszul kiválasztott sampon a fejbőr érzékenység egyik legfőbb okozója. Az erős tisztítók és felületaktív anyagok elmossák a fejbőr savköpenyét, ami így kiszáradáshoz és irritációhoz vezethet. Néhány ember azt is elmondta, hogy túlérzékennyé vagy érzékennyé vált a fejbőre, miután olyan bőrproblémák elleni kezelést kapott, mint az atópiás dermatitisz vagy a pikkelysömör.

Hogy elősegítsük a fejbőr és a haj egészségét, tanácsos olyan gyengéd sampont használni, aminek pH értéke megközelíti bőrünkét és olyan fejbőr és hajápolási termékeket választani, amelyeket teszteltek és bizonyítottan megfelelőek az érzékeny bőrnek. Tudjon meg többet a gyengéd, de hatékony napi használatú samponokról az Eucerin® választékból az Eucerin® DermoCapillaire termékek közül.

Fontos, hogy a megfelelő sampont válasszuk - a nem megfelelő, fejbőr irritációt okozhat.
Különféle termékek elérhetőek a gyakori fejbőr panaszok kezelésére.

Amikor fejbőrön irritációk jelentkeznek, ezek mikrogyulladásokhoz vezetnek: enyhe gyulladások, ahol a bőr reagál az irritációra és megpróbálja regenerálni önmagát. Ezek a gyulladások annyira enyhék hogy nem észrevehetőek, de ha további irritáció jelentkezik, akkor problémává alakulhatnak. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a fejbőr mikrogyulladásai a három leggyakoribb fejbőr probléma következményei:

 • érzékeny fejbőr
 • száraz és viszkető fejbőr 
 • korpa

Ha szeretne többet megtudni ezeknek a gyakori fejbőr panaszoknak a tüneteiről, itt olvashat az érzékeny fejbőrről, száraz és viszkető fejbőrről és a korpáról. Tudjon meg többet az Eucerin® DermoCapillaire termékeiről.

Hónaljak

A legtöbb hónalj ápolás az izzadás negatív hatásait hivatott csökkenteni. Az izzadás, másnéven verejtékezés vagy párologtatás, teljesen természetes és nagyon fontos módja a testhőmérséklet szabályozásnak. Amikor az agy észleli, hogy a testhőmérséklet 98.6 °F/37 °C fölé emelkedett, jeleket küld a verejtékmirigyeknek, hogy folyadékot szabadítsanak fel. Ez a folyadék - az izzadság - aztán lehűti a bőr felszínét.

Az izzadás jelei és az esetleges testszag ugyanakkor kellemetlen látvány lehet. Két fő kezelés elérhető: 

 • dezodorok
 • izzadásgátlók

A dezodorok lelassítják vagy felszívják a szagképző anyagokat így csökkentve a szagokat.
Az izzadásgátlók csökkentik a termelt izzadságot és kevesebb nedvesség és testszag keletkezését engedélyezik.

Dezodorok
A dezodorok nem befolyásolják a termelt izzadság mennyiségét de olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek lassítják a szagtermelő baktériumok (bakteriostatikus hatás) reprodukálását. Olyan összetevőket is tartalmazhatnak, amelyek felszívják a szagképző anyagokat és csökkentik a nem kívánt testszagot.

Izzadásgátlók
Az izzadásgátlók olyan aktív anyagokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a termelt izzadság mennyiségét, kevesebb nedvességet és testszagot eredményezve.

Extrém esetekben, ami hiperhidrózis (fokozott verejtékezés) néven ismert, orvosi dezodorok is elérhetőek, amelyek fertőtlenítőszerek, izzadásgátlók és pH sav keverékei, hogy megakadályozzák a baktériumok fejlődését, a hatékonyságot kombinálva a bőr tulajdonságainak figyelembevételével. Az Eucerin® olyan spray és golyós izzadásgátlók és dezodorok  széles választékát kínálja, amelyek bizonyítottan hatékonyak és tesztelve vannak, valamint megfelelőek az érzékeny bőr számára is.
Tudjon meg többet az Eucerin® dezodorok és izzadásgátlók részben, valamint néhány érdekes tényt a termékekkel kapcsolatban.

Kezek

A kezünkön lévő bőrnek nagyobb szüksége van a lipid utánpótlásra, mint testünk más részein. Fontos, hogy kezeink jól hidratáltak legyenek, mivel a sérült, kirepedezett, száraz és érzékeny kezek esetében gyakrabban alakulnak ki betegségek, mint például az irritatív kontakt dermatitisz.

A kezek rendszeres hidratálása csökkentheti a nem kívánt problémák kialakulását.

Kerülni kell a nagyon erős tisztítószereket, csakúgy mint a túlzott kézmosást. Kézmosásnál használjon inkább meleg mintsem forró vizet, mivel ez kevésbé szárítja a bőrt.

Kezeinek jót tesznek a tisztító és ápoló termékek, amelyek:

 • gyengédek, de hatékonyak és amelyeket teszteltek és bizonyítottan megfelelőek az érzékeny bőrnek is
 • pótolják az elvesztett lipideket
 • fenntartják a bőr természetes pH értékét
 • elősegítik a regenerálódás folyamatát
 • védelmet nyújtanak a túlzott napsugárzástól a káros UV-sugarakig, amelyek korai öregedést okozhatnak.

Lábak

A nem megfelelő lábbeli a lábproblémák fő oka.

A lábproblémák 70 %-át, beleértve a bőrkeményedések és tyúkszem kialakulását is, a nem megfelelő cipők okozzák. A nyomáscsökkentő párnák, puhító krémek és szűk cipők viselésének elkerülése ugyanúgy segít, mint a kímélő, de hatékony lemosókkal való rendszeres tisztítás és az orvosi lábápolási termékek alkalmazása, amelyek kezelik az ezen bőrterület problémáit. 

A lábakat rendszeresen kellene ellenőrizni. A gombás fertőzés első jelei lehetnek a repedések, viszketés és a lábujjak közötti nedvesség vagy a talp hámlása. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, konzultáljon egy bőrgyógyásszal.

Márkaértékeink

A bőrápolás úttörői

Holisztikus dermokozmetikai megközelítéssel védjük bőrét, hogy megőrizzük annak egészségét és ragyogását.

Bőrgyógyászok ajánlásával

Világszerte vezető bőrgyógyászokkal és gyógyszerész partnerekkel dolgozunk együtt innovatív és hatékony bőrápolási termékek kifejlesztésén, amelyek megbízhatóak és bátran ajánlhatják bárkinek.

Elkötelezve az innováció mellett

Több mint 100 éve már, hogy elköteleztük magunkat a kutatás és innováció mellett. Hiszünk abban, hogy olyan hatóanyagokat és nyugtató formulákat hozunk létre, amelyek nagy toleranciával rendelkeznek, és segítenek abban, hogy minden nap jobban élhesse életét.

Építsd fel a bőrápolási rutint