Hogyan szabaduljon meg a száraz ajkaktól

Miért olyan szárazak az ajkaim?

4 perc olvasási idő
Mutass többet

A száraz és repedezett ajkak kellemetlenséget és néha fájdalmat is okozhatnak, és - mivel ajkaink mindig láthatóak - az önbizalmunkra is negatív hatással lehetnek.

Ez a cikk felvázolja az ajakbőrrel kapcsolatos gyakori panaszokat, meghatározza azok okait és elmagyarázza, miért kell különös figyelmet fordítani az ajkakra. Valamint megmutatja, hogyan lehet megnyugtatni és meggyógyítani a száraz és repedezett ajkakat, valamint hogy miként lehet megóvni a kiszáradásra és berepedezésre hajlamos ajkakat.

Melyek az ajakbőrrel kapcsolatos leggyakoribb problémák?

Az ajakbőrrel kapcsolatos leggyakoribb problémák:

 • Száraz és/vagy repedezett ajkak
 • Ajakgyulladás
 •  Ekcéma

Száraz, repedezett ajkak

A száraz és repedezett ajkak tüneteit sokan ismerhetik, mivel a legtöbben már tapasztalták őket. Az ajkak száraznak, feszesnek és kényelmetlennek érződnek és - ahogy az állapot romlik és egyre szárazabbak lesznek - megrepedhetnek és fájdalmassá válhatnak.

Ajakgyulladás

Az ajakgyulladás az egyik vagy mindkét ajak gyulladására használt kifejezés. Az ajkakat körülvevő arcbőr területének gyulladását periorális dermatitisznek nevezzük. Az ajkak ilyenkor a normálisnál vörösebbnek tűnnek. Az ajakgyulladásnak többféle típusa van, a cheilitis simplexet közismertebb nevén repedezett ajkakként ismerik. A száraz bőrbetegségekben, például atópiás bőrgyulladásban szenvedők hajlamosabbak az ajakgyulladásra. Az ajakgyulladást okozhatják időjárási viszonyok és különböző termékek bizonyos összetevői - például rúzsok, fogkrémek vagy ételek - által kiváltott allergiás reakciók, vagy egyes gyógyszerek mellékhatásai is.

Ajaknyalás okozta ekcéma

Amikor az ajkunk kiszárad, gyakran nyalogatjuk őket, hogy megpróbáljuk nedvesen tartani őket. Néhány ember esetén ez a nyalogatás szokásossá válik, és gyulladást okozhat. Az ajaknyalás okozta ekcéma az ajakgyulladás egyik típusának közismertebb neve, amelyet „irritáló kontakt ajakgyulladásnak” is neveznek.

Mi okozza a száraz, repedezett ajkakat?

A száraz vagy repedezett ajkaknak számos különféle kiváltó oka lehet. Többek között:

 • A bőr típusa és állapota
 • Az ajakbőr szerkezete
 • A környezet
 • Bizonyos gyógyszerek

A bőr típusa és állapota

Mivel egyesek hajlamosabbak a száraz bőrre, így egyesek hajlamosabbak lehetnek a száraz és repedezett ajkakra is.

Azok, akiknek száraz bőrbetegsége van, például atópiás bőrgyulladás, nagyobb valószínűséggel szenvednek száraz és repedezett ajkaktól. Valamint vannak, akik gyakrabban nyalogatják az ajkukat, mint mások. Ez ajaknyalogatás okozta ekcémát eredményezhet, vagy  súlyosbíthatja a száraz ajak tüneteit.

Az ajakbőr szerkezete

A bőr szerkezete a test különböző részein változik. Ajkaink bőre vékonyabb, mint az arcunk más részein, így érzékenyebb a környezeti hatásokra.
 
Az ajak bőrén nincsenek verejték-, sem faggyúmirigyek. Ezek a mirigyek, amelyek testünk legtöbb bőrrétegében jelen vannak, felelnek a védelmet nyújtó olajok előállításáért, amelyek segítik a bőrt a nedvességszint szabályozásában. Az izzadság és a faggyúmirigyek hiánya az ajkakon azt jelenti, hogy nehezebben tudják bevonzani és megkötni a szükséges nedvességet, és hajlamosak a kiszáradásra.

 
Mi okozza a kiszáradt ajkakat: öregedés
Az ajkak hajlamosak az életkor okozta szárazságra.

Az öregedéssel az ajakbőr megváltozik: elvékonyodik és kevésbé lesz képes megtartani a nedvességet, így ajkunk még hajlamosabb lesz a szárazságra.

Az ajakbőrben kevesebb melanocita található. A melanociták azok a melanint termelő sejtek, amelyek a bőr színét adják és segítenek megvédeni a nap ellen. Mindkét strukturális tényező érzékenyebbé teszi az ajkakat a környezeti hatásokra.

Környezet

Miért ilye szárazak az ajkaim? Az időjárás miatt.
Télen sokan szenvedünk a száraz, repedezett ajkak miatt

Ajkaink folyamatosan ki vannak téve a környezetnek. Az éghajlat és az időjárási viszonyok változásai jelentősen hozzájárulhatnak a száraz, repedezett ajkakhoz.

A száraz, forró nyári hónapokban a napsütés és a beltéri, száraz, légkondicionált levegőben való időtöltés is kiszáradást okozhat. A tünetek télen is rosszabbra fordulhatnak: a hideg kinti hőmérséklet és a jeges hideg szél, valamint a fűtés miatti alacsony beltéri páratartalom és a meleg beltéri hőmérsékletből a kinti hidegbe való rendszeres mozgás mind felgyorsítják a nedvességvesztést.

Azok, akik jelentős időt töltenek a szabadban - akár szabadidős tevékenységek, akár munkájuk miatt - valószínűleg jobban szenvednek, mint mások.

Bizonyos gyógyszerek

Akné elleni gyógyszerek okozta ajakproblémák
Bizonyos szájon át szedhető akné elleni gyógyszerek kiszáríthatják az ajkakat

Egyes gyógyszerek a bőr és az ajkak kiszáradását és berepedését okozhatják. Azok az emberek, akik helyi hatású retinoidokat, például tretinoint vagy adapalént alkalmaznak, vagy orális izotretinoint szednek az akne orvosi kezelése okán, néha mellékhatásként száraz és repedezett ajkakat tapasztalnak.

Hogyan ápoljam a száraz, repedezett ajkaim?

A megelőzés mindig jobb, mint a gyógyítás. A puha és sima ajkak megőrzésének legjobb módszerei:

 • A hidratálás érdekében igyon sok vizet
 • Alkalmazzon kiegyensúlyozott étrendet
 • Kerülje az ajkak nyalogatását
 • Naponta legalább kétszer, de ideális esetben gyakrabban alkalmazzon hidratáló ajakbalzsamot
 • Hideg és szeles körülmények között a lehető legjobban takarja el ajkait

 Figyeljen oda azokra a dolgokra, amelyek tüneteket váltanak ki az ajkain, és tegyen meg mindent ezek elkerülése érdekében. Miután az ajkak kiszáradtak és/vagy berepedtek, válasszon olyan hidratáló ajakbalzsamot, amely klinikailag és bőrgyógyászatilag bizonyítottan megnyugtatja és védi ajkait, és amely megfelel a bőrtípusának és az egyedi igényeknek is.

Hogyan ápolja az ajkait az Eucerinnel?
Rendszeresen alkalmazzon ajakápoló terméket, amely erősít, nyugtat és véd

Ajakápolási termékek az Eucerintől

Az Eucerin minden igényt kielégítő ajakápolási termékek széles választékát kínálja.

Mindennapi ápolás az érzékeny ajkaknak

Hogyan szabaduljon meg a száraz ajkaktól: Lip Aktív

Az Eucerin Lip Aktív ajakápoló egy mindennapi használatra készült hidratáló balzsam, amelyet kifejezetten az érzékeny bőr puhaságának és hidratáltságának megőrzésére fejlesztettek ki. A Dexpanthenolt/Panthenolt, E-vitamint és FF15 fényvédő faktort tartalmazó formula hatékonyan hidratálja és védi az ajkakat a környezeti hatásoktól, például a széltől és a naptól.

SOS ápolás a száraz, berepedezett ajkak számára

Hogyan ápolja az ajakait: Eucerin Aquaphor

Az Eucerin Aquaphor SOS ajakbalzsam 60 másodperc alatt enyhíti a száraz, repedezett ajkakat. Glicerinnel, panthenollal, biszabolollal, valamint C- és E-vitaminokkal dúsítva a balzsam ideális környezetet teremt az ajakbőr regenerálódásához és helyreállításához, védi és megnyugtatja a száraz, repedezett ajkakat, ezáltal azak ismét puhák és rugalmasak lesznek. A praktikus applikátornak hála könnyedén felvihető.

Nyugtató ápolás az atópiás ekcémával, ajakgyulladással, ajaknyálkahártya-ekcémával küzdő vagy akné elleni gyógyszeres kezelés alatt álló ajkaknak

Hogyan ápolja ajkait

Az Eucerin SOS ajakbalzsam  gyulladáscsökkentő Licochalcone A hatóanyagot is tartalmaz, hogy enyhítse és csökkentse a bőrpírt az intenzív ápolásra szoruló ajkak esetén, amelyek atópiás bőrgyulladással, ajaknyálkahártya-ekcémával, ajakgyulladással vagy szárazsággal és berepedezéssel, vagy akne kezelésének mellékhatásaival küzdenek. A praktikus applikátornak köszönhetően könnyedén felvihető.

Építsd fel a bőrápolási rutint