Nő törölközőben.

Érzékeny bőr Az irritált bőr ápolása

A bőrérzékenységnek rengeteg oka lehet és  csecsemőkortól kezdve időskorig bármikor bekövetkezhet élete során. Bőre akkor válik érzékennyé, amikor annak védőrétege megsérül és így a külső, irritáló baktériumok, kémiai anyagok, allergén és egyéb szennyeződések könnyen megtámadhatják. A tünetek gyakran az arcon, testen és fejbőrön jelennek meg és pirossággal, duzzadással és hámlással járhatnak együtt. Ezek mind viszketőek és a mindennapokban zavaróak lehetnek, ezáltal rossz közérzet kialakulásához vezethetnek. Vannak, akik eleve hajlamosak a bőrproblémák ilyesfajta 'kitöréseire', míg másokat hirtelen meglepetésként érnek ezek a bőrelváltozások. Az érzékeny bőr gyakran kiszámíthatatlan és a test bármely részén jelentkezhet.

A bőr természetes védő funkcióinak és az ezeket gyengítő tényezőknek a megértése, hozzásegíthet minket ahhoz, hogy a bőr változásait követni és dekódolni tudjuk. Az érzékeny bőr megjósolhatatlansága a legtöbb esetben azt jelenti, hogy a leghatékonyabb megoldás a megelelőzés, és nem a gyógyítgatás. Ebből fakadóan célunk, hogy kontrolláljuk és minimalizáljuk a lehetséges kiváltó okokat és ingereket.

JELEK ÉS TÜNETEK

Mit értünk érzékeny bőr alatt és hogyan ismerjük fel?

Bőrünknek van egy saját, természetes védőrétege, amely megakadályozza, hogy a baktériumok és káros anyagok behatoljanak a bőrbe, valamint korlátozza a vízveszteséget, így óvva azt a dehidratációtól. Ez a funkció abban is segít, hogy bőrünk egészséges és hidratált maradjon, megőrizve annak rugalmasságát és feszességét.

Azonban, külső tényezők, mint az éghajlat és belső folyamatok is, például a stressz, könnyen gyengíthetik ezt a természetes, védő funkciót, ami ezáltal a durva és száraz bőr kialakulásához vezethet. Bizonyos külső ingerek súlyosbíthatják a bőr állapotát és akár gyulladást idézhetnek elő.

Az érzékeny bőr felismeréséhez keressen:

 • Látható jeleket, mint az eritéma (bőrpirosság vagy kiütés),hámlás, duzzanat vagy érdesség
 • Érzékszervi észleléseket, mint a viszkető, feszülő, égető vagy szúró érzések

Megjelenhet az arcon, ajkakon, kézfejeken, a testen és fejbőrön. Kiváltó okai között lehetnek fizikai változások; átmeneti, mint a terhesség vagy folyamatos, mint az öregedés. A bőrszárazsághoz hasonló, azonban a kettő nem mindig kapcsolható össze, és az érzékenység tünetei sem kezelhetőek a száraz bőrre alkalmas ápolószerekkel.

Grafikai illusztráció a bőrről és rétegeiről
A szaruréteg (stratum corneum) alkotja a bőr legfeső rétegét és ez védi meg testünket a külső anyagoktól.
Csukott szemű, szeplős nő
Az egészséges bőr védőréteggel rendelkezik, amely megtartja a nedvességet és óvja az alsóbb rétegeket a káros behatásoktól.

Amennyiben Ön bizonytalan, hogy milyen bőrproblémával küzd, úgy bőrtesztünk a segítségére lehet, esetleg forduljon gyógyszerészéhez. Hivatalos diagnózis felállításáért, kérje orvosa vagy bőrgyógyásza segítségét.

OKOK ÉS KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

Az érzékeny bőr okai - hogyan gyengül meg a bőr természetes védőrétege

Hogyan védi magát bőrünk?

Az epidermisz (felhám) legfelső rétege a szaruréteg (stratum corneum), amely a bőr védelmét szolgálja a külső világgal szemben. Megelőzi a mikroorganizmusok, kemikáliák és allergének behatolását. Továbbá, minimalizálja a transzepidermális vízvesztést, így óvja testünket a dehidratációtól.

A szaruréteg grafikai illusztrációja
A stabil szaruréteg az ép hidrolipid filmréteggel dolgozik együtt azért, hogy megakadályozzák a káros anyagok szervezetbe jutását és a vízvesztést.

Képzeljük el a szaruréteget úgy, mint egy falat, amelynek a stabilitást biztosító téglái a bőrsejtek, a 'malter' szerepét pedig az epidermális lipidek töltik be, amelyek egyszerre rendelkeznek áteresztő képességgel és biztosítják a sejtek összetartását. A szaruréteg felszínén található a védő, savas fedőrész, a hidrolipid filmréteg. Ez a vizes (hydro) és zsíros (lipo) emulzió egy kicsit savas, 5-ös pH értékkel bír, ezáltal:

 • fenntartja az egészséges bőrflórát és bőrhámlási folyamatokat, amely elengedhetetlen fázisa a bőr megújulásának
 • közömbösíti a lúgos anyagokat, mint a szappan és a hagyományos tenzidek.

A bőr enzimei képesek a saját, természetes védelmük aktiválására. Ők felelősek a szükséges védő funkciók fenntartásához és működéséhez, szabályozzák a nedvességtartalmat és serkentik a bőr megújulási folyamatait. Ha az enzim-aktivitás csökken vagy akadályozott, akkor a bőr védőrétege meggyengül, amely így nem csak transzepidermális vízveszteséghez vezet, hanem az irritáló anyagok behatolását is megkönnyíti.

Az olyan irritálók, mint a szappan, lúgosító hatásukkal tovább ronthatják a bőr állapotát, így az gyulladásra és baktérium-, vírus vagy gombafertőzésekre hajlamossá válik.

Az érzékeny bőr belső okai

 • A babák bőre vékonyabb, mint a felnőtteké, és védelmi funkciója is gyengébb. Ennek következtében a kicsik bőre sokkal érzékenyebb a kémiai, fizikai és mikrobiális hatásokra. Tudjon meg többet a a bőrről a különböző életkorokban.
 • Amikor a bőr idősödni kezd, az életkor növekedésével fordított arányban csökkennek azok az anyagok, amelyek lényeges szerepet játszanak a hidrolipid film és a védő savköpeny felépítésében és működésében, s ez a pH-egyensúly felborulásához és a vízveszteség fokozódásához vezet. A bőrben levő aquaporinok száma szinték csökkennek az életkorral. Az aquaporinok a bőr saját nedvességszállító csatornái, melyek ellátják a bőrt a szükséges vízzel és glicerollal, hogy testünk védőpajzsaként működhessen. Amikor az aquaporinok száma csökken, a bőr védelmi funkciója károsodhat és a vízveszteség megnövekedhet. Ez az idősödő bőrt hajlamosabbá teheti arra, hogy érzékennyé váljon.
 • A hormonális egyensúly felborulása, melyet okozhatnak stresszhatások vagy bizonyos életesemények, például terhesség, a menstruációs ciklus, a pubertás vagy a menopauza. Mindez csökkentheti a bőr védelmi funkciójának hatékonyságát.
 • Vannak, akiknek bőre nagyobb valószínűséggel válik irritálttá, érzékennyé. Ezek közé tartoznak azok, akiknek bőre száraz vagy károsodott, akik atópiás dermatitisztől, aknétól vagy a bőr hiperérzékenységétől szenvednek, például rosaceájuk van. Mindezen személyek bőre reagálhat az olyan irritációkeltő anyagokra, mint amilyenek az illatanyagok vagy a színezékek.
 • Bőrgyulladáshoz és kiütések megjelenéséhez vezethetnek a még fel nem ismert vagy kezeletlen intoleranciák és allergiák olyan élelmiszerekre, mint a glutén, tejtermék, az adalékok és a tojás.
 • A kiszáradás, melyet a túlzott verejtékezés vagy a szükségesnél kisebb mennyiségű víz fogyasztása okoz, szintén stresszhatásként érheti és kiszáríthatja a bőrt.

Baba törölközőben
A babák bőre vékonyabb, ezért érzékenyebb is, mint a felnőtteké.
Stresszes, középkorú nő egyik kezét homlokára teszi.
A stressz a hormonális egyensúly felbomlásához vezethet és így csökkentheti a bőr védőrétegének hatékonyságát.

Az érzékeny bőr külső okai

 • Az éghajlatbeli és évszak változások, valamint a hőmérséklet ingadozása egyaránt növelhetik a bőr érzékenységét. Hideg időben a bőrmirigyek kiválasztása, váladékozása csökken és így nem tudja biztosítani a megfelelő anyagokat a savas burkolófelület számára, ez pedig a bőr kiszáradáshoz vezet. A központi fűtés és a légkondicionáló ugyanezt a hatást válthatja ki. Ezzel szemben, forróság idején a mirigyek jobban váladékoznak, de azok gyorsan el is párolognak, száraz érzést hagyva maguk után.
 • Szappanok és mosószerek indokolatlan mennyiségű használata szintén erősen károsíthatja a bőrfelszínt, mivel bőrvédő lipideket távolítanak el és így felborítják a bőr természetes pH-szintjét.
 • Némely orvosi kezelés, mint például a sugárterápia, és bizonyos gyógyszerek átmenetileg eredményezhetnek érzékeny bőrt. A problémának a kezelés megszűnése után viszont meg kell szűnnie.

Tudjon meg többet a bőrt befolyásoló tényezőkről.

Két ujj gyógyszert fog közre
Bizonyos orvosi kezelések érzékenyebbé tehetik a bőrt, bár általában ez a mellékhatás csak átmeneti.
Nő krémet ken az arcára
Néhány szappan és bőrápolási termék tönkre teheti a bőr felszínét és felboríthatja annak pH értékét.
BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK

Hogyan súlyosbíthaták bizonyos tevékenységek és események a bőr állapotát?

A túlásba vitt személyes higiénia, amikor az emberek gyakrabban fürdenek vagy zuhanyoznak, szintén a természetes hidratáló faktorok és a felszíni lipidek elvesztéséhez vezetnek. A hagyományos tenzidekkel rendelkező kozmetikai szerek ugyan megtisztíthatják a bőrt, de ki is szárítják azt.

Kéz kinyit egy vízcsapot
A túlzásba vitt mosakodás kiszáríthatja a bőrt és érzékennyé teheti.
MEGOLDÁSOK

Mihez kezdjen érzékeny bőrével?

Változtasson mindennapi szokásain

A fürdési szokásokba beiktatott apró változtatások - mint például a víz hőmérsékletének csökkentése, a fürdéssel eltöltött idő lerövidítése vagy a gyengéd tenzidek és zuhanyzó olajok használata, valamint a víz felitatása a bőrről - segíthetnek a bőr védőrétegének helyreállításában. 

Egy, a tápanyagbevitellel kapcsolatos friss kutatás kimutatta, hogy az antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag, valamint szénhidrátban és telített zsírsavakban szegényebb étrend segítheti a problémás bőr regenerálódását és egészéges állapotának helyreállítását. Érdemes ételallergiát vagy egyébb nehezen tolerált anyagokat kimutató tesztet végezni. Keresse fel dietetikusát vagy orvosát, ha meglátása szerint ez a helyzet áll fenn. Az elegendő vízmennyiség elfogyasztása szintén fontos, kiváltképpen az idősebbek számára.

A stressz kezelése szintúgy szerepet játszhat a bőr érzékenységének csökkentésében. Bizonyított módszer a rendszeres testmozgás és a relaxációs technikák elsajátítása.

 • A mindennapi tisztálkodási termék kiválasztása:
  Sok tisztálkodási termék annyira hatékony, hogy nem csak a bőrünkre lerakódott szennyeződéseket távolítják el, hanem az azt védelmező hidrolipid filmréteget is. Az érzékeny és száraz bőrre érdemes olyan tisztálkodási terméket választani, amelyik megerősíti a védőfunkciót és véd a nedvességvesztéssel szemben. Az Eucerin® pH5 Bőrkímélő tusfürdő egy rendkívül gyengéd tisztálkodó termék, amely még a gyakori zuhanyzáshoz is alkalmas, az Eucerin® pH5 Folyékony mosakodószer pedig figyelembe veszi a bőr savasságát. Az Eucerin® pH5 Olajtusfürdő védőréteget képez a bőrön, hogy megelőzze a kiszáradást. Az érzékeny arcbőr gyengéd tisztítást igényel, amely nem okoz irritációt, ilyen az Eucerin® DermatoCLEAN termékcsalád minden terméke.
 • A mindennapi bőrápoló termék kiválasztása:
  Amikor az érzékeny bőr számára választunk bőrápoló terméket nem elég egyszerűen azt nézni, hogy az mentes-e minden irritáló anyagtól. A terméknek aktívan kell hatnia a bőr mélyebb rétegeiben is, serkentve a bőr saját regeneráló folyamatait és természetes védekezését. Ehhez a terméknek olyan aktív hatóanyagokat kell tartalmaznia, mint a dexpanthenol és a glicerin, melyek természetes anyagok és a bőrrel együttműködve képesek helyreállítani annak nedvességtartalmát.
  Ideális esetben egy ilyen termék, a pH5 citrát-puffer összetevő révén, helyreállítja a bőr természetes pH-egyensúlyát is.


Nő törölközőben.
Gyengéden itassa fel bőréről a vizet zuhanyzás után, hogy elkerülje a védőréteg további sérülését.
Nő krémet ken az arcára.
Ügyeljen az aktív hatóanyagokra, mint a dexpanthenol és glicerin, ezek ugyanis a felszín alatt fejtik ki hatásukat.

A tudományos kutatások során három összetevőről mutatták ki, hogy képes aktiválni és megvédeni a bőr enzimjeit, ezáltal segítve a bőr védőrétegének visszaállítását, ellenállóképességének erősítését és  hidratáltságának fokozását. Ezeket a hatóanyagokat tartalmazza az Eucerin® Érzékeny bőr termékcsaládja, amelyben testápolók, krémek, olajok is megtalálhatók arcra, kézre, testre.

 • Különös odafigyelés a kezekre, arcra és ajkakra Kezünket és arcunkat mossuk leggyakrabban, mivel a külső hatások e kettőt érintik a leginkább. Ezáltal mindkét bőrfelület könnyen szárazzá vagy repedezetté válhat. A bőrápolási termékeket nyugodtan használja szükség szerinti gyakorisággal, hogy óvja és puhává tegye megterhelt bőrét. Az Eucerin® Érzékeny bőr termékcsalád gyengéd tisztálkodási lehetőséget biztosít, hogy a bőr természetes védőrétege ép maradhasson.Hasonlóképp érzékeny ajkait is megóvhatja az UV-sugarak és a hőmérséklet változások ellen az Eucerin® pH 5 Lip Aktív ajakápolóval, amely az E- és C-vitaminokon kívül 6-os fényvédő faktorral rendelkezik (FF). Ezeket a vitaminokat olyan aktív hatóanyagokkal egészítettük ki, mint a bisabolol és a dexpanthenol, amelyek csillapítják és regenerálják a száraz, repedezett ajkakat.

Nő krémmel keni kezét.
A gyakori kézmosás miatt, a kézfejek különösen védtelenek a kiszáradással szemben.

Terhességtől az újszülött baba ápolásáig

A terhesség alatt bekövetkezett hormonális változások hirtelen érzékennyé tehetik a bőrt. A gyengéd, természetes olajok segíthetnek a viszketés enyhítésében és csökkenthetik a terhességi csíkok kialakulását. A linolein savban gazdag E-vitamin és a minőségi növényi olajok erősítik a bőr védőrétegét és növelik annak rugalmasságát. Ezek mind megtalálhatóak az Eucerin® Bőrápoló olajban.

Miután kisbabája megszületik, feltűnhet, hogy gyermekének bőre könnyen irritálható és gyulladásra hajlamos. A különösen gyengéd, alkáli szappan mentes tisztálkodási szerek megóvják gyermeke bőrét a kiszáradástól. Az Eucerin ® pH5 Folyékony mosakodószer az egész család számára alkalmas; tesztek kimutatták jól tolerálhatóságát. Tudjon meg többet a bőrről a különböző életkorokban.

Bőrápolási tipp: enyhítsen feszülő, irritált bőrén

Néhány esetben az érzékeny bőr kényelmetlenné és fájdalmassá válhat száraz, viszkető és feszülő érzést hagyva maga után. Ilyenkor egy olajos fürdő azonnali enyhülést nyújthat, és intenzíven hidratáhatlja megterhelt bőrét, miközben nyugtatja és puhává teszi azt. Az Eucerin® pH5 Olajfürdő enyhe tenzideket tartalmaz, amelyek megvédik az enzimek aktivitását, sőt klinikai tesztek bizonyítják, hogy  a termék használatát még az újszülött csecsemők bőre is tolerálja.