Érzékeny bőr – Az irritált bőr ápolása

5 perc olvasási idő
Tovább

A bőrérzékenységnek rengeteg oka lehet és  csecsemőkortól kezdve időskorig bármikor bekövetkezhet élete során. Bőre akkor válik érzékennyé, amikor annak védőrétege megsérül és így a külső, irritáló baktériumok, kémiai anyagok, allergén és egyéb szennyeződések könnyen megtámadhatják. A tünetek gyakran az arcon, testen és fejbőrön jelennek meg és pirossággal, duzzadással és hámlással járhatnak együtt. Ezek mind viszketőek és a mindennapokban zavaróak lehetnek, ezáltal rossz közérzet kialakulásához vezethetnek. Vannak, akik eleve hajlamosak a bőrproblémák ilyesfajta 'kitöréseire', míg másokat hirtelen meglepetésként érnek ezek a bőrelváltozások. Az érzékeny bőr gyakran kiszámíthatatlan és a test bármely részén jelentkezhet.

A bőr természetes védő funkcióinak és az ezeket gyengítő tényezőknek a megértése, hozzásegíthet minket ahhoz, hogy a bőr változásait követni és dekódolni tudjuk. Az érzékeny bőr megjósolhatatlansága a legtöbb esetben azt jelenti, hogy a leghatékonyabb megoldás a megelelőzés, és nem a gyógyítgatás. Ebből fakadóan célunk, hogy kontrolláljuk és minimalizáljuk a lehetséges kiváltó okokat és ingereket.

Jelek És Tünetek

Mit értünk érzékeny bőr alatt és hogyan ismerjük fel?

A szaruréteg (stratum corneum) alkotja a bőr legfeső rétegét és ez védi meg testünket a külső anyagoktól.
Az egészséges bőr védőréteggel rendelkezik, amely megtartja a nedvességet és óvja az alsóbb rétegeket a káros behatásoktól.

Bőrünknek van egy saját, természetes védőrétege, amely megakadályozza, hogy a baktériumok és káros anyagok behatoljanak a bőrbe, valamint korlátozza a vízveszteséget, így óvva azt a dehidratációtól. Ez a funkció abban is segít, hogy bőrünk egészséges és hidratált maradjon, megőrizve annak rugalmasságát és feszességét.

Azonban, külső tényezők, mint az éghajlat és belső folyamatok is, például a stressz, könnyen gyengíthetik ezt a természetes, védő funkciót, ami ezáltal a durva és száraz bőr kialakulásához vezethet. Bizonyos külső ingerek súlyosbíthatják a bőr állapotát és akár gyulladást idézhetnek elő.

Az érzékeny bőr felismeréséhez keressen:

 • Látható jeleket, mint az eritéma (bőrpirosság vagy kiütés),hámlás, duzzanat vagy érdesség
 • Érzékszervi észleléseket, mint a viszkető, feszülő, égető vagy szúró érzések

Megjelenhet az arcon, ajkakon, kézfejeken, a testen és fejbőrön. Kiváltó okai között lehetnek fizikai változások; átmeneti, mint a terhesség vagy folyamatos, mint az öregedés. A bőrszárazsághoz hasonló, azonban a kettő nem mindig kapcsolható össze, és az érzékenység tünetei sem kezelhetőek a száraz bőrre alkalmas ápolószerekkel.

Attention

Amennyiben Ön bizonytalan, hogy milyen bőrproblémával küzd, úgy bőrtesztünk a segítségére lehet, esetleg forduljon gyógyszerészéhez. Hivatalos diagnózis felállításáért, kérje orvosa vagy bőrgyógyásza segítségét.

Okok És Kiváltó Tényezők

Az érzékeny bőr okai - hogyan gyengül meg a bőr természetes védőrétege

Hogyan védi magát bőrünk?

Az epidermisz (felhám) legfelső rétege a szaruréteg (stratum corneum), amely a bőr védelmét szolgálja a külső világgal szemben. Megelőzi a mikroorganizmusok, kemikáliák és allergének behatolását. Továbbá, minimalizálja a transzepidermális vízvesztést, így óvja testünket a dehidratációtól.

A stabil szaruréteg az ép hidrolipid filmréteggel dolgozik együtt azért, hogy megakadályozzák a káros anyagok szervezetbe jutását és a vízvesztést.

Képzeljük el a szaruréteget úgy, mint egy falat, amelynek a stabilitást biztosító téglái a bőrsejtek, a 'malter' szerepét pedig az epidermális lipidek töltik be, amelyek egyszerre rendelkeznek áteresztő képességgel és biztosítják a sejtek összetartását. A szaruréteg felszínén található a védő, savas fedőrész, a hidrolipid filmréteg. Ez a vizes (hydro) és zsíros (lipo) emulzió egy kicsit savas, 5-ös pH értékkel bír, ezáltal:

 • fenntartja az egészséges bőrflórát és bőrhámlási folyamatokat, amely elengedhetetlen fázisa a bőr megújulásának
 • közömbösíti a lúgos anyagokat, mint a szappan és a hagyományos tenzidek.

A bőr enzimei képesek a saját, természetes védelmük aktiválására. Ők felelősek a szükséges védő funkciók fenntartásához és működéséhez, szabályozzák a nedvességtartalmat és serkentik a bőr megújulási folyamatait. Ha az enzim-aktivitás csökken vagy akadályozott, akkor a bőr védőrétege meggyengül, amely így nem csak transzepidermális vízveszteséghez vezet, hanem az irritáló anyagok behatolását is megkönnyíti.

Az olyan irritálók, mint a szappan, lúgosító hatásukkal tovább ronthatják a bőr állapotát, így az gyulladásra és baktérium-, vírus vagy gombafertőzésekre hajlamossá válik.

Az érzékeny bőr belső okai

A babák bőre vékonyabb, ezért érzékenyebb is, mint a felnőtteké.
A stressz a hormonális egyensúly felbomlásához vezethet és így csökkentheti a bőr védőrétegének hatékonyságát.

 • A babák bőre vékonyabb, mint a felnőtteké, és védelmi funkciója is gyengébb. Ennek következtében a kicsik bőre sokkal érzékenyebb a kémiai, fizikai és mikrobiális hatásokra. Tudjon meg többet a a bőrről a különböző életkorokban.
 • Amikor a bőr idősödni kezd, az életkor növekedésével fordított arányban csökkennek azok az anyagok, amelyek lényeges szerepet játszanak a hidrolipid film és a védő savköpeny felépítésében és működésében, s ez a pH-egyensúly felborulásához és a vízveszteség fokozódásához vezet. A bőrben levő aquaporinok száma szinték csökkennek az életkorral. Az aquaporinok a bőr saját nedvességszállító csatornái, melyek ellátják a bőrt a szükséges vízzel és glicerollal, hogy testünk védőpajzsaként működhessen. Amikor az aquaporinok száma csökken, a bőr védelmi funkciója károsodhat és a vízveszteség megnövekedhet. Ez az idősödő bőrt hajlamosabbá teheti arra, hogy érzékennyé váljon.
 • A hormonális egyensúly felborulása, melyet okozhatnak stresszhatások vagy bizonyos életesemények, például terhesség, a menstruációs ciklus, a pubertás vagy a menopauza. Mindez csökkentheti a bőr védelmi funkciójának hatékonyságát.
 • Vannak, akiknek bőre nagyobb valószínűséggel válik irritálttá, érzékennyé. Ezek közé tartoznak azok, akiknek bőre száraz vagy károsodott, akik atópiás dermatitisztől, aknétól vagy a bőr hiperérzékenységétől szenvednek, például rosaceájuk van. Mindezen személyek bőre reagálhat az olyan irritációkeltő anyagokra, mint amilyenek az illatanyagok vagy a színezékek.
 • Bőrgyulladáshoz és kiütések megjelenéséhez vezethetnek a még fel nem ismert vagy kezeletlen intoleranciák és allergiák olyan élelmiszerekre, mint a glutén, tejtermék, az adalékok és a tojás.
 • A kiszáradás, melyet a túlzott verejtékezés vagy a szükségesnél kisebb mennyiségű víz fogyasztása okoz, szintén stresszhatásként érheti és kiszáríthatja a bőrt.

Az érzékeny bőr külső okai

Bizonyos orvosi kezelések érzékenyebbé tehetik a bőrt, bár általában ez a mellékhatás csak átmeneti.
Néhány szappan és bőrápolási termék tönkre teheti a bőr felszínét és felboríthatja annak pH értékét.

 • Az éghajlatbeli és évszak változások, valamint a hőmérséklet ingadozása egyaránt növelhetik a bőr érzékenységét. Hideg időben a bőrmirigyek kiválasztása, váladékozása csökken és így nem tudja biztosítani a megfelelő anyagokat a savas burkolófelület számára, ez pedig a bőr kiszáradáshoz vezet. A központi fűtés és a légkondicionáló ugyanezt a hatást válthatja ki. Ezzel szemben, forróság idején a mirigyek jobban váladékoznak, de azok gyorsan el is párolognak, száraz érzést hagyva maguk után.
 • Szappanok és mosószerek indokolatlan mennyiségű használata szintén erősen károsíthatja a bőrfelszínt, mivel bőrvédő lipideket távolítanak el és így felborítják a bőr természetes pH-szintjét.
 • Némely orvosi kezelés, mint például a sugárterápia, és bizonyos gyógyszerek átmenetileg eredményezhetnek érzékeny bőrt. A problémának a kezelés megszűnése után viszont meg kell szűnnie.

Tudjon meg többet a bőrt befolyásoló tényezőkről.

Építsd fel a bőrápolási rutint