Az érzékeny bőr – Kiváltó okainak megértése és védelmének megismerése

9 perc olvasási idő
Tovább

A bőr számos okból kifolyólag válhat érzékennyé. A környezeti tényezőktől kezdve, a hőingadozáson, belső folyamatokon, mint a hormonális változások, sok minden befolyásolhatja. Míg néhány embernek hajlama van az érzékeny bőr kialakulására, alapvetően a bőrprobléma feltűnése kiszámíthatatlan, az egyén életének bármelyik szakaszában jelentkezhet. A test bármelyik részét érintheti, de azt is fontos tudni, hogy az „érzékeny bőr” nem abnormális és nem is betegség.

Bár nincs igazán gyógymód az érzékeny bőrre, okainak megértésével minimalizálható és jól kezelhető. Az érzékeny bőr „nyelvén” érteni, annak okait és a rosszabodást előidéző hatásokat tisztázni egyaránt lehetővé teszik a probléma hatékony megoldását.


Jelek És Tünetek

Hogyan ismerjük fel az érzékeny bőrt?

Az egészséges bőr rugalmasságát annak természetes védelmi funkciója biztosítja, mely véd a külső hatásokkal szemben és gátolja a túlzott vízveszteséget. A kissé savas bőrállapot elengedhetetlen a védő funkció működéséhez, mivel az a bőr hámlási folyamatait is segíti, illetve véd a mindennapi igénybevétel, például szennyeződések, baktériumok, vagy allergénekkel szemben.

Az egészséges bőr természetes védelmi funkcióval rendelkezik, mely csökkenti a vízveszteséget és megvédi az alsóbb bőrrétegeket az irritációtól.

Kialakuló tünetek lehetnek:

 • hámlás
 • vörösödés
 • izzadás
 • érdes szárazság

Kiegészülve láthatatlan érzetekkel, mint:
 • viszketés
 • bizsergés
 • égés és
 • húzódó érzet.

A kézfejeknek károsodott a védőrétege, ezért hajlamosak az érzékenységre.
Becslések szerint a nők körülbelül 60%-a tapasztal érzékenységet fejbőrén.

A tünetek elhanyagolása a bőr kicserepesedéséhez és berepedezéséhez vezethet a test bármely területén. Még a nagyobb bőrfelületek, mint a kéz, láb, dekoltázs, vállak, könyök, vádli, és a térd is érintettek lehetnek, illetve érzékenységet okozhat forró vízes zuhanyzás, durva testápolási termékek használata, napozás, sportolás közbeni izzadás vagy légkondícionálás. 

Néhány terület különösen érzékeny ezekre a hatásokra. Ide tartoznak a kézfejek, ahol a nedvesség hiánya, mely a bőr védőrétegének fenntartásához szükséges, a külső környezeti hatásokkal szemben gyengébb védelmet biztosít. A lúgos szappanokkal való rendszeres kézmosás szintén jelentősen aláássa a bőr természetes pH értékét. Egy károsodott védelmi funkció előidézhet érzékenységi reakciókat, melyek kontakt dermatitiszt okoznak, egy olyan bőrgyulladást, amely hólyagok, szárazság vagy repedezettség formájában jelenik meg.

A fejbőr gyakran hajlamos érzékenységre, a nőknek 60%-a, a férfiaknak 40%-a észlel tüneteket, közöttük a bőrpirosságot, húzódást és viszketést. Egyre inkább bizonyított, hogy a mikro gyulladások szerepet játszanak a fejbőr érzékenységében. Tudjon meg többet az érzékeny fejbőr okairól és tüneteiről

A bőr az intim területeken különbözik a test többi részétől és specifikus védőfunkcióval rendelkezik. Ha ezek - például a túlzott tisztálkodás miatt - érintetté válnak, a bőr hajlamos lesz a gyulladásra, viszkető és kellemetlen érzést okozva.

A különféle változások a bőr megnyúlása miatt – terhesség, súlynövekedés vagy hirtelen növés esetén – terhességi csíkokat eredményezhetnek, melyek szintén nagyon érzékenyek és könnyen irritálódnak. Ezek legnagyobb valószínűséggel a mellen, abdominális területeken és a felső combon jelennek meg. Olvasson többet itt: a bőr a test különböző területein.

Más bőrbetegségek hasonló tünetekkel járnak, azonban a kiváltó okok – és a megoldások – eltérőek.

A mellkasi rész hajlamos a napallergiára, kivörösödhet és viszketővé válhat.
Új aquaporin csatornák keletkeznek a glüko-glicerol aktív hatóanyag hatására (in vitro tanulmány).

A napallergia a bőr kipirosodásához és viszketéshez vezethet. Ezeket a tüneteket azonban nagy valószínűséggel kísérik hólyagok, pattanások és domború kiütések is. A legjobban érintett területek a hónalj, tenyerek és a mellkas. Ilyen allergiák, köztük a polimorf fény okozta kiütések (PLE) viszonylag gyakoriak, melyeket az UV-sugárzás vált ki. De a naptej is okozója lehet. Olvasson többet a polimorf fény okozta kiütésekről és más napallergiáról

A vízhiányos bőr tulajdonképpen olyan egészséges bőr, melyből hiányzik a nedvesség, az aquaporinok vagy protein alapú csatornák nem megfelelő működése miatt, melyek a sejtekben és sejtek közötti vízszállításért felelősek. Az aktív glüko-glicerol hatóanyag segít az új aquaporin csatornák számának növelésében. 

A száraz bőr tüneteit tekintve sokféle lehet; az érdes szárazságtól kezdve, a hámlásig, bőrpirosságog. Általában erős viszketés is kíséri. Mint az érzékeny bőr, úgy a száraz bőr is bárhol lehet a testen, de kiváltképp gyakori a kézen, lábfejeken, térdeken és könyökökön. Ezt a nedvesség szállító anyagok vagy "természetes hidratáló faktorok" (NMF), kimondottan az urea, hiánya okozza.

A vízhiányos és száraz bőr egyaránt érzékennyé válhat, csakúgy mint más bőrállapotok és bőrbetegségek. 

Attention

Ha bizonytalan milyen típusú bőrproblémája van, bőrtesztünk segítségére lehet. Vagy keresse fel orvosát vagy bőrgyógyászát a pontos diagnózis érdekében.

Okok És Kiváltó Tényezők

Mi okozza a test bőrének érzékennyé válását?

Természetes védekező redszerek

A bőrnek számos olyan természetes rendszere van, mely megvédi és egészségesen tartja. A felszínén egy vízből álló hidrolipid filmréteg, zsírsavak és lipidek vannak. Ennek a pH értéke körülbelül 5, ami enyhén savas hogy megvédje a bőrt a mikróbás behatolástól és olyan lúgos behatásoktól, mint például a szappan. Az úgynevezett puffer elemek semlegesítik a lúgos kémhatású anyagokat, mely ezáltal biztosítja, hogy a sav-egyensúly visszaáll és stabilizálódik a bőrben.

A hidrolipid filmréteg az epidermis legfelső rétegén található, szarurétegként vagy stratum corneumként is ismert. Sejtek és lipidek olyan összetétele, mely egy átjárható védőréteget képez. Ennek átlagos pH értéke szintén 5, mely támogatja:

 • a szabályos bőrleválást, vagy hámlást
 • a védelmi funkció folyamatos fenntartását
 • a bőr enzimjeinek optimális működését.

Mindezen rendszerek az enzim aktivitástól függnek, mely felgyorsítja a biokémiai folyamatokat, ezzel nedvesen és simán tartja a bőrt és védi az irritánsoktól. Érzékeny bőrnél azonban ez az aktivitás blokkolva van, mely túlzott vízveszteséghez és az irritánsok szabad behatolásához vezet.

A szaruréteg (stratum corneum) az epidermis legfelső rétegét alkotja és megvédi a testet idegen anyagok behatolásától.

Ez méginkább előfordul a test olyan területein, ahol a bőr vékonyabb mint máshol, pédául a kézfejeken. A kisebb faggyúmirigy szám kevesebb nedvességet és lipidet biztosít, melyek a hidrolipid filmréteget alkotnák. A rengeteg féle hatásnak kitett kéz így nagyon gyorsan kiszáradhat és érzékennyé válhat.

Az érzékeny bőr belső okai

A hormonális változások befolyásolhatják a bőr ellenállóképességét az irritánsokkal szemben.
A túl gyakori zuhanyzás vagy fürdés tovább száríthatja az érzékeny bőr amúgy is sérülékeny védőrétegét.

 • Bár az érzékeny bőr bármely korban előfordulhat, babakorban és időskorban különösen jellemző. Mindkét életszakaszban a bőr vékonyabb és kevésbé hatékony annak védelmi funkciója, mely a pH egyensúly megingásához és növekvő vízveszteséghez vezethez. A bababőr kifejezetten könnyen válik érzékennyé a hajlatokban és az intim területeken. Tudjon meg többet a bőrről a különböző életkorokban.
 • Hormonális változások a menstruációs ciklus, terhesség, pubertáskor vagy menopauza idején mind befolyásolhatják a bőr ellenállóképességét az irritánsokkal szemben. Terhesség alatt gyakori például a terhességi csíkok kialakulása, mely kipirosodhat és fájhat.
 • A különböző bőrállapotok mellé irritánsokra való érzékenység is társulhat, például atópiás ekcéma és száraz bőr
 • Hasonlóan, akik az I-es típusú allergiában szenvednek, nagyobb valószínűséggel tapasztalnak bőrérzékenységet, a pollenek bőrbe való bejutása miatt.

Az érzékeny bőr külső okai

A hideg idő károsíthatja a bőr hidrolipid filmrétegét, így érzékenységet okozhat.
Bizonyos gyógyszeres kezelések bőrérzékenységet válthatnak ki, bár ez általában csak időleges.

 • Az alacsony páratartalom és hideg levegő a hő megőrzése érdekében a véredénykék összehúzására készteti a testet, csökkentve ezáltal a nagyon fontos nedvességet. A bőr így könnyen száraz és hámló lehet.
 • Magas hőmérséketen és nagy páratartalomban a test jobban izzad, ami elpárolog és kiszárítja a bőrt.
 • Az UV-sugárzás, ózon és környezeti szennyződések okozta szabadgyökök mind gyengítik a bőr természetes védelmi mechanizmusait, ezzel kiszardást és irritációt okozva. Tudjon meg többet a bőrt befolyásoló tényezőkről.
 • Gyógyszeres kezelés, mint például a sugárkezelés vagy antibiotikum, érzékennyé tehetik a bőrt, az utóbbi a jótékony tejsavbaktériumot (Lactobacillust) károsítva.
 • Hagyományos szappanok és felületaktív anyagok nemcsak a lipophil koszrészecskéket, de más fontos bőrvédő lipideket is eltávolítanak, ami irritációt és a pH érték felborulását eredményezi.

Befolyásoló Tényezők

Ingerek, melyek növelik a bőr érzékenységét

A bőr érzékenységét kiváltó tényezők mellett sok más inger is ronthatja annak állapotát. Ezért nehéz csupán egy okot kiemelni a bőrérzékenység megjelenésére.

Bizonyos anyagok, mint például a gyapjú, a bőr heves izzadását és nedvességvesztését okazhatják.
Bizonyos kemikáliákkal való gyakori érintkezés rosszabíthatja az érzékeny bőr tüneteit.

Szoros, szintetikus anyagok a bőr hevesebb izzadását okozhatják, mely vízveszteséghez vezet különösen az intim területeken.

A kéz különösen sokféle kemikáliával érintkezhet mind munka közben, mind otthon. Fodrászok, építők, illetve gyári dolgozók például savakkal, lúgokkal és oldószerekkel mindennapi szinten kapcsolatba kerülhetnek.

A lúgos pH értékkel rendelkező hidratáló és tisztító termékek rendszeres használata túlterheli a bőr semlegesítő képességét, ezzel érzékennyé teszi azt az irritánsokra és a fertőzésekre. Felületaktív anyagok, mint a Sodium Laureth Sulfate, károsíthatják a hámsejtek szerkezetét és rongálják az áteresztő védőréteget. Ennek eredményeként a bőr kiszáradhat.

Vízzel való hosszabb érinkezés akár 10%-al is csökkentheti a bőrben a természetes hidratáló faktorok (NMF) mennyiségét, csakúgy mint a felszíni lipidek mennyiségét..

Néhány esetben a dörzsölés növelheti az érzékenységet a felületi lipidek vesztesége miatt. Ezt törölközővel való kidörzsölés, bőrradír vagy szivacs használata egyaránt okozhatja.

Megoldások

A bőrérzékenység enyhítése és csökkentése

A kiújulás megelőzése

Az érzékeny bőr kiszámíthatatlansága azt jelenti, hogy sokszor a megoldás inkább a megelőzésben, mint a kezelésben rejlik.

Mindig használjon érzékeny bőrre kifejlesztett napozó tejet.
Gyengéden lapogassa szárazra bőrét zuhányzás után, hogy megvédje annak védőrétegét a további sérüléstől.

Ha védjük a bőrt a Nap sugaraitól, az segíthet az érzékenység csökketésében. Délelőtt 11 és délután 3 óra között legjobb ha a napot teljesen kerüljük, és napvédő ruhát viselünk. Ez kifejezetten érvényes 3 évesnél fiatalabb korú gyermekekre. Válasszon olyan naptejet, ami nem tartalmaz irritációt kiváltó összetevőket, mint például illatanyagokat, és elegendő mennyiségben vigye fel 30 perccel a napozás előtt, majd két óra múlva kenje újra bőrét.

Rendezze újra napi bőrápolási rutinját a zuhanyzási idő csökkentésével és inkább meleg, mint forró víz használatával. Kerülje a bőrradírokat és inkább gyengéden lapogassa, mintsem szárazra dörzsölje bőrét. 

Válasszon inkább természetes, mint szintetikus anyagokból készült ruhákat. Ez különösen érvényes az intim területekre a bakteriális fertőzések megelőzése végett.

A kéz lefedése szintén segíthet a káros anyagoktól való védelemben – fontolja meg kesztyű használatát mikor aktív felületi anyagokkal, mosószerrel, vagy más irrtánsokkal érintkezik.

Kutatásokból arra következtethetünk, hogy az antioxidánsokban gazdag ételek segítik a bőrt egészségesen tartani. Ezek lehetnek sárga és narancssárga gyümölcsök és zöldségek, zöld leveles zöldségek, halak – kifejezetten a lazac, és a különféle magvak. Olvasson többet a bőr állapotát befolyásoló tényezőkről.

A bőr saját védelmének támogatása

Érzékeny bőr esetén az enzim aktivitás gyakran lecsökken, aminek következtében a bőr védelmi funkciója gyengül. Kutatások azt igazolják, hogy bizonyos természetes összetevők segíthetik az enzimek aktiválását a test védelmében. Ezek például:

 • Dexpanthenol, a B-vitamin származéka, mely a bőr regenerációját fokozza. Erősíti a bőr természetes védelmi funkcióját, ezáltal a bőr egészséges és ellenálló marad. Ez az aktív hatóanyag közismerten gyorsítja a bőrgyógyulást és a bőrmegújulást is. Bizonyos koncentrációban az öngyógyulást és önmegújítást is meggyorsítja. 
 • Glicerin, ami beszívja és megköti a vizet, így segít hidratálni a bőrt.
 • A pH5 citrát-puffer visszaállítja a bőr természetes pH értékét. Ennek eredményeként a bőr enzim aktivitása visszaáll a normális szintre és újra felveszi egészséges egyensúlyát.

Természetes, tiszta növényi olajok, mint a mandula vagy jojoba linolén savat, azaz egy olyan telítetlen zsírsavat tartalmaznak, mely megerősíti a bőr természetes védelmi funkcióját. Ha egyenletes bemasszírozással visszük fel, serkentik a vérkeringést és növelik a bőr rugalmasságát is.

Bőrápolási termékek kiválasztása

Keresse az olyan aktív hatóanyagokat, mint a dexpanthenol és a glicerin, melyek a bőr mélyebb rétegeiben is hatnak.

Amikor tisztálkodási termékeket, hidratálókat és más testápolási termékeket választunk érzékeny bőrünkre, fontos hogy kerüljük azokat, melyek irritánsokat, például színezőanyagokat, tartalmaznak. Még fontosabb egy termék hatékonyságát tekintve azonban, hogy ne csak a bőr felszínén, hanem a bőr mélyebb rétegeiben is hasson. Érzékeny bőr esetén kifejezetten ajánlott olyan termékek használata, melyek hatása hosszú távon is igazolt.

A megelőzés részeként hasznos lehet gyengéd tisztálkodási termékek; testápoló vagy olajok kombinált, mindennapos használata az Eucerin® Érzékeny bőr termékcsaládból, melynek minden terméke dexpanthenol és glicerin aktív hatóanyagokat tartalmaz a bőr természetes védelmének aktiválása érdekében.

Érzékeny fejbőrre válasszon olyan kímélő sampont, ami finom felületaktív hatóanyagokat tartalmaz, mint például az Eucerin® DermoCapillar pH5 Kímélő sampon.

Építsd fel a bőrápolási rutint