A hiperérzékeny bőrről általában – Tünetei, okai, kiváltó okai és megoldási javaslatok

4 perc olvasási idő
Tovább

A hiperérzékeny bőr - vagy nagyon érzékeny bőr - egy nagyon gyakori, kellemetlen állapot, amelyben a bőr produkálhat látható tüneteket (bőrszárazság, irritáció, ekcéma, pattanások, bőrpír, hámlás) vagy láthatatlanokat, ezért szubjektíveket (melyeket az emberek többek között, égő, viszkető vagy feszülő érzésnek írnak le). Amikor ezeket az érzéteket bőrpír kíséri, a bőr hajszálerek elpattanására (couperosa) hajlmossá válhat, és rosacea is kialakulhat.

Jelek És Tünetek

Mit jelent a hiperérzékeny bőr?

A hiperérzékeny bőr egy olyan bőrállapot, mely hiper-reaktívan reagál különböző tényezőkre, hatásokra, amiket a normál bőr jól tolerál. Az érzékeny bőr egy szélsőséges és gyakori változataként a hiperérzékeny bőrt kellemetlen érzetek és látható reakciók jellemzik, amikor az emberek olyan, rendszerint ártalmatlan belső vagy külső kiváltó okokkal érintkeznek, mint például a szélsőséges hőmérséklet, különböző vegyi anyagok vagy az UV sugarak. Ezek az érzetek, és azok intenzitásai egyénenként változhatnak, és ez megnehezítheti a diagnózist.  

 

A Hiperérzékeny bőr háromszöge

Három jellemző tünet van, melyet az érintettek gyakran tapasztalnak: a sérült bőrbarrier, az epidermiszben a szenzoros rostok túlzott aktivitása és a bőrpír, amit gyakran gyulladás okoz. Ezek együttes elnevezése a Hiperérzékeny bőr háromszöge.

A sérült bőrbarrier eredményeképp megnövekszik a transz-epidermális vízvesztés, így a bőr még hajlamosabbá válik az irritációra.  

A sérült bőrbarrier miatt a hiperérzékeny bőr érzékenyen reagál a stresszfaktorokra.

A hiperaktív vagy túlstimulált szenzoros rostok az epidermiszben sokkal gyorsabban és sokkal erőteljesebben reagálnak, mint normál bőr esetén. Ezek a szenzoros rostok kellemetlen érzeteket váltanak ki a bőrben, többek között feszülő, égő vagy viszkető érzéseket az arcbőrön vagy a fejbőrön, de ezek közül egyik sem produkál semmilyen látható tünetet.

Súlyosabb esetekben a nem látható tüneteket kiegészítheti bőrszárazság, pattanások vagy bőrpír.

Bár lehetséges, hogy a bőr száraz lesz vagy pattanások jelennek meg rajta a hiperérzékeny bőr miatt, de ha nem kíséri kellemetlen érzés, a bőr nem tekinthető hiperérzékenynek. Hasonlóképpen, bőrpír vezethet elpattant hajszálerekre hajlamos (couperosás) bőrhöz, és végül rosaceához, de kizárólag a bőrpír nem a hiperérzékeny bőr jellemzője.  

A rosaceában szenvedőknél jellemzően diffúz (szétszórt) bőrpír jelenik meg az arcon.

A rosacea egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely a lakosság 10%-át érinti. A tünetek közé tartozik a kiterjedt bőrpír az arcon, az állon, az orr és a homlok részen, megjelenését kísérhetik elpattant hajszálerek, foltok, gennyes pattanások. Ha a szem területe is érintett, szembevérzés és kötőhártya-gyulladás is jelentkezhet. A legsúlyosabb esetben a betegeknél rhinophyma alakul ki - a bőr megvastagszik és az orr ezáltal nagyobbnak, torznak néz ki (karfiolorr). 

Tudjon meg többet a hiperérzékeny arcbőrről.
Tudjon meg többet a bőrpírre hajlamos arcbőrről.
Tudjon meg többet a rosaceára és couperosára hajlamos bőrről.

Attention

Ha azt gyanítja, hogy rosaceája van, konzultáljon orvosával vagy bőrgyógyászával, mivel a korai kezelés csökkentheti a betegség súlyosbodását.

Okok És Kiváltó Okok

A hiperérzékeny bőr okai és kiváltó okai

A hiperérzékeny bőr reakcióit környezeti, pszichológiai, külső és vagy mechanikai tényezők válthatják ki.

A szélsőséges hőmérséklet változás okozhat erythemát.
Egyes mosószerek összetevői rossz hatással lehetnek a hiperérzékeny bőrre.

A környezeti tényezők a következők:

 • hirtelen hőmérséklet változás
 • forróság
 • hideg
 • szél
 • napsugárzás
 • légszennyezés

A pszichológiai tényezők a következők lehetnek:

 • düh
 • heves érzelmek
 • stressz
 • harag

A külső tényezők az alábbi faktorokat is magába foglalja:

 • bizonyos tisztítószerek
 • fűszeres ételek
 • alkohol
 • illatanyagok
 • mosószerek
 • uszoda
 • túl klóros víz
 • valamit a fürdés és zuhanyozás

A mechanikai tényezők a bőr felületi sérülését okozzák.

Tudjon meg többet a hiperérzékeny arcbőrről.
Tudjon meg többet a bőrpírre hajlamos arcbőrről.
Tudjon meg többet a rosaceára és couperosára hajlamos bőrről.

Kiváltó Tényezők

További kiváltó tényezők

A légszennyezés és az autók szennyezőanyag kibocsátása is lehet negatív hatással a hiperérzékeny bőrre.
Bizonyos ruhákban használt szöveteket, festékeket és vegyszereket érdemes elkerülni.

A növekvő globális környezetszennyezés, különösen a városi környezetben, és az emberek allergiás reakcióinak növekedése emelte a hiperérzékeny bőrrel rendlekező egyének számát is.

Az érintettek által kiemelt további kiváltó okok közé tartoznak az erős vegyszerek (például a felületaktív anyagok), bizonyos tartósítószerek és az alkohol, valamint a sebtapaszok, papír anyagok és gyógynövények. Néhányan olyan hormonális tényezőt is felhoztak példának, mint a menstruációs ciklus.

A hiperérzékeny bőrre ajánlott bőrápolási termékek esetében javasolt, hogy ezek csupán korlátozott számú összetevőket tartalmazzanak.

A bőrápolási termékek kiválasztásánál fontos az alkaron végzett teszt, ha új termékről van szó, hogy megbizonyosodjunk, jelentkezik-e bármilyen irritatív reakció. Ajánlott olyan termékeket választani, melyek korlátozott számú összetevőket tartalmaznak és szennyeződésmentes a csomagolásuk.

Az ismert kiváltó okok tudatos elkerülésével bőrünk nem fog irritálódni, kipirosodni.

Megoldások

Bőrápolási lehetőségek hiperérzékeny bőrre

A hiperérzékeny bőrnek nem kell tehernek lennie. Megfelelő bőrápolási rutinnal újra egyensúlyba lehet hozni a bőrt, a bőrérzékenység szabályozható és a bőrpír is csökkenthető.

A SymSitive* segít a bőr hosszantartó bőrnyugtató hatásában.

Az Eucerin® a SymSitive* nevű aktív hatóanyagot használja a Hiperérzékeny arcbőr termékcsalád termékeiben. A SymSitive* közvetlenül a hiper-reaktivitás forrásánál fejti ki hatását, azonnal enyhítve a bőr kellemetlen érzeteit. Ugyanakkor segít javítani a bőr toleranciáját és azonnali, hosszan tartó komfortérzetet nyújt. Az arc kipirosodása ellen az Eucerin® Anti-Redness Bőrpír elleni színezett nappali arcápoló FF25 termék licochalcone A hatóanyagot is tartalmaz, amely egy terrmészetes gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyag, gyorsan megnyugtatja a bőrirritációt és láthatóan csökkenti a bőrpírt.

Attention

A "hipoallergén", "mentes" vagy "0%" azt jelenti, hogy a termékek csak korlátozott számú összetevőket tartalmaznak és mentesek a tartósítószerektől (beleértve a parabéneket), paraffinoktól, illatanyagoktól, alkoholtól, emulgeálószerektől** és színezőanyagoktól**.

Szennyeződésmentes csomagolás

Levegőmentes adagolók és egy önzáró szelep védi az Eucerin® termékeket a szennyeződésektől és az oxidációtól.

Hogy megakadályozzuk a termékekek szennyeződésekkel való érintkezését és az oxidációt, az Eucerin® Hiperérzékeny arcbőr termékcsalád termékei kettős szelepű szennyeződésmentes csomagolással kaphatók. A tubus nyílásain sterilizáló szűrők vannak és az adagoló is szoros tömítéssel ellátott záródású.

Alternatív megoldások

Mivel a hiperérzékeny bőr jelei egyénenként változóak, a megfelelő bőrápolás megtalálása nem könnyű feladat. Néhány ember számára segített a kankalin olaj, varázsmogyoró olaj, teafa olaj vagy halolaj alkalmazása a bőrön, vagy a len, édeskömény-mag és kurkuma fogyasztása. Volt, akinek a zöld tea és a kamilla is javított állapotán. Azonban még nincs orvosi bizonyíték, amely alátámasztaná ezen alternatív megoldások hatékonyságát.

* = Symrise AG, Németország által bejegyzett védjegy
** Kivéve az Eucerin® Anti-Redness Bőrpír elleni arcápoló és az Eucerin® Anti-Redness Bőrpír elleni színezett nappali arcápoló FF25

Építsd fel a bőrápolási rutint